بازدید معاون بهداشت دانشگاه از وضعیت بیتوته پزشکان در مراکز مجری پزشک خانواده محور چناران قوچان

  • PDF

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد جهت بررسی وضعیت بیتوته در مراکز جامع سلامت روستایی محور چناران- قوچان، از مراکز گلبهار، آلماجق و دوغایی بازدید نمود.

به گزارش وب دا، دکتر حمید رضا بهرامی،  ضمن بررسی میزان آمادگی و پاسخگویی مراکز گلبهار، آلماجق و دوغایی به بیماران مراجعه کننده در ساعات غیر اداری، از لحاظ فنی با پزشکان مراکز مزبور گفتگو و توانمندی آنان را در تحلیل وضعیت سلامت جمعیت تحت پوشش  ارزیابی نمود.

 دکتر بهرامی در خصوص تسلط و کارکرد پزشکان در استفاده از پرونده الکترونیک سلامت خانواده (پرونده الکترونیک سینا) با پزشکان به بحث و تبادل نظر پرداخته و نظرات اصلاحی آنان را جویا و ابعاد مختلف کارکرد پرونده الکترونیک را مورد تاکید قرار داد.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد همچنین با مراجعه به شبکه بهداشت و درمان شهرستان قوچان با مدیر شبکه گفتگو و نقطه نظرات مدیریتی را جهت بهبود و ارتقاء عملکرد نظام شهرستان متذکر شد.

دکتر بهرامی در این دیدار اظهار داشت: راه اصلی اصلاح از طریق تفویض اختیار به سطوح محیطی و نظارت مدبرانه حاصل می گردد.

در پایان نتایج بازدید غیرمحسوس از مراکز زیر مجموعه شبکه را، به مدیر شبکه بهداشت و درمان قوچان منتقل و خواستار اصلاح ساختارمند مشکلات گردید.

بیمارانی که انسولین مصرف می کنند به دلیل نوسانات قند نمی توانند روزه بگیرند

  • PDF

مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: قند خون بیماران دیابتی حتما باید تنظیم شده باشد از این رو بیمارانی که انسولین مصرف می کنند به دلیل نوسانات قند نمی توانند روزه بگیرند.

دکتر زهرا اباصلتی در گفت‌وگو با وب دا: در خصوص روزه داری برای افراد مبتلا به بیماری دیابت، قلبی و عروقی و مادران باردار، گفت: مادران باردار و شیرده می توانند روزه داری خود را در این ایام با نظر پزشک داشته باشند؛ اگرچه روزه داری در سه ماهه اول و سه ماهه انتهای بارداری از سوی پزشکان خیلی توصیه نمی شود.

وی ادامه داد: مادران شیرده باید حتما مواد غنی از پروتئین و ریز مغذی ها مانند آهن و کلسیم را استفاده کنند و در رژیم غذایی خود حتما گوشت، حبوبات، تخم مرغ، لبنیات، سبزی و میوه به مقدار کافی وجود داشته باشد تا بتوانند مواد مورد نیاز نوزاد را در شیر خود تامین کنند.

مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: باید مادران شیرده در فاصله افطار تا سحر از مایعات (آب، آبجوش ولرم، چای خیلی کمرنگ، آبمیوه طبیعی، شربت های خانگی، شیر و غیره)  استفاده کنند و در این فاصله از کارهای خیلی سنگین و خسته کننده بپرهیزند.

دکتر اباصلتی بر استفاده از غذاهای آبدار مانند کوفته، آبگوشت و تاس کباب در برنامه غذایی مادران شیر ده تاکید کرد و گفت: مادران اگر برای شیردهی کودک خود مشکلی در روزه داری مانند ضعف، سردرد و سرگیجه می بینند بیشترین توصیه پزشک بر عدم روزه داری است.

وی بیان داشت: سالمندانی که مشکل خاصی ندارند می توانند روزه های خود را در این ماه داشته باشند؛ البته در مصرف مایعات (بین شش تا هشت لیوان) مورد نیاز بدن باید دقت لازم را داشته باشند.

مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ابراز داشت: سالمندان به خصوص در شبهایی که هوا گرم است مایعات مورد نیاز بدن را در فاصله افطار تا سحر میل کنند و اگر دچار کاهش قند خون و سرگیجه می شوند با نظر پزشک از روزه داری ممانعت کنند.

دکتر اباصلتی بیان داشت: سالمندان با توجه به مشکلات دندانی که در این سنین وجود دارد از غذاهای پوره، شیر کم چرب، آبگوشت، انواع سوپ و آش خیلی سبک بدون چربی زیاد و نعناع داغ استفاده کنند.

وی به بیماران دیابتی اشاره کرد و بیان داشت: قند خون بیماران دیابتی حتما باید تنظیم شده باشد و قبل از ورود به ماه مبارک نزد پزشک معالج خود رفته و قند خود را کنترل کنند؛ تا در این مدت با افت قند روبه رو نشوند.

مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ابراز داشت: بیمارانی که انسولین مصرف می کنند به دلیل نوسانات قند نمی توانند روزه بگیرند؛ اما در نهایت نظر پزشک در این خصوص مهم می باشد.

دکتر اباصلتی تصریح کرد: افرادی که از قرص استفاده می کنند اگر با افت قند همراه با حالاتی مانند ضعف، بی حالی شدید، عرق سرد، تپش قلب، سرگیجه، تاری دید، گرسنگی شدید، لرزش بدن و یا بی هوشی رو به رو شوند باید سریع روزه خود را باز کنند.

وی افزود: روزه داری برای افراد دیابتی که انسولین استفاده نمی کنند، اضافه وزن دارند، داروی خود را می توانند در سحر و افطار تنظیم و مصرف کنند و قند خون آن ها نیز کنترل می شود نه تنها ایجاد مشکلی نمی کند بلکه مفید نیز می باشد.

مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، خاطر نشان کرد: اگر روزه داری اضافه وزن این افراد را کم کند بسیار می تواند موثر باشد. روزه داری برای افراد مبتلا به اضافه وزن بسیار خوب است به این شرط که درست انجام شود و از پرخوری، خوردن شیرینی جات و مصرف مواد غذایی بیش از نیاز بدن جلوگیری شود.

دکتر اباصلتی یادآور شد: افرادی که دچا مشکل نیستند و می توانند بدون نگرانی روزه بگیرند افطار و سحر را مانند وعده های صبحانه و ناهار بدانند و به این شکل تغذیه خود را تنظیم کنند. نیازی نیست این افراد بیش از اندازه مواد غذایی مصرف کنند تا جبران ساعات روزه داری شود.

وی تصریح کرد: بیماران قلبی در ماه مبارک رمضان می توانند فشار خون خود را تنظیم کنند به این شرط که روزه داری مشکلات دیگری را برای آن ها به دنبال نداشته باشد و کم آبی فشار خون این افراد را افزایش ندهد.

مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: البته برخی بیماران قلبی از داروهای خاصی استفاده می کنند که بسته به نظر پزشک معالج خود می توانند در خصوص روزه داری یا عدم آن تصمیم بگیرند.

دکتر اباصلتی بیان داشت: با توجه به فضای معنوی ماه مبارک رمضان و کاهش استرس در زندگی و از طرفی عدم استفاده از برخی موا غذایی مضر در طول روز، بیماری های قلبی تا اندازه ای کاهش پیدا می کند؛ البته باید مراقب بود در زمان افطار حجم معده را به یکباره پر نکرد.

 

کشف بیش از یک هزار و 900 لیتر گلاب غیر خوراکی در کاشمر

  • PDF

بازرسان بهداشت محیط شبکه بهداشت و درمان کاشمر موفق به کشف یک هزار و 960 لیتر گلاب غیر خوراکی از یک واحد قنادی شدند.

به گزارش وب دا، معاون بهداشتی شبکه بهداشت و درمان کاشمر اظهار داشت:در پی بازدید مستمر کارشناسان بهداشت محیط مرکز بهداشت کاشمر از یک واحد قنادی تعداد 98گالن 20 لیتری محتوی گلاب که فاقد مشخصات و استانداردهای بهداشتی بود کشف و توقیف گردید.

دکتر مجتبی قائمی افزود: پرونده این مورد  جهت سیر مراحل قانونی به دادسرای عمومی شهرستان کاشمر ارجاع گردید.

مسئول واحد بهداشت محیط و حرفه ای شهرستان کاشمر در ادامه گفت: پس از کشف این محموله نمونه برداری انجام و به آزمایشگاه ارسال گردیدو پاسخ آزمایشگاه مبنی بر غیر قابل استفاده بودن جهت خوراک انسان دریافت گردید.

مهندس سید علی سیادتی افزود: با توجه به مجاز بودن مصرف غیر خوراکی وبهداشتی این محموله با دستور مقام قضایی، جهت خوشبو کنندگی، تحویل امور مساجد شهرستان شد.

سحر مهمترین وعده غذایی در ماه رمضان را شامل می شود

  • PDF

مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: در سحر علاوه بر استفاده از فیوضات الهی، مهمترین وعده غذایی میل می شود که بر این اساس تاکید می شود وعده سحر در همان ساعات نیمه شب میل شود.

دکتر زهرا اباصلتی در گفت‌وگو با وب دا؛ در خصوص تغذیه در ماه مبارک رمضان، گفت: روزه داری از نظر دینی مورد تاکید قرار دارد و علاوه بر این که موجب سلامت معنوی می شود، سلامت جسمانی انسان را در صورت روزه داری صحیح به دنبال دارد.

وی ادامه داد: برای این که بتوانیم این فواید را مورد استفاده قرار دهیم باید نکاتی را مد نظر قرار داده از جمله این که چه غذاهایی را مصرف کنیم، بر استفاده از چه موادی بیشتر تاکید داشته باشیم و از چه موادی بر حذر باشیم.

مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، به توصیه های افطاری در ماه مبارک رمضان اشاره و ابراز داشت: در هنگام افطار نباید از مواد غذایی که به صورت ناگهانی به دستگاه گوارش فشار وارد می کند استفاده کنیم زیرا بدن و به خصوص دستگاه گوارش چند ساعت ار روز را در حال استراحت بوده است.

دکتر اباصلتی تصریح کرد: بدن در هنگام افطار نیاز بسیاری به دریافت مایعات و منابع غذایی انرژی زا دارد. باز کردن روزه با آب ولرم (نه خیلی داغ و نه خیلی سرد) شیر ولرم، خرما، عسل و کشمش که باعث افزایش قند خون شود نیز بسیار کمک کننده است.

وی ابراز داشت: در هنگام افطار به صورت تدریجی می توانیم از مواد غیر محرک مانند نان و پنیر و سبزی، نان و پنیر و گردو و سوپ کم روغن استفاده کرد و در این میان باید تلاش داشت تا از پرخوری پرهیز کرد؛ زیرا پرخوری یکی از مواردی است؛ که پس از پایان ماه رمضان برای بسیاری از روزه داران مشکل ایجاد می کند.

مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: زیاده روی در مصرف غذاهای پرچرب و بسیار شیرین مانند زولبیا، بامیه، حلوا و شله زرد موجب اضافه وزن، سوزش سر دل و از طرفی موجب ایجاد عطش و بالا بردن تشنگی در افراد می شود.

دکتر اباصلتی ضمن تاکید بر مراقبت از نوشیدنی های خیلی سرد، خاطر نشان کرد: بهتر است از مصرف زیاد شیرینی ها، شکر، شربت ها و به خصوص نوشابه های گاز دار با توجه به سوء هاضمه و مشکل اضافه وزنی که می تواند ایجاد کند، خودداری شود.

وی بیان داشت: در افطار می توانیم از غذاهای سبک استفاده کرده و زمانی را تا شام فاصله بگذاریم؛ البته شام نیز نباید از دسته غذاهای پرچرب و پر حجم باشد.

 مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، یادآور شد: در وعده شام می توانیم از انواع کوکوهای کم روغن به عنوان وعده غذایی افطاری استفاده کنیم. در وعده سحر تاکید بر بیدار شدن در هنگام سحر و خوردن سحری است و این عادت در برخی افراد که سحری خود را در انتهای شب میل می کنند رفتاری اشتباه است.

دکتر اباصلتی بیان داشت: در سحر علاوه بر استفاده از فیوضات الهی، مهمترین وعده غذایی در ایام مبارک ماه رمضان میل می شود و بر این اساس بر استفاده از غذا در سحرگاه های ماه مبارک رمضان تاکید می شود.

وی بیان داشت: در سحرگاه  استفاده از غذاهایی که بتواند در طول روز از افت قند خون کاسته و موجب شود نیازهای بدن به گروه های مختلف غذایی (سبزی، میوه، حبوبات و غیره) برطرف شود مورد تاکید است.

مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، خوردن غذاهای بسیار سرخ کرده و پرچرب در سحری را نادرست و نوشیدن نوشابه های گاز دار را امری غلط در سلامت جسم در ماه مبارک رمضان دانست.

دکتر اباصلتی بر عدم استفاده از غذاهای کنسروی و گوشت های فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس تاکید و یادآور شد: در این ایام باید از خوردن زیاد غذاهای قندی جلوگیری شود و در عوض مصرف متعادل سبزی ها، سالاد، کاهو، خیار، گوجه و ماست همراه با پونه و نعنا را در برنامه داشته باشیم.

وی بیان داشت: بهتر است در این ایام از آبمیوه های طبیعی و شربت هایی مانند شربت خاکشیر استفاده کنیم؛ که می تواند برای حفظ آب بدن بسیار مناسب باشد.

مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، افزود: تاکید می شود از چهار گروه اصلی غذایی (نان و غلات، میوه و سبزی، گوشت و حبوبات و تخم مرغ و شیر و لبنیات) در طول روزه داری در دو وعده افطار تا سحر جهت تامین نیازهای بدن استفاده کنیم.

دکتر اباصلتی، یادآور شد: از خوردن غذاهای متنوع و متعدد در یک وعده خودداری و تلاش کنیم از سبزی های تازه، سالاد و لبنیات در غذاهای خود استفاده کنیم.

وی تصریح کرد: در فاصله افطار تا سحر از میوه و آبمیوه استفاده و حجم معده را به صورت تدریجی با خوردن غذا پر کنیم نه این که به صورت یک باره معده را با هضم سنگین غذا مواجه سازیم.

مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، خاطر نشان کرد: خوابیدن بلافاصله پس از سحر برای سلامت مناسب نیست و بهتر است فاصله ای را بین خوردن غذا در سحر و خوابیدن داشته باشیم.

دکتر اباصلتی افزود: حجم غذای دریافتی در وعده سحر باید مناسب باشد. پرخوری، خوردن زیاد مواد قندی و چای به جهت کاهش آب بدن موجب بروز حس تشنگی می شود.

وی ادامه داد:  خوردن غذاهای شور همراه با ادویه زیاد و سرخ کردنی، گوشت و غذاهای پختنی زیاد، انجام ورزش های سنگین در طول روز و یا رفتن به استخر و سونا در روزه داری تشنگی را افزایش می دهد.

 مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، یادآور شد: در فاصله افطار تا سحر خوردن میوه هایی مانند آلو، هندوانه، زردآلو، توت و مرکبات می تواند مناسب باشد و موجب پیشگیری از تشنگی شود. مصرف متناوب سبزی ها نیز موجب می شود کمتر حس تشنگی داشته باشیم.

دکتر اباصلتی بیان داشت: مصرف زیاد ادویه و نمک در وعده های غذایی به خصوص سحر زیاد مناسب نیست و  می توانیم آبلیمو و آبغوره را جایگزین این مواد غذایی کرده تا کمتر احساس تشنگی کنیم.

وی افزود: شربت های خاکشیر و به خصوص تخم شربتی یا سکنجبین با عرق نعنا می تواند ما را کمتر در حس عطش در طول ساعات روزه داری قرار دهد.

مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ابراز داشت: حتما برای کودکان و نوجوانانی که به تازگی روزه می گیرند از گروه های مختلف غذایی استفاده شود و کودکانی که در سن رشد قرار دارند با مشورت پزشک روزه بگیرند تا در روند رشد خود اخلالی ایجاد نکنند.

دکتر اباصلتی بیان داشت: کودکان و نوجوانان نیازمند مواد لازم مانند کربوهیدارت ها و پروتئین ها هستند و اگر انرژی کمی را دریافت کنند به ناچار از پروتئین های خود برای تامین نیاز کمک می گیرند؛ که در نتیجه اختلالات رشد را برای این افراد به دنبال دارد.

وی ضمن تاکید بر استفاده از لبنیات و نخوردن خوراکی های بی خاصیت، بیان داشت: بهتر است از مواد غذایی پر انرژی مانند خرما، عسل، انجیر، مغزها (بادام)،  فندق و پسته در برنامه غذایی روزه داران سال اولی که تازه به سن تکلیف رسیده اند استفاده شود.

آخرین اخبار