ایران؛ کشوری که در حال حاضر با داشتن حدود ۷۰ درصد جمعیت فعال، «میانسال» خطاب می شود، زنگهایِ کاهش نرخ رشد جمعیت و افزایش تعداد سالمندانش به صدا درآمده است.
فرزندآوری یک پدیدۀ صرفا فردی نیست که منوط به انتخاب شخصی زوجین باشد، بلکه به مثابه یک پدیده اجتماعی از سوی عوامل متعدد و متنوعی تحت تأثیر قرار میگیرد. این عوامل شامل دستهای از مسائل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، روانشناختی، سیاسی و.. است.
در میان بهترین راهکار برای بهبود شرایط جمعیتی کشور و جلوگیری از میانسالی و رشد منفی جمعیت، تشویق به فرزند آوری البته به صورت منطقی و مهیا نمودن شرایط برای این امر است.
بر اساس اعلام مسئولان ارشد کشوری، کاهش فرزند آوری در میان قشر تحصیل کرده و نخبگان اجتماعی کشور بیش از پیش مشهود است که می توان با علت یابی و اجرای برنامه های متمرکز رشد جمعیت را در میان این گروه جمعیتی نیز بهبود داد، اما در این میان برخی از اعضای هیات علمی و پزشکان دانشگاه علوم پزشکی مشهد به مقوله فرزند آوری در کنار کار و تحصیل نیز توجه نموده اند که پایگاه خبری وب دا دانشگاه برآن شد تا با این پزشکان مصاحبه ای انجام دهد و بیشتر در جریان زندگی شخصی و کاری انها قرار گیرد.
دکترفاطمه رحمانی ایوری فرزند شهید محمدرضا رحمانی و دانشجوی رشته طب سنتی ایرانی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد می باشد، که با رتبه ی ۱۶ کشوری و بدون استفاده از سهمیه دراین دانشکده پذیرفته شده است، ایشان در سال 1380 ازدواج نموده است و هم اکنون صاحب سه فرزند دختر و یک پسر می باشد .
دکترفاطمه رحمانی ایوری در پاسخ به سوال وب دا که" آیا فرزند آوری با کار، تحصیل و علم و پژوهش منافاتی دارد" اظهار می دارد: ادامه تحصیل و کار با فرزند آوری منافات ندارد ، هر چند که به طور قطع تدبیر در برنامه ها و صبوری می طلبد،همانطور که در سایر زمینه های زندگی، افراد با توجه به نگرش، باورها، علائق و همت و ... ناخوداگاه این تدبیر را انجام می دهند بعنوان مثال بنده با توجه به اهمیت موضوع تربیت صحیح فرزندان، مطالعه کتابهای مربوطه و استفاده از مشاورین اعتقادی و صاحب نظر در مسائل تربیتی در اولویت اول زندگی ام قرار داده ام و حتی انتخاب زمان ادامه تحصیل و رشته تحصیلی را هم بر همین اساس بود تا بتوانم، زمان بیشتری با فرزندانم باشم و با اندک فاصله ای نسبت به دوستانم ، ادامه تحصیل دادم و همسرم نیز در حال حاضر دانشجوی موفق دکترای کارافرینی توسعه بویژه در حیطه ی کاری و عملی هستند.
دانشجوی تخصص رشته طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص مواجهه با چالش ها و نقدهایی در زمینه فرزند آوری گفت:در میان بهترین راهکار برای بهبود شرایط جمعیتی کشور و جلوگیری از میانسالی و رشد منفی جمعیت، تشویق به فرزند آوری البته به صورت منطقی و مهیا نمودن شرایط برای این امر است.
بر اساس اعلام مسئولان ارشد کشوری، کاهش فرزند آوری در میان قشر تحصیل کرده و نخبگان اجتماعی کشور بیش از پیش مشهود است که می توان با علت یابی و اجرای برنامه های متمرکز رشد جمعیت را در میان این گروه جمعیتی نیز بهبود داد.
وی اشاره ای به تغییر نگرش افراد نمود و گفت: این کاملا طبیعی است چرا که نگرش افراد با هم فرق می کند و این ما هستیم که با توجه به قوت و اطمینان به صحت موضوعی به مطلبی اهمیت میدهیم ،به عنوان مثال، در دانشگاه، اساتیدی هستند، که معتقدند، وقتی شما دانشجو شدی اولین و مهمترین اولویت درس هست ولی آیا با نگاه دینی و ارزشی این باور درست هست؟قطعا خیر.
دکتر فاطمه رحمانی ضمن یادآوری خاطره ی ارزشمند خود، از دکتر غلامعلی زارع از اساتید اخلاق پزشکی یاد نمود، که با گذشت ۱۷ سال هنوز شیرینی آن خاطره در ذهن شان فعال بود. دانشجوی طب ایرانی و مکمل بیان نمود: یادم هست ساعت ۱ تا ۵ روز سه شنبه با ایشان کلاس اخلاق پزشکی داشتیم ، خیلی به حضور و غیاب حساس بودند منتها بنده وقتی اخر جلسه ی دوم خدمتشان رسیدم و گفتم فرزند دومم شیرخوار است و این مدت بدون شیر خیلی اذیت می کند، فرمودند شما مهمترین و باارزش ترین کاررا انجام می دهید،نیازی به حضور در کلاس نیست،مطالعه جزوه کفایت می کند..
وی در پاسخ به این سوال"با توجه به اینکه در حال حاضر طبقه تحصیل کرده و دارای شرایط اقتصادی مطلوب جامعه تمایلی به فرزندآوری ندارند، توصیه و نظر شما در این خصوص چیست؟" گفت:واقعیت این است که در دوره ی سیاست کاهش جمعیت تبلیغات بسیار زیادی صورت گرفت که نمی توان تاثیرشان را انکار کرد ولی اینجانب، دوستان و همکاران متخصص زیادی را می شناسم که به شدت از داشتن یک فرزند پشیمان هستند و اثار و عوارض زیادی را متحمل شدند، که قطعا مصاحبه با این افراد که اتفاقا جایگاه های دانشگاهی و علمی هم دارند خالی از لطف نیست گرچه تغییر نگرش هم زمان می برد و از طرفی تبعیت از دستور صریح حضرت اقا و دیدن اثار مثبت و ارزشمند چند فرزندی و همچنین بیان واقعیات نه کلیشه ها، به این تغییر نگرش و باور کمک جدی می نماید.
دکترفاطمه رحمانی ایوری فرزند شهید محمدرضا رحمانی و دانشجوی رشته طب ایرانی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: پیروی از منویات مقام معظم رهبری در نقش پدر جامعه و ولی امر، در غیاب اقا امام زمان(عج) و داشتن نقش ولایت بر مسلمین جهان و با توجه به عظمت تفکر، مدیریت و سیاستمداری ایشان که حتی بر بزرگترین رهبران و سیاسیون غرب و شرق هم پوشیده نمانده و بارها بر صحت این مطالب مهر تایید زده اند بر هر مسلمان ولایت مداری واجب است، ما خود برکات زیادی از تبعیت راهنمایی های نصیبمان شده به گونه ای که دراین ولایت پذیری ذره ای تردید نداشته و نداریم.
البته ناگفته نماند که ما فکر می کنیم با پیروی از ایشان سختی را به جان خریده ایم ولی واقعیت اینست که با این چشم گفتن: خود، نسل، کشور و دین الهی را یاری کرده ایم همانگونه که هجرت مسلمانان هم از مکه به مدینه آسان نبود ولی در پیروی از ولایت، یسر بدنبال عسر پدید امد و این بشارت خداوند است پس چگونه می شود دران تردید کرد؟.
این مصاحبه با تلاش سرکار خانم صادقیان مسئول روابط عمومی دانشکده طب ایرانی و مکمل تهیه و تنظیم شده است.