عضو هیات علمی و فوق تخصص جراحی ستون فقرات در دانشگاه علوم پزشکی مشهد، با اشاره به علائم هشدار در عارضه تنگی کانال نخاع گردنی گفت: بروز علائم عصبی همچون بی حسی طولانی در دستها و یا ضعف و کاهش قدرت عضلانی در دستها و پاها، می تواند مهم ترین علامت هشدار در بروز تنگی کانال نخاع باشد که قطعاً نیازمند پیگیری درمانی خواهد بود.
دکتر امیر حسین حقیر در گفتگو با وبدا، دردهای گردنی را بویژه در سنین بالا، یکی از اختلالات جسمی شایع برشمرد و گفت: این عارضه به ویژه در افراد بالای 60 سال، می تواند با افزایش شدت سائیدگی در گردن، موجب تنگی کانال نخاع گردن شود و منجر به کاهش قدرت عضلات در دستها، پاها، عدم تعادل در راه رفتن و در مراحل پیشرفته تر حتی منجر به بی اختیاری گردد. همچنین یکی از اولین علائمی که می تواند نشان از تنگی نخاع گردن باشد، عدم توانایی فرد در بستن دکمه های لباسش است که در این موارد تشخیص زودرس و اقدام درمانی سریعتر می تواند از پیشرفت بیماری پیشگیری کند.
عضو هیات علمی دانشگاه مشهد همچنین گفت: در تمامی افرادی که سابقه بیماری بدخیم دارند، مثل فردی با سابقه سرطان ریه و یا پستان که به تازگی دچار دردگردن شده است، حتما باید بررسی کامل انجام شود؛ چراکه در برخی موارد شاهد گسترش تومور به مناطق دیگر از جمله مهره های گردن هستیم، همچنین افرادی که همراه گردن درد، تب و یا کاهش وزن و یا ضعف و بیحالی دارند باید مورد بررسی پزشکی قرار بگیرند چون واقعیت این است که در کشور ما بیماری عفونی تب مالت و سل هنوز شیوع دارد و در مواردی ممکن است ستون فقرات گردنی را درگیر کند، نکته مهم دیگر هم اینکه در صورت بروز ضربه به گردن حتما وضعیت فرد مصدوم باید توسط پزشک بررسی شود.
بهبود گردن درد با اقداماتی ساده در منزل
فوق تخصص جراحی ستون فقرات در دانشگاه علوم پزشکی مشهد در پاسخ به این سوال که چگونه میتوان درد گردن را در منزل بهبود داد؟ گفت: اگر موارد هشداری که ذکر شد وجود نداشته باشد، اولین گام برای بهبود دردگردن استراحت و بی حرکتی کوتاه مدت است و در کنار آن مصرف مسکن های کم عارضه مثل استامینوفن و گرم نگه داشتن گردن. ( برای گرم نگهداستن گردن میتواند از یک حوله گرم بمدت 15 دقیقه هر چند ساعت استفاده کرد چون گرما باعث بهبود خونرسانی و رفع اسپاسم و گرفتگی عضلات می گردد)، در مواردی هم که گردن ضربه شدید خورده، بهتر است در طی ۲۴ تا۴۸ ساعت نخست گردن را خنک نگه داشت تا از التهاب در عضلات پیشگیری شود، روش آن هم استفاده از حوله سرد هر ۱۵ دقیقه در طی چند ساعت است و بعد از چند روز که درد گردن کاهش یافت میتوان ورزشهای کششی گردن را برای بهبود خونرسانی به عضلات و رفع نهایی گرفتگی عضلات و همچنین تقویت عضلات آغاز کرد. ولی در صورتی با این اقدامات ساده بهبودی حاصل نشد ، بهتر است افراد به پزشک مراجعه کنند.
تاثیر دخانیات بر عارضه گردن درد
دکتر حقیر در خصوص عوارض مصرف دخانیات بر عارضه دردهای گردنی هم گفت: نیکوتین موجود در سیگار و یا هر گونه توتون و یا تنباکو منجر به آسیب عروق کوچک در تمامی نقاط بدن می گردد و از جمله دیسکهای بین مهره ای و عروق آن هدف حمله نیکوتین موجود در سیگار قرار می گیرد، ضمن اینکه آسیب عروق کوچک خونرسان دیسکهای بین مهره ای منجر به تسریع از بین رفتن و روند پیری آن گردیده و با توجه به اینکه غضروفها، ضربه گیر ستون فقرات هستند، هنگامی که قدرت ضربه گیر دیسکها کاهش یابد ، فشار به مهره ها و عضلات منتقل شده و منجر به بروز درد گردن میشود. در واقع سیگار منجر به بروز ساییدگی شدیدتر و زودتر و یا بیرون زدگی دیسک می گردد.
وی در پاسخ به این سوال که چگونه میتوان از گردن درد پیشگیری کرد؟ اظهار داشت: نخستین گام در پیشگیری از درد گردن، حفظ حالت مناسب گردن است که فشار و کشش کمتری به عضلات وارد شود و گردن بتواند با کمترین فشار وزن سر که حدود ۴ تا۵ کیلوگرم است را به قسمتهای پایینی ستون فقرات و از آنجا به زمین منتقل شود؛ حالتی که مرکز ثقل سر روی شانه قرار گیرد، ایده آل ترین حالت ستون فقرات گردنی است. به زبان ساده تر حفظ حالت راستا و برافراشته گردن اولین و مهم ترین راه برای حفظ سلامت گردن است. همچنین استفاده از کتابیار، میز شیبدار، بالا آوردن سطح مونیتور کامپیوتر طوری که در امتداد چشم ها باشد، درست و صحیح راه رفتن در راستای همین موضوع توصیه میشود و همین طور در هنگام خوابیدن به پهلو بهتر است متکایی انتخاب شود که سر در امتداد ستون فقرات قرار گیرد و یا در هنگام خوابیدن طاق باز بهتر است متکایی زیر زانو باشد تا امتداد ستون فقرات حفظ شود و همچنین از خوابیدن روی شکم پرهیز شود. راهکار بعدی حفظ طراوت و شادابی و قدرت عضلانی با انجام ورزش کششی و قدرتی روزانه است. چون همانطور که اشاره شد ناحیه گردن واجد مجموعه ای از عضلات کوچک است که توان محدودی در تحمل وزن دارند و لذا بهترین راهکار برای پیشگیری از کشیدگی عضلانی حفظ و افزایش قدرت عضلات با انجام ورزش روزانه است و از آنجاییکه عضلات ناحیه شانه نیز در نگهداشتن ستون فقرات گردنی نقش دارند انجام ورزش کششی و قدرتی در عضلات ناحیه گردن و شانه برای سلامت ستون فقرات گردنی توصیه می گردد.