تشخیص به هنگام بیماری دیابت مانع از بروز نارسایی های مزمن کلیوی می شوند

رییس مرکز تحقیقات عوارض پیوند کلیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: در یکی از مهمترین طرح های تحقیقاتی ایجاد رجیستری بیماری نارسایی مزمن کلیوی را در دست اقدام داریم؛ که با ایجاد این امکان می توان اطلاعاتی بسیار خوبی در خصوص این بیماری در استان به دست آورد.

به گزارش وب دا؛ دکتر محمد جواد مجاهدی؛ رییس مرکز تحقیقات عوارض پیوند کلیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ارائه گزارشی از توانمندی ها و تلاش سه ساله این مرکز، گفت: بیماری هایی چون فشار خون بالا، دیابت، انسدادها و عفونت های ادراری در جامعه بسیار شایع هستند و در صورت عدم کنترل منجر به بروز نارسایی های مزمن کلیه می شوند.

بیماری نارسایی کلیوی سخت درمان می شوند

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد پیشگیری از مبتلا شدن به بیماری نارسایی مزمن کلیه را بسیار مهم دانست و ابراز داشت: بیماری های کلیوی بسیار سخت درمان می شوند و علاوه بر درمان طولانی مدت، هزینه بر و رنج آور می باشند، به همین دلیل است که در این مرکز مهم تر از پرداختن به عوارض پیوند کلیه؛ پیشگیری از دچار شدن به انواع نارسایی های کلیوی مطرح است.

دکتر مجاهدی تصریح کرد: در حال حاضر طرح های بسیاری در راستای پیشگیری از نارسایی های مزمن کلیه در دست اقدام است؛ که مهمترین آن رجیستری بیماری نارسایی مزمن کلیه می باشد که امکان مطالعات دقیق تر در درمان مناسب تر این بیماری را به محققین می دهد.

رییس مرکز تحقیقات عوارض پیوند کلیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد، افزود: در گذشته در جامعه عللی مانند عفونت های ادراری و سنگ های کلیوی موجب بروز نارسایی های کلیوی در افراد می گردید؛ که خوشبختانه اکنون از این مرحله عبور کرده ایم و این موارد با تشخیص صحیح و درمان مناسب کمتر به مرحله نارسایی مزمن کلیه می رسند.

وی ادامه داد: در حال حاضر ایران در خصوص علل بروز نارسایی مزمن کلیوی به آمارهای جهانی نزدیک شده است و مانند کشورهای اروپایی و آمریکا دیابت به عنوان یکی از اصلی ترین عوامل بروز نارسایی مزمن کلیوی در کنار فشار خون و التهابات کلیوی قرار گرفته است که با برنامه ریزی صحیح و کنترل و درمان موثر این بیماری ها می توان به میزان زیادی از بروز نارسایی مزمن کلیه پیشگیری کرد.

بیماری های مزمن کلیوی یا ارثی و مادر زادی اند یا اکتسابی

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تاکید کرد: برخی از عوامل ایجاد بیماری مزمن کلیوی جنبه ارثی دارند مانند کلیه های پلی کیستیک  و بعضی اکتسابی اند و بدنبال عواملی نظیر دیابت و فشار خون  کنترل نشده ایجاد می شوند؛ اما در مجموع عدم تحرک کافی، چاقی واسترس ها و شیوه نا مناسب زندگی موجب رشد عوامل زمینه ساز نارسایی مزمن کلیوی شده است.

دکتر مجاهدی بررسی عوامل بروز بیماری های ناراحتی کلیوی را مهم تلقی و تصریح کرد: دیابت و فشار خون بالا بر اساس تغییر سبک زندگی مردم در جامعه رو به افزایش است و به دنبال عدم مراقبت لازم زمینه ایجاد نارسایی مزمن کلیوی را در فرد موجب می شوند.

رییس مرکز تحقیقات عوارض پیوند کلیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: عدم کنترل به موقع و دقیق بیماری هایی چون دیابت و فشار خون بالا؛ عوارض قلبی و عروقی، عروق مغزی و کلیوی را به دنبال دارد؛ و بر این اساس شناخت به موقع این بیماریها دارای اهمیت است.

وی در پاسخ به این سئوال که آیا درست است که تمامی بیماران دیابتی زمانی به نارسایی مزمن کلیوی دجار خواهند شد؟ گفت: به هیچ عنوان این حرف درست نیست؛ یک بیماری دیابتی در صورت کنترل خوب بیماری به نارسایی مزمن کلیوی دچار نمی شود؛ اما اگر دیابت دیر تشخیص داده شود و یا نسبت به کنترل دقیق قند خون بی تفاوت باشیم بروز عوارض کلیوی ان اجتناب ناپذیر است..

یک سوم جمعیت افراد مبتلا به فشار خون بالا، از بیماری خود بی اطلاع هستند

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به بیماری فشار خون بالا در کشور اشاره کرد و افزود: بسیاری از افراد در حال حاضر به فشار خون مبتلا و از این موضوع بی اطلاع می باشند به شکلی که طبق آمار یک سوم افراد فشار خونی از فشار خون بالای خود بی خبرند که دلیل آن می تواند بی علامت بودن این بیماری در مراحل اولیه باشد وبه همین علت به این بیماری لقب قاتل مرموز داده شده است چرا که قربانیان خود را بی سر و صدا تا پای مرگ پیش می برد.

یک سوم دیگر بیماران فشار خونی گرچه از فشار خون بالای خود مطلعند ولی یا مقید به رعایت رژیم غذایی نبوده و دستورات دارویی پزشک معالج خود را  اجرا نمی کنند و یا اصولا درمان مناسب و کافی دریافت نمی نمایند.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به شرایط بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه اشاره کرد و ابراز داشت: بیماری نارسایی مزمن کلیه موجب از کار افتادگی قابل توجهی در بیمار شده و عملکرد کلیه را به شدت کاهش می دهد به نحوی که بیمار ممکن است قادر به انجام فعالیت های عادی زندگی خود نباشد.

دکتر مجاهدی ادامه داد: بیماری نارسایی کلیوی دارای دو شکل حاد و مزمن است که در فرم حاد اغلب بیماران در مراجعه بیمارستانی درمان و سلامت خود  را باز می یابند؛ اما در فرم مزمن تنها می توان از سرعت تخریب کار کلیه کاست و در مراحل پیشرفته نیاز به انجام دیالیز و یا پیوند کلیه می باشد.

بیمار نارسایی کلیه در مراحل پیشرفته نیاز به دیالیز دارد

رییس مرکز تحقیقات عوارض پیوند کلیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تاکید کرد: بیمار مبتلا به نارسایی مزمن کلیه در مرحله پیشرفته نیاز به دیالیز دارد؛ که نه تنها تحمل این شکل درمان برای بیمار دشوار است ؛ که عوارض ضمن و پس از دیالیز نیز کیفیت زندگی بیمار را بسیار کاهش می دهد.

وی پیوند کلیه را راه درمان انتخابی این بیماری دانست و افزود: این بیماران با انجام پیوند کلیه به زندگی سالم خود باز می گردند؛ اما طبیعی است هر کدام از انواع درمان های بیان شده محدودیت هایی برای بیماران ایجاد کرده و از طرف دیگر بودجه زیادی از سیستم درمانی را به خود اختصاص می دهد.

از هر 100 هزار نفر 10 نفر سالانه به بیماری های نارسایی کلیه دچار می شوند

وی ادامه داد: به طور تقریبی از هر 100 هزار نفر 10 نفر در سال دچار نارسایی مزمن کلیوی می شوند.

این محقق دانشگاه علوم پزشکی مشهد اضافه کرد: بر اساس این آمار سالیانه حدود 300 تا 400 مورد جدید نارسایی مزمن کلیه در شهر مشهد به شبکه درمان مراجعه می کنند؛ که از این جمیعت تنها حدود یک سوم آنها امکان پیوند را به دست آورده و ما بقی در مسیر درمان با دیالیز باقی می مانند.

وی گفت: این حجم از بیماران در صف انتظار پیوند به حجم بیماران سال آینده افزوده می شود و در نتیجه هر اندازه بخش های دیالیز افزایش پیدا می کنند باز هم پاسخگوی نیاز بیماران نیست و اینجاست که اهمیت پیشگیری از بیماریهای کلیه خود را بیشتر نشان می دهد.

با دیگر مراکز تحقیقاتی دانشگاه طرح های مشترک ارائه خواهیم داد

دکتر مجاهدی افزود: انجام طرح های تحقیقاتی مشترک با سایر مراکز تحقیقاتی در برنامه این مرکز قرار دارد و برای نمونه با همکاران شاغل در طب سنتی طرح هایی در دست اقدام داریم.