291.jpg - 18.53 kBعضو هیات علمی گروه روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: اختلال روان تنی یا سایکوسوماتیک، بیماری‌های جسمانی هستند که یا دلیل روانی دارند و یا عوامل روانی باعث بدتر شدن آن‌ها می‌شود. 

دکتر علی اکبری، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه اختلال سایکوسوماتیک، اغلب بدون هیچ توضیح پزشکی منجر به علائم و بیماری جسمی می‌شود و می‌تواند تقریباً هر قسمت از بدن را درگیر کند، خاطر نشان کرد: روان با کمک مغز فعالیتهای ما را کنترل می کنند و  رابطه مستقیمی بین جسم و روان وجود دارد بنابراین عوامل روان شناخت در بروز و ایجاد و پیامدهای ان نقش داشته باشد. 

وی ادامه داد: بر اساس اعلام سازمان جهانی بهداشت در تمام بیماریها ( جسمی و روانی) دیدگاه فیزیولوژی و اجتماعی و روانی نقش دارند. که نسبت این موارد در بیماریها متفاوت است. 

دکتر اکبری با اشاره به اینکه افراد مبتلا به بیماری سایکوسوماتیک، ممکن است بیش از اندازه درباره علائم خود نگران باشند و یا نشخوار فکری درباره علائم جسمی عملکردشان را مختل می‌کند، عنوان کرد: افراد مبتلا به اختلال سایکوسوماتیک معمولاً علائم روانی واضحی ندارند. در عوض، تصور می‌کنند درگیر نوعی بیماری جسمی هستند و به پزشک مراجعه می‌کنند اما تشخیص درستی دریافت نمی‌کنند و ناامید و ناراحت می‌شوند.

وی با بیان اینکه اختلال روان تنی یا بیماری سایکوسوماتیک، همان مشکلات روانشناختی هستند که به صورت علائم فیزیکی ظاهر می‌شوند، گفت: علائم این اختلالات ممکن است در هر فردی متفاوت باشد.گاهی اوقات فرد فشار روانی و استرس را به شکل‌های درد جسمی، حالت تهوع، فشار خون بالا و … تجربه می‌کند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: حدود 5 تا 7 درصد از جمعیت عمومی به اختلال روان تنی مبتلا هستند. زنان حدود 10 برابر بیشتر از مردان اختلال سایکوسوماتیک را تجربه می‌کنند. 

وی با اشاره به اینکه اختلالات مختلفی در حوزه روان تنی قرار می گیرد، گفت: کسانی که همزمان بیماری روانی و جسمی دارند علائم و مدیریت بیماری برای این دسته پیچیده است،افرادی که به دلیل شرایط پزشکی و درمان آن دچار مشکلات روحی می‌شود. به عنوان مثال، بیمارانی که به دلیل ابتلا به سرطان و درمان آن احساس افسردگی می‌کنند و بیمارانی که مبتلا به یک بیماری روانی هستند و همراه با آن یک یا چند علامت جسمی را تجربه می‌کند، حتی اگر هیچ بیماری جسمی نداشته باشند.

دکتر اکبری با بیان اینکه اختلال روان تنی می‌تواند هر قسمت از بدن را تحت تأثیر قرار دهدف اظهار کرد: خستگی مزمن ، بی خوابی، دردهای بدن، فشار خون بالا، مشکل در تنفس، سوهاضمه، سردرد و میگرن، تعریق مفرط، اختلال نعوظ (ناتوانی جنسی) از نمونه های بیماری سایکوسوماتیک است . 

وی اظهار کرد: استرس روانی می‌تواند بر سلامت پوست تأثیر بگذارد، استرس باعث ترشح هورمون‌های خاصی مانند کورتیزول می‌شود که می‌تواند منجر به التهاب در بدن شود. این التهاب می‌تواند باعث بیماری‌های پوستی مانند آکنه، اگزما، پسوریازیس شود و یا آن‌ها را تشدید کند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: شایع‌ترین علائم اختلال روان تنی، جسمی است؛ مشکلاتی مانند سردرد، معده درد و خستگی از شایع‌ترین علائم بیماری سایکوسوماتیک به شمار می‌آیند با این حال، بیماری سایکوسوماتیک می‌تواند خود را به روش‌های دیگری نیز نشان دهد. برخی از افراد ممکن است مشکل خواب داشته باشند، در حالی که برخی دیگر ممکن است در تمرکز یا به خاطر سپردن چیزها مشکل داشته باشند.

وی اظهار کرد: راه تشخیص بیماری سایکوسوماتیک یا روان تنی بر عهده روان پزشک یا پزشک است. روانپزشک با گرفتن مصاحبه روانی جامع تشخیص را شروع می‌کند. ممکن است از تاریخچه‌ی بیماری سوال کند، معاینه بدنی انجام دهد یا درخواست انجام آزمایش بدهد.

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image