از دیرباز جمعیت و رشد آن از مباحث مهم جمعیتی بوده که همواره اذ‌‌هان محافل جمعیتی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی را به خود مشغول داشته و پیامد‌‌های آن از جهات مختلف بررسی شده است. کشور‌‌ها همواره در سطح ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی در پی چار‌‌ه‌اند‌یشی و برنامه‌ریزی افزایش یا کاهش جمعیت و تأثیرات آن هستند.

سن ازدواج (ازدواج در سن پایین یا بالا) درصد افراد هرگز ازدواج نکرده، میزان تجرد قطعی و همچنین تعداد زنان بیوه یا مطلقه در افزایش یا کاهش میزان باروری مؤثر هستند. در واقع افزایش یا کاهش سن متوسط ازدواج موجب افزایش یا محدود شدن طول دوره‌ی باروری شده و به این ترتیب از طریق تأثیر بر شمار سال‌های در معرض فرزندآوری، بر باروری تأثیر می‌گذارد.

الگوی ازدواج و زناشویی، همگام با سایر تغییرات اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جوامع، در گذر زمان، تحولات زیادی را تجربه نموده و اشکال و انواع مختلفی پیدا کرده است. گذار جوامع از مرحله سنتی به مرحله صنعتی و مدرن، منجر به تحولات شگرفی در زندگی اجتماعی شد.

نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن ایران در سال ۱۳۹۵ نشان می‌دهد هنوز ۱۲ درصد جمعیت ۲۵ ساله و بیشتر ایران هرگز ازدواج نکرده‌اند. این نسبت برای مردان حدود ۱۴ درصد و برای زنان حدود ۱۰ درصد بوده است. در حالی که در دو دهه قبل یعنی در سال ۱۳۷۵ این نسبت برای هر دو جنس ۶٫۳ درصد، برای زنان ۵ و برای مردان ۷٫۵ درصد بوده است.

مساله ازدواج و جمعیت یک پدیده اجتماعی مورد توجه پژوهشگران علوم اجتماعی است که از هم جدا نیستند و نمی‌توان نقش یکی را پررنگ‌تر و دیگری را نادیده گرفت، اهمیت این دو موضوع به قدری جدی است که حتی رهبر معظم انقلاب از دهه ۹۰ به "مساله «فرزندآوری و جلوگیری از حرکت کشور به‌سمت پیری جمعیت» تاکید جدی دارند.

حسین صمیمی ابیانه، دانشجوی دوره پی اچ دی  بیو تکنولوژی زیست فناوری پزشکی دانشکده پزشکی مشهد است که در کنار تحصیل، تصمیم به ازدواج و فرزند آوری نموده است که به همین منظور پایگاه خبری وب دا دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مصاحبه ای را در این خصوص با ایشان انجام داده است.

حسین صمیمی ابیانه، در گفتگو با وب دا با اشاره به مشکلات اقتصادی موجود در مسیر زندگی یاد آور شد: من احساس و باور  کردم که می توانم یک زندگی را مدیریت کنم و پس از ازدواج  در سال 99  با انجام کارهای دانشجویی  بعنوان همکار طرح و خدمات تحقیقاتی و پژوهشی در دانشگاه زندگی خودم را اداره می کردم.

این دانشجوی دانشکده پزشکی اظهار داشت: قطعا با ازدواج های دوران دانشجویی نمی توان شرایط ایده آل اقتصادی را فراهم کرد، ولی اگر هدفمان داشتن احساس مشترک و در کنار هم بودن باشد، می توانیم با شرایطی عادی و ساده، به دور از تجمل گرایی،  زندگی و پیوندی مملو از عشق را رقم بزنیم.

وی با بیان اینکه ازدواج سنت الهی است و معتقدم خداوند پشتیبان همه بندگانی است که در مسیر او گام بر می دارد افزود:  پس از ازدواج برکت زندگی من چند برابر شده است، زندگی هدفمند و این  مسئولیت زندگی،  من  را پخته تر و اموراتم را هدفمند نموده است.

حسین صمیمی با بیان اهمیت فرزند اوری و چرخش نسل یاد آور شد: فرزند آوری در سنین جوانانی علاوه بر توصیه های سلامت خانواده برای سلامت بهتر مادر و فرزند،  از نظر اجتماعی نیز به پویایی و بالندگی جمعیت کشور کمک خواهد کرد و حضور نسل جوان در کشور امید به زندگی را افزایش خواهد داد.

وی که به تازگی صاحب فرزند شده است می گوید: تلفیق دوران تحصیل و همزمان داشتن زندگی مشترک و آن هم یک فرزند، تلفیقی شیرین و نشاط آوری است و باید دانشجویان، خصوصا دانشجویان پزشکی که دوران تحصیلات طولانی تری نسبت به سایر دانشجویان دارند، تجربه زندگی مشترک و با تفاهم را خصوصا در این دوران درک کنند تا به مفهوم شیرین ترین لحظات زندگی در سنین جوانی برسند.

حسین صمیمی در پایان ضمن تشکر از همراهی ها و حمایت های  همسرش در این برهه از زندگی  اظهار داشت: سرمایه زندگی من خانواده من هستند و در این دوران حساس که فقط در حال تحصیل هستم به دور از تجمل گرایی و با قناعت و مناعت طبع به زندگی خودمان ادامه می دهیم و از این وضعیت احساس آرامش داریم.

 وی با تاکید بر این نکته که ازدواج و فرزند آوری مانع هیچ گونه پیشرفتی برای هیچ قشری نیست، به همه دانشجویان خصوصا دانشجویان پزشکی توصیه کرد، با ازدواج بهنگام تحول و فصلی نو در زندگی خود رقم بزنند.

 981.jpg - 58.77 kB

خبرنگار: ابوالفضل امتحانی

 

 

 

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image