عضو هیات علمی گروه زنان و زایمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه براي هر نوع سرطاني روش هاي متفاوت غربال گري وجود دارد، گفت: مهم ترين روش براي غربال گري سرطان پستان، ماموگرافي است.
دکتر زهرا مذهب در گفتگو با وب دا اظهار کرد: براي هر نوع سرطاني روش هاي متفاوت غربال گري وجود دارد و مهم ترين روش براي غربال گري سرطان پستان ماموگرافي است. برهمین اساس به خانم ها توصيه مي کنيم، بعد از پايان هر دوره عادت ماهيانه خود را ارزیابی کنند تا در صورت ايجاد تغيير در پستان ها، با مراجعه به پزشک درمان را آغاز کند.
وی افزود: غربال گري ها براي تشخيص زودهنگام بيماري سرطان بسيار مهم هستند و تشخيص به موقع باعث کاهش مرگ و مير به ميزان 50 تا 60 درصد شده و در صورتي که غربال گري انجام نشود، علاوه بر تشخيص بيماري در مراحل پيشرفته، افزايش ميزان مرگ و مير، درمان هاي سخت و هزينه هاي زيادي را در پي دارد. لذا، تشخيص سرطان ها در مرحله اول هزينه هاي کمتر، اما تشخيص در مراحل سه و چهار بيماري، درمان را سخت و ميزان مرگ و مير را نيز افزايش مي دهد، لذا غربال گري ها در بيماري سرطان از اهميت زيادي برخوردار است.
دکتر مذهب یادآور شد: براي غربال گري افراد پرخطر مبتلا به سرطان پستان ممکن است، سن را کاهش دهيم و در همین راستا براي افراد کمتر از 40 سال با ريسک بالا، بهتر است از MRI استفاده شود. بنابراين ماموگرافي بهترين روش براي افراد معمولي و براي سنين بالاي 40 سال است، اما در برخي کشورها که این بیماری شيوع بيشتري دارد، سن را به 35 کاهش مي دهند. در حال حاضر سن ابتلا به انواع سرطان ها به ويژه سرطان پستان بدون داشتن سابقه خانوادگي و ديگر عواملي که بتوان آن را به راحتي پيدا کرد، پايين آمده است.
وي با اشاره به اینکه سابقه بدخيمي سرطان در افراد درجه يک خانواده و افرادي که پستان طرف مقابل آنها مبتلا شده، میتواند حکایت از زمينه ژنتيک در افراد داشته باشد افزود: به خانم ها توصيه مي کنيم، ازسنين 40 تا 55 سال بطور سالانه و از 55 سال تا زماني که يک فرد از سلامت خوبي برخوردار و طول عمر دارد، هر دو سال يک بار مي توان ماموگرافي را انجام داد. حتي در افرادي که بيماري آنها کنترل شده و طول عمر آنها را کاهش نمي دهد، مي توان از مامو گرافي براي غربال گري استفاده کرد.