اجرای طرح جلوگیری از تولید وعرضه مواد دخانی بدون دود در دانشگاه علوم پزشکی مشهد

  • PDF

طرح جلوگیری از تولید وعرضه مواد دخانی بدون دود (ناس) در دستور کار معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد قرار گرفت.

به گزارش وب دا؛ مدیر گروه بهداشت محیط وحرفه ای دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار داشت: از گذشته های دور مخلوط پودر تنباكو و آهك در كشورهای همسایه شرقی  ایران به عنوان یك ماده سرخوشی آور مورد استفاده قرار می گرفته است.

 وی افزود: ناس یا نسوار پودری سبز رنگ است كه بویی بد و تهوع آور دارد و در بسته های كوچك پلاستیكی بسته بندی و به فروش می رسد.

مهندس حسنی خاطر نشان کرد: افراد سودجو و دست اندركاران تهیه و توزیع ناس برای گسترش مصرف آن اسانس های خوشبو كننده و مواد شیرین كننده مصنوعی مانند سدیم ساخارین را نیز به پودر اولیه اضافه كرده و مخلوط حاصل را در كیسه های كوچك شبیه چای كیسه ای قرار می دهند و تعدادی از این كیسه های كوچك در یك بسته بندی شكیل قرار گرفته و با نام های مختلف وارد بازار می کنند.

وی افزود: انواع ساده ناس یا نسوار فقط به علت اثر محرك و سرخوشی آوری كه دارد توسط مصرف كنندگان مورد استفاده قرارمی گیرد.

وی در ادامه گفت: اشكال جدید نسوار توسط بعضی افراد به ویژه جوانان به عنوان خوشبو كننده دهان هم استفاده می شود یا اینكه فرد خود را به بهانه اینكه از خوشبو كننده دهان استفاده می كند فریب داده و از اثرات سرخوشی آور این مواد بهره می برد.

مدیر گروه بهداشت محیط وحرفه ای دانشگاه تصریح کرد: زیان آورترین ماده در ناس یا نسوار همان نیكوتین موجود در تنباكو است كه از طریق مخاط دهان جذب و وارد خون می شود.

وی تاکید نمود: اثر خورندگی آهك بر بافت دهانی و ایجاد آسیب بافتی، جذب نیكوتین را چند برابر می كند.  نیكوتین یك آلكالوئید سمی است كه مصرف یک دهم گرم آن كشنده است. آهك موجود در نسوار به واسطه اثر خورندگی، آسیب شدید بافتی را در دهان ایجاد می كند و موجب پوسیدگی دندان ها و زخم های لثه می شود و نهایتا منجر به ایجاد عفونت می گردد.

مهندس حسنی گفت: تحریك مكرر بافت های دهانی توسط آهك یكی از عوامل ایجاد سرطان در حفره دهانی است. جذب نیكوتین و سایر سموم و آلودگی ها نیز توسط بافتهای آسیب دیده دهانی به شدت افزایش می یابد و این مواد همچنین ممكن است به انواع میكروب ها، فلزات سنگین مانند سرب و سمومی مثل آرسنیك آلوده باشد. 

مدیر گروه بهداشت محیط و حرفه ای دانشگاه با اشاره به عوارض کوتاه‌ مدت مصرف ناس گفت: سرگیجه، سردرد، تهوع، از دست دادن تعادل حرکتی و رفتاری، ایجاد حرکات غیرطبیعی در چشم، دندان‌قروچه، اختلال در خواب، وابستگی روحی روانی، لرزش، تغییرات فشارخون و ضربان قلب تنها بخشی از عوارض کوتاه‌ مدت این ماده‌ی مخدر است.

وی در ادامه عوارض بلند مدت مصرف این ماده را، بی‌خوابی، عدم تعادل رفتاری، زودرنجی، اختلالات تمرکز، اختلالات رفتاری، تأثیر در مخچه، بیماری‌های دهانی، سرطان حنجره، اختلالات و سرطان روده‌ی بزرگ و نارسایی‌های کلیوی و همچنین سرطان لثه عنوان نمود.

شایان ذکر است: در اجرای طرح جلوگیری از تولید و عرضه مواد دخانی بدون دود (ناس)،  کارکنان سلامت محیط وکار ضمن شناسایی مراکز تولید و پخش ناس با هماهنگی دستگاه قضایی اقدام به جمع آوری و معدوم سازی بیش از 5 تن ناس در شش ماه اول سال96 نمودند که این طرح از سوی وزارت بهداشت مورد تقدیر قرار گرفت.

هوای مشهد برای گروه های حساس، ناسالم اعلام شد

  • PDF

بر اساس اعلام واحد بهداشت هوای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکي مشهد، شاخص کيفيت هواي مشهد، با 118 (AQI)  برای گروه هاي حساس در وضعيت ناسالم قرار گرفت.

به گزارش وب دا،مدیر گروه بهداشت محیط و حرفه ای دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به شرایط هوای مشهد،ساکنان و زائران باید حفاظت های لازم را انجام دهندگفت: به علت آلودگی هوای این شهر استفاده از ماسک برای افراد در معرض خطر توصیه می شود.

مهندس حسنی اظهار داشت: تمام افراد به ویژه گروههای در معرض آسیب از جمله بیماران تنفسی و قلبی عروقی، زنان باردار، کودکان، بیماران مزمن و صعب العلاج باید از تردد در هوای آلوده به ویژه در ساعات اوج آلودگی از ۱۰ صبح تا ۱۶ پرهیز کرده و در صورت ضرورت تردد از ماسک استفاده کنند.

وی با بیان اینکه استفاده از ماسک های آلودگی هوا برای پیشگیری از عوارض احتمالی ضروری است گفت: ماسک های آلودگی هوا به دو نوع P۱ و P۲ تقسیم می شوند و مانع از ورود ذرات معلق کوچکتر از دو و نیم میکرون به سیستم تنفسی انسان می شوند.

وی افزود: کودکان به دلیل تکامل نیافتن دستگاه تنفسی آنان در مواجهه با هوای آلوده به ویژه با غلظت زیاد ذرات معلق دچار مشکل تنفسی می شوند و باید بیشتر مراقبت شوند.

حسنی افزود: ورزشکاران نیز باید از فعالیت های ورزشی در روزهای آلوده خودداری کنند زیرا با افزایش حرکت، بدن به اکسیژن بیشتری نیاز دارد و تنفس در هوای آلوده علاوه بر انباشت ذرات معلق در ریه روند اکسیژن رسانی کافی به خون و بافت ها را نیز مختل می کند.

وی ادامه داد: افرادی که بیشترین حضور را در سطح شهر دارند مانند کارکنان نیروی انتظامی، پلیس راهور، کارکنان پایگاههای اورژانس، هلال احمر، کارکنان شهرداری ها و خدمات شهری نیز باید از وسایل حفاظت تنفسی مانند ماسک استفاده کنند.

توصیه های تغذیه ای در زمان آلودگی هوا

  • PDF

در شرایط آلودگی هوا، همه گروه های سنی آسیب پذیر هستند و رعایت توصیه های تغذیه ای در این شرایط به سلامت مردم و کاهش عوارض آلودگی هوا کمک می کند.

به گزارش وب دا، به نقل از پایگاه اطلاع رسانی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، برخی از گروه ها مانند کودکان، افراد مسن، مادران باردار و بیماران قلبی و ریوی در شرایط آلودگی هوا، بیشتر در معرض خطر قرار دارند

در شرایط آلودگی هوا مردم و به ویژه گروه های حساس باید شیر و لبنات کم چرب را مصرف کنند و مصرف روزانه دو لیوان شیر کم چرب به کاهش عوارض ناشی از آلودگی هوا کمک می کند زیرا کلسیم موجود در شیر مانع از جذب آلاینده هایی مانند فلزات سنگین می شود.

میوه های دارای ترکیبات آنتی اکسیدان به عنوان مواد غذایی مفید در زمان آلودگی هوا به شمار می رود و  مصرف میوه های دارای ترکیبات آنتی اکسیدان از سلول های بدن در مقابل آسیب دیدن در شرایط آلودگی هوا محافظت می کند.

سیب به عنوان یکی از میوه های سرشار از آنتی اکسیدان است و به طور کل  میوه های دارای ویتامین A، E و C خاصیت آنتی اکسیدان دارند.

مرکبات و میوه های با رنگ نارنجی، زرد و قرمز، موز، خرمالو، انواع فلفل های سبز و نارنجی، هویج، چای سبز و سیاه، روغن های سویا، آفتابگردان، کلزا و زیتون نقش آنتی اکسیدانی دارند و در شرایط آلودگی هوا از بدن مراقبت می کنند.

مصرف دو وعده ماهی در هفته در شرایط آلودگی هوا بسیار مهم است، ماهی به دلیل وجود ویتامین E و امگا 3 به کاهش عوارض آلودگی هوا کمک می کند.

همچنین، مصرف زیاد آب و مایعات در زمان آلودگی هوا مورد تاکید قرار گرفته است، مصرف آب و مایعات در شرایط آلودگی باعث شستشوی دستگاه گوارش و رفع عطش و خشکی دهان ناشی از این شرایط هوایی می شود و از سوی دیگر ، با مصرف آب، بخشی از آلودگی هوا که وارد بدن شده، از راه ادرار، دفع می شود.

در شرایط آلودگی هوا، مصرف نوشابه های گازدار به دلیل ایجاد اختلال در جذب عناصر مفید در بدن، می تواند آثار سوء آلودگی هوا را دو برابر افزایش دهد.

شهروندان در شرایط آلودگی هوا، هر روز حداقل 400 گرم میوه و سبزیجات مصرف کنند که این 400 گرم معادل 3 واحد میوه و 2 واحد سبزی است.

هر واحد میوه به اندازه یک عدد میوه با اندازه متوسط و هر واحد سبزی به اندازه یک خیارسبز، هویج یا گوجه فرنگی است.همچنین  مصرف روزانه یک عدد "سیر" بسیار مفید است.

 

 

 

هوای مشهد برای گروه های حساس ناسالم است

  • PDF

بر اساس اعلام واحد بهداشت هوای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکي مشهد، شاخص کيفيت هواي مشهد، با 134 (AQI)  برای گروه هاي حساس در وضعيت ناسالم قرار گرفت.

به گزارش وب دا،مدیر گروه بهداشت محیط و حرفه ای دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به شرایط هوای مشهد،ساکنان و زائران باید حفاظت های لازم را انجام دهندگفت: به علت آلودگی هوای این شهر استفاده از ماسک برای افراد در معرض خطر توصیه می شود.

مهندس حسنی اظهار داشت: تمام افراد به ویژه گروههای در معرض آسیب از جمله بیماران تنفسی و قلبی عروقی، زنان باردار، کودکان، بیماران مزمن و صعب العلاج باید از تردد در هوای آلوده به ویژه در ساعات اوج آلودگی از ۱۰ صبح تا ۱۶ پرهیز کرده و در صورت ضرورت تردد از ماسک استفاده کنند.

وی با بیان اینکه استفاده از ماسک های آلودگی هوا برای پیشگیری از عوارض احتمالی ضروری است گفت: ماسک های آلودگی هوا به دو نوع P۱ و P۲ تقسیم می شوند و مانع از ورود ذرات معلق کوچکتر از دو و نیم میکرون به سیستم تنفسی انسان می شوند.

وی افزود: کودکان به دلیل تکامل نیافتن دستگاه تنفسی آنان در مواجهه با هوای آلوده به ویژه با غلظت زیاد ذرات معلق دچار مشکل تنفسی می شوند و باید بیشتر مراقبت شوند.

حسنی افزود: ورزشکاران نیز باید از فعالیت های ورزشی در روزهای آلوده خودداری کنند زیرا با افزایش حرکت، بدن به اکسیژن بیشتری نیاز دارد و تنفس در هوای آلوده علاوه بر انباشت ذرات معلق در ریه روند اکسیژن رسانی کافی به خون و بافت ها را نیز مختل می کند.

وی ادامه داد: افرادی که بیشترین حضور را در سطح شهر دارند مانند کارکنان نیروی انتظامی، پلیس راهور، کارکنان پایگاههای اورژانس، هلال احمر، کارکنان شهرداری ها و خدمات شهری نیز باید از وسایل حفاظت تنفسی مانند ماسک استفاده کنند.

آخرین اخبار