0229.jpg - 159.23 kBگروه اورولوژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، یکی از قدیمی‌ترین گروه‌های بالینی این دانشگاه است و از همان سال‌های بدو تاسیس دانشکده پزشکی در مشهد، به عنوان یکی از بهترین و فعال‌ترین گروه‌های دانشگاه مشغول به فعالیت بوده و با تحولاتی که گروه اورولوژی در طی سال های پس از انقلاب اسلامی تجربه کرده، اکنون می توان گفت که این گروه در زمره‌ی بهترین گروه‌های آموزشی؛ به لحاظ کثرت نیرو و کثرت رشته‌های فلوشیپی است و با توجه به خصوصیات رشته اورولوژی، ارتباط اعضای گروه در این رشته، با بسیاری از رشته‌ها در نزدیک ترین و بالاترین حد ممکن برقرار و غالب فعالیت های گروه اورولوژی به صورت تیمی انجام میشود. پایگاه خبری وب دا گفتگویی با چند تن از اساتید پیشکسوت و با سابقه گروه اورولوژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد داشته است که شرح آن را در ادامه می خوانید:

وبدا: ضمن تشکر از حضور اساتید محترم گروه اورولوژی در این جلسه گفتگو، در ابتدا از آقای دکتر دارابی به عنوان استاد پیشکسوت رشته اورولوژی خواهش میکنم بیوگرافی مختصری از خود داشته باشند؟

دکتر محمدرضا دارابی محبوب هستم، متولد ۱۳۳۷ در شهرستان فردوس، دوران ابتدایی تا دبیرستان را در زادگاهم گذراندم و در سال 1356 در رشته پزشکی دانشگاه مشهد پذیرفته شدم. تحصیلاتم در این مقطع ۹ سال طول کشید که علت طولانی شدن آن هم مصادف شدن دوران تحصیل با انقلاب فرهنگی و تعطیل شدن دانشگاه‌ها بود.

در سال ۱۳۶۵ از دوره عمومی پزشکی فارغ التحصیل و در سال 1366 به عنوان رزیدنت اورولوژی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد به صورت استریت مشغول به تحصیل شدم، این دوره هم در سال 1370 و بعد از ۵ سال به اتمام رسید که دلیل طولانی شدن آن هم حضور شش ماهه من در جبهه‌ها بود که جزء دوران تحصیل محسوب نشد. در همان سال 1370 به عنوان سرباز هیئت علمی در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان مشغول به خدمت شدم و در سال 1373 از زاهدان به مشهد آمدم ودر همان سال برای ادامه تحصیل در دوره فلوشیپ اورولوژی در دانشگاه علوم پزشکی تهران عازم تهران شدم و در نهایت درسال  1374  به عنوان عضو هیئت علمی اورولوژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد شروع به کار کردم.

وبدا: آقای دکتر قربانی ضمن خیر مقدم لطفا معرفی مختصری از خود داشته باشید؟

دکتر حمید رضا قربانی هستم، متولد سال ۱۳۵۲ در مشهد و استاد گروه اورولوژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دوران ابتدای تا دبیرستان را در زادگاهم گذراندم و در سال 1370 پس از فارغ التحصیلی، وارد دانشگاه علوم پزشکی مشهد شدم. سال ۱۳۷۸در حالیکه به عنوان دانشجوی یک درصد اول دانشگاه بودم فارغ التحصیل شده و به صورت استریت وارد رشته اورولوژی شدم و در سال 1382 از رشته اورولوژی در مقطع تخصص فارغ التحصیل شدم. در ادامه برای دوره طرح، یک سال به سنندج رفتم و هفت سال هم در کاشمر خدمت‌کردم و در ادامه به مشهد آمدم و یک سال در سیستم پرایمرت مشهد فعالیت کردم.  در سال 1392 دوره فلوشیپ سرطان‌های سیستم ادراری را در دانشگاه علوم پزشکی تهران آغاز کردم و از سال ۹۴ هم به عنوان عضو هیئت علمی وارد دانشگاه علوم پزشکی مشهد شدم.

وبدا: آقای دکتر گلشن ضمن سپاس از حضور شما، لطفا معرفی مختصری از خود داشته باشید؟

دکتر علیرضا گلشن هستم، متولد ۱۳۵۶ در شهر گرگان، دوران ابتدایی تا متوسطه را در مشهد گذراندم و در سال ۱۳۷۴ در رشته پزشکی عمومی دانشگاه شهید بهشتی تهران پذیرفته و در سال 1380 از این دانشگاه به دانشگاه علوم پزشکی مشهد منتقل شدم. اواخر سال 1381 فارغ التحصیل شدم و دو سال طرح را در شهرهای اطراف مشهد گذراندم . در سال 1384 مجدداً در رشته اورولوژی دانشگاه شهید بهشتی تهران پذیرفته و سال 1389 هم فارغ التحصیل شدم، پس از دوره ۵ ساله رزیدنتی برای طرح تخصص به دانشگاه خراسان شمالی در بجنورد رفتم و حدود ۶ سال در آنجا بودم، تا اینکه در سال 1396 برای دوره فلوشیپ دوباره به دانشگاه شهید بهشتی رفتم و در واقع سال 1398 شروع  به کار من در دانشگاه علوم پزشکی مشهد بود که تا هم اکنون ادامه دارد.

وبدا: استاد دارابی در مورد تحولاتی که در گروه اورولوژی طی سالیان گذشته تاکنون اتفاق افتاده توضیحاتی بفرمایید؟

گروه اورولوژی یکی از قدیمی‌ترین گروه‌های بالینی دانشگاه علوم پزشکی مشهد است و از همان سال‌های بدو تاسیس دانشکده پزشکی در مشهد، این گروه جزو بهترین و فعال‌ترین گروه‌های دانشگاه علوم پزشکی مشهد بود. با تحولاتی که در این گروه اتفاق افتاد، محیط بسته و تنگ نظری‌ های زمان‌های گذشته شکسته شد و امروز گروه اورولوژی یکی از بهترین گروه‌های آموزشی به لحاظ کثرت نیرو و کثرت رشته‌های فلوشیپی که در این رشته وجود دارند، می باشد. ما تمامی فلوشیپ ‌های رشته اورولوژی را در گروهمان داریم، گروه اورولوژی از گذشته در بیمارستان‌های قائم (عج) و امام رضا(ع) مستقر و فعال بود و این دو گروه ارتباطات خوبی با یکدیگر داشته و دارند. در حال حاضر حدود ۱۴ نفر عضو هیئت علمی در گروه اورولوژی هستند، در حالیکه زمان ورود بنده به این گروه حدود ۶ یا ۷ نفر عضو هیئت علمی وجود داشتند و همگی صرفاً در حیطه اورولوژی فعالیت می‌کردند. شاید بتوان گفت که اولین رشته فلوشیپی که در دانشگاه مشهد آغاز به فعالیت کرد، پیوند کلیه بود و نخستین پیوند کلیه توسط آقای دکتر مهدوی، پس از اخذ مدرک فلوشیپ پیوند کلیه در سال ۶۷ انجام شد. در سال ۷۴ رشته اندویورولوژی را بنده راه اندازی کردم و پس از آن هم فلوشیپ های دیگری از جمله آقایان دکتر قربانی، دکتر گلشن و دکتر محمد اصل زارع و خانم دکتر شیخی، آقایان دکتر کامیار توکلی، دکتر محمود توکلی و دکتر سلمان سلطانی هر یک در گرایش‌های مختلف گروه مشغول به کار کردند و در حال حاضر یک فلوشیب نیز که از دانشجویان برتر بورد تخصصی هستند، از مهرماه سال جاری به جمع ما ملحق خواهند شد.

 بنابراین ما در گروهمان همه رشته‌های فلوشیپی که در رشته اورولوژی در کشور فعالیت می‌کنند، را دارا هستیم؛ اساتیدی فعال، جوان و علاقمند و به لحاظ علمی به روز و علاقمند به امر آموزش و پژوهش. امیدواریم که این رشته بتواند توانمندی خود را حفظ کند و ما قطعاً به مساعدت‌های دانشگاه اعم از ریاست محترم دانشگاه، معاون محترم آموزشی و ریاست محترم دانشکده پزشکی نیاز داریم، چون رشته اورولوژی و فلوشیپ‌های آن وابسته به ابزار و تکنولوژی هستند، تا همکاران ما بتوانند هم در زمینه آموزش و پژوهش و هم درمان به کسانی که طالب این امر هستند؛ اعم از دانشجویان پزشکی و دانشجویان تخصص، رشته‌های  و... خدمت رسانی داشته باشد، ضمن اینکه ما دانشجویانی از کشورهای عراق و افغانستان و اخیراً ترکمنستان هم در رشته اورولوژی و هم فلوشیپ آموزش داریم.

وبدا: آقای دکتر قربانی در حیطه سرطان‌های مرتبط با رشته اورولوژی که فعالیت دارید، توضیحاتی بفرمایید؟

جراحی‌های سرطان، از گذشته در دانشگاه مشهد ( بیمارستان‌های قائم (عج) و امام رضا(ع)) انجام می شد و از زمانی که من به گروه پیوستم این جراحی‌ها بیشتر شد. اکنون ما تمام جراحی‌هایی را که در ایران انجام می‌شود در مشهد انجام می‌دهیم و رزیدنت‌های ما هم در این زمینه آموزش می‌بینند. از سال 1395 که بنده وارد گروه شدم، بورد اورولوژی را برنامه‌ریزی کردیم و به صورت ماهیانه دوبار جلساتی با حضور همکاران آنکولوژیست، رادیولوژی و پاتولوژیست و پزشکی هسته‌ای ( که جلسه مولتی دیسیپلینری است) داریم و برای بیماران تصمیم گیری می‌شود که طبعاً هم به آموزش رزیدنت‌ها و فلوشیپ‌ها کمک می‌کند و هم تصمیم گیری‌های خوبی برای بیماران انجام می‌شود، در زمینه پژوهشی نیز با توجه به اینکه حیطه سرطان‌ها بسیار وسیع است و جای زیادی برای پژوهش دار،د در این مدت ما پژوهش‌های بسیار خوبی داشتیم، مثلاً پژوهش‌هایی در مورد، گره‌های پیشاهنگ از تومورهای سیستم‌های اورولوژی داشتیم که مقالات بسیار خوبی از آن چاپ شده و در زمینه سرطان‌های مثانه، با توجه به اینکه گروه‌های فعال در جهان بسیار کم هستند، ما به عنوان اولین گروه‌هایی که در دنیا کار می‌کنیم، توانستیم آمار قابل قبولی از مقالات را در این زمینه به چاپ برسانیم که می‌توانند در آینده در درمان‌های سرطان‌های مثانه کمک کننده باشند.

وبدا: آقای دکتر گلشن شما در حیطه کدام بیماری‌ها فعال هستید؟

در حیطه اندویورولوژی که از حدود ۲۵ سال قبل توسط استاد دارابی در مشهد راه اندازی شد و از آن زمان اعمال جراحی در این حیطه انجام می‌شود. حدود ۱۰ سال قبل هم آقای دکتر زارع در بیمارستان قائم(عج) این عمل‌ها را انجام می‌دادند و در واقع من به این تیم اضافه شدم و از ۵ سال قبل شخصاً سعی کردم که شاخ و برگ این حیطه را بیشتر کنم.

همچنین تلاش کردیم در جراحی‌های سنگ، مقداری جراحی‌های دقیق‌تر را به کار بگیریم و البته وسایل خاصی نیاز بود که استاد دارابی تهیه کرده بودند، مقداری در حیطه لاپاراسکوپی در بیمارستان امام رضا(ع) فعالیت‌های بخش را برای بیمارانی که نیازمند جراحی‌های لاپاراسکوپی هستند بیشتر کردیم و همینطور همکاری با رشته‌های مرتبط با فیلد ما به ویژه حوزه لاپاراسکوپی گسترش یافت. یکی دو مورد طرح رجیستری را با گروه زنان انجام می‌دهیم و با بخش غدد هم در مورد جراحی‌های آدرنال در ارتباط هستیم و سعی کردیم فیلد گروه را به سمت جراحی‌های مینیمال مایزیو و لاپاراسکوپی ببریم.

وبدا: استاد دارابی شایع‌ترین بیماری‌های حوزه اورولوژی در به ویژه استان خراسان چه بیماری‌هایی است؟

به طور کلی بیماری‌های اورولوژی همه شیوع دارند و یک سری بیماری‌های مادرزادی در این حیطه داریم که از بدو تولد درگیر تشخیص و درمان آن هستیم و یک سری هم بیماری‌های اکتسابی هستند که تقریباً می‌توان گفت همه این بیماری‌ها شایع هستند.

 اما بیماری شاخص، سنگ‌های سیستم ادراری است که همه افراد را اعم از زن یا مرد و کودکان می‌تواند درگیر کند. در عین حال در هر سنی ما یک سری بیماری‌ها را داریم که در کودکان معمولاً شامل بیماری‌های مادرزادی است و در بزرگسالان سنگ‌های سیستم ادراری، بیماری‌های مادرزادی دستگاه تناسلی خارجی، سرطان‌های سیستم ادراری که از طفولیت آغاز می‌شود و تا سنین کهنسالی ادامه دارد و عفونت‌ها و بیماری‌های زنان که اخیراً با توجه به پیشرفتی که در این رشته انجام شده مراجعات در مورد آن بیشتر شده، در حالی که در گذشته به دلایل فرهنگی مراجعات کمتر بود. بحث پیوند کلیه که اکنون به عنوان یک راهکار پیش روی بیمارانی است که دچار نارسایی مزمن کلیه شده‌اند و  طی بیش از ۳۰ سال گذشته این درمان خدمات زیادی را به بیماران داشته و در گذشته یک معضل جدی بود.

 فیلد دیگری که بسیار فعال است و در گذشته به عنوان یک بیماری غیر قابل درمان شمرده می‌شد، بحث ناباروری است، تا چند سال قبل زوج‌هایی که نابارور بودند، امیدی به داشتن فرزند نداشتند اما اکنون با روش‌های پیشرفته درمان ناباروری در فیلد اندویورولوژی و یک کار بین تیمی بین گروه زنان و اورولوژی فعالیت‌های خوبی انجام شده، در رشته اطفال فلوشیپ اطفال داریم که تمامی جراحی‌های مربوط به اطفال را انجام می‌دهند و و تقریبا کمتر بیماری در حیطه اورولوژی نیاز به درمان در خارج از مشهد دارد.

وبدا: آقای دکتر قربانی علل سرطان‌های مرتبط با اورولوژی چیست؟

ما در حیطه اورولوژی چهار سرطان شایع را داریم که شامل سرطان کلیه، سرطان بیضه، سرطان مثانه و سرطان پروستات است. علت این سرطان ها همانند سایر بیماری‌های سرطان به صورت قطعی مشخص نیست، اما عامل زمینه ساز مثلاً در سرطان های بیضه، بیضه‌های نزول نکرده است که باید در قبل از یک سالگی شناسایی و جراحی شود و احتمال سرطان را با این کار می‌توان کمتر کرد.

 در بقیه موارد شاید خیلی قابل پیشگیری نباشد و مسئله مهم در سرطان‌ها این است که جمعیت آموزش داده شوند، سرطان کلیه از آن دسته سرطان‌هایی است که علت آن به طور مشخص اعلام نشده، اما عواملی مثل سیگار کشیدن یا آلودگی هوا، افزایش وزن و فشار خون می‌تواند علل زمینه‌ای این سرطان باشد. البته نه به صورت قطعی در مورد سرطان‌های مثانه نیز یکی از علل شایع مقابل پیشگیری مصرف سیگار است، مورد دیگر در سرطان‌های مثانه مشاغلی است که با ترکیبات خاصی سر و کار دارند، مثل صنایع چرم، رنگ و لاستیک که البته همکاران طب کار اکنون روی این مشاغل نظارت خاص دارند و معاینه‌های دوره‌ای انجام می‌شود تا چنانچه مشکلی ایجاد شد به موقع تشخیص داده و درمان شود. اما سرطان پروستات هم متاسفانه علت خاصی برای آن شناسایی نشده و شاید بتوان بحث ژنتیک را یکی از علل آن دانست که قابل پیشگیری هم نیست، ولی سایر عوامل مثل چاقی و سیگار و رژیم‌های خاص غذایی تاثیر اندکی دارد که در مورد آن نیز باید توجه لازم انجام شود.

وبدا: آقای دکتر گلشن در بین عموم مردم اصطلاحی وجود دارد که می‌گویند برخی کلیه‌ها سنگساز است آیا این عبارت درست است؟

به دلیل اینکه سنگ‌ها در بیماری‌های سنگ‌های کلیوی معمولاً عود می‌کنند و ۵۰ درصد سنگ‌ها در ۵ سال بعد مجدداً ایجاد میشود به همین دلیل چنین اصطلاحی به کار می‌رود. اما خیلی از سنگ‌ها عامل ایجادش عوامل محیطی یا رژیم غذایی نیست؛ بلکه خیلی اوقات وراثت و مشکلات ژنتیکی هم موجب تشکیل سنگ در کلیه می‌شود و چون سنگ‌ها تکرار می‌شوند اصطلاحا می‌گویند که کلیه‌ها سنگساز است. آنچه به عنوان راهکار پیشگیری برای این موضوع می‌توان بیان کرد این است که با توجه به اینکه اکثریت سنگ‌ها جنسی از ترکیبات کلسیمی دارند، به بیمار می‌گوییم که کمتر این مواد را مصرف کند به عنوان مثال مصرف نمک که عامل بسیاری از سنگ‌ها است کاهش یابد؛ ضمن اینکه مصرف مایعات و آب زیاد داشته باشند. همینطور نوع نوشیدنی هم مهم است که بهترین آن همان آب است. در برخی مناطق به دلیل سنگینی آب، برخی معتقدند که در تشکیل سنگ‌های کلیه این آب نقش دارد، اما واقعیت آن است که چنین چیزی نیست و بیشتر به وراثت و ژنتیک افراد آن مناطق بسته است و یا اینکه نوع مواد غذایی خاصی بیشتر استفاده می‌شود. لذا نوع آب چندان تاثیری ندارد.

وبدا: چه توصیه ای به بیماران سنگ کلیه دارید؟

 ما 3 توصیه مهم داریم به بیمارانی که سنگ کلیه دارند، اول آنکه ورزش را به طور مرتب انجام دهند و مایعات به میزان کافی بنوشند و تا حد امکان مصرف نمک را کم کنند و از آن سو هم بیمارانی که سنگ کلیه دارند پیگیری داشته باشند و به صورت سالیانه با یک سونوگرافی ساده بتوانند تشخیص به موقع سنگ را در شرایطی که کوچکتر است داشته باشند.

وبدا: آقای دکتر دارابی در چه سالی رئیس دانشگاه شدید؟ و اینکه به عنوان یک استاد اخلاق مدار در دانشگاه شناخته می‌شوید، این مشخصه بر چه اساسی شکل گرفته است؟

من از سال ۹۶ تا ۹۸رییس دانشگاه بودم، از سال ۹۲ تا ۹۶ معاون آموزشی، سال ۷۹ تا ۸۴ معاون دانشجویی فرهنگی دانشگاه، سال ۷۱ تا۷۳  رییس بیمارستان‌ خاتم زاهدان و ۷۰ تا۷۱ معاون آموزشی این بیمارستان بودم.

به طور کلی در خطّه خراسان افرادی وجود دارند که هم اهل علم هستند و هم علم دوست هستند. شاید بتوان گفت که خوبی ما از خوبی آنهاست، ما اخلاق خوب را از آنها آموختیم و اگر خوبی وجود دارد قطعاً نشأت گرفته از آنهاست. خوشبختانه یک رنگی و صفا و صمیمیتی که به ویژه در گروه ما حاکم است این خوبی را در انسان ایجاد می‌کند. اما من ذاتاً فردی هستم که دوست دارم کار مردم را راه بیندازم؛ چه در حیطه درمان و چه حیطه‌های اجرایی. در گروه اورولوژی همکاران ما سعی دارند که اخلاق را توسعه دهند و چنانچه نیرویی وارد شود که بتواند گروه را به لحاظ آموزشی ، کیفیت ، کمیت و درمان کمک کند قطعاً پذیرش داریم. تنگ نظری حسادت و حرص و کینه قطعا راه به جایی نمی‌برد همچنان که شاعر می‌فرماید: با حسن خلق جهان می‌توان گرفت... اخلاق نیک در یک پزشک بالینی شرط نخست موفقیت است؛ چه در رابطه با بیمار و چه در رابطه با همکار. اخلاق حرفه‌ای را رعایت کردن مسئله‌ای است که اگر در همه رشته‌ها لحاظ شود، قطعاً مز ماندگاری رشته و فرد خواهد بود و اقبال مردم هم قطعاً بیشتر می‌شود .

وبدا: دکتر قربانی ارتباط گروه شما با سایر گروه‌های بالینی چطور است؟

ما با توجه به خصوصیات رشته اورولوژی با خیلی از رشته‌ها در ارتباطی نزدیک هستیم و به خاطر کارهای تشخیصی ارتباط زیادی با همکاران اینترونشنال رادیولوژی داریم و در واقع به صورت تیمی می‌توانیم مشکلات بیماران را حل کنیم. با گروه پزشکی هسته‌ای هم به خاطر روش‌های جدید تشخیصی و درمانی که به ویژه در بحث سرطان پروستات داریم، بسیار ارتباط نزدیک است و با توجه به اینکه بخش عمده درمان سرطان‌های پروستات به پزشکی هسته ای ارتباط دارد، با این گروه هم تعامل خوبی داریم. گروه پزشکی هسته‌ای مشهد از نخستین گروه‌هایی بودند که در ایران این درمان را آغاز کردند و نتایج بسیار خوبی هم گرفته شد. اکنون به صورت تیم ورک مشغول به کار هستیم و معمولاً همکاران پزشکی هسته‌ای؛ هم در زمینه تشخیص و هم درمان به ما کمک می‌کنند. از دیگر گروه‌ها گروه زنان هستند که با ما در ارتباط مداوم اند و به خاطر رابطه نزدیکی که با یکدیگر داریم و مجاورت‌هایی که به لحاظ آناتومیک سیستم ادراری با سیستم تناسلی زنانه دارد در این زمینه‌ها با یکدیگر تعاملات خوبی داریم، همینطور در زمینه درمان‌های ناباروری که نیاز به یک تیم ورک دارد تا بتوانیم یک زوج نابارور را کمک کنیم تا فرزنددار شوند. با سایر همکاران گروه‌ها نیز در ارتباط هستیم مثل همکاران جراحی عمومی که به خاطر جراحی‌های سنگینی که گاهاً وجود دارد، نیاز به کمک ایشان داریم و همینطور همکاران داخلی که تقریباً همگی با آنها در ارتباط هستیم و همکاران عفونی نیز به همین ترتیب... اما به طور کلی با همه رشته‌ها در ارتباط هستیم.

وبدا: آقای دکتر گلشن مهمترین شاخه‌های تحقیقاتی و پژوهشی که شما انجام دادید چه بوده است؟

با توجه به فیلد کاری ما سعی کردیم بیشتر روی بیماری‌های سنگ متمرکز شویم و یکی دو تا پروژه تحقیقاتی روی این موضوع انجام دادیم که یکی از آنها در مرحله اجرا قرار گرفته است. یکی دو پروژه نیز در خدمت استاد قربانی در مورد کنسرهای کلیه انجام دادیم و در ادامه روی بقیه کنسرها هم انجام خواهیم داد، که در واقع با هدف راه‌اندازی بانک سرطان آن را آغاز کردیم تا بعداً بتوانیم به عنوان بانک کنسر از آن برای فعالیت‌های تحقیقاتی استفاده کنیم. آخرین کاری که بنده انجام دادم جراحی است که برای بیماران تک کلیه انجام می‌شود و پس از استخراج نتایج آن کارایی این روش را برای بیماران تک کلیه و دارای سنگ بررسی و آن را با روش‌های رایج دیگر مقایسه کردیم.

وبدا: استاد دارابی چند دستاورد گروه اورولوژی را ذکر بفرمایید و اینکه در کشور گروه اورولوژی چه جایگاهی دارد؟

رشته اورولوژی در کشور به طور کلی جایگاه خوبی دارد و گروه ما هم جایگاه ویژه‌ای دارد. اساتید بسیاری در این حوزه فعالیت کردند که بعضاً ممکن است اکنون در قید حیات هم نباشند، آقایان استاد لطفی، استاد قربانیان و استاد کدخداییان ، این عزیزان از بنیانگذاران علم اورولوژی در مشهد بودند.

 یکی از مهم‌ترین دستاوردهای گروه اورولوژی بحث پیوند کلیه است و همینطور بحث سرطان‌های دستگاه ادراری تناسلی که البته قبلاً هم انجام می‌شد اما به شکل علمی و آکادمیک، اکنون آقای دکتر قربانی متولی آن هستند همینطور در بحث اطفال فعالیت‌های خوبی داریم و به طور کلی تمام فعالیت‌های علمی روز را پیشرو هستیم .

آخرین دستاوردی که گروه آقای دکتر گلشن در گروه اورولوژی داشتند، استفاده از روش درمانی آلن در درمان سنگ‌ها است. دستاوردهای گروه در زمینه تحقیقاتی نیز قابل توجه است و با توجه به اینکه در گروه استادیار دانشیار و استاد وجود دارد، علاوه بر مقالات تحقیقاتی و پایان نامه ها، اساتید ما در کنگره‌های داخلی و خارجی هم شرکت دارند. ( هرچند که کنگره‌های خارجی اکنون به دلیل مشکلات ارزی بسیار محدود شده است). لذا دانشگاه ما یکی از گروه‌های پیشرو در حیطه اورولوژی و فلوشیپ‌های وابسته به آن است.

وبدا: استاد دارابی روزانه چند بیمار از خدمات درمانی گروه اورولوژی استفاده می‌کنند؟

ما در مراکز امام رضا(ع) و قائم(عج) هر روز مراجعاتی داریم و تمام بیماران پذیرش می‌شوند، حدوداً ۲۰ تا ۳۰ بیمار را در هر مرکز داریم و نکته مهم این است که اگر بیماری از شیفت صبح باقی بماند، قطعاً در شیفت عصر پذیرش خواهد شد، بطور کلی هر روز همکاران ما در درمانگاه‌های عمومی و کلینیک‌های ویژه پذیرای بیماران اعم از بیماران بستری و سرپایی هستند، در بخش ما حداقل ۴۵ تخت بستری وجود دارد و تعداد زیادی هم بیماران سرپایی و اشغال تخت همیشه بالای ۸۰ درصد است.

وبدا: استاد قربانی شما در دوران دانشجویی در زمره دانشجویان برتر بودید، درست است؟

بله... من در سال فارغ التحصیلی، جزو دانشجویان یک درصد برتر معرفی شدم.

وبدا: و توصیه شما برای مراقبت بهتر مردم از کلیه‌هایشان چیست؟

دکتر قربانی: در حوزه پزشکی همیشه عنوان می‌شود که پیشگیری مقدم بر درمان است، زمینه بیماری‌های کلیوی با توجه به اینکه سابقه خانوادگی در آن دخیل است و بسیاری از سنگ‌ها عامل وراثتی دارد، از این جهت باید مردم مراقبت کنند. رژیم غذایی مناسب و مایعات فراوان، حتماً مصرف شود و بیمارانی که دچار فشار خون می‌شوند، فشار خون خود را کنترل کنند، یک عامل بسیار مهم در نارسایی کلیه، بیماری‌های دیابتی است که افراد معمولاً در مراحل اولیه خیلی به بیماری دیابت خود توجه نمی‌کنند و می‌تواند منشأ بسیاری از مشکلات باشند

دکتر گلشن: بیماری‌های اورولوژی از بدو تولد ممکن است آغاز شود و نیاز به آگاهی و اطلاع رسانی دارد. مردم باید بدانند که نوزادی که به دنیا می‌آید ممکن است بیضه‌های او مشکل داشته باشد و باید به موقع اقدامات پزشکی انجام شود. همینطور به جوانان معاینات فردی آموزش داده شود، همینطور در بحث سنگ‌ها شیوع سرطان‌ها و به ویژه سرطان پروستات نیازمند توجه است و البته بسیاری از این بیماری‌ها خوشبختانه قابل پیشگیری است. مشکل زمانی ایجاد می‌شود که بیماری دیر تشخیص داده شده و فرایند درمان آن سخت خواهد بود. همچنین غربالگری باید به موقع انجام شود و مردم هم آموزش ببینند تا به موقع مراجعه به پزشک را انجام دهند.

وبدا: استاد دارابی چه توصیه‌ای به دانشجویانی دارید که شاید روزی بخواهند مسیر شما را ادامه دهند؟

ادامه یک مسیر همیشه بسته به شرایط آن برای یک فرد دارد و در حال حاضر یک عده هم که مهاجرت می‌کنند، اما واقعیت آن است که پویایی و اخلاق مداری یک رشته، وجود بیمار در آن رشته و درمان‌هایی که بیماران می‌توانند در آن رشته بگیرند، بسیار مهم است و خوشبختانه اورولوژی این زمینه را دارد. این رشته را ما زوحیاتین می‌دانیم؛ یعنی هم عمل دارد و هم کلینیک. بنابراین رشته جذابی است، اما دانشجویان ما بر اساس شرایط بیرونی رشته و شرایط اقتصادی و شرایط آموزش طول دوران تحصیل و بیمارپذیری باید رشته خود را انتخاب کنند.

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image