مشاور رییس دانشگاه علوم پزشکی مشهد در امور اجتماعی اظهار کرد: حدود ۱۳۰ میلیارد تومان در سال گذشته در حوزه سلامت از سوی خیران نیکاندیش این حوزه کمک شد که نزدیک به ۵۲ میلیارد تومان بیش از سال قبل از آن بود.
دکتر سیدمرتضی احتشامفر در گفتوگو با وب دا، در خصوص نقش خیران حوزه سلامت، تصریح کرد: خیران نیکاندیش نقش مهمی در ارتقای سلامت جامعه دارند، نقشی که برهیچکس پوشیده نیست و خیران حوزه سلامت در توسعه زیرساختهای این حوزه نقشی بیبدیل ایفا کردند که نقشآفرینی آنان در این حوزه پراهمیت ستودنی است.
وی بیان کرد: در سال گذشته در حوزههای مختلف مشارکت خیران حوزه سلامت را داشتیم، افرادی که با کمکهای خود نقش بسزایی در توسعه و ارتقاء سلامت جامعه داشتند، رقمهای حمایتی این خیران از ۲۰۰ هزار تومان تا ۵ میلیارد تومان بود، شاید با نگاه اول اعداد کوچک چیزی به حساب نیایند، اما همه ما میگوییم که قطره قطره جمع گردد، وانگهی دریا شود و بسیاری از همین رقمهای کوچک توانسته است که گرههای بزرگ را باز کند.
مشاور رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد در امور اجتماعی با بیان اینکه میزان مشارکت خیران حوزه سلامت در سال گذشته با رشد بیش از ۱.۵ برابری به نسبت سال قبل از آن که بالغ بر ۷۸ میلیارد تومان بوده است، خاطرنشان کرد: در مجموع حدود ۱۳۰ میلیارد تومان در سال گذشته در حوزه سلامت از سوی خیران نیکاندیش این حوزه کمک شد که از میزان بیش از ۱۱۴ میلیارد تومان در حوزه درمان، بیش از ۱۱ میلیارد تومان در حوزه بهداشت و حدود ۵ میلیارد تومان هم در سایر حوزهها بوده است.
وی تصریح کرد: همه ساله به مناسبت هفته سلامت شعارهایی داده میشود که بیانگر مسیر حرکت در حوزه سلامت بوده و شعار امسال ساخت جهانی عادلانهتر و سالمتر است.
وی افزود: تامین سلامت در خانه، رفتار، اعتقادات و تکتک اعمال انسانها وجود دارد و اینگونه نیست که ساختار و مسئولیت آن با یک مجموعه به عنوان متولی حوزه سلامت باشد.
مشاور رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد در امور اجتماعی با بیان اینکه همه ما در برابر سلامت جسمی، روحی، اجتماعی و غیره مسئولیت داریم، خاطرنشان کرد: سالانه ۵.۵ میلیون کودک زیر ۵ سال و ۳۰۳ هزار زن باردار در جهان فوت میکنند که اکثر آنان در کشورهای محروم و غیرتوسعه یافته هستند و درآمدهای کم و بیعدالتی زیاد این گروه را بسیار رنجانده است.
دکتر احتشامفر با اشاره به اینکه سالانه ۲.۵ میلیارد سال عمر مفید از دست رفته داریم، تصریح کرد: بهطور میانگین از عمر هر نفر ۱۰ سال کاسته میشود که یکی از مهمترین دلایل آن آلودگی هوا و بیتوجهیها و عدم باورها در این خصوص است و سالانه ۵ میلیون مرگ به همین دلیل داریم و از دیگر دلایل میتوان به تصادفات و بلایای طبیعی و غیرطبیعی اشاره کرد.
مشاور رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد در امور اجتماعی با ذکر این نکته که ۱۳ درصد جامعه جهانی چاق هستند، تاکید کرد: سالانه ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر به دلیل اضافه وزن فوت میکنند و ۱۱ درصد جمعیت جهان معادل ۲۲ میلیون نفر سوءتغذیه دارند، در حالی ۲۲ درصد کودکان جوامع مختلف از تغذیه مناسب برخوردار نیستند.
دکتر احتشامفر با تاکید بر اینکه برخیها تغذیه کافی را دارند، اما نوع تغذیه آنان و محصول مصرفی مناسب نیست، گفت: تولید موادغذایی در جهان بیش از نیاز مصرف بوده و بهطور مثال اگر برای ۱۰۰ نفر نیاز است به اندازه ۱۲۰ نفر پخت میشود که کلی دورریز و اسراف میشود و متاسفانه در بسیاری از سفرههای پرجمعیت تا بیش از ۸۰ کیلوگرم در سال گوشت، مرغ، برنج و غیره دورریز میشود و میتوان این موارد را در میان انسانهای نیازمند جامعه هزینه کرد تا شاهد هدررفتها نباشیم.
وی افزود: یک بعد اساسی در سلامت جامعه بحث سلامت روحی است و باید ضمن رعایت عدالت، به حق و حقوق دیگران احترام بگذاریم، بهطور مثال میتوان به گذر از چراغ قرمز، سرعت غیرمجاز، نشستن در مکان ویژه معلولان و مادران باردار و غیره اشاره کرد و اصلاح این حرکات نادرست باید در محیطهای خانه و مدرسه صورت پذیرد، در درسهای مدرسه مبحث درونیکردن ارزشها را داشتیم که متاسفانه کمتر دیده میشود و باید روی این موضوعات با همکاری رسانهها بیش از پیش پرداخته شود.
مشاور رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد در امور اجتماعی ادامه داد: سلامتی از رفتارهای قبل از تولد در رحم مادر تا زمان مرگ هست و در مقوله سلامت اجتماعی هم باید در موضوعات مبارزه با فساد، مبارزه با ترویج مصرف سیگار و موادمخدر و مبارزه با دیگر موضوعاتی که سلامت جامعه را به خطر میاندازد بهطور جد ورود پیدا کرد، حتی توصیه میکنیم که رسانهها با اطلاعرسانیهای درست خود نیکیها را ترویج دهند.