با توجه به تاثیر مستقیم سبک زندگی در بروز بیماری دیابت، مصرف کمتر کربوهیدرات و قند ها در رژیم غذایی، افزایش تحرک و انجام حداقل 150 دقیقه ورزش در طول هفته و چکاپ منظم سالانه می تواند در کاهش احتمال ابتلاء افراد به بیماری دیابت موثر باشد.
به گزارش وب دا، دکتر سحر روانشاد، متخصص داخلی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بروز بیماری دیابت را، نتیجهی نقص در ترشح انسولین به همراه درجاتی از مقاومت به انسولین در بافت های بدن دانست و گفت: بیماری دیابت، به دو تیپ یک و دو تقسیم می گردد که در دیابت تیپ یک، روند بیماری معمولا از سنین کودکی و نوجوانی و با ماهیت خودایمنی آغاز می شود، اما دیابت تیپ دو عموماً در افراد بالغ بروز کرده و اکثر بیماران مبتلا، در مراحل اولیه بیماری علامتی ندارند و غالباً در چکاپ های سالیانه دیابت آنها تشخیص داده می شود.
علائم هشدار در بروز بیماری دیابت
علائم کلاسیک بیماری دیابت، ناشی از افزایش قندخون بوده که با پُر ادراری، پُر نوشی و بیرون روی شبانه ( برای تخلیه ادرار)، تاری دید و کاهش وزن مشخص می شود. اما عوامل ایجاد کنندهی دیابت تیپ دو، ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی هستند. در بسیاری از افراد مبتلا به دیابت تیپ دو، مشاده می شود که اعضاء خانواده آنها نیز مبتلا به این بیماری یا سایر بیماری های همراه دیابت نظیر فشارخون بالا و چربی خون بالا هستند.
نقش موثر عوامل محیطی در بروز بیماری دیابت
فاکتورهایی نظیر بی تحرکی یا کم تحرکی و چاقی، عوامل محیطی ایجاد کنندهی دیابت تیپ دو هستند که ریسک ابتلاء به این بیماری را افزایش می دهند، بارداری نیز می تواند زمینه ساز بروزدیابت باشد و بر همین اساس برای خانم های باردار لازم است که ارزیابی غربالگری، با دقت و حساسیت بیشتری انجام شود. همچنین مصرف برخی داروها می تواند فرد را مستعد ابتلاء به بیماری دیابت کند.
میزان شیوع دیابت در ایران و جهان
در کشورهای مختلف در سراسر دنیا، سن بروز دیابت تیپ دو، با توجه به تغییر شیوه زندگی به سمت زندگی کم تحرک و افزایش بروز چاقی، کاهش پیدا کرده است. به عنوان مثال، در کشور آمریکا شیوع دیابت بین 8/4 تا 29 درصد گزارش شده است. بنابر آمار منتشره در سال 1400 در ایران نیز، تعداد کل بیماران مبتلا به دیابت در جمعیت بالای 25 سال بیش از هفت میلیون نفر و حدود 9/14 درصد می باشد.
روش های موثر در پیشگیری از بیماری دیابت
دکتر روان شاد، ضمن مهم خواندن شیوه و سبک زندگی در بروز بیماری دیابت اظهار کرد: مصرف کمتر کربوهیدرات ها و قند در رژیم غذایی، افزایش تحرک و حداقل 150 دقیقه ورزش در طول هفته و همچنین انجام چکاپ های منظم سالانه، جهت بررسی سندرم متابولیک و مراحل قبل از بروز دیابت می تواند تا حدود زیادی از بروز دیابت در فرد جلوگیری کرده و عوارض این بیماری را به حداقل رساند.