رئیس مرکز مشاورهی مبتنی بر سبک زندگی ایرانی اسلامی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، با اشاره به ارائه خدمات رایگان مشاوره ای به دانشجویان در این مجموعه گفت: همکاران مشاور ما در واحدهای مستقر در دانشکده های مختلف، فضای خوابگاهی ( در مجاورت خانه فرهنگ ) و مرکز مشاوره کوهسنگی آمادگی دارند تا خدمات مشاوره ای در زمینه های مختلف را به دانشجویان ارائه کنند.
دکتر حمیده صمدی در گفتگو با وبدا، اظهار کرد: خدمات روانشناسی، روانپزشکی و مددکاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد در حال حاضر بدون دریافت هیچ هزینه ای در اختیار خانواده دانشگاه علوم پزشکی مشهد قرار دارد و علاوه بر خدمات مشاوره ای حضوری ، مشاوران ما با دو خط هات لاین به شماره 09157158307 ( ویژه برادران ) و 09157158306( ویژه خواهران )، بصورت آنکال در خدمت دانشجویان جهت ارائه مشاوره تلفنی در هر ساعت از شبانه روز هستند.
بهناز بیوکی، روانشناس بالینی مرکز مشاوره و روانشناسی دانشکده پزشکی هم که سابقه ۱۲ سال خدمت در دانشکده پزشکی مشهد را به عنوان روانشناس دارد، در خصوص فعالیتهای مرکز مشاوره و روانشناسی دانشکده پزشکی بیان داشت: به منظور تسهیل روند دسترسی دانشجویان به مراکز مشاوره و روانشناسی دانشگاه در هر دانشکده یک واحد روانشناسی راهاندازی شده که برخی از دانشکدهها به دلیل حجم بالاتر دانشجو تعداد واحدهای مشاوره بیشتری دارند و بر اساس شاخصهای وزارتخانهای، بایستی در ازای هر ۳۵۰ دانشجو یک مشاور در هر دانشکده حضور داشته باشد که البته هنوز ما با این شاخص خیلی فاصله داریم.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه دانشکده پزشکی پرجمعیتترین دانشکده در مجموعه دانشگاه است، هم اکنون ۳ واحد مشاوره در این مجموعه فعال است که هر روزه از ساعت ۸ صبح تا ۳ و ربع در دانشکده خدمات ارائه می کند، همچنین در دانشکده پیراپزشکی دو واحد مشاوره و در سایر دانشکدهها یک واحد مشاوره فعال وجود دارد .
علاوه بر این، یک واحد مشاوره هم در کنار خوابگاههای دانشجویی و در مجاورت خانه فرهنگ فعال است که تقریبا زمان خدمات رسانی آن وقتی است که دفاتر دانشکدهها تعطیل شده و دانشجویان به خوابگاه باز میگردند ( یعنی حدود ساعت ۲ تا ۸:۳۰ شب ) در این واحد همیشه دو یا سه همکار وجود دارند و به دانشجویان مشاوره میدهند. همچنین یک مرکز مشاوره در نبش خیابان کوهسنگی ۱ وجود دارد که اغلب مراجعان آن دانشجویان بالینی همچون ایترنها، استاژرها و پرستاران هستند.
بیوکی خاطرنشان کرد: هدف از استقرار مراکز مشاوره در مجموعههای مختلف دانشگاه این است که عموم دانشجویان در زمانهای مختلف به خدمات مشاوره رایگان دسترسی داشته باشند و در واقع ما این دو موضوع مهم یعنی؛ رایگان بودن مشاوره و در دسترس بودن مشاوران که از دلایل اصلی عدم استفاده افراد از خدمات مشاورهای است را برطرف کردیم و انتظار میرود با این تمهیدات استقبال دانشجویان از خدمات مراکز مشاوره بیشتر شود.
وی در عین حال گفت: در کنار همه این تسهیل گریها گاهی بحث انگ زدایی و برچسب زدن به افراد میتواند به عنوان یک مانع در استفاده آنها از خدمات مشاورهای مطرح باشد، چون فرد احساس میکند که باید به تنهایی مشکل خود را حل کند و اینکه از شخص دیگری برای حل مشکل خود کمک بگیرد، برای او یک نقطه ضعف محسوب میشود! البته خوشبختانه در این زمینه فرهنگ سازیهایی انجام شده و تا حدی این موضوع، در بین دانشجویان جا افتاده که برای مسائل و مشکلات خود از فردی که تخصص و تجربه لازم را دارد کمک بگیرند، اما همچنان تلاش میکنیم که به ویژه در بین دانشجویان جدیدالورود با ارتباط گیری و توضیح خدمات مرکز مشاوره و چرایی مراجعه به این مراکز آنها را به تدریج با رسالت این مراکز آشنا کنیم تا در نهایت دانشجویان با اطمینان و آرامش خاطر برای حل مسائل خود به مراکز مشاوره مراجعه و خدمات تخصصی بگیرند.
بیوکی به همکاری گروه روانپزشکی دانشگاه با مراکز مشاوره روانشناسی نیز اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه در دانشگاه علوم پزشکی مشهد گروه روان پزشکی نیز فعال است، این گروه به مرکز ما کمک میکنند و اعضای هیات علمی گروه روانپزشکی شیفتهایی را در مرکز مشاوره کوهسنگی حضور دارند تا مراجعانی را که از مراکز مشاوره روانشناسی معرفی نامه دارند، پذیرش و به آنها خدمات دهند، در کنار این امر مرکز مددکاری را نیز داریم که دانشجویانی را که مشکلات مالی یا مسائل خانوادگی و سایر مسائلی که نیاز به ورود یک مددکار است را دارند، کمک کنند.
وی تصریح کرد: اخیراً اداره مشاوره و سلامت روان، تحت عنوان مرکز مشاوره مبتنی بر سبک زندگی ایرانی اسلامی نامیده شده و چهار زیر گروه برای آن تعریف شده که شامل؛ اداره پیوند و ازدواج، اداره ارتباط خانواده و دانشگاه، اداره سلامت روان و اداره آسیبهای تحصیلی و اعتیاد و سبک زندگی میباشد و مقرر است که به صورت تخصصی خدمات خود را به دانشجویان ارائه کنند.
شروع این امر نیز با ورود دانشجویان جدید الورود و ثبت نام آنها بود که طی این ایام کارشناسان اداره ارتباط خانواده و دانشگاه، جلساتی را برای والدین دانشجویان به صورت مجزا برگزار کردند و ضمن سخنرانی در این جلسات لینکها و راههای ارتباطی را به خانوادهها معرفی نمودند و در مجموع این چهار اداره نیز رسالتشان بر این قرار دارد که به دانشجویان و خانوادههای آنها به شکلی تخصصیتر خدمات دهند.
وی اضافه کرد: خدمات تخصصی یاد شده به صورت جامع برای دانشجویان ارائه و این خدمات برخی پیشگیرانه است؛ مثل کارگاههای آموزشی و همایشها و برخی نیز جنبه درمانی دارد که در قالب جلسات گروهی یا جلسات مشاورههای مجازی تلفنی و تصویری برگزار میشود. ضمن اینکه معمولا کارگاههای عمومی تر را برای همه دانشجویان برگزار میکنیم و در این راستا از همتایاران که از جمع خود دانشجویان هستند نیز کمک میگیریم و همکاری خوب آنها سبب میشود که دانشجویان بیشتری در برنامهها مشارکت داشته باشند.
بیوکی همچنین گفت: با توجه به اینکه مسائل روانشناسی چند بعدی است و شامل علل مختلفی میشود، بسیار مهم است که ما یک سری از استانداردهایی که باید در بخشهای مختلف و به ویژه بخش آموزشی وجود داشته باشد را در نظر بگیریم و یک آسیب شناسی در کل فضای دانشگاه داشته باشیم تا دریابیم که دانشجوی ما بیشترین فشار، آسیب، اضطراب و ناامیدی را از چه جنبههایی در دانشگاه تجربه میکند. در واقع اینکه ما بگوییم فقط خود دانشجو است و پیشینه، خانواده و تربیت او، به هیچ وجه اینطور نیست و بخش عمده مسائل واکنشی است؛ یعنی دانشجو در ابتدای ورود به دانشگاه این همه مسئله نداشته و باید ببینیم که چه عواملی در حال آسیب زدن به او میباشد. این آسیب شناسی باید در جنبههای مختلف انجام و نگاهی جامع را به این امر داشته باشیم. به عبارت بهتر اگر هر چقدر ما روی یک دانشجو کار کنیم، اما نتوانیم منبع استرس و منشاء آن را در سیستم درمان یا آموزش شناسایی کنیم در نهایت تلاش ما بینتیجه خواهد بود و در کنار این امر یک استانداردی از امکانات و نفرات را هم نیاز داریم، این مهم است که متناسب با تعداد مراجعین، تعداد مشاوران نیز افزایش یابد و حال آنکه این توازن در حال حاضر وجود ندارد.