188.jpg - 14.63 kBدبیر هیئت بورد مامایی و بهداشت باروری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مشاور سابق وزیر بهداشت، درمان و آمورش پزشکی در امور زنان گفت: در حوزه مامایی 25 هزار مامای شاغل در مراکز بهداشتی و درمانی مشغول به خدمت هستند.

دکتر فاطمه ناهیدی در جریان برگزاری آخرین روز سومین کنگره بین‌المللی اخلاق در مامایی و سلامت باروری در گفت‌وگو با خبرنگار وب دا، اظهار کرد: بورد مامایی در سال 1373 و تحت عنوان هیئت ممتحنه، برنامه‌ریزی و ارزشیابی در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تأسیس شد. یکی از وظایف این بورد برنامه‌ریزی برای برنامه‌های آموزشی و ارزشیابی این برنامه‌ها در دانشگاه‌ها و همچنین ارزشیابی خود دانشگاه‌های درخواست کننده رشته در مقاطع جدید است که در صورت داشتن شرایط تأسیس رشته در مقاطع جدید و تأیید آن توسط بورد، به دبیرخانه علوم پایه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام  و بعد از تصویب شورای گسترش توسط معاونت آموزشی این وزارتخانه به دانشگاه‌ درخواست کننده ابلاغ و وارد فاز اجرا می‌شود.

وی اضافه کرد: همچنین وظیفه دیگر بورد مامایی و بهداشت باروری درزمینه پذیرش دانشجو و طراحی سؤالات در آزمون‌ها و تدوین کوریکولوم آموزشی است و به‌طور کلی بورد مامایی و بهداشت باروری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یک سیاست‌گذار است

دبیر هیئت بورد مامایی و بهداشت باروری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه سالی یک نوبت پذیرش و گزینش دانشجویان مامایی انجام می‌شود و در برخی از سال‌ها برای ترمیم و متناسب با نیاز، این کار در 2 نوبت مهر و بهمن انجام می‌شود، خاطرنشان کرد: رشته مامایی در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری فعال بوده و پذیرش دانشجو دارد. دانشجویان کارشناسی در3 سال اول در کلاس‌های آموزشی تئوری و بالینی حاضر می‌شوند؛ همچنین امتحان صلاحیت علمی و بالینی هم در پایان دوره تحصیل به‌ 2 صورت تئوری و عملی انجام می پذیرد که این آزمون ویژه فارغ‌التحصیلان مقطع کارشناسی است.

دکتر ناهیدی گفت: رشته مامایی در مقطع کارشناسی ارشد دارای دورشته آموزش مامایی و مشاوره در مامایی است که در ارشد مامایی، رشته دارای گرایش‌های آموزش مامایی، مامایی قانون، مدیریت در مامایی، بهداشت باروری و مامایی جامعه‌نگر و در رشته مشاوره در مامایی هم در گرایش سلامت جنسی، سلامت خانواده و سلامت زنان و گروه‌های آسیب پذیر دانشجو می‌پذیرد همچنین در مقطع دکترا دارای دو رشته سلامت باروری (با 570 فارغ‌التحصیل) و دکتری مامایی پذیرش دانشجو دارد.

وی افزود: در حوزه کارشناسی مامایی 25 هزار مامای شاغل در مراکز بهداشتی و حدود 12 تا 14 هزار ماما در حوزه درمانی در بخش دولتی مشغول به ارائه خدمت هستند. امروزه 80 هزار ماما فارغ التحصیل در کشور داریم  که به دلایل مختلف امکان فعالیت در مناطق محروم برایشان فراهم نشده است. و اگر برای این افراد  شرایط اقتصادی، رفاهی و امنیت شغلی و غیره فراهم شود نیاز بسیاری از مناطق کشور از جمله مناطق محروم و مرزی تأمین می‌شود.

وی ادامه داد: در حال حاضر نسبت ماما به مادر در کشور ما یک به 3 تا 7 بوده و این  عدد در نقاط مختلف کشور یکسان نیست و ایده‌آل آن یک به یک و یک به 2 است و در شرایط ایده‌آل باید در هر اتاق زایمان بین یک تا 2 ماما وجود داشته باشد.

دکتر ناهیدی بیان کرد: در گذشته ماماهای ما در تسهیلات زایمانی به نحو بسیار مطلوبی به ارائه خدمات زایمانی مشغول بودند در حال حاضر این مراکز بیشتر به مناطق جنوب، غرب و جنوب شرقی کشور محدود شده است.

وی با ذکر این نکته که رویکرد برخی از زنان ما در برخی از شهرها به انجام زایمان در منزل به دلیل ترس از انجام سزارین و مسائل فرهنگی است و تمایل به مراجعه به بیمارستان ندارند، تأکید کرد: باید شرایطی فراهم شود تا خدمات موردنیاز مادران باردار متناسب با نیاز و علایق آنها به شکلی شایسته و با بالاترین کیفیت ممکن ارائه شود.

دبیر هیئت بورد مامایی و بهداشت باروری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تصریح کرد: امکانات آموزشی باید برای تمامی رشته ها در دسترس باشد و در امر آموزش باید عدالت آموزشی برای همه دانشجویان رعایت شود.

دکتر ناهیدی افزود: در کشورهای توسعه یافته مادران اولین ارتباطشان با ماما است و زمانی که مورد اورژانسی پیش بیاید مادر باردار به متخصص زنان ارجاع  داده می‌شود. درآن کشورها زایمان طبیعی و فیزیولوژیک توسط ماما انجام می‌شود، مانند چندین سال قبل ایران. کشورهای پیشرفته به دنبال اقتصاد بهداشت و ارائه خدمات ارزان قیمت و پیشگیری قبل از درمان می‌باشند.

وی در پایان گفت: ما وقتی صحبت از جوانی جمعیت می‌کنیم باید بحث آموزش مسائل جنسی را هم مدنظر داشته و خدمات آن را به‌طور مطلوب در اختیار زوج‌ها به‌خصوص زوج‌های جوان قرار دهیم و این امر توسط ماما که اولین فرد در سیستم بهداشتی است و با مادر در ارتباط است، می‌باشد. این خدمات قبلاً توسط ماماها انجام می‌شد و خانواده‌ها هم بسیار راضی بودند. اما متأسفانه امروزه مغفول مانده است و نمی‌شود بگوییم رشد جمعیت و جوانی جمعیت می‌خواهیم، اما به این نکته مهم توجه نکنیم.

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image