مدیر گروه علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: هر چند تئوری های اثبات شده ای در خصوص علل ابتلاء افراد به آلزایمر وجود ندارد، اما فاکتورهایی همچون تغذیه سالم، ورزش، مطالعه، تقویت ارتباطات اجتماعی و عدم مصرف دخانیات می تواند در کاهش احتمال ابتلاء به این بیماری موثر باشد.
پروفسور علی گرجی در گفتگو با وبدا، با بیان اینکه بالارفتن سن جمعیتی کشور و افزایش تعداد سالمندان در سالهای پیش رو، بر رشد آمار مبتلایان به بیماری آلزایمر موثر خواهد بود، افزود: در خصوص علت یا علل این بیماری تئوری های مختلفی وجود دارد، اما هیچ کدام اثبات نشده، لذا برای اینکه بگوییم چه چیزی سبب پیشگیری از آلزایمر میشود، هنوز راهکار مشخصی وجود ندارد، اما تحقیقات نشان داده که برخی کارها احتمال ابتلا به آلزایمر را کاهش می دهد که یکی از مهمترین آنها ورزش است. در واقع ورزش با ترشح یک پروتئین خاص یا هورمونها و آنزیمهای خاص میتواند از مرگ سلولی در بیماریهایی مثل آلزایمر جلوگیری کند.
دکتر گرجی ادامه داد: راهکار بعدی تغذیه سالم است و استفاده از خوردنی هایی مثل سبزیجات، ماهی، روغن زیتون و در مقابل عدم استفاده از چربیهای مختلف که میتواند در پیشگیری از این بیماری کمک کننده باشد. همچنین تقویت ارتباطات اجتماعی در این خصوص میتواند کمک کننده باشد، چون تحقیقات نشان داده افراد اجتماعی تر که ارتباط بیشتری با دیگران دارند و در مبادله اطلاعات و مکالمه با دیگران هستند، کمتر به آلزایمر مبتلا میشوند. البته بیماریهای قلبی- عروقی و زمینههای آن مانند فشار خون یا دیابت نیز مقولاتی است که اگر انسان به آنها مبتلا نشود، یا بتواند آنها را کنترل کند، احتمال پیشگیری از آلزایمر را تقویت می کند.
این استاد دانشگاه، استفاده از دخانیات را فاکتور خطر دیگری در افزایش احتمال ابتلاء به آلزایمر عنوان و اظهار کرد: بطور کلی مجموعهای که توسط انجمنهای جهانی در این زمینه پیشنهاد میشود، رفتن به سمت یک زندگی و استفاده از سلولهای مغزی با استفاده از مطالعه و حل کردن جدول و تقویت ارتباطات اجتماعی سالم است.