594.jpg - 84.49 kB

روزهای پایانی بهمن ماه سال 98 بود که ویروس کرونا وارد کشور شد و جنگ سلامت آغاز شد و این بار قرعه به نام کادر بهداشت و درمان افتاد که رخ ‌به ‌رخ در برابر یک ویروس ناشناخته و نامرئی بایستند و از جان و سلامت مردم دفاع کنند. مدافعان سلامت در جای جای میهن عزیزمان در جبهه مبارزه با کرونا لباس رزم پوشیدند و با سپر قرار دادن جان خود  از جان بیماران با تمام توان دفاع می کنند و لحظه‌هایی  را در این دوران به ثبت کردند که یادآور رشادت های همسران، پدران و برادرانمان در طول هشت سال دفاع مقدس بود.  

شاید بتوان گفت دوران همه گیری کرونا، یکی از سخت ترین دوران بعد از انقلاب اسلامی و دفاع مقدس بود و مدافعان سلامت در این مدت با ایثار جان خود برای حفظ سلامت بیماران جهاد کردند و با خلق حماسه‌های ماندگار، رشادت‌های کادر درمانی و نظام سلامت در دوران دفاع مقدس یادآوری شد.

کادر بهداشت و درمان در این مدت کاری کارستان کردند مدافعان سلامت با رشادت و ایثارگری از نبرد با ویروس منحوس کرونا سربلند بیرون آمدند.

در این ایام بارها خبر شهادت کادر درمان با عنوان مدافعان سلامت به گوش ما رسید ، یکی از این شهدای والامقام، شهید دکتر عبدالعلی خوارزمی است که در تاریخ 31 تیر ماه سال 1399 همانند دیگر هم لباسان خود در راه نجات جان همنوعانش، جان خویش را تقدیم کرد و جامعه پزشکی و دانشگاهی کشور را در ماتمی اندوهناک فرو برد او شيفته خدمت بود و با رنگي خدايي و فارغ از همه چیز در طول عمر با برکتش تمام تلاش خود را در راه ارتقاء سلامت کودکان و تربیت دانشجویان به کار بست.

دکتر عبدالعلی خوارزمی در سال 1325 در مشهد متولد شد. وی تحصیلات ابتدائی و متوسطه را در مشهد گذراند و تحصیلات دانشگاهی خویش را تا مقطع پزشکی عمومی در همین شهر ادامه داد. ایشان پس از انجام خدمت نظام وظیفه موفق به اخذ دوره تخصصی اطفال از دانشگاه های علوم پزشکی مشهد و جرج تاون واشینگتن گردید . ایشان در سال 1358 به عنوان استادیار در دانشگاه علوم پزشکی مشهد مشغول به خدمت شد و پس از گذراندن مراحل دانشیاری در سال 1369 به مقام استادی دانشگاه علوم پزشکی مشهد رسید . دکتر عبدالعلی خوارزمی بیش از 50 مقاله علمی در داخل و خارج از کشور و 8 کتاب کاربردی اطفال به رشته نگارش در آورد. و در نهایت پس از بیش از 50 سال خدمت در حوزه های آموزشی، درمانی و پژوهشی و درمان و نجات هزاران کودک، جان خود را در مسیر خدمت به بیماران فدا کرد.

به همین مناسبت گفت‌وگویی را با جمعی از اساتید گروه کودکان، صورت داده‌ایم که حاصل آن را در ادامه می‌خوانید؛

ملاحظات اخلاقی شهید دکتر خوارزمی در مواجهه با بیماران و احترام ایشان به خیرین سلامت ستودنی بود

مدیر گروه کودکان و استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد ضمن نیکو برشمردن خصوصیات اخلاقی شهید دکتر خوارزمی گفت: ملاحظات اخلاقی این استاد شهید در مواجهه با بیماران‌ و احترام بسیاری که برای خیرین حوزه سلامت کودکان قائل بودند، ستودنی است.

دکتر جواد آخوندیان به مناسبت سالروز شهادت دکتر عبدالعلی خوارزمی اظهار کرد: شهید خوارزمی از پیشکسوتان گروه اطفال دانشگاه علوم پزشکی مشهد بودند و مدت طولانی به عنوان مدیر گروه اطفال در این دانشگاه فعالیت می‌کردند.

استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: در زمان مسئولیت ایشان خدمات قابل توجهی در گروه اطفال صورت گرفت که از جمله آن می‌توان به گسترش و توسعه‌ی بیمارستان دکتر شیخ و تاسیس بیمارستان کودکان اکبر اشاره کرد.

دکتر آخوندیان همچنین گفت: این استاد شهید به خیرین بهای زیادی می‌داد و احترام خاصی برای آنان قائل بود و در این بین خیرین رشته اطفال از جایگاه ویژه در نزد ایشان برخوردار بودند.

این فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطر نشان کرد: شهید دکتر خوارزمی برای گرفتن نیروهای پرتلاش و افرادی که بیماران را دوست داشته باشند و کمک حال آنها در هر زمان باشند، بسیار دغدغه‌مند بود و محبت ایشان و توجهشان نسبت به بیماران به حدی بود که آنها را با نام و نام خانوادگی‌شان صدا می‌کرد. شهید خوارزمی همچنین در سر راندها ( ویزیت دسته جمعی بیماران ) همواره بر یک سری نکات و ملاحظات اخلاقی تاکید داشتند و رعایت این نکات را لازمه کار یک پزشک می‌دانستند.

وی با ذکر خاطره‌ای از شهید دکتر خوارزمی افزود: استاد شهید خوارزمی پس از رسیدن به دوره بازنشستگی همچنان از سوی دانشگاه دعوت به همکاری شدند و علی رغم اینکه بنا بود در روزهای محدودی از هفته با دانشگاه همکاری داشته باشند، اما تقریباً همه هفته را در خدمت مجموعه بودند و سر راند و گزارش صبحگاهی با دانشجویان حاضر می شدند.

دکتر آخوندیان اضافه کرد: علاقمندی ایشان به کار و دانشجویان، قابل ستایش بود و بنده در طی ۲۰ سال همکاری نزدیک با این استاد شهید از وجود ایشان بهره‌های زیادی گرفتم.

شهید دکتر خوارزمی، شخصیتی مخلص، یکرنگ و دغدغه مند در امر آموزش دانشجویان و درمان بیماران بود

عضو هیات علمی و فوق تخصص بیماری های عفونی کودکان دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به ویژگی های برجسته شخصیت دکتر عبدالعلی خوارزمی، شهید مدافع سلامت، اخلاص و یکرنگی و دغدغه مندی ایشان نسبت به امر آموزش دانشجویان و درمان بیماران را الهام بخش و مثال زدنی دانست.

دکتر حسن اعلمی در رابطه با ابعاد وجودی آن استاد و پزشک شهید اظهار کرد: دکتر خوارزمی استاد و اسوه‌ی اخلاق و رفتار برای همه اساتید و دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مشهد و حتی جامعه پزشکی در سطح کشور بود و هنوز هم در محافل و کنگره های کشوری از خدمات و ویژگی های شخصیتی ایشان به نیکی یاد می شود.

وی شهید دکتر خوارزمی، را شخصیتی دانشمند و برخوردار از علم روز توصیف و تاکید کرد: منش اخلاقی و شیوه رفتاری این استاد بزرگ، همواره درس علم و زندگی به ما آموخت و به عنوان الگو تک تک اساتید و دانشجویانی که با ایشان در تعامل بودند، از شخصیت ویژه‌ی این استاد بزرگ تاثیر می گرفتند.

دکتر اعلمی همچنین با اشاره به حضور مستمر شهید دکتر خوارزمی در امور خیریه و عام المنفعه گفت: بیمارستان های دکتر شیخ و اکبر که امروز جزو مهمترین مراکز درمان کودکان در شرق کشور است و در دوران کرونا بار عظیمی از خدمات درمانی کودکان را بر عهده داشتند، به همت استاد شهید خوارزمی پایه گذاری شد و حتی در راه اندازی بخش کودکان بیمارستان قائم (عج) نقش شهید دکتر خوارزمی غیر قابل انکار است.

وی با اشاره به ارتباط خوب شهید دکتر خوارزمی با اقشار مختلف دانشگاهی افزود: اتاق شهید خوارزمی مرکز تصمیم گیری بود و معمولا در مورد آنچه که نسبت به دانشجویان و امور بیمارستان و بیماران دغدغه داشتند، با تشکیل جلساتی در اتاق خود در مورد آن از همکاران و بویژه اساتید گروه کودکان مشورت می گرفتند و تصمیم گیری می کردند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص نگاه شهید خوارزمی به موضوع آموزش دانشجویان نیز گفت: استاد خوارزمی همیشه به اساتید توصیه می کرد که در امر آموزش دانشجویان اهتمام و توجه زیادی داشته باشند و معتقد بود که دانشجویان باید طوری تربیت شوند که افق نگاهشان به موضوعات از اساتیدشان هم فراتر باشد.

دکتر اعلمی خاطرنشان کرد: شهید خوارزمی نسل های متعددی را در رشته های مختلف اعم از پیوند استخوان، عفونی ، اعصاب و ... در حوزه کودکان تربیت نمود و جا پای ایشان را در هر رشته ای می توان دید و بواقع عملکرد موثر این استاد شهید در حوزه ها و برهه های مختلف زمانی، آینده تخصص کودکان را تضمین کرد.

وی در خصوص مسئولیت های خطیر دکتر خوارزمی نیز گفت: این استاد شهید، عضو تیم ارزیابی بیماری های کشور بودند و در هر جایی که بنا بود بخش کودکان تاسیس شود و یا ارتقاء یابد، نظر ایشان را جویا می شدند. شهید خوارزمی همچنین عضو هیات بورد کشوری بودند و ضمن قرار داشتن در جایگاه ممتحن، از حقوق رزیدنت ها نیز دفاع می کردند.

دکتر اعلمی از شایستگی های اخلاقی و رفتاری دکتر خوارزمی در فضای جامعه و خانواده نیز یاد کرد و گفت: با توجه به اینکه مطب بنده و شهید خوارزمی در نزدیکی یکدیگر قرار داشت، شخصاً شاهد پیگیری های ایشان نسبت به امور بیمارانشان بودم و خیلی از اوقات بیماران را رایگان درمان می کردند. حُسن رفتار این استاد شهید با اعضای خانواده‌ نیز نکته قابل توجهی است که نمی توان از آن به راحتی عبور کرد؛ چراکه مدیریت مسئولیت های مختلف اجتماعی و همزمان توجه و حضور موثر در خانواده کاری بس مهم و خطیر است و توانمندی بالایی را می طلبد.

زندگی شهید دکتر خوارزمی وقف خدمت به بیماران شده بود

استاد گروه کودکان دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به خدمات ارزنده و ماندگار شهید دکتر خوارزمی گفت: زندگی این استاد شهید، وقف خدمت به بیماران شده بود و در این راه از هیچ تلاشی فروگذار نکردند.

دکتر حیدریان اظهار کرد: شخصیت شهید دکتر خوارزمی از هر حیث بی‌نظیر بود و خداوند همه صفات خوب را به ایشان عطا کرده بود. این استاد شهید انسانی پاک و دلسوز و خیرخواه بود که حتی به مخالفان خود نیز نظر نیک داشت و در طلب خیر برای آنان بود.

وی ادامه‌داد: رفتار شایسته شهید دکتر خوارزمی با بیماران و احترامی که برای آنان قائل بودند، درس آموز و قابل ستایش بود. بنده بارها شاهد بودم که زمان ویزیت بیماران ایشان با تک تک بیماران احوالپرسی می‌کردند و حتی در صورت ضرورت شماره تماس خود یا منزل را در اختیار بیمارانشان قرار می‌دادند.

دکتر حیدریان خاطر نشان کرد: شهید خوارزمی نه تنها به لحاظ علمی شخصیتی به روز و فرهیخته بودند، بلکه از جهت اخلاقی نیز به معنای واقعی استاد و سمبل اخلاق بودند و بر اخلاق مداری هم تاکید داشتند.

وی همچنین گفت: مسیر خدمت به مردم و به ویژه کودکان طریق اصلی شهید دکتر خوارزمی در زندگی بود و از همین رو در اقدامات مهم و ماندگاری همچون بنیانگذاری بیمارستان اکبر و تجهیز هرچه بیشتر بیمارستان شیخ و همچنین راه اندازی بخش اطفال در بیمارستان قائم (عج) نقش بسزایی داشتند و همواره منشا خیر و اثر بودند.

دکتر حیدریان اضافه کرد: از سال ۱۳۸۱ که بنده از بیرجند به مشهد آمدم، مدت زیادی با ایشان از نزدیک همکاری داشتم و حتی در یک اتاق مستقر بودیم و آن اواخر به استاد عنوان می‌کردم که خداوند والدین شما را رحمت کند که چنین فرزند با اخلاق و متعهدی را تحویل جامعه دادند.

استاد گروه اطفال دانشگاه علوم پزشکی مشهد یاد آور شد: قطعاً هر کسی حتی یک بار با شهید دکتر خوارزمی برخورد داشته باشد به این حقیقت رسیده که چقدر شخصیت ایشان برجسته و شاخص بود و حقیقتاً زندگی این استاد شهید وقف خدمت به بیماران شده بود و خوشا به سعادت امثال ایشان که کار و فعل نیک آنها در دنیا ماندگار شد.

مدافعین سلامت، تن بر آتش بلا زدند تا از سلامتی هموطنان گرفتارشان محافظت کنند و در این راه، گروهی به خیل نورانی شهدا پیوستند، گروهی بیمار و زمین گیر شدند و عده‌ای علیرغم همه کاستی‌ها و تحریم‌ها روز و شب در صحنه ماندند تا به هموطنانشان گزندی نرسد.باید سر تعظیم پیش پای  فرشتگان نجات بخش جامعه فرود آورد، باید این دست‌های مهربان را بوسید، باید قدر این فداکاری‌ها را دانست.

سلام و درود بر شما که با عملتان عشق الهی را تفسیر کردید.

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image