غربالگری بیماری های غیر واگیر در مراکز خدمات جامع سلامت

  • PDF

ادغام برنامه بیماری های غیر واگیر در نظام شبکه و انجام خطر سنجی بیماری های قلبی و عروقی در مراکز ارائه دهنده خدمات درحال اجرا است.

به گزارش وب دا، مدیر توسعه شبکه وارتقای سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: با ادغام برنامه بیماری های غیر واگیر در نظام شبکه کلیه افراد بالای 30 سال در صورت مراجعه به واحدهای بهداشتی در راستای اجرای سند پیشگیری از بیماری های غیر واگیر، غربالگری و در صورت وجود مشکل، رسیدگی های لازم را دریافت می کنند.

دکتر حسن درخشان  هدف از  تشکیل پرونده و ارائه مراقبت های لازم را شناسایی افراد مبتلا به فشارخون بالا، دیابت، چاقی، دخانیات، بیماری های مرتبط با خون، سرطان های گوارشی، سینه و پروستات ،... عنوان نمود.

مدیر توسعه شبکه و ارتقای سلامت معاونت بهداشت گفت: خطر سنجی بیماری های قلبی و عروقی در واحدهای بهداشتی در حال انجام است و پس از شناسایی افراد مبتلا در حوزه بیماری های قلبی و عروقی، آموزش های لازم جهت اصلاح شیوه زندگی به افراد داده می شود.

دکتر درخشان به مرکز رصد و پایش اطلاعات سلامت اشاره کرد و افزود: مرکز پایش اطلاعات سلامت معاونت بهداشت در دو شیفت در 24 ساعت فعال می باشد و داده های سلامت را در اقصی نقاط استان بررسی می کند.

وی در ادامه گفت: این مرکز کمک شایانی به مدیران و کارشناسان در خصوص کنترل شاخص های واحدهای بهداشتی در شهرستان ها خواهد داشت که صرفه جویی در وقت و انجام نظارت دقیق بر عملکرد هر واحد از جمله مزایای آن می باشد.

 مدیر توسعه شبکه وارتقای سلامت دانشگاه از مراجعه روزانه 50 هزار نفر جهت دریافت انواع خدمات از واحدهای بهداشتی دانشگاه خبر داد و افزود: سامانه به 12 هزار نفر از افرادی که زمان مراجعه آن ها به واحدهای بهداشتی بر اساس زمان بندی مشخص شده پیامک ارسال می نماید و به این افراد زمان مراجعه به مراکز و واحدهای بهداشتی را یادآوری می کند.

دکتر درخشان اظهار داشت: مادران باردار، کودکان و نوزادان، میانسالان و افرادی که در جامعه حفظ سلامتی آن ها دارای اهمیت است در مراقبت های مهم سلامتی مانند فشار خون، دیابت، چربی، ترزیق واکسن و... مورد توجه قرار می گیرند. 

 

 

 

تغذيه صحیح مهمترين اصل در کنترل بیماری دیابت

  • PDF

کارشناس تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار داشت: تغذیه  صحیح، نقش  بسیار مهمی در سلامت افراد دارد و در صورت ابتلای فرد به ديابت اين امر اهميت بيشتري مي يابد.

به گزارش وب دا، فهیمه ناظران پور افزود: ديابت مانع استفاده صحيح از مواد غذايي مصرفي مي شود و يک بيمار ديابتي با تنظيم برنامه غذایی و داشتن يک زندگي سالم و فعال تر، قادر به نگهداري قند خون درسطح طبيعي خواهد بود.

کارشناس تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه خاطر نشان کرد: گاهي به غلط تصور براين است که افراد ديابتي نبايد غذايي را که دوست دارند بخورند درحالي که ميانه روي در مصرف مواد غذايي به طوري که به مقدار متناسب از تمام غذاها مصرف شود اشکالي ندارد .

کارشناس تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: اولين و بهترين هدف برنامه ريزي غذايي افراد ديابتي، حفظ ثبات نسبي قند خون در محدوده طبيعي است و تحقق اين امر مستلزم ايجاد تعادل بين غذاي مصرفي، انسولين(تزريقي يا طبيعي) و فعاليت بدني است.  

وی افزود: دربيماران تيپ 1مقدار انسولين مورد نياز بايد مطابق با دريافت غذا باشد ومقدار و نوع انسولين، بايد به وسيله دريافت منظم و ثابت غذا و پيگيري قند خون تعيين شود.

وی در ادامه افزود : دربيماران تيپ 2 توجه به مقدار و نوع غذاي مصرفي کمک مي کند که قند خون در حد طبيعي بماند.

ناظران پور تاکید کرد: اگر بيمار چاق باشد اغلب اوقات کاهش 5 تا 10 کيلوگرم وزن، قند خون را به حد طبيعي برمي گرداند.

 وی بازگشت چربي خون به سطح طبيعي، تامين انرژي کافي براي حفظ وزن متناسب و تهیه تامین غذاي سالم و کليه احتياجات غذايي بيمار را، از جمله اهداف برنامه ریزی غذایی جهت بیماران دیابتی عنوان نمود و گفت: برنامه غذايي بيمارديابتي بايد حاوي مقاديرکافي نشاسته، پروتئين و چربي، ويتامين ها وموادمعدني باشد.

کارشناس تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه کربوهيدرات (قندها و نشاسته ها)را مهمترين و اصلي ترين عامل درافزايش قند ناشي ازمصرف غذا برشمرد وگفت: تقریبا نیمی از کالري روزانه بايد از طريق کربوهيدرات ها تامين شود و غذاهايي که حاوي پروتئين و چربي هستند به اندازه غذاهاي حاوي کربوهيدرات برميزان قند تاثير نمي گذارند، اما نيمي از پروتئين مصرف شده پس از گذشت چند ساعت به کربوهيدرات تبديل شده و تاثيرکوچکي برميزان قند خون خواهند داشت.

 ناظران پور افزود: چربي ها نيز اگر به مقدار زياد دريافت شوند مي توانند بر قند خون اثرگذار باشند اما مقاديرکم آنها همراه غذا سرعت جذب قند را کمتر مي کند.  

سالانه پنج الی 15 درصد از جمعیت کشور به آنفولانزا مبتلا می شوند

  • PDF

مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، گفت: ویروس آنفولانزا سالانه پنج تا 15 درصد جمعیت کشور را مبتلا می کند؛ در حالی که پاندمی های ( جایگاه جهانی بیماری آنفولانزا) آنفولانزا گاه 22 تا 33 درصد جمعیت را نیز می تواند مبتلا سازد.

دکتر محمد جعفر صادقی در گفت‌وگو با وب دا؛ در خصوص بیماری آنفولانزا گفت: بیماری آنفولانزا درواقع یکی از عفونت های حاد تنفسی است و سالانه در سطح جهان حدود سه میلیون و 900 هزار نفر به دلیل ابتلا به عفونت های تنفسی از بین می روند؛ که از این تعداد یک میلیون و 900 هزار نفر را کودکان زیر پنج سال شکل می دهند.

وی ادامه داد: عفونت های حاد تنفسی در انسان را بیش از 15 نوع ویروس و تعداد زیادی از باکتری ها ایجاد می کنند. در کشور ما در واقع موج های آنفولانزا عمدتا در فصل سرد سال ( آذر ماه به بعد) آغاز می شود و گاه دو الی سه موج در طول سال به انتشار بیماری آنفولانزا می پردازند.

آنفولانزا در سه تیپ C و B ،A خود را نشان می دهد

مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های معاونت بهداشت، آنفولانزا را بیماری ویروسی دانست و گفت: این بیماری در سه تیپ عمده A،  Bو C خود را نشان می دهد که آنفولانزای نوع A در حیوانات نیز ایجاد بیماری می کند.

دکتر صادقی خاطر نشان کرد: سرعت انتشار آنفولانزا معمولا در اجتماعات 10 تا 20 درصد افزایش خواهد داشت و این در حالی است که سرعت انتشار این بیماری در محیط های سربسته تا 50 درصد نیز افزایش پیدا می کند.

پاندمی های آنفولانزا 22 تا 33 درصد جمعیت را مبتلا می سازد

 وی به تفاوت ویروس آنفولانزا با دیگر ویروس ها اشاره کرد و ابراز داشت: ویروس آنفولانزا سالانه پنج تا 15 درصد جمعیت کشور را مبتلا می کند؛ در حالی که پاندمی ها ( جایگاه جهانی بیماری آنفولانزا) گاه 22 تا 33 درصد جمعیت را می تواند مبتلا سازد.

مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های معاونت بهداشت ، اظهار داشت: نکته قابل تامل این است؛ که تمامی ویروس های در سطح جامعه تنها دو درصد از جمعیت را می توانند درگیر کنند و این سطح از انتشار ویروس آنفولانزا ( پنج الی 15 درصد) نشان از سرعت انتشار این بیماری دارد.

دکتر صادقی بیان داشت: در این ویروس آنتی ژن هایی با عناوین N و H  وجود دارند؛ که بر حسب همین نامگذاری، ویروس های آنفولانزا در سطح جهان به ویروس های H1، N1 و یا H2 ، N2 معروف هستند.

شدت بیماری زایی آنفولانزا بر حسب تیپ بیماری افزایش می یابد

وی ویروس آنفولانزا را دارای جهش ژنتیکی بسیار دانست و گفت: بر این اساس این ویروس می تواند شدت بیماری زایی خود را که علتش در تیپ هایی عنوان شده  است افزایش دهد.

مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد به دلایل اهمیت داشتن ویروس آنفولانزا اشاره کرد و گفت: سرعت انتشار، تعداد زیاد مبتلایان و قابلیت همه گیری این ویروس موجب اهمیت دار شدن آن شده است و از طرف دیگر آنفولانزا از فاکتورهایی است که در همه گروه های خطر می تواند عارضه و مرگ و میر ایجاد کند.

آنفولانزا در سه نوع فصلی، پاندمیک و پرندگان ظاهر می شود

دکتر صادقی آنفولانزا را دارای سه نوع دانست و گفت: آنفولانزای فصلی، پاندمیک و پرندگان سه نوع متفاوت آنفولانزا را شکل می دهند؛ که آنفولانزا در نوع پاندمیک می تواند جهان را درگیر کند که طی سال های اخیر پاندمی هایی در جهان بر این اساس اتفاق افتاده است.

وی ابراز داشت: آنفولانزای فصلی از انسان به انسان قابل انتقال، دارای واکسن و در افراد جوان که دارای مشکلی در سلامتی نیستند در صورت ابتلا به سرعت قابل درمان است.

مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، تاکید کرد: آنفولانزای پاندمیک نشان دهنده وجود ویروس جدید و رخ دادن جهش است و به این دلیل که برای تیم ایمنی هنوز آشنا نیست تعداد بسیار زیادی از افراد به این نوع بیماری مبتلا و تا هنگام شناسایی و یافتن راهی برای درمان؛ همه گیری جهانی ایجاد می کند.

واکسن در پیشگیری از آنفولانزای پاندمیک تاثیر گذاری کمتری دارد

دکتر صادقی به مرگ و میر بالا در آنفولانزای پاندمیک اشاره و تصریح کرد: واکسن آنفولانزای پاندمیک بر اساس نوع آنفولانزای سال قبل ساخته شده و حداقل شش ماه زمان نیاز است تا برای جهش جدید واکسن جدید ساخته شود؛ بر این اساس در آنفولانزای پاندمیک بر خلاف آنفولانزای فصلی، واکسن نقش مهمی در پیشگیری ندارد.

وی ادامه داد: آنفولانزای پرندگان به شکل N1، H5 ظاهر و از پرندگان با انسان قابل انتقال می باشد؛ بر این اساس ابتلای انسان به این بیماری خطرناک است و واکسنی نیز جهت یشگیری و درمان وجود ندارد.

تب، گلودرد و سرفه سه نشانه اصلی ابتلا به آنفولانزا است

مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد،  به علائم بیماری آنفولانزا اشاره کرد و ابراز داشت: تب، گلو درد و سرفه سه نشانه عمده در بیماری آنفولانزا است؛ که در کنار این علائم فرد احساس کوفتگی، درد در بدن، ضعف و سر درد را نیز تجربه می کند.

دکتر صادقی به تفاوت های میان آنفولانزای فصلی و سرماخوردگی اشاره کرد و اظهار داشت: در آنفولانزا بیماری به یک باره آغاز؛ اما در سرماخوردگی به شکل تدریجی ایجاد می شود به شکلی که در آنفولانزا فرد در همان ابتدای صبح تمامی علائم بیماری را در خود مشاهده می کند؛ اما در سرماخوردگی از ابتدای صبح فرد با کسلی رو به رو و در بعدازظهر دیگر علائم به تدریج ظاهر می شوند.

آبریزیش و گرفتگی بینی در کنار عطسه از علائم سرماخوردگی است

وی خاطر نشان کرد: تب، گلو درد و سرفه در آنفولانزای انسانی شدید و شایع است؛ اما در سرماخوردگی ضعیف می باشد در حالی که در سرماخوردگی آبریزش و گرفتگی بینی و عطسه شایع بوده و در آنفولانزا کمتر دیده می شود.

مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: فردی که مختصری تب، آب ریزش بینی و گلو درد دارد به دنبال درمان سرماخوردگی باشد و درمان آنفولانزا را در این خصوص دنبال نکند.

چاقي و اضافه وزن از مهمترين عوامل خطر بيماري ديابت

  • PDF

کنترل وزن، فعالیت بدنی کافی و تغذیه سالم راههای پیشگیری از دیابت نوع 2 می باشند.

به گزارش وب دا،  مدیر پیشگیری ومبارزه با بیماری های معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به  راههای پیشگیری از دیابت نوع دو اظهار کرد: چاقي و اضافه وزن به عنوان يکي از مهمترين عوامل خطر بيماري ديابت است و درحال حاضر48 درصد جامعه( 26 ميليون نفر )در کشور دچار اضافه وزن و چاقي هستند.

دکتر محمد جعفر صادقی توصیه نمود : اگر اضافه وزن دارید، حتما وزن خود را کاهش دهيد. کاهش وزن به پیشگیری از دیابت کمک می‌کند.

وی افزود: از هر 10نفر مبتلا به ديابت نوع 2 معمولاً 8 نفر چاق هستند و نياز به كاهش وزن دارند، بنابراين فرد مبتلا به ديابت بايد هميشه وزن خود را در حد طبيعي نگه دارد.

مدیر پیشگیری ومبارزه با بیماری ها معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطر نشان کرد:  تحقيقات نشان داده خطر ابتلا به ديابت در افرادي که به طور منظم ورزش مي کنند ( 4 ساعت در هفته وتقريباً 25 دقيقه در روز ) تا 80 درصد کاهش مي يابد .

وی افزود:  ورزش باعث مي شود تا بدن از هورمون انسولين به نحو بهتر و کارآمدتري استفاده کند و به اين ترتيب تعداد گيرنده هاي انسولين روي سلول ها را افزايش مي دهد.

وی در ادامه با اشاره به نقش انسولين در انتقال قند خون به سلول ها جهت توليد انرژي يا تغذیه گفت: اگر قند خون وارد سلول نشود ، در خون باقي خواهد ماند و مشکلات جدي براي فرد بوجود خواهد آورد .

دکتر صادقی گفت: فراموش نکنيد فعاليت فيزيکي منظم کاهش وزن را نيز به همراه دارد .

وی افزود: بزرگترین عامل ابتلا به دیابت نوع ۲ کم تحرکی است که بعضی از گروه‌ها از جمله کارمندان پشت میزنشين و زنان خانه دار به علت كار كردن درمنزل با استفاده از وسايل برقي و كمتر شركت كردن در فعاليت‌هاي اجتماعي، بيشتر در معرض خطر مبتلا به ديابت قرار دارند.

 مدیر پیشگیری ومبارزه با بیماری ها معاونت بهداشت با اشاره به ضرورت تغذیه سالم ومناسب وپرهیز از مصرف غذاهای فست فود تاکید نمود:  فست فودها به طور معمول حاوي چربي هاي مضر و کربوهيدرات هاي تصفيه شده هستند ، اين موضوع باعث مي شود حتي اگر اين غذاها باعث اضافه وزن نشوند ، بازهم خطر ابتلا به ديابت را افزايش دهند .

وی در ادامه به مصرف سبزی ومیوه توصیه کرد وگفت : مواد آنتي اکسيدان موجود در سبزي ها در پيشگيري از ديابت نقش دارند . همچنين از آنجا که منبع غني از فيبر هستند در تنظيم دستگاه گوارش نقش اساسي دارند و جذب چربي و مواد قندي را کاهش مي دهند . فيبر قادر است خطر ابتلا به قند خون را با کمک به کنترل قند خون کاهش دهد .

دکتر صادقی  در پایان ضمن توصیه به مصرف غلات سبوس دار تاکید نمود: مصرف غلات وزن بدن را کاهش مي دهد و قند خون را ثابت نگه مي دارد.

وی افزود :مصرف غلات سبوس دار ميزان بروز سرطان سينه، ديابت نوع دو ، فشارخون بالا و سکته مغزي را کاهش مي‌دهد.