دکتر عطیه اصلاحی، عضو هیات علمی ( استادیار ) دانشگاه علوم پزشکی مشهد، یکی از جدیدترین اعضای هیات علمی در گروه ژنتیک دانشکده پزشکی مشهد است که پس از گذراندن مقاطع ارشد و دکترای ژنتیک در طی سالهای 1392 تا 1402 در دانشگاه علوم پزشکی مشهد، از مردادماه سال جاری به عنوان عضو هیات علمی ضریب k در این مجموعه دانشگاهی مشغول به فعالیت های آموزشی و پژوهشی می باشد. این استاد جوان که به عنوان یکی از پژوهشگرهان نخست حوزه ژنتیک در کشور، بر روی تولید مدل حیوانی اقدامات پژوهشی اثربخشی را انجام داده است، یکی از کاستی های فیلد ژنتیک در دانشکده پزشکی را فضای تمیز و استاندارد تولید مدل های حیوانی عنوان نموده و ایجاد بسترهای فوق را زمینه ساز انجام تحقیقات موثرتر و نتایج کاربردی تر در تشخیص و درمان بیماری های ژنتیکی می داند. پایگاه خبری وبدا، گفتگویی کوتاه با این عضو هیات علمی جوان دانشگاه علوم پزشکی مشهد داشته که شرح آن را در ادامه می خوانید:
وب دا: با سپاس از حضور شما در این گفتگو، لطفا خود را برای مخاطبین این مصاحبه بیشتر معرفی بفرمایید؟
دکتر عطیه اصلاحی هستم، عضو هیات علمی ( استادیار ) گروه ژنتیک دانشگاه علوم پزشکی مشهد. از سال 1392 به عنوان دانشجوی ارشد ژنتیک انسانی وارد دانشگاه مشهد شدم و پس از فارغ التحصیلی در سال 1395 بلافاصله از مهرماه همان سال به عنوان دانشجوی دکترا در همین دانشگاه مشغول به تحصیل شدم و در مجموع تحصیلات بنده در دانشگاه علوم پزشکی مشهد 10 سال به طول انجامید , اکنون هم افتخار دارم که از ابتدای مرداد ۱۴۰۳ به عنوان عضو هیئت علمی آموزشی و در قالب ضریب k جذب دانشگاه علوم پزشکی مشهد شدهام.
وب دا: در خصوص فعالیت های علمی-پژوهش خود در دوره کارشناسی ارشد توضیحاتی بفرمایید؟
در دوره کارشناسی ارشد، از جمله فعالیتهایی که در واقع شروع کار تخصصی من بود، همکاری در راه اندازی یک شرکت دانش بنیان با نام پارس سیمرغ دارو دماوند بود که بنده به عنوان سهامدار و کمک موسس، از اواخر سال ۱۳۹۳ در این شرکت فعالیت دارم. هدایتگر اصلی این مجموعه آقای دکتر مجرد، استاد گروه ژنتیک دانشگاه علوم پزشکی مشهد هستند و من به عنوان سهامدار و مسئول فنی در کنار تیم تخصصی حضور دارم.
این شرکت دانش بنیان، افتخار دارد که در دوره کووید جزو شرکتهای توانمند در تولید و عرضه کیت استخراج ویروسی بوده و در قالب یک فراخوان که توسط هیات امنای صرفه جویی ارزی در معالجه بیماران منتشر گردید، شرکت توانست کیت استخراج را به کل آزمایشگاههای داخل کشور عرضه کند. در واقع ما در مناقصه کشوری جزو تیمهای برتر بودیم و محصولمان را در کل کشور عرضه کردیم و تا هم اکنون شرکت پارس سیمرغ دارو دماوند جزو شرکتهایی است که با تولید محصولات مختلف،کیتهای خوبی را به بازار آزمایشگاهی ارائه کرده است.
وب دا: در دوره دکترا چه فعالیت هایی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد داشته اید؟
بنده از ابتدای دوره دکترا، بیشتر در فیلد مهندسی ژنتیک کار کرده ام و جزو اولین نفراتی هستم که روی تولید مدل حیوانی در کشور فعالیت داشتم. در دوره دکترا ما چندین مدل سلولی را تولید کردیم؛ از جمله مدل سلولی ناکاوت که ثبت اختراع شد و همینطور کارهای تحقیقاتی مربوط به تولید مدل حیوانی که پایان نامه من در راستای ایجاد دانش فنی مربوط به این حوزه بود. در این فرایند تا هم اکنون به نتایج خوبی رسیدیم و تلاشهای ما برای نهایی کردن و آوردن این دانش فنی به دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه دارد.
وب دا: در مسیر تحقیقاتی خود با چالش ها و کاستی هایی هم مواجه بوده اید؟
بله، یکی از کاستیهای ما در فیلد ژنتیک دانشگاه علوم پزشکی مشهد بحث اتاق حیوانات است که یک فضای معمولی و روتین است، در حالیکه کار ما متفاوت است و برای اینکه بتوانیم یک مدل ایجاد کنیم یا یک حیوان جهش یافته ژنتیکی را داشته باشیم باید شرایطی متفاوت را ایجاد کنیم، مثلا بنده برای کار تحقیقاتی خودم، با این کاستی روبرو بودم و مجبور شدم که از فضای مرکز رویان و پژوهشگاه ابن سینا در تهران به مدت یک سال کمک بگیرم. در حال حاضر یکی از اهدافی که من به عنوان عضو هیات علمی دانشگاه مشهد دنبال میکنم این است که بتوانم این دانش فنی را به دانشکده منتقل کنم و در حال انجام کارهای آن هستیم.
همچنین قابل ذکر است که ما IVF حیوانی را در دانشگاه علوم پزشکی مشهد، با همکاری خانم دکتر کریمی و آقای دکتر ابراهیم زاده از گروه علوم تشریحی ستاپ کرده ایم که البته هنوز منجر به تولید مدل و حیوان جهش یافته نشده است، چون پتانسیل اتاق حیوانات این امکان را به ما نداد و من در همین جا پیشنهاد میکنم که جهت تولید مدلهای حیوانی، یک فضای تمیز و استاندارد در دانشکده پزشکی مشهد ایجاد شود.
در واقع چشم انداز کلی ما بحث ژن تراپی است و امیدوارم که روزی بتوانیم با افتخار بگوییم که در دانشگاه مشهد ( حتی برای یک بیماری ) راه درمان یافتهایم و کمک کنیم به بهبود حال بیماران.