هوای مشهد برای گروه های حساس، ناسالم اعلام شد

  • PDF

بر اساس اعلام واحد بهداشت هوای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکي مشهد، شاخص کيفيت هواي مشهد، با 104(AQI)  برای گروه های حساس در وضعيت ناسالم قرار گرفت.

به گزارش وب دا،مدیر گروه بهداشت محیط و حرفه ای دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به شرایط هوای مشهد،ساکنان و زائران باید حفاظت های لازم را انجام دهندگفت: به علت آلودگی هوای این شهر استفاده از ماسک برای افراد در معرض خطر توصیه می شود.

مهندس حسنی اظهار داشت: تمام افراد به ویژه گروههای در معرض آسیب از جمله بیماران تنفسی و قلبی عروقی، زنان باردار، کودکان، بیماران مزمن و صعب العلاج باید از تردد در هوای آلوده به ویژه در ساعات اوج آلودگی از ۱۰ صبح تا ۱۶ پرهیز کرده و در صورت ضرورت تردد از ماسک استفاده کنند.

وی با بیان اینکه استفاده از ماسک های آلودگی هوا برای پیشگیری از عوارض احتمالی ضروری است گفت: ماسک های آلودگی هوا به دو نوع P۱ و P۲ تقسیم می شوند و مانع از ورود ذرات معلق کوچکتر از دو و نیم میکرون به سیستم تنفسی انسان می شوند.

وی افزود: کودکان به دلیل تکامل نیافتن دستگاه تنفسی آنان در مواجهه با هوای آلوده به ویژه با غلظت زیاد ذرات معلق دچار مشکل تنفسی می شوند و باید بیشتر مراقبت شوند.

حسنی افزود: ورزشکاران نیز باید از فعالیت های ورزشی در روزهای آلوده خودداری کنند زیرا با افزایش حرکت، بدن به اکسیژن بیشتری نیاز دارد و تنفس در هوای آلوده علاوه بر انباشت ذرات معلق در ریه روند اکسیژن رسانی کافی به خون و بافت ها را نیز مختل می کند.

وی ادامه داد: افرادی که بیشترین حضور را در سطح شهر دارند مانند کارکنان نیروی انتظامی، پلیس راهور، کارکنان پایگاههای اورژانس، هلال احمر، کارکنان شهرداری ها و خدمات شهری نیز باید از وسایل حفاظت تنفسی مانند ماسک استفاده کنند.

 

استفاده نکردن از پلاستیک را به یکدیگر یادآوری کنیم

  • PDF

محیط زیست یکی از مواهب الهی و بستر تداوم حیات بشر است، به عبارت دیگر، محیطی است که زندگی انسان و سایر موجودات را فراگرفته، با آن برهم کُنش دارد انسان برای رشد و تعالی خود به محیط زیست سالم نیازمند است در محیط زیست سالم تمام عوامل درگیر، در تعادل محیط زیستی با یکدیگر قرار دارند این تعادل در محیط های طبیعی زمین مانند آب، خاك و هوا بصورت خدادادی نهفته است.

 تخریب محیط زیست و بر هم زدن این تعادل، در حال حاضر به عنوان یک چالش در آمده است؛ انسان با دخل و تصرف بی رویه و خارج از ظرفیت، تعادل محیط زیست را برهم می زند و باعث تخریب آن می شود شروع انقلاب صنعتی، تسلط انسان را بر طبیعت بیشتر کرد و هرچه احاطه بشر بر طبیعت، فزونی می یافت، همسوی آن به علت عدم آگاهی، منفعت طلبی و مسائلی از این قبیل، تخریب محیط زیست، افزایش پیدا می کرد.

مهندس رضا فرحزاد مسئول برنامه محیط زیست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بمناسبت روز جهانی محیط زیست مطلبی را ارائه نموده است که در ادامه با هم می خوانیم؛

سازمان ملل متحد (UN)، پانزدهم خرداد برابر با پنجم ژوئن را «روز جهانی محیط زیست» نامگذاری کرده که این روز در ایران، آغاز یک هفته با همین عنوان است بخش محیط ‌زیست سازمان ملل متحد (UNEP)، دستورالعمل‌های مربوط به محیط زیست را تنظیم  می‌کند و پیاده‌سازی منسجم ابعاد محیط زیستی توسعه‌ پایدار در سیستم این سازمان را، بر عهده دارد و در نقش یک مدافع معتبر برای محیط زیست جهانی عمل می‌کند ماموریت UNEP این است که سیاستگزاری‌های دولت‌ها و مشارکت ملت‌ها در مراقبت از محیط‌ زیست را با ایده‌پردازی، اطلاع‌رسانی و توانمند سازی مردم برای بهبود کیفیت زندگی خود و بدون به خطر انداختن نسل‌های آینده، تشویق و ترغیب کند.

غلبه بر آلودگی پلاستیک

انتخاب شعار«غلبه بر آلودگی پلاستیک» که به نوعی هدف حذف آلودگی‌های پلاستیکی را دنبال می‌کند، فراخوانی برای اقدام همه‌ ما در مبارزه با یکی از بزرگترین چالش‌های محیط ‌زیستی عصر حاضر می باشد پیام اصلی شعار انتخابی امسال این است که هر کدام از ما در زندگی روزمره‌ خود، به روش‌های ممکن  تغییراتی ایجاد کنیم که از بار سنگین آلودگی‌های پلاستیکی کاسته و زیستگاه‌های طبیعی، زندگی حیات وحش و محیط زیست خود را از خطرات ناشی از انباشت ظروف یکبار مصرف و کیسه‌های پلاستیکی نجات دهیم تا از این طریق، شاخص‌های سلامت جوامع انسانی، گیاهی و جانوری را، بهبود بخشیم.

در عین حال باید بدانیم که بشر، در دنیای کنونی از پلاستیک استفاده‌های متعدد می‌کند که حذف بسیاری از آنها در عمل ممکن نیست اما با استفاده کردن از ظروف یکبار مصرف و کیسه‌های نایلونی، کار را به جایی رسانده‌ایم که آثار بسیار ناگواری در محیط زیست به جا گذاشته است.

50 درصد مواد پلاستیکی یکبار مصرف هستند

در سراسر دنیا، در هر دقیقه یک میلیون بطری آب آشامیدنی تولید می‌شود و سالانه 500 میلیارد کیسه‌ی پلاستیکی مورد استفاده قرار می‌گیرد در مجموع می‌توان گفت 50 درصد از مواد پلاستیکی که ما استفاده می‌کنیم، یکبار مصرف هستند همچنین نزدیک به یک سوم از بسته‌بندی‌های پلاستیکی که استفاه می‌کنیم، از طریق سیستم‌های جمع‌آوری زباله، جمع نمی‌شوند و این به معنی انباشته شدن آنها در خیابان‌ها و در محیط اطراف ماست.

سرازیر شدن سالانه 13 میلیون تن پلاستیک به اقیانوس ها

هر سال، نزدیک به 13 میلیون تن پلاستیک به اقیانوس‌ها ریخته می‌شود که اثرات محیط زیستی زیانبار آنها بر بقای زیستمندان دریایی را شاهد هستیم پلاستیک‌هایی که به اقیانوس‌ها می‌رسند، می‌توانند دو سرنوشت داشته باشند: یکی اینکه تا چهار بار در سال مورد استفاده‌ی دوباره قرار بگیرند، یا اینکه تا 1000 سال در اقیانوس‌ها رها باشند تا روزی که تجزیه شوند پلاستیک‌ها راه خود را به منابع آبی ما هم باز کرده و از این طریق، به بدن‌های ما نیز راه پیدا کرده‌اند.

در اینجا این پرسش مطرح است که پلاستیک‌ها چه صدماتی می‌توانند به ما بزنند؟

دانشمندان هنوز در این خصوص اطمینان ندارند، ولی آنچه مشخص است اینکه پلاستیک‌ها می‌توانند در بردارنده‌ مواد شیمیایی متعددی باشند که سمی یا مخلِ عملکرد هورمون‌ها هستند پلاستیک‌ها می‌توانند به عنوان جاذب انواع آلاینده‌ها مانند دی اکسین‌ها، فلزات و آفت‌کش‌ها عمل کنند.

روز جهانی محیط زیست، امسال این فرصت را برای هر یک از ما فراهم کرده است تا به شیوه‌های مختلف بتوانیم با آلودگی پلاستیک در سراسر دنیا مبارزه کنیم.

 پس هم‌اکنون اقدام خود را آغاز کنیم:

-اگر نمی‌توانیم از ظروف یکبار مصرف و کیسه‌های پلاستیکی، چند بار استفاده کنیم، از گرفتن یا خرید آنها اجتناب کنیم.

-از رستوران‌ها و تهیه غذاها بخواهیم تا پلاستیک کمتری استفاده کنند.

-به‌جای دریافت کیسه‌های پلاستیکی، کیسه‌ی پارچه‌ای خود را به سوپرمارکت‌ها ببریم.

-به دنبال فروشگاه‌هایی بگردیم که کمتر از بسته بندی‌های پلاستیکی استفاده می‌کنند.

-اگر در کنار ساحل یا جنگل قدم زدیم و به زباله‌های پلاستیکی برخورد کردیم، آنها را جمع کنیم.

-همدیگر را از اثرات زیانبار استفاده از کیسه‌های پلاستیکی و ظروف یکبار مصرف آگاه و به عدم استفاده از آنها دعوت کنیم.

و هزاران ایده ای که می تواند برای داشتن دنیایی با پلاستیک کمتر به ذهن شما برسد.

 

رعایت بهداشت فردی، مهم ترین راهکار در پیشگیری از ابتلا به مسمومیت

  • PDF

هر سال با آغاز فصل گرما هشدارها برای مصرف غذاهای سالم و بخصوص خودداری از مصرف آب آلوده و غذای شب مانده بیشتر می شود واقعیت این است که همزمان با افزایش دمای هوا، امکان رشد میکروب ها، باکتری ها و قارچ ها افزایش می یابد و می تواند مشکلاتی برای دستگاه گوارش یا بروز علائم در ارگان های دیگر بدن به وجود آورد.

علاوه بر این با گرم شدن هوا فسادپذیری مواد غذایی بیش از حد معمول اتفاق می افتد و افراد بیشتر در معرض مسمومیت با غذاهای فاسد قرار می گیرند مسمومیت های غذایی انواع مختلفی دارند و بسته به نوع میکروب و سیستم ایمنی بدن افراد، می توانند گذرا یا خطرناک باشند بیماری هایی مانند وبا به دنبال مصرف آب آلوده و اسهال های حاد عفونی در پی مصرف غذا یا آب آلوده از خطرناک ترین بیماری هایی است که بخصوص در فصل گرما افراد با آن مواجه می شوند رعایت نکات بهداشتی در مورد مصرف آب و غذا و رعایت بهداشت فردی از مهم ترین راهکارهای پیشگیری از ابتلا به این بیماری هاست.

در این راستا دکتر محمدجعفر صادقی مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری ها حوزه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به برخی از مسمومیت های مهم غذایی در فصل گرما اشاره می کند؛

نان خامه ای در کمتر از یک ساعت فاسد می شود

یکی از مسمومیت های شایعی که در این فصل احتمال دارد اتفاق افتد، مسمومیت با مواد غذایی با فساد پذیری سریع  مانند نان خامه ای و شیرینی های تر است، اما می تواند در سوسیس، کالباس و انواع ساندویچ های سرد و گرم نیز دیده شود که علامت این مسمومیت استفراغ های مکرر است.

فرد چند ساعت پس از خوردن شیرینی خامه ای، سوسیس و کالباس یا غذای حاضری ممکن است گرفتار شود استفراغ بر اثر این مسمومیت به اندازه ای خواهد بود که تمام محتویات معده فرد بیرون می آید و در حدود 24 ساعت با ورود هر ماده غذایی به معده، فرد استفراغ می کند معمولا بعد از این دوره بیماری بهبود پیدا می کند، اما اگر شدت پیدا کند، فرد به سرم و دارو نیاز پیدا خواهد کرد این مسمومیت با تب همراه نیست و در روند درمان به مصرف آنتی بیوتیک احتیاج نخواهد بود.

غذاهای مانده باعث مسمومیت می شود

 مسمومیت شایع دیگر در فصل گرما به دنبال خوردن غذای مانده از وعده قبلی ایجاد می شود مصرف این غذاها که از وعده قبل باقی می ماند و داخل یخچال قرار داده نمی شود، مشکلات بسیاری ایجاد می کند مصرف غذای مانده بیرون از یخچال باعث ایجاد حالت تهوع، دل درد و مسمومیت غذایی می شود علائم این بیماری در برخی بیماران اسهال و در برخی دیگر استفراغ می باشد، اما در هر صورت بیمار باید بستری شود و داروی ضداسهال و ضداستفراغ دریافت کند و معمولا در مدت کمتر از 48 ساعت بهبودی حاصل می شود.

غذاهای گوشتی در یخچال نگهداری شود

یکی دیگر از مسمومیت هایی که در فصل تابستان رایج است، مسمومیت با غذاهای گوشتی بخصوص هنگام سفر خواهد بود اگر در رستوران ها و بخصوص رستوران های بین راه گوشت در یخچال نگهداری نشود، باعث فساد می شود علائم بیماری شامل دردهای پیچشی شکمی شدید همراه با حالت تهوع و استفراغ است.

این دردهای شکمی معمولا غیرقابل تحمل است با مراجعه به پزشک، اگر پزشک تشخیص دهد اصلاح آب و الکترولیت انجام و غذا خوردن از راه دهان برای مدتی ممنوع می شود تا روده استراحت کند با تزریق سرم و داروهای ضدپیچش، ضددرد و ضداستفراغ بیماری کنترل خواهد شد و بهبود پیدا می کند این بیماری به مصرف آنتی بیوتیک برای درمان نیاز ندارد.

آب چاه ممکن است آلوده باشد

عارضه دیگری که در فصل تابستان اتفاق می افتد، مصرف آب آلوده است. احتمال دارد در سفرهای تابستانی افراد به دلیل در دسترس نبودن آب لوله کشی، از آب چاه استفاده نمایند باید بدانیم که آب چاه ها اغلب آلوده است و در صورت نوشیدن آب آلوده، فرد دچار انواع بیماری های عفونی از جمله وبا، بیماری های حاد عفونی یا بیماری های انگلی می شود تنها راه پیشگیری این است که آب را جوشانده و بعد از خنک شدن مصرف کرد.

آب آلوده منشا بسیاری از بیماری های عفونی است که سردسته آنها بیماری های اسهالی هستند این بیماری ها با تب، درد شکم و اسهال شدید همراه می شود بیماری های انگلی نیز با درد شکم، اما بدون تب بروز پیدا می کند که در ایران نیز رایج می باشد.

دوره کمون بیماری تب کریمه کنگو از هنگام گزش کنه تا هنگام پیدایش سه تا 9 روز است

  • PDF

مدیر گروه پیشگیری از بیماری های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: دوره کمون بیماری تب کریمه کنگو از هنگام گزش کنه تا هنگام پدیدار شدن اولین علائم بیماری بین سه تا 9 روز زمان می برد.

دکتر محمد جعفر صادقی در گفت‌وگو با وب دا؛ در خصوص پیشگیری از ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو، گفت: این بیماری سابقه ای دیرینه دارد و طی سالیان گذشته در کشورهای مختلف دنیا وجود داشته است.

وی ادامه داد: به علائم ابتدایی بیماری اشاره و تصریح کرد: از علائم بیماری شروع ناگهانی همراه با تب، درد عضلات، خونریزی و عمدتا با افت پلاکت همراه است.

 مدیر گروه پیشگیری از بیماری های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به علائم اپیدیمولوژیک  بیماری اشاره کرد و بیان داشت: این بیماری عمدتا با گزش کنه اتفاق می افتد به شکلی که گاه فرد کنه را می بیند و بین دو انگشت دست می فشارد تا بکشد؛ اما در این حین مورد گزش نیش کنه قرار می گیرد.

دکتر صادقی بیان داشت: در ادامه تماس مستقیم فرد با خون و بافت دام آلوده و در حالت دیگر تماس فرد با خون و ترشح انسان آلوده به این بیماری می باشد.

مدیر گروه پیشگیری از بیماری های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ابراز داشت: آخرین راه ابتلا به این بیماری مسافرت و اقامت فرد در روستاهایی است که دارای کنه بوده و امکان آلوده بودن در آن وجود دارد.

 وی ابراز داشت: هنگامی که دام به این بیماری آلوده می شود هیچ علائمی که نشان دهنده آلودگی باشد را ندارد؛ به این صورت که عامل اصلی انتقال یعنی کنه دام را نیش می زند و ویروس تب کریمه کنگو وارد بدن دام می شود.

دکتر صادقی اظهار داشت: این ویروس افزایش پیدا می کند و و داخل خون دام می شود؛ اما بدن حیوان با آن مقابله می کند و این در حالی است که بافت ها، گوشت و احشاء حیوان به این ویروس آلوده است و در صورت ذبح در منزل امکان انتقال به فرد وجود دارد.

مدیر گروه پیشگیری از بیماری های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: باید گوشت گوسفند پس از ذبح به مدت 24 ساعت در دمای بین صفر تا چهار درجه نگهداری شود. در اغلب کشتارگاه ها دستگاه های پیش سرد برای نگهداری گوشت ذبح شده وجود دارد که موجب حفظ سلامت گوشت می شود.

 وی با دادن هشدار نسبت به ذبح گوسفند در منزل در اعیاد و مناسبت های مختلف گفت: برخی خانواده ها گوشت گوسفند را ذبح می کنند و در داخل فریزر نگهداری می کنند؛ اما ما نمی خواهیم گوشت فریز شود و باید در دمای صفر تا چهار درجه جهت حفظ سلامتی نگهداری شود.

دکتر صادقی بیان داشت: پس از گزش کنه به مدت 9 روز علائم ابتدایی بیماری خود را نشان می دهد. به دیگر معنا دوره کمون بیماری پس از گزش کنه 9 روز است و گاه بین یک تا سه روز زمان می برد. در مجموع اگر پس از این مدت(9 روز) بدن فرد علائمی از خود نشان نداد به بیماری دچار نشده است.

مدیر گروه پیشگیری از بیماری های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، افزود: اگر فرد با دام، بافت و خون آلوده در تماس باشد دوره کمون بیماری تا 13 روز طول می کشد اما عمدتا تا پنج روز خود رانشان می دهند.

وی اظهار داشت: افراد تلاش کنند هیچ گاه ذبح دام را شخصا در منزل انجام ندهند و دام خود را به کشتارگاه ها برده تا از سلامت آن اطمینان کسب کنند. افراد شاغل در کشتارگاه نیز با توجه به تماسی که با دام دارند بدنی مقاوم تر داشته و آموزش های لازم را نیز دریافت می کنند.

دکتر صادقی با تاکید بر تلاش همکاران خود در اطلاع رسانی و حفظ سلامت مردم، گفت: با وجود کشنده بودن این بیماری و انتقال سریع بیمارستانی آن؛ اما با تلاش های انجام شده درسال 96 از مجموع 13 بیمار مبتلا هیچ فردی جان خود را از دست نداد.

وی خاطر نشان کرد: از ابتدای سال 1397 تا کنون نیز یک نفر به این بیماری مبتلا  شده است که درمان شده و نگرانی وجود ندارد در مجموع فرد با دیدن علائم بیماری و یا خونریزی زیر پوست، از بینی و غیره همراه با تب سریعا به پزشک مراجعه کند.

آخرین اخبار