مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در روزهای گرم سال میوه بیشتر بخوریم و برای آنکه ذخایر آب بدنمان را بالا ببریم بهتر است آب را همراه مواد فیبری نگهدارنده مصرف کنیم.
دکتر زهرا اباصلتی در گفتگو با وب دا، اظهار کرد: در فصل گرما نوع تغذیه ما تغییر میکند و اصلاً به همین دلیل است که میوه و سبزی های این فصل ویژگیهای خاص خود را دارند، در واقع نوع نیاز ما در فصل گرم سال با خلقتمان همگون شده است و باید متناسب با تغییر شرایط آب و هوایی تغییراتی هم در تغذیه ما ایجاد شود.
وی با اشاره به اینکه باید در روزهای گرم سال بدن خود را مرطوب و هیدراته نگهداریم، بیان کرد: در فصل تابستان به دلیل گرمای هوا، بدن برای خنک نگه داشتن خود عمل تعریق را بیشتر انجام میدهد، بنابراین یکی از مسائل اولیه در این روند، تأمین آب و الکترولیتهای بدن است و نکتهای که در این خصوص باید مورد توجه قرار گیرد آن است که افرادی که در محیطهای گرم کار میکنند و تعریق زیادی دارند طبیعتاً احساس تشنگی بیشتری میکنند و نیاز به نوشیدن آب در آنها بیشتر میشود.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه باید قبل از آن که دچار کمآبی بشویم آب بدنمان را تأمین نماییم، خاطرنشان کرد: کار درست این است که اصلاً به مرحلهای نرسید که به دلیل حس تشنگی آب بنوشید و توصیه ما این است که به اندازه کافی در این فصل به بدنتان آب برسانید تا از آسیبهای ناشی از کمآبی دور بمانید و آب رساندن به بدن هم به این معنی نیست که تنها آب بخورید.
دکتر اباصلتی اضافه کرد: باید در روزهای گرم سال میوه بیشتر بخوریم و برای آنکه ذخایر آب بدنمان را بالا ببریم بهتر است آب را همراه مواد فیبری نگهدارنده مصرف کنیم تا به تدریج وارد دستگاه گوارشمان شود و سریع دفع نشود؛ به طور مثال مصرف هویج، هندوانه، طالبی، خربزه، هلو یا خاکشیر میتواند بسیار مفید باشد و مصرف این نوع از میوهها به دلیل فیبری که دارند مانع از یبوست میشود.
وی با ذکر این نکته باید به جای آب، آبالکترولیتدار بنوشیم، تأکید کرد: البته نباید فراموش کنیم که با تعریق فقط آب از دست نمیرود بلکه الکترولیتهای با ارزشی مثل سدیم و پتاسیم هم از دست میروند؛ سدیم و پتاسیم ۲ عنصر بسیار مهم برای حفظ فشار اسمزی خون و عملکرد سیستم عصبی، اسکلتی و ریتم قلب هستند و به همین علت تأمین الکترولیتها مهم است.
دکتر اباصلتی افزود: با با تغذیه مناسب از پوستمان محافظت کنیم و علاوه بر استفاده از کرمهای ضدآفتاب که متخصصان پوست در این فصل تأکید ویژهای بر استفاده از آن دارند، بهتر است به گروههای غذایی نیز برای مقابله با اشعه UV توجه شود.
وی با تأکید بر اینکه آنتیاکسیدانها گروهی از مواد غذاییاند که صدمههای ناشی از تخریب UV را جبران میکنند، گفت: همچنین مصرف آب هویج هم به دلیل وجود فلاوونوئیدها و کاروتنوئیدها و ویتامین A که دارد در این فصل توصیه میشود، ضمن اینکه، آنتیاکسیدان مینرالی نظیر سُلنیوم هم که در برخی آجیلها کمابیش وجود دارد نیز برای این فصل مناسب است.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با ذکر این نکته که در روزهای گرم باید انتخابمان غذاهای سرد باشد، تأکید کرد: در فصل تابستان مصرف غذاهایی که طبع سرد دارند و فعالیت غدد عرق را بیشتر میکنند و باعث گشادی عروق در سطح پوست و خنکی بدن میشوند، بهتر است و از جمله این نوع غذاها میتوان به غذاهای دریایی همراه با سیر، ماست و خیار و دوغ با مقدار کمی نمک که تأمینکننده املاح بدن باشد، اشاره کرد؛ همچنین بهتر است که در این فصل به جای گروه کربوهیدراتها بیشتر از سبزیجات استفاده کنید و میزان مصرف پروتئین و چربی را در حد استاندارد نگهدارید.
دکتر اباصلتی تصریح کرد: خوردن یک صبحانه کامل همراه با مصرف میوههای تازه، خوردن ماهی، استفاده از غذاهای سبک و انواع نوشیدنیهای گیاهی، عدم استفاده از مایعات سرد، عدم خوردن غذا در بیرون، عدم مصرف انواع فست فودها، استفاده از غذاهای حاوی گوشت، سبزیجات و منابع پروتئینی و حبوبات، خوردن میوه و سبزی همراه غذاهای سرخ کرده، استفاده از میوههای سرد و مرطوب مثل گوجه فرنگی، خیار، کیوی، انبه و آناناس و عدم مصرف غذاهای سرخ کرده و غذاهای گریل شده و آسیب زننده به سیستم هضم انسان از حمله دیگر موارد مورد تأکید در فصل تابستان است.
وی خاطرنشان کرد: همه ما باید به یاد داشته باشیم که تابستان از فصلهای زیبای خدا است و در طول این فصل رعایت نکات ذکر شده و استفاده از مواهب و نعمات الهی را داشته باشیم میتوانیم از زندگی خود لذت ببریم و از بسیاری از بیماریها و مشکلات بهدور باشیم.