عضو هیات علمی گروه ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: فردي که در انجام فعالیت هایی مثل راه رفتن و کفش پوشیدن احساس ناراحتی و درد دارد، قطعا دارای مشکلی در پاها بوده و نیازمند بررسی توسط پزشک است.
دکتر علیرضا موسویان در گفتگو با وب دا، موضوع قوس کم پا را یک بیماری شایع در جامعه دانست و گفت: در جامعه ما قوس کم در کف پا شايع بوده و الزاما هم به معناي وجود مشکل نیست؛ به ويژه در اطفال که فقط آنها را تحت نظر مي گيريم و درمان خاصی براي آنها معمولا انجام نمي دهیم تا تقریبا سن 5 و 6 سالگي که قوس پا کامل مي شود.
وی افزود: قبل از این سن قوس پا زياد نبوده و مخصوصا در اطفال يک چربي در داخل پا وجود دارد و آن چربي ظاهر صاف بودن به پا مي دهد که بعدها جذب مي شود، بنابراين در حالت عادي اگر صافي شديد و نیز همراه با علائم بود و پزشک اطفال مشکل را تشخیص داد، حدود سن 1تا 2 سالگي معاينه و بررسي پزشک ضرورت دارد، در غير اين صورت معمولا تا 6 الي 7 سالگي درماني انجام نمي شود.
فلوشیپ جراحی مچ پا و متخصص ارتوپدی گفت: عموماً کف پاي صاف شديد خصوصاً به صورت يک طرفه و به ویژه در سنین بالای 8 سال نشان از بروز یک مشکل دارد، که بايد بررسي هاي دقيق پزشکي صورت گيرد. ضمن اینکه انجام عمل جراحی، به چندماه استراحت و مراقبت های پس عمل نیاز دارد و فردي که نمی تواند مراقبت های صحیح بعد از عمل را داشته باشد، حتي در صورت تشخيص براي انجام عمل جراحي، بهتر است که انجام نشود. چرا که اين نوع عمل يک عمل بازساختي بوده و بين 6 تا 9 ماه زمان نياز دارد تا پا به وضعيت عادي برگشته و بهبود یابد و اکثر مردم تمايل دارند. اوايل فصل تابستان عمل را انجام دهند تا بتوانند بهترمراقبت و استراحت کنند.
وی نقش شکایت بیمار از مشکل خود را بسیار مهم دانست و افزود: کودکي که احساس ناراحتی در ناحیه کف پا می کند، نشان دهنده این است که مشکلی وجود دارد، اما کف پاي صافي که از مدرسه ارجاع داده مي شود يا اطرافيان احساس نگرانی مي کنند معمولا موضوع مهمي نیست. بنابراین، فردي که هيچ مشکلي با پاي خود ندارد، دويدن براي او راحت و احساس ناراحتي در ناحيه پا ندارد، این فرد سالم بوده ، اما فردي که در انجام فعالیت های خود و کفش پوشیدن احساس ناراحتی کرده نشانگر بروز مشکل است.
وی خاطرنشان کرد: معمولا يک کف پاي صاف، انعطاف پذير و خوش خيم بوده و بيماري محسوب نمي شود، اما در صورتی که با علائم شدید همراه باشد نياز به بررسي پزشکی دارد. البته در بيش از 90 درصد موارد، اطمينان دادن به آنها که نياز به پوشیدن کفش مخصوص ورزش هاي خاصي ندارند، لازم است چون اين افراد سالم بوده و در صورت داشتن نگراني یا بروز علائم بايد بررسي های پزشکی انجام شود.
دکتر موسویان همچنین تاکید کرد: در هر سني بهتر است، يک بار بررسي پزشکی جهت اطمینان از عدم وجود مشکل انجام شود، اما در عین حال باید بدانیم که در برخی مواقع استفاده از کفش مخصوص براي قوسي کف پا ضرورتی ندارد، چرا که کفش مشکلی را اصلاح نمي کند پس به کودک نبايد اصرار به پوشيدن کفش خاص کرد که قوس پاي او بهبود یابد.
وی در خصوص مراقبت های ویژه بیماران دیابتی نیز گفت: در بيماران مبتلا به ديابت که پاي آنها در معرض آسيب قرار دارد، هميشه نياز به مراقبت ضرورت داشته ، بنابراین باید سطح آموزش خود را در مورد مسائل بهداشتی و مشکلات مربوط به عضو پا بالا ببرند. اين افراد علاوه بر اینکه دچار مشکلات مختلفي از جمله بينايي و کليه می شوند، زمانی که پای آنها در سوانح و تصادفات و.... دچار آسیب شود، زندگي آنها نیز عوض می شود. لذا، در هر قدم فرد احساس درد و ناراحتي کرده و کيفيت زندگي وی کاهش پیدا می کند، به همين دليل از پا به عنوان قلب دوم نام برده مي شود. لذا نه تنها کف پا بلکه تمام اختلالات پا بايد جدي گرفته شوند.