مديرگروه مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، با اشاره به فعالیت های آموزشی و درمانی این گروه حول بیماری های مختلف مغز و اعصاب، توضیحاتی را در خصوص نحوه ارائه این خدمات ارائه کرد.
دكتر مرتضي سعيدي، در گفتگو با وبدا، اظهار کرد: فعاليت هايي كه طي 2 سال گذشته در گروه مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد، انجام شده را در چند محور می توان دسته بندی می شود. فعاليت نخست راه اندازی بخش اورژانس و نورولوژي در بيمارستان هاشمي نژاد بوده که با توجه به جمعيت بسيار زيادي که در آن منطقه از شهر مشهد ساكناند و مرکزیت بيمارستان هاشمي نژاد در موارد اورژانس، تأسیس چنین بخشی بسیار مهم و کمک کننده است.
وی افزود: اگر ما مي توانستيم در آنجا يك اورژانس نورولوژي هم داشته باشيم، تا بيماران سكته مغزي و تشنج و سایر بیماران مشابه بجاي مراجعه به بيمارستان قائم (عج) در اورژانس بیمارستان شهيد هاشمي نژاد خدمت درمانی بگیرند، صرفه جويي زیادی انجام می شد و از طرفي بار بيماران ورودي به اورژانس اعصاب قائم (عج) را هم كاهش می دادیم. چون همان طور كه همه مي دانند جمعیت ورودي به بخش اعصاب بیمارستان قائم(عج) در حال حاضر بسيار زياد است و بار درماني مضاعفی را به اساتيد گروه مغز و اعصاب تحميل مي كند که اين باعث مي شود مقداري وقفه در فعاليت هاي آموزشي و پژوهشي ايجاد شود. لذا يكي از اهداف راه اندازي بخش نورولوژي در مركز شهيد هاشمي نژاد کاهش بار ورودي بيماران به بيمارستان قائم(عج) بود و اینکه اساتيد فرصت بيشتري براي فعاليت هاي آموزشي و پژوهشي داشته باشند.
این متخصص بيمارهاي مغز و اعصاب ادامه داد: خوشبختانه بعد از تلاش هاي زيادي كه از سالها قبل شروع شده بود، این تصمیم طي 6 ماه ( و يكسال گذشته) تا حدودی، به نتيجه رسيد و راه اندازی يك بخش 25 تخته در مركز شهيد هاشمي نژاد انجام شد و هم اکنون 5 نفر از همكاران ما كه تركيبي از همكاران درماني و آموزشي هستند، در آنجا در حال انجام وظيفهاند و بيماران را بستري و اقدامات لازم را انجام مي دهند و چنانچه نياز باشد برای كارهاي در سطح بالاتر و پيشرفته تر، بيمار به مركز درماني قائم (عج) اعزام مي شود، در غير اينصورت در همان مركز درماني شهيد هاشمي نژاد اقدامات درماني براي بيمار صورت مي گيرد و بيماران بعد از بهبودي ترخيص مي شوند. اين اقدام يك حرکت بسيار مهمي بود كه از سال ها قبل آغاز و بتدريج فعاليت هايي انجام شده بود و با راه اندازي و افتتاح دستگاه ام آر آي در بيمارستان شهيد هاشمي نژاد، گروه نورولوژي نيز خوشبختانه اين فرصت را پيدا كرد تا فعاليت هاي بيشتري را در آنجا انجام دهد.
دکتر سعیدی با بیان اینکه محور دوم فعاليت هاي ما، متمرکز بر بخش نوروساينس بيمارستان امام رضا(ع) بوده است افزود: در ساختمان شماره 2 اين بيمارستان يك بخش بزرگ نوروساينس وجود دارد که ما در آنجا بيماران مبتلا به MS و بيماران اپيلپسي (صرع) را پوشش مي دهيم و در آينده اي نزديك به یاری خداوند می توانيم بيماران دچار اختلالات حركتي مثل بيماري پاركينسون را در آنجا داشته باشيم و سلول درماني، سل تراپي و يا استفاده از سلول هاي بنيادين را انجام دهیم.
وی اضافه کرد: اين 4 بخش محوري است كه ما براي بخش نوروساينس بيمارستان امام رضا(ع) در نظر گرفته ايم و اميدواريم كه به موفقيت برسند. در مورد اپيلپسي و MS خوشبختانه اکنون كاملا بخش نوروساينس بيمارستان امام رضا(ع) فعال است و 4 نفر از اساتيد عضو هيأت علمي گروه در آن مركز مشغول خدمت هستند. بيماران اپيلپسي در واقع كارهاي فوق تخصصي شان مثل اي تي ام و درمانگاه فوق تخصصي آنها در این بخش مستقر است.
در بخش بيماران MS هم به همين ترتيب فعاليتهاي خيلي خوبی براي بیماران انجام مي شود. بنابراين ما بخش نوروساينس بيمارستان امام رضا(ع) را فعال كرديم اما نياز به توجه و كار بيشتري خواهد داشت. بخصوص در زمينه استفاده از سلولهاي بنيادين كه يكي از اهداف گروه است و ما نياز به كار و توجه بيشتر در آن بيمارستان و در مركز نوروساينس خواهيم داشت.
دکتر سعیدی اظهار امیدواری کرد؛ در این بخش استفاده از سلول هاي بنيادين براي بيماران اختلالات حركتي، بيماران MS و ساير مواردي كه جزو اينديكيشن هاي علمي اين دسته از داروها هستند نیز راه اندازي شود.
وی همچنین گفت: در بيمارستان قائم(عج) گروه مغز و اعصاب يكي از پركارترين گروه هاي آموزشي است كه فعاليتهاي آموزشي و پژوهشي قابل قبول را ارائه مي كند و آموزش به كارآموزان، كارورزان، دستياران تخصصی، دستياران فوق تخصصي ( يا فلوشيپ ) انجام مي شود.
مديرگروه مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، همچنین خاطرنشان کرد؛ گروه اعصاب دانشگاه علوم پزشكي مشهد پیشگام و اولين گروه در كشور است که شروع به تربيت فلوشيپ استروك كرده و اين كار را با جديت ادامه مي دهيم و در حال حاضر سالی 2 نفر فلوشيپ را تربيت مي كنيم و 2 نفر هم در حال حاضر فلوشيپ خارجي داريم كه تبعه كشورهاي لبنان و افغانستان هستند. لذا ما در رشته تربيت فلوشيپ استروك، پيش قراول و پرچم دار در سطح كشور هستيم و خوشبختانه اين فعاليت هم با كيفيت بسيار خوبي در حال انجام است. در مورد تربيت فلوشيپ در زمينه بيماري MS، بيماري نوروماسكولار و حتي اختلالات حركتي هم پتانسيل لازم در گروه وجود دارد كه اميدوارم با عنايت مسئولين دانشگاه این فرصت باشد که ما طي يكي دو سال آينده فلوشيپ را در زمينه هاي نورو ماسكولار، بيماري MS و از همه طولاني تر اختلالات حركتي، داشته باشيم.
وی اضافه کرد: در زمينه آموزش به كارآموزان اين كار با دقت بسيار بالا در گروه انجام مي شود و براي كار آموزان كلاس هاي اختصاصي داريم. صبح و بعدازظهر يعني بعد از ساعت 12 گزارش هاي صبحگاهي مشترك داريم كه بين كارآموزان، كارورزان، رزيدنت ها و فلوشيپ ها و اساتيد بصورت مشترك انجام مي شود و همه حضور دارند و بار آموزشي بالايي گزارش هاي صبحگاهي دارند و ماهانه هم يك گزارش صبحگاهي مشترك داريم با گروه طب اورژانس كه اساتيد، دستياران و كارآموزان طب اورژانس هم به ما اضافه مي شوند و چون تعداد زياد است در سالن شهيد چمران يا سالن شهید پندي برگزار مي كنيم. بنابراين ما سعي كرديم كه نه تنها در درون گروه خود انسجام ايجاد كنيم و از پتانسيل آموزشي و علمي افراد و اساتيد گروه نهايت بهره را ببريم، بلكه سعي كرديم روابط بين گروهي مان را هم تقويت كنيم.
دکتر سعیدی همچنین گفت: ما با گروه راديولوژي و گروه جراحي اعصاب و گروه اعصاب كودكان هم روزهاي 5شنبه ساعت 8:30 تا 10 يك كنفرانس نوروراديولوژي داريم كه آن هم بار آموزشي بسيار بالا و ارزشمندی را براي همه شركت كنندگاني كه در رده هاي مختلفي حضور دارند، به همراه دارد و اين هم يك نماد ديگري است از فعاليت هاي بين گروهي و تلاش ما براي اينكه بتوانيم از تمام پتانسيل هاي آموزشي دانشگاه در بيمارستان استفاده مناسب را ببريم.
وی ادامه داد: وظيفه اصلي كلينيك جامع MS تأييد داروهايي است كه اصطلاحا در MS داروهاي خط دوم به بالا گفته مي شود، در واقع وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي يك قانوني دارد كه داروهايي كه در بيماري MS استفاده مي شود باید به جا و به موقع 11:20 و با دوز مناسب باشند و وقتي كه خط اول را رد مي كنند داروهايي مثل فینگولیمود، تايسبري، ریتوکسیماب در سطح شهرها و استان هاي مجاور، بايد در يك كلينيك جامع دانشگاهي تأييد شوند، يعني بايد تأييد شود كه اين دارو متناسب است با وضعيت بيماري شخص، قيمت داروها بالاست و سازمان هاي بيمه گر نبايد خيلي تحت فشار قرار بگيرند. كلينيك جامع MS هفته اي يكبار كميسيوني را برگزار مي كند و 3 نفر از اساتيد از جمله بنده، آقاي دكتر نهايتي و آقاي دكتر نيكخواه حضور دارند و گاهي آقايان دكتر فروغي پور و دكتر بوستاني هم شركت مي كنند و كمك مي كنند اگر دارويي از خط دوم و سوم MS به بعد تجويز شود، بايد در اين كميسيون به تأييد اساتيد برسد و وقتي كه به تاييد رسيد سازمان هاي بيمه گر هم درمان را پوشش مي دهند و هزينه ها را پرداخت مي كنند. اين يكي از وظايف اصلي كلينيك جامع MS است.
مديرگروه مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، همچنین گفت: وظيفه بعدي كه برای گروه اعصاب تعريف و انجام مي شود، این است که هفته اي 4 روز بيماران ويزيت مي شوند، در گذشته این کار رايگان بود و اکنون هزينه ويزيت ناچيزي از بيماران دريافت مي شود. روزانه تعداد قابل توجهي از بيماران MS ويزيت و معاينه مي شوند. در آنجا يك كلينيك كاردرماني داريم كه براي بيماران نيازمند به كاردرماني فعال هستند و گاهي بصورت رايگان و گاهي هم با مبالغ بسيار پايين این خدمت را ارائه می کنند و همچنين مشاوره هاي تغذيه و مشاوره هاي روانپزشكي امكانش فراهم است و در واقع بيماران در اين مركز يك سرويس نسبتا خوب را دريافت مي كنند.
وی یادآور شد؛ هر چند كلينيك جامع MS در مراكز دانشگاهي مختلف وجود دارد، ولي در خراسان رضوي به شكلي كه بيان شد و با اين ميزان از پوشش دهي در بیمارستان قائم (عج) منحصر به فرد است. منظور از جامع بودن كلينيك جامع MS اين است كه كارهاي درماني بيماران را پوشش دهيم، كارهاي فيزيوتراپي و كاردرماني، مشاوره هاي روانپزشكي را پوشش دهيم و همه خدماتي را كه مي توانيم به بيماران ارائه مي كنيم.