استادیار گروه کودکان دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: اصلیترین علت کمکاری تیروئید در کودکان وجود زمینه ژنتیکی و ارثی بودن این بیماری است. کودکانی که در خانواده خود فرد مبتلا به کمکاری تیروئید دارند بیشتر در معرض ابتلا به اختلالات تیروئیدی هستند.
دکتر مجتبی لطفی در گفتگو با وب دا با بیان اینکه با بیان اینکه غربالگری در سه تا 5 روز نخست تولد مهمترین راهکار در شناسایی زودهنگام کم کاری تیروئید در کودکان محسوب می شود خاطر نشان کرد: کم کاری تیروئید یکی از اختلالات شایعی است، که در غده تیروئید بروز میکند و در تمامی گروههای سنی ازجمله کودکان و نوجوانان می تواند بروز کند.
وی با اشاره به اینکه کم کاری تیروئید گاهی از بدو تولد همراه نوزاد است، گفت: تیروئید کم کار به اندازهی کافی هورمون تولید نمیکند و این کمبود هورمونهای تیروئیدی باعث اختلال در متابولیسم و دیگر عملکردهای بدن میشود و اگر در 2 سال اول زندگی درمان مناسب انجام نشودبر روی هوش فرد به شدت تاثیر می گذارد.
استادیار گروه کودکان دانشگاه علوم پزشکی مشهد علائم کم کاری تیروئید را به طور معمول بسیار آهسته، خفیف و تدریجی دانست و عنوان کرد: علائم و نشانههای کمکاری تیروئید تا حد زیادی به سن کودک بستگی دارد.
وی خاطر نشان کرد: کمکاری تیروئید معمولاً با علائمی شایع همچون رشد فیزیکی کند، گرفتگی صدا، یبوست، احساس سرما، عدم تحمل سرما، عدم رشد دندانها، خستگی، افتادگی پلک، ورم صورت و آهسته صحبت کردن بروز میکند.
دکتر لطفی سن کودک و شرایط جسمانی را در روشهای تشخیص کمکاری تیروئید مهم ارزیابی کردو یادآور شد: بهطورمعمول پزشکان با یک معاینه بالینی و تأیید آن با آزمایش خون به وجود اختلال تیروئیدی پی میبرند.
وی با اشاره به نقش تغذیه و رژیم غذایی در بیماران کم کاری تیروئید اظهار کرد: رایجترین و مؤثرترین راه برای درمان کمکاری تیروئید استفاده از داروهای هورمونی است. این داروها ساختاری مشابه با هورمون تیروئید دارند و کمبود هورمون بدن را جبران میکنند. دوز داروهای هورمونی توسط پزشک و بر اساس جنسیت، سن، شرایط جسمانی و شدت بیماری تعیین میشود.
دکتر لطفی گفت: انجام آزمایش تیروئید و ویزیت توسط پزشک متخصص به صورت منظم باید مد نظر قرار بگیرد و بهمرور زمان و با کاهش علائم بیماری احتمال اینکه پزشک دوز دارو را کاهش یا افزایش دهد وجود دارد.