استاد گروه بیماریهای پوست و مو دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: تحقیقات نشان می دهد تنها حدود 45درصد از دانش آموزان دختر در مدارس مشهد عادت به استفاده از ضد آفتاب را دارند.
دکتر یلدا ناهیدی در گفتگو با وب دا خاطر نشان کرد: سرطان های پوست نسبت بالایی از کل سرطان ها را تشکیل می دهند و 90 درصد از آن ها در محل های باز بدن و در معرض نور آفتاب ایجاد می گردد. شیوع ملانوم بدخیم پوست به صورت فزاینده ای در جمعیت سفید پوست در حال افزایش است به طوری که تعداد موارد تازه تشخیص داده شده این بیماری با نرخ 3 تا 7 درصد در سال رشد بیشتری نسبت به سایر بدخیمی ها (به جز سرطان ریه در زنان) در میان جمعیت سفید پوستان داشته است.
وی بیان داشت: آژانس بین المللی تحقیقات در مورد سرطان (IARC) با همکاری سازمان جهانی بهداشت (WHO) در معرض اشعه ماوراء بنفش قرار گرفتن را در سطح اول موارد کارسینوژن برای انسان در نظر گرفته است و ثابت شده است حدود 50درصد از تشعشعات ماوراء بنفش در دو دوره زمانی کودکی و بلوغ تجمع می یابد اگرچه مکانیسم دقیق این پدیده تا کنون مشخص نشده است.
استاد بیماریهای پوست و مو دانشگاه علوم پزشکی مشهد درخصوص علت انجام این پژوهش گفت: در حال حاضر در کشور های پیشرفته آموزش در خصوص اجتناب از نور آفتاب و استفاده از ضد آفتاب از سال های اولیه کودکی و سطوح ابتدایی تحصیلی شروع می شود تا با کاهش بروز عوارض ناشی از نور آفتاب، از مرگ افرادو هزینه های سنگین درمان کاسته شود. بنابراین با توجه به اهمیت آموزش در این موضوع و همچنین نبود برنامه های دقیق و کامل آموزشی در این باره در ایران ما بر آن شدیم که با بررسی میزان آگاهی دانش آموزان دختر دوره ی متوسطه در ارتباط با اثرات نور آفتاب، عوارض و راه های محافظت از آن به بررسی سطح عمومی آگاهی دانش آموزان پی برده تا درصورت نیاز بتوان با کمک آن برنامه ای جامع جهت آموزش تدوین کرد.
وی ادامه داد: این مطالعه بر روی دانش آموزان دختر دوره ی متوسطه دوم در مدارس نواحی هفت گانه ی مشهد انجام شد و با توجه به یافته های مطالعه حاضر به نظر می رسد آگاهی دانش آموزان دختر دوره متوسطه در ارتباط با اثرات نور آفتاب، عوارض و راه های محافظت از آن در سطح مطلوبی نیست و باید راهکارهایی به منظور افزایش آگاهی آن ها اتخاذ شود.
دکتر ناهیدی در بخش دیگری از سخنان خود به تشریح روند انجام این پژوهش پرداخت و تصریح نمود: پژوهش محققان دانشگاه علوم پزشکی مشهد پس از انجام هماهنگی های لازم با مسئولین آموزش و پرورش و معاونت پژوهشی ، با حضور 720 دانش آموز دختر دوره متوسطه بصورت مطالعه ای مقطعی و توصیفی- تحلیلی انجام شد . تمام دانش آموزان قبل از ورود به طرح در جریان شرکت در طرح تحقیقاتی و روند آن قرار گرفته و با رضایت آگاهانه وارد طرح می شدند. معیار ورود به مطالعه شامل دانش آموزان دختر در حال تحصیل در مقطع متوسطه دوم می باشد که رضایت به شرکت در مطالعه نیز داشته اند. معیار خروج از مطالعه نیز شامل عدم تمایل به ادامه ی همکاری و یا ناقص پر کردن پرسشنامه می باشد. پرسشنامه این طرح تحقیقاتی از 18 سوال که به بررسی میزان آگاهی دانش آموزان دختر دوره متوسطه در ارتباط با اثرات نور آفتاب، عوارض و راه های محافظت از آن می پردازد تشکیل شده است
وی با اشاره به اینکه این تحقیقات حاصل تلاش های دکتر یلدا ناهیدی استاد گروه پوست ، دکتر شتیلا ترابی استادیار گروه پوست ، دکتر ملیحه دادگر مقدم استادیار گروه پزشکی اجتماعی و دکتر پوریا اعتصامی زاده پزشک عمومی می باشد خاطر نشان کرد: نتایج این پژوهش نشان داد که تنها حدود 45 درصد از دانش آموزان عادت به استفاده از ضد آفتاب داشته و حدود نیمی دیگر از دانش آموزان قصد استفاده از آن در آینده را دارند. درباره ی خودآزمایی پوست نتایج نشان داد که کمتر از 10 درصد از دانش آموزان در یک ماه اخیر پوست خود را از نظر علائم سرطان بررسی کرده اند و حدود 40 درصد تاکنون هیچ قصدی به منظور بررسی از نظر علائم سرطان پوست در بدن خود نداشته اند. درنهایت حدود یک سوم از دانش آموزان بر این تصور بوده اند که نمی توانند هیچ کنترل پیشگیرانه بر روی بروز سرطان پوست داشته باشند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد این را زنگ خطری جدی برای مسئولین و دست اندرکاران بهداشت و سلامت کشور دانسته گفت: پیشنهاد میکنم سیاست گذاران سلامت و مسئولین آموزش و پرورش برنامه هایی آموزشی به منظور افزایش آگاهی دانش آموزان نسبت به سرطان پوست و راه های محافظت در برابر آن طراحی نمایند. از جمله برنامه هایی که قبلا به منظور افزایش آگاهی دانش آموزان در مقاطع مختلف با موفقیت مورد استفاده قرار گرفته است می توان آموزش با استفاده از افزودن این موضوع به مواد آموزشی درس علوم ، تهیه کتابچه و یا استفاده از کلیپ کارتونی را نام برد. همچنین پیشنهاد می کنیم محققان در آینده پژوهش های بیشتری به منظور مشخص کردن فاکتورهای مرتبط با آگاهی دانش آموزان نسبت به سرطان پوست و راه های محافظت از آن انجام دهند تا با استفاده از نتایج بدست آمده بتوان گروه های نیازمند آموزش بیشتر را شناسایی نمود.