دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با دارا بودن 18 عضو دانشمند یک درصد برتر پر استناد جهان کارنامه ای زرین و پرافتخار دارد که متخصصین متعهد و پرتلاش آن با انجام فعالیت های آموزشی، پژوهشی و درمانی ، در میدان های بزرگ علمی- پژوهشی داخلی و خارجی درخشیده اند.
بمناسبت بزرگداشت روز داروساز، آیین نکوداشتی یکشنبه 11 شهریور ماه برگزارشد.تالار پورسینا دانشکده داروسازی از ساعت 12 تا 15 میزبان حضور ارزشمند معاون غذا و داروی دانشگاه، مدیر داروخانه های آموزشی دانشگاه، هیات مدیره انجمن داروسازان مشهد، مدیر داروخانه امام رضا علیه السلام و جمعی از همکاران و مسوولین حوزه صنعت و تعدادی از اساتید و دانشجویان دانشکده و علاقه مندان حوزه دارو بود.
آموزشهای مهارت افزایی، طرحی نو در برنامه های آموزشی داروسازی است
دکتر رضوی رییس دانشکده با خوشامدگویی و تبریک به حاضرین اظهار داشت: با توجه به اهمیت نقش داروسازان در ارتقای سلامتی جامعه و بهبود کیفیت زندگی افراد، باید تمهیدات و اسباب ویژه تامین منابع مالی و انسانی برای انجام پروژه هایی اثر گذار که برونداد آن تولیدات دارویی سلامت محور است از جانب مسوولین مربوطه پیش بینی و برنامه ریزی شود.
رییس دانشکده داروسازی با اشاره به قدمت 50 ساله دانشکده داروسازی مشهد و افتخارآفرینی های متعدد در زمینه های علمی و پژوهشی این دستاورد را نتیجه سالها همکاری و همراهی همه جانبه اساتید، مسوولین، کارکنان و دانشجویان دانست.
وی در بخش دیگری از سخنان خود حضور دانشجویان و نیروی جوانی آنان را بعنوان نیروی محرک و پیش برنده در ارتقای دانش دارو برشمرد و از همه دانشجویان خواست با مشارکت فعالتر در فعالیتهای آموزشی و پژوهشی نقشی پررنگ تر در افتخارآفرینی های پیش رو داشته باشند.
مصرف گرایی منطقی دارو، نهادینه شود
دکتر علیرضا شهریاری از اعضای انجمن داروسازان مشهد با اشاره به ضرورت بازنگری در سیاست گذاری های آموزشی، ابراز داشت:مسیر تربیت نیروهای متخصص داروسازی باید به سمت کارآمدی بیشتر تغییر یابد تا شاهد حضور بیشتر داروسازان در صنعت و کارآفرینی باشیم.از دیگر سو باید با ارایه الگوهای مناسب و ترویج ملی،"مصرف منطقی دارو" نهادینه شود تا از هدر رفت سرمایه ها در مصرف بی رویه دارو جلوگیری شود.
نیاز به بازنگری اساسی در فرایند جذب داروسازان و تقویت زنجیره تحقیق تا تولید داریم
دکتر روحبخش معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز ضمن اشاره به نقش پیشرو متخصصان داروسازی در زمینه پژوهش و فناوری های سلامت محور، به تلاشهای پژوهشگران شرکت های دانش بنیان و اساتید داروسازی مشهد در تولید برخی نیازهای دارویی اشاره داشت و یادآور شد: برخی واقعیت ها تلخ هستند اما حقیقت دارند و اگر امرو هم برایشان چاره اندیشی نکنیم، فردا بسیار دیر است.
وی با اشاره به مشکلات فرسایشی گریبانگیر صنعت دارویی، از این مساله بعنوان آسیبی جدی یاد کرد که ناکارآمدی را در بخش تحقیق، تولید،تامین و توزیع گسترش داده که یکی از عوارض منفی آن کاهش کیفیت تولیدات است که در بازار رقابتی و سرمایه ای خطری جدی برای تولید کننده خواهد بود.بنابراین نیازمند بازتعریف در ساختارهای قانونی، بازنگری و اصلاحات جدی دربرنامه ریزی ها و کوریکولوم های آموزشی برای تربیت نیروی متخصص و جذب احتمالی آنها در آینده می باشیم.
تعریف ماموریت ویژه برای دانشکده های داروسازی از طرف وزارتخانه
دکتر وحدتی از اساتید گروه سم شناسی نیز در دیگر سخنانی گفت: باید سیاست گذاری های کلان وزارت بهداشت در بخش آموزش باز تعریف شود تا فعالیت دانشکده صرفا محدود به آموزش تنها نباشد.برای رسیدن به رشد و تعالی در مسیر داروسازی نیازمند آن هستیم که برای هر دانشکده ماموریت ویژه ای تعریف شود و موظف شود تا مثلا در یک بازه زمانی خاص به تولید محصولی با داشتن استانداردهای ملی و جهانی دست یابد.
ارتقای داروخانه ها از فروش محوری به خدمات محوری
دکتر جعفری نژاد رییس انجمن داروسازان مشهد با اشاره به پیشینه قدرتمند دانشکده داروسازی مشهد در تربیت نیروهای متخصص داروسازی اظهار امیدواری کرد که هر چند توجه به توانمندی ها و داشته ها، ابزاری قدرتمند برای گام برداشتن در مسیر توسعه است اما با این همه انتظار می رود دانشجویان توانمند داروسازی در کنار دریافت اطلاعات آموزشی در دوران تحصیل، با چالش ها و فرایندهای صنفی و حقوقی خود بیشتر آشنا شوند تا جهت گیری های آینده داروسازی را روشن تر از گذشته طراحی و ایده پردازی کنند.
رییس انجمن داروسازان با تاکید بر نقش و جایگاه انکار ناپذیر دانشگاه در فرایند توسعه، اظهار داشت :انشالله با دگردیسی استراتژی ها بویژه در سطح کلان شاهد آن باشیم تا داروخانه ها از فروش محوری و تجارت به خدمات محوری و نوآوری در خدمات سلامت، ارتقای کیفیت پیدا کنند.
پاسخگویی مناسب و کافی به نیازهای دارویی، در همراهی با فناوری های روز است
دکتر محمود رضا جعفری از اساتید دانشکده داروسازی و یکی از پژوهشگران و تولید کننده های دارویی با اشاره به اهمیت ضرورت تولید مقاله خاطر نشان کرد: پژوهش ها و مقالات می بایست با در نظرگرفتن اهمیت پاسخگویی مناسب به نیازها نگاشته شود تا در همراهی با فناوری های روز، هدف گذاری "محصول محوری" و "کارآیی" هردو محقق شود.
نقش داروساز در سیستم درمان انکار ناپذیر است
دکترمهاجری مدیر داروخانه های آموزشی دانشگاه با اشاره به نقش عمده متخصصان و دانشجویان داروسازی در فعالیت های فنی و ارایه خدمات مناسب به مراجعین خاطر نشان کرد: علیرغم همه ناملایمات و نادیده انگاری داروسازان در سیستم نظام سلامت، داروساز یکی از دسترس ترین نیروهای متخصص است که با هزینه بسیار کم، و در کنار پزشک ارایه خدمات برای تکمیل درمان می کند.
مدیر داروخانه های آموزشی با اشاره به مشکلات تامین دارو به ویژه در بخش داروهای بیمارستانی،گفت: یکی از خلاء های بزرگ در ارایه خدمات بیمارستانی، نبود انبار دارویی در بیمارستان است. به همین خاطر سعی کرده ایم با تقویت داروخانه های بیمارستانی برای تامین و توزیع مناسب اقلام دارویی و ملزومات پزشکی، بیمار و خانواده اش کمترین دغدغه را برای تهیه نسخه داشته باشد. بررسی های میدانی نشان داده که این کار علاوه بر رضایتمندی و ایجاد آرامش در بیمار و خانواده، به کاهش هزینه ها و رفت و آمد های غیر ضرور و کاهش دوره بستری کمک قابل توجهی کرده است.
پژوهشکده ها پیشران صنعت داروسازی و مکمل آموزش داروسازی هستند.
خانم دکتر فضلی بزاز از اساتید پیشکسوت دانشکده با بیان خاطره ای از زمان مسوولیت خود بعنوان معاونت پژوهشی دانشگاه در اواسط دهه 60 ، پژوهش را از ارکان مهم نظام آموزشی در تربیت نیروهای متخصص دانشت و گفت: در ابتدا مقاومتهایی در برابر شکل گیری پژوهشکده ها وجود داشت که عمدتا از سر ناآگاهی و غفلت ورزی و تغییر در اولویت های مالی و اعتباری دانشگاه و شرایط روز سیاسی و اجتماعی کشور بود. خوشبختانه با بروندادهای پژوهشی مثل تالیف مقالات متعدد در مجلات علوم پایه پزشکی و همچنین دستاوردهای هرچند اندک در بدو شکل گیری پژوهشکده ها، کم کم جایگاه بایسته و شایسته پژوهش و پژوهشکده های علوم دارویی بعنوان پیشران های صنعت داروسازی در سیاست های کلان وزارت و به تبع آن دانشگاه ها بیش از پیش دیده شد و اهمیت پیدا کرد.
در ادامه جلسه تعدادی از نمایندگان سندیکای داروسازان و برخی از فعالان حوزه صنعت با ارایه انتقادها و پیشنهاد هایی، خواستار توجه بیشتر مسوولین دانشگاهی و استانی برای تحقق کم هزینه تر تولیدات دارویی شدند که به برخی از آنها بطور خلاصه اشاره می شود.