عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و فلوشیپ اینترونشنال رادیولوژی مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی قائم (ع)گفت: عمل مجاری صفراوی به روش اینترونشنال رادیولوژی، بدون عارضه و بیهوشی در بیمارستان قائم(عج) انجام میشود.
دکتر جواد محمدی در گفتگو با وبدا، ضمن ارائه این توضیح که دِرِناژ مجاری صفراوی یک اقدام غیر واسکولار( غیر عروقی) است و امروزه تحت عنوان PTBD انجام می شود، افزود: این فرایند جراحی همانند آنچه که در جراحی عروق تحت عنوان آنژیوگرافی انجام می شود، بوده و بدون عارضه و بیهوشی است.
وی در همین ارتباط خاطرنشان کرد: بسیاری از مواقع مجاری صفراوی به علت وجود سنگ و یا تومورهای مختلف دچار انسداد می شوند، که در گذشته روش های جراحی برای برطرف کردن انسداد و از بین بردن سنگ و...به کار می رفت، اما هم اکنون در بیمارستان قائم (عج) این کار از طریق دِرِناژ PTBD، تعبیه بالون و استنت به راحتی و با موفقیت انجام می شود.
دکتر محمدی در توضیح بیشتر رشته رادیولوژی مداخله ای گفت: به طور کلی رشته اینترونشنال رادیولوژی ( رادیولوژی مداخله ای) به 2 قسمت تقسیم می شود؛ بخشی از آن روی ارگان های غیرواسکولار ( غیر عروقی) و بخشی دیگر واسکولار ( عروقی) است که انواع و اقسام آنژیوگرافی، آنژیوپلاستی، آمبولیزاسیون و... را شامل می شود و همانند آنچه که در عروق کرونر در قلب انجام می شود، در سایر عروق بدن نیز رشته اینترونشنال رادیولوژی، مداخله می کند. در واقع بخش غیرواسکولار ( غیر عروقی) رشته رادیولوژی روی ارگان های مختلف در زمینه تشخیص، نمونه برداری و درمانی عمل می کند.
وی اضافه کرد: این روش کمترین درد و رنج را نسبت به سایر روش های جراحی برای بیمار در پی دارد و معمولا بیماران نیاز کمتری به دوران نقاهت و یا بستری و بیهوشی دارند و با بی حسی موضعی می توان اقدام به درمان آنها کرد. علاوه بر این، موجب کاهش بار مالی برای سیستم بهداشت و درمان هم می شود.
دکتر محمدی در خصوص تاریخچه این فرایند جراحی نیز گفت: رشته رادیولوژی در 130 سال گذشته، با کشف اشعه ایکس بروز و ظهور پیدا کرد و تا کنون وجه تشخیصی رشته رادیولوژی در اذهان برجسته بوده است تا اینکه، طی سال های اخیر رشته رادیولوژی در بخش درمانی پر رنگ تر شد و انواع اصول و فرایندهای نیمه تهاجمی اینترونشنال رادیولوژی معرفی شد که تا به امروز، همراه و همگام با تکنولوژی این رشته نیز در حال رشد و توسعه است.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به روش های درمانی که در گذشته برای بیماری ها کاربرد داشت، هم اشاره کرد و افزود: روش های ERCP به روش آندوسکوپی، منجر به از بین رفتن انسداد و سنگ می شد و با روش های آنژوپلاستی، تعبیه بالون و استنت یک مسیر خروج برای صفرا ایجاد می کردند.
وی همچنین گفت: در بسیاری مواقع یا امکان انجام ERCP برای بیمار وجود ندارد و یا حتی در صورت امکان انجام آن، درمان موفقیت آمیز نخواهد بود. برای برطرف کردن پاتولوژی ها، در قسمت های تحتانی مجاری صفراوی ERCP مؤثر واقع می شود، اما چنانچه انسداد در قسمت های فوقانی مجاری صفراوی و یا در مجاری صفراوی داخل کبدی باشد و یا اینکه عمل ERCP نیز موفقیت آمیز نباشد، رشته اینترونشنال رادیولوژی می تواند به صورت پرکوتانئوس برای درمان مداخله کند.
فلوشیپ اینترونشنال رادیولوژی در پایان ضمن قدردانی از زحمات ریاست و مدیر بیمارستان قائم(عج)، دکتر معموری و دکتر محسن زاده، که به درمان های مداخله ای توجه ویژه ای دارند تأکید کرد،: با توجه به اینکه رشته رادیولوژی مداخله ای یک رشته جدیدی است و برای درمان اکثر بیماری های کاربرد دارد، لذا از مسئولین بیمارستان تقاضا دارم با فراهم آوردن فضای فیزیکی گسترده و امکانات و تجهیزات بیشتر و به روزتر در بخش رادیولوژی اینترونشن بیمارستان، بتوانیم گام های مؤثری را در راستای رسالت اصلی خود، که کمک به کاهش درد و رنج انسان ها و بیماران است، برداریم.