572.jpg - 17.78 kBاستاد و پژوهشگر ممتاز دانشگاه علوم‌پزشکی مشهد گفت: بومی سازی پژوهش‌ها و تولید مقالات مبتنی بر شواهد و هدف می‌تواند آثار تحقیقاتی را به سمت کاربردی بودن و اثربخشی بیشتر سوق دهد.

دکتر حسن بسکابادی، که طی ۱۰ سال گذشته در جمع رتبه‌های برتر دانشگاه و رتبه نخست سامانه علم سنجی در حوزه اساتید نوزادان کشور شناخته شده در گفتگو با وبدا، پیرامون فعالیت های پژوهشی خود طی یک دهه گذشته و ضرورت انجام آن گفت: در طول ۱۰ سال گذشته، حدود ۲۰۰ مقاله، حول مسائل مرتبط با نوزادان   و با تمرکز بر موضوعاتی همچون؛ شیر مادر، اتاق زایمان و مراقبت‌های نوزادان، عفونت‌های نوزادان، سردی نوزادان، درد نوزادان، مراقبت از نوزادان و خفگی هنگام تولد نگارش شده که در واقع بیشترین فیلدهای تحقیقاتی ما به شمار می‌ رود و طی ۳ سال گذشته به نتیجه رسیده است.

وی با اشاره به یکی از مهم‌ترین طرح های پژوهشی خود افزود: حدود ۶ سال قبل، طرح تحقیقاتی را آغاز کردیم که البته اکنون در مراحل پایانی است و در این طرح ما آمار مرگ و میر نوزادان را از ساعت نخست تولد تا یک ماهگی بررسی کردیم. نتایج این بررسی نشان داد که در هر ماه ۱۶ نوزاد در کل کشور فوت می کنند که از این تعداد، ۸ نفر مربوط به ماه اول تولد، ۶ نفر مربوط به هفته اول، ۴ نفر مربوط به روز اول و ۲ نفر مربوط به ساعت اول تولد است ( یعنی حدود ۱۵تا ۲۰ درصد مرگ و میر )، لذا ما به مدت ۶ سال است که روی مرگ‌های ساعت اول به طور خاص در استان کار  می کنیم، یعنی از تولد تا خروج از اتاق زایمان که حساس‌ترین زمان زندگی نوزاد است و بسیار نتایج خوبی گرفته‌ایم.

دکتر بسکابادی در خصوص اقدامات بعدی این طرح تحقیقاتی گفت: وضعیت استان را در تمامی بیمارستان‌ها بررسی کردیم و اکنون روی هر کدام از آن آیتم‌ها برنامه گذاشته‌ایم و ۲۶ اقدام تعریف کرده‌ایم تا بتوانیم این اهم مرگ و میر را درصدی کاهش دهیم و امیدواریم نتایج تحقیق طی سال‌های آینده به طور محسوسی بر مرگ و میر کودکان اثرگذار باشد. 

وی در پاسخ به این پرسش که نقش پژوهش در پیشرفت یک کشور را چطور ارزیابی می کنید گفت: پژوهش موتور پتانسیل و زیر ساخت پیشرفت یک کشور است و ما تا واقعیت‌های موجود در جامعه را درک نکنیم و بر اساس شواهد برنامه‌ریزی نکنیم نمی‌توانیم نتایج مناسبی بگیریم. عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطرنشان کرد: پژوهش باید بومی‌سازی مبتنی بر شواهد و هدف باشد؛ یعنی مشکل را یافته باشیم و جهت ما به سمت پژوهش مبتنی بر حل مشکل باشد؛ نه تولید مقاله.

در واقع ما باید از مقاله محوری به سمت تولید محوری حرکت کنیم و اثرگذاری داشته باشیم. لذا امیدواریم که این ساختاری را که هم اکنون می‌چینیم چند درصدی بتواند سلامت را ارتقا دهد.

دکتر بسکابادی همچنین تاکید کرد: ساختار پژوهش در کشور باید ساماندهی شود و معاونت‌های مختلف دانشگاه، محورهای پژوهش را تعیین کنند؛ مثلا معاونت درمان باید معضلات خود را اعلام کند، سایر معاونت ها هم در صورتی که چالش‌ دارند، اعلام شود تا دانشگاه آن را حل کند. این ساختار اکنون وجود ندارد که منجر به ارتقاء پژوهش شود.

 

 

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image