سرپرست مدیریت طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: فصل زمستان برای کسانی که مزاج گرم و خشک (صفراوی) دارند احساس بهتری ایجاد می شود، حال آنکه افراد سرد مزاج و پیران در این فصل احساس خوشایندی ندارند.
دکتر محمدرضا مهری، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه از آنجائیکه بر اساس آموزه های طب ایرانی، همه اجزاء عالم، اعم از انسان، حیوانات، گیاهان و حتی فصول و ... دارای شناساگر خاصی بنام «مزاج» می باشند، شناخت این شناساگر در طراحی تدابیر الگوی زندگی و پیشگیری از بیماریها بسیار حائز اهمیت می باشد، خاطر نشان کرد: بر این اساس هر یک از فصول چهارگانه سال دارای یک مزاج اختصاصی است که میتواند بر سایر موجودات مانند بدن انسان تأثیرگذار باشند. دانشمندان طب ایرانی مزاج فصل بهار را گرم و تر، تابستان را گرم و خشک، پائیز را سرد و خشک و زمستان را سرد و تر می دانند.
وی افزود: نکته کاربردی این تقسیم بندی نحوه تعامل و برخورد افراد در مواجهه با هر فصل است و عدم رعایت مقتضیات هر فصل سال میتواند موجب بروز تغییرات در مزاج فرد شود که به آن «سوء مزاج» یا «بیماری مزاجی» می گویند.
وی با بیان اینکه فصل زمستان برای کسانی که مزاج گرم و خشک (صفراوی) دارند احساس بهتری ایجاد می شود، حال آنکه افراد سرد مزاج و پیران در این فصل اذیت می شوند، گفت: افرادی که دچار سردی و افزایش رطوبت در بدن هستند بایستی در مصرف غذاهای دارای طبع سرد احتیاط نمایند و غذاهای گرمی بخش را در وعده های غذایی یا میان وعده های بگنجانند.
سرپرست مدیریت طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه از میان مواد غذایی که بهتر است مصرف آنها را خصوصاً در شب های زمستان کاهش داد میتوان به میوه های آبدار دارای طبع سرد و تر مانند پرتقال، لیمو شیرین و نارنگی اشاره نمود، گفت: اما در مقابل میوه هایی مانند سیب، انار شیرین، نارگیل یا انگور و یا میوه های خشک را میتوان مصرف نمود.
وی با اشاره به اینکه استفاده از دمنوش هایی مانند دارچین، زنجبیل و نعناع در این فصل مناسب است و از مصرف دوغ و آب سرد تا حد امکان خودداری شود، علاوه براین نوشیدن شیر هم درصورت گرم کردن و افزودن یک قاشق عسل مانعی ندارد، گفت: مصرف مرباجاتی مانند مربای هویج، شقاقل و گل محمدی و نیز مصرف عسل و کره در وعده صبحانه مناسب است، علاوه براین مصرف خشکبار مانند بادام درختی، بادام زمینی، گردو، مویز، کشمش و پسته در این فصل توصیه می شود.
دکتر مهری با بیان اینکه یکی از بهترین راهکارها جهت افزایش حرارت بدن، ورزش و فعالیت بدنی است که توصیه اکید دانشمندان طب ایرانی به¬ویژه حکیم ابوعلی سینا می باشد. بهترین زمان ورزش در زمستان هم آخر روز می باشد، گفت: یکی از راههای مهم جلوگیری از سردی و برودت بدن، پیشگیری از مواجهه با باد و سرماي مستقيم است. به همین دلیل استفاده از لباس های گرم مانند کلاه، شال، هدبند، پهلوبند و … بخصوص البسه حاوی پشم، در افراد با مزاج سرد در زمستان لازم و ضروری است.
وی با بیان اینکه تا حد امکان بایستی از روشهایی مانند زالودرمانی، فصد، حجامت و … که موجب از دست دادن خون بدن می شوند در زمستان و هوای سرد اجتناب نمود، گفت: درصورت ابتلاء به علائم سرماخوردگی و آنفلوآنزا و بروز علائمی همچون تب بالا، تنگی نفس یا تنفس سریع، حال عمومی بد یا ضعف داشت بلافاصله به مطب پزشکان یا درمانگاههای سرپایی مراجعه نماید.
دکتر مهری گفت: درصورتیکه علائم خطر در بیمار نبود، ضمن زدن ماسک و رعایت فاصله اجتماعی، شستشوی دستها، پرهیز از حضور در مناطق پر ازدحام و تهویه مناسب هوا از طریق باز کردن پنجره ها، باید نسبت به استراحت و مصرف مایعات گرم اقدام نماید و از مصرف آنتی بیوتیک خودداری نماید.
وی با بیان اینکه مصرف دمنوشهای سرماخوردگی حاوی گل بنفشه، ختمی، عناب، سپستان و ... توصیه می شود، گفت: مصرف انواع سوپ سبزیجات (به ویژه با هویج، زعفران و روغن زیتون) و سبزیجات بخارپز، مصرف میوه هایی مانند سیب، به شیرین پخته، آب انار شیرین یا ملس (آبگیری شده با دانه و بویژه پیه سفید آن)، مرکبات شیرین، نوشیدن جرعه جرعه شربت عسل و آب لیموی تازه ، مصرف یکی از دمنوشهای بابونه، نعنا، آویشن، زوفا، چای کوهی، سرخارگل (اکیناسه)، گل محمدی، پرهیز از غذاهای دیرهضم، فست فود، غذاهای دارای رنگ و طعم دهنده های مصنوعی توصیه می شود.
دکتر مهری بیان کرد: درصورتیکه علیرغم اقدامات فوق و پس از چند روز بهبودی حاصل نشد و یا در صورت ایجاد علائم خطر در فرد، در اسرع وقت به پزشک مراجعه نماید.