سمینار جنبههای اخلاقی و قانونی حمایت از کودکان با حضور اساتید و متخصصین برجسته کشوری به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار شد.
به گزارش وب دا، این سمینار طی روزهای 23 و 24 خردادماه در تالار ابن سینا دانشگاه علوم پزشکی مشهد و در موضوعاتی همچون رعایت اخلاق، منشور حقوق کودک، ملاحظات کودکان در زمان بستری، کودک بدحال، فرزندخواندگی، کنترل درد در کودکان، نحوه برخورد با بیماران بدحال، اختلالات روانپزشکی در کودکان، مشکلات اوتیسم در گروه سنی اطفال، صدمه به خود، حمایتهای بیمهای در کودکان، نقش مددکاران اجتماعی، مشکلات کودکان کار، کودک آزاری، کنترل درد و مسمومیتهای کودکان برگزار شد.
بدین منظور خبرنگار پایگاه خبری وب دا دانشگاه علوم پزشکی مشهد در حاشیه این سمینار با جمعی از اساتید گروه کودکان مصاحبه ای انجام داده است که نظر آنها را در خصوص حمایت از کودکان جویا شده است که در ادامه می خوانید:
خدمات درمانی کودک باید در حد استانداردهای جهانی شود
عضو هیات علمی گروه کودکان دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: باتوجه به شرایط جسمی و روحی دوران طفولیت نیاز است تا شرایط درمانی بیمارستانها در حد استانداردهای جهانی و یا در حد استانداردهای ملی و اسلامی ارتقا یابد تا کودک در یک محیط امن و راحت شبیه منزل و در کنار اعضای خانواده بتواند مراحل درمانی خود را طی کند.
دکتر احمدشاه فرهت، با اشاره به اینکه سمینار جنبه های اخلاقی و قانونی حمایت از کودکان به منظور پرداختن به حقوق کودک ، از اهمیت بالایی برخوردار است و جای این چنین کنگره ای که به حقوق واخلاق در برخورد با کودکان توجه شود خالی بود، خاطر نشان کرد: به بحث حقوق و طبابت کودک طی سی سال گذشته توجه خوبی شده است چراکه در سی سال گذشته زمانی که کودک در بیمارستان بستری می شد از والدین جدا می شد و این موضوع فشار روحی برای کودک بود اما به مرور شرایط برای حضور مادر در کنار کودک بیمار فراهم شد.
وی تصریح کرد: در حوزه رعایت حقوق و اخلاق کودک در طبابت به استاندارد دنیا یا حتی استاندارد ملی و اسلامی خود نرسیدیم زیرا زمانی که کودک را بستری می کنیم اتاق از نظر نقاشی، فضا، وسایل بازی مناسب نیست یا حتی سرویس بهداشتی مناسبی برای کودکان در نظر گرفته نمی شود.
دکتر فرهت با اشاره به اینکه در حال حاضر به والدین اجازه می دهیم که کنار کودک باشد اما فقط یک صندلی به والدین داده می شود که در بهترین حالت صندلی تاشو در نظر گرفته می شود، اظهار کرد:این شرایط برای مادری که فرزند بیمار دارد یا دو یا سه فرزند خود را در منزل رها کرده است، شرایط مناسبی نیست.
وی بیان کرد: انتظار داریم بیمارستانها تقریبا مشابه هتل ها ساخته شود و ملاقات نه تنها برای پدر و مادر بلکه برای بستگان نیز کودک نیز آزاد باشد وکودک در کنار بستگان خود مثل خواهر یا برادرش مراحل درمان خود را بدون هیچ گونه فشار روانی طی کند.
مراجعه دیر هنگام به مراکز درمانی یکی از مصادیق سو رفتار با کودک است
مدیر گروه غدد کودکان دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز اظهار کرد: سو رفتار با کودک به تنبیه بدنی و یاآ جنسی خلاصه نمی شود بلکه هر آنچه که از حقوق انسانی کودک نادیده گرفته شود مصداق سو رفتار با کودک است که از آن جمله می توان به مراجعه دیر هنگام به مراکز درمانی اشاره کرد.
دکتر نصرت قائمی ، با اشاره به اینکه سمینار جنبه های اخلاقی و قانونی حمایت از کودکان از آن دسته موضوعاتی است که نیاز داریم کادر درمان و به خصوص خانواده ها به آن آگاه باشند تا کمتر شاهد موارد سو رفتار با کودک باشیم، اظهار کرد: سو رفتار با یک کودک به عنوان مثال در رشته غدد به دلیل ابتلا به بیماری دیابت در اشکالی مانند عدم تلاش والدین برای کنترل قند خون و مصرف به موقع داروهای کودک بروز می کند.
فوق تخصص غدد و متابولیسم کودکان ، استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطر نشان کرد: گاهی اوقات تا از سو رفتار با کودک صحبت به میان می آید به ذهن همگی موارد سو رفتار جنسی خطور می کند این در حالی است که اگر کودک رسیدگی عاطفی کاملی نشود نیز مصداق بارز سو رفتار با کودک محسوب می شود.
دکتر قائمی با با اشاره به اینکه تنش های بین والدین از دیگر موارد سو رفتار با کودک است، تصریح کرد: دیر مراجعه کردن به مراکز درمانی ، عدم کنترل به موقع بیماریهای متابولیکی ، تربیت نادرست و نیمه رها کردن روند درمان کودک همه از موارد سو رفتار با کودک است که جامعه و کادر درمان باید نسبت به حقوق و اخلاق در مواجه با کودک هر چه بیشتر اشنا شوند.
وی ادامه داد: به عنوان مثال کودک با مننژیت و یا تشنج به مرکز درمانی ارجاع داده می شود اما متاسفانه خانواده اجازه انجام امور تشخیصی و درمان کامل را به علل مختلف نمی دهد و این کودک در آینده با اسیب های بسیار جدی روبرو خواهد شد.
دکتر قائمی گفت: آموزش در خصوص حقوق کودک باید فراگیر در تمام سطوح جامعه از جمله خانواده و کادر پزشکی انجام شود.
پزشکی قانونی پل ارتباطی درمان و سیستم قضایی برای احقاق حقوق کودکان است
متخصص پزشکی قانونی و دانشیار سازمان پزشکی قانونی کشور نیز اظهار کرد: در سازمان پزشکی قانونی برای احقاق حقوق کودک، پایبند منشور حقوق کودک هستیم و در واقع پزشکی قانونی پل ارتباطی درمان و سیستم قضایی است.
دکتر سید آریا حجازی، با اشاره به اینکه آشنایی سیستم پزشکی با رویکردهای حقوق کودک یکی از نیازهای ضروری برای ارایه خدمت به کودک است ، عنوان کرد: پزشکی قانونی بین سیستم درمان و قضایی کمک کننده است و آشنایی با حقوق کودک و جامعه قضایی برای پزشکان با اهمیت است.
وی ادامه داد: شناخت و رضایت کودک بخصوص در مواقعی که کودک در شرف مرگ است اهمیت دارد بنابراین نباید موضوعی را از کودک مخفی کرد و او را باید با حقوقش اشنا کرد تا در حیطه درمان مشارکت بهتری را با کادر درمان داشته باشد.
دکتر آریا با اشاره به اینکه نگاه ترکیبی بین سیستم قضایی و روان پزشکی اطفال در خصوص بحث حضانت کودک است از دیگر موضوعات با اهمیت در منشور حقوق کودک است، تصریح کرد: حقوق کودک در جامعه ما به خوبی به حقوق شهروندی دیده نشده است و در برخی از اوقات نیازهای عاطفی، روانی و جسمی کودک نادیده گرفته می شود.
وی ابراز کرد: هم اندیشی بین سیستم قضایی و حقوقی و سیستم درمانی در خصوص کودکان هنوز به هم افزایی مورد نظر نرسیده است.
ایجاد روابط دوستانه بین پزشک و کودک باید فراگیر شود/ گریه کودک خطر قرمز فرایند معاینه کودک است
فوق تخصص مغز و اعصاب اطفال و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: در معاینات بالینی باید روابط دوستانه بین کودک و پزشک برقرار شود وصرف انجام اقدامات پاراکلینیکی برای کودکان می تواند مضراتی داشته باشد.
دکتر بیرقی طوسی با اشاره به اینکه هیچ وقت کودک در زمان معاینه نباید گریه کند و مهمتر آنکه گریه کودک با دیدن پزشک تمام شود، اظهار کرد: معاینه عصبی خوب برای کودک با همکاری بین پزشک و بیمار انجام می شود و در عین انجام معاینه بالینی باید کودک خرسند و همراه باشد از همین رو پزشک اطفال ابتدا باید رابطه دوستانه خوبی را با کودک برقرار کند.
وی اظهار کرد: گریه نکردن کودک و خرسندی او موجب احساس اطمینان و اعتماد بیشتر بین پزشک و بیمار می شود زیرا تکیه کردن به انجام امور پاراکلینیکی برای کودک می توان اسیب بزرگی را به کودک وارد کند.
دکتر بیرقی طوسی با اشاره به اینکه هنگام معاینه کودک باید راضی باشد و بخندد، اظهار کرد: در اولین قدم باید زمینه اعتماد را برای کودک فراهم کرد زیرا در صورتی که کودک احساس عدم اطمینان کند بین 45 تا 50 دقیقه زمان می برد که دوباره به پزشک اعتماد کند.
وی با اشاره به اینکه 85 درصد کودک در عرض سه دقیقه با پزشک دوست میشوند و اعتماد می کنند و کودک سخت 4 یا 5 دقیقه زمان می برد که اعتماد کند، اظهار کرد: معاینه لذت بخش برای کودکان از موضوع بسیار با اهمیت در مسیر درمان است حتی شیرخواران نیز درک می کنند که به چه کسی اعتماد کنند .
وی ابراز کرد: باید کل فرایند درمان کودک دوستانه طی شود و این موضوع اخلاق و حقوق کودک نیز از موضوعات با اهمیتی است که کمتر به آن پرداخته شده است و بنظرم نیاز است برای هر موضوع پنل یک کنگره در نظر گرفته شود و برای تفهیم بهتر موضوعات به صورت دوسالانه برگزار شود.
رعایت احترام و حقوق کودک باید در فرایند درمان لحاظ شود
فوق تخصص عفونی کودکان و استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: پزشک باید حق کودک را ادا کند و در طی فرایند درمان احترام او باید رعایت شود تا اقدامات درمانی موثر باشد.
دکتر عبدالکریم حامدی با اشاره به اینکه سمینار جنبه های اخلاقی و قانونی حمایت از کودکان پرداختن به موضوع اخلاق و حقوق کودک برای اولین بار پرداخته است، گفت: اهمیت این سمینار از این جهت است که کودک و نوجوان قدرت دفاعی ندارند بنابراین مسائل اخلاقی وقانونی در درمان او باید رعایت شود.
وی ادامه داد: در این سمینار نکات اخلاقی و قانونی در برخورد با کودک پرداخته شد که برای بسیاری از اساتید و پزشکان جدید بود و اطلاعی از آن نداشتند.
دکتر حامدی با اشاره به اینکه باید در برخورد با کودکان پزشکان موارد اخلاقی و قانونی را رعایت شود، ابراز کرد: علاوه براین در طی درمان برخورد با مسائلی که جنبه های اجتماعی دارد مثل کودک ازاری و کودکان کار نیز از لحاظ قانونی ملاحظاتی دارد که باید پزشک به آن ها آگاه شود.
وی ادامه داد: طی این سمینار خلا قانونی و حقوقی کودکان پیدا می شود که باید در رفع آن کوشا باشیم .
دکتر حامدی گفت: اولین کار پزشک سلام کردن به کودک است حتی برخی از پزشکان به شیرخوار هم سلام می کنند که مولفه احترام به کودک را به خوبی رعایت می کنند و شایسته است همه پزشکان به این موضوعات آگاه شوند.
وی با بیان اینکه قوانین جدید و حقوق کودک باید به رسمیت شناخته شود، گفتک پیشنهاد میکنم این سمینار به صورت دوسالانه برگزار شود تا فرایند درمان کودکان مطابق حقوق آنها عملیاتی شود.