در مصرف ترشی زیاده روی نکنید

  • PDF

بدنبال شروع فصل سرما و کمبود سبزی  تازه و با کیفیت در بازار، مصرف انواع ترشی  به عنوان چاشنی در سر سفره خانواده ها رونق می‌گیرد.

به گزارش وب دا،  رئيس گروه بهبود تغذيه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشكي مشهدگفت: ترشي هاحكم چاشني غذا را دارند و نبايد در دسته غذاها طبقه بندي شوند. به عبارت ساده تر، ترشی ها مانند نمك، فقط حكم طعم دهنده به غذا را دارند، پس رعايت اعتدال در مصرفشان ضروري است.

دکتر زهرا اباصلتی با اشاره به اشتها آور بودن ترشي ها گفت: شوري ها و ترشي‌ها با تحريك ترشح آنزيم هاي گوارشي، غذا را به سرعت هضم مي كنند و موجب افزايش تمايل افراد به مصرف مجدد مواد خوراكي مي شوند و اين موضوع مي تواند سبب اضافه وزن شود.

رئيس گروه بهبود تغذيه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه اظهار داشت: تصور عامه بر اين است كه چون در تركيب ترشي ها از سبزي ها و ميوه ها استفاده مي‌شود، از ارزش غذايي بالايي برخوردار هستند، درحالي كه اين طور نيست چرا که به دليل ماندگاري طولاني مدت ، سبزی های موجود در آنها پس از مدتي ديگر ارزش غذايي چنداني ندارد.

دکتر اباصلتی در ادامه گفت: با توجه به اينكه در تركيب بيشتر ترشي ها از نمك بسيار استفاده مي شود تا طعم بهتري داشته باشند، مصرفشان براي مبتلايان به نارسايي كليوي، بيماران قلبي عروقي و افراد با فشارخون بالا محدوديت دارد . از سوي ديگر، مصرف ترشي‌هاي بسيار شور و مملو از ادويه جات تند، همراه غذاهاي گوشتي، از قدرت جذب پروتئين گوشت مي‌كاهد. وی خاطر نشان کرد: مصرف ترشي و مواد غذايي ترش كه حاوي اسيد سيتريك بالايي هستند، بر كلسيم دندان ها اثر مخرب مي گذارد، چراكه ترشي، كلسيم را دفع مي‌كند.

دکتر اباصلتی همچنین افزود: باتوجه به اينكه مازاد اسيد خون ازطريق مواد قليايي خنثي مي شود، در صورت زياده‌روي در مصرف ترشي، بدن براي حذف اسيد اضافي به ناچار املاح قليايي به خصوص كلسيم را از استخوان‌ها مي‌گيرد و دفع مي كند درنتيجه زياده‌روي در مصرف ترشي‌ها براي زنان يائسه و كساني كه مستعد ابتلا به پوكي استخوان هستند يا كليه سنگ ساز دارند، زيان بار است و در سالمندان نيز منجر به ضعف سيستم تنفسي و اعصاب مي‌شود .

رئيس گروه بهبود تغذيه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه با اشاره به اینکه خوراكي هاي ترش مي توانند به صورت مستقيم باعث تشديد ريفلاكس در افراد مبتلا به بيماري هاي گوارشي شوند گفت: مصرف شوری  و ترشی  در بيماران مبتلا به زخم هاي گوارشي مانند زخم معده و اثني عشر و همچنين كساني كه سابقه سوءهاضمه دارند می بایست محدود شده و با احتیاط مصرف شود.

 

 

هوای مشهد برای گروه های حساس ناسالم است

  • PDF

بر اساس اعلام واحد بهداشت هوای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکي مشهد، شاخص کيفيت هواي مشهد، با 101 (AQI)  برای گروه هاي حساس در وضعيت ناسالم قرار گرفت.

به گزارش وب دا،مدیر گروه بهداشت محیط و حرفه ای دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به شرایط هوای مشهد،ساکنان و زائران باید حفاظت های لازم را انجام دهندگفت: به علت آلودگی هوای این شهر استفاده از ماسک برای افراد در معرض خطر توصیه می شود.

مهندس حسنی اظهار داشت: تمام افراد به ویژه گروههای در معرض آسیب از جمله بیماران تنفسی و قلبی عروقی، زنان باردار، کودکان، بیماران مزمن و صعب العلاج باید از تردد در هوای آلوده به ویژه در ساعات اوج آلودگی از ۱۰ صبح تا ۱۶ پرهیز کرده و در صورت ضرورت تردد از ماسک استفاده کنند.

وی با بیان اینکه استفاده از ماسک های آلودگی هوا برای پیشگیری از عوارض احتمالی ضروری است گفت: ماسک های آلودگی هوا به دو نوع P۱ و P۲ تقسیم می شوند و مانع از ورود ذرات معلق کوچکتر از دو و نیم میکرون به سیستم تنفسی انسان می شوند.

وی افزود: کودکان به دلیل تکامل نیافتن دستگاه تنفسی آنان در مواجهه با هوای آلوده به ویژه با غلظت زیاد ذرات معلق دچار مشکل تنفسی می شوند و باید بیشتر مراقبت شوند.

حسنی افزود: ورزشکاران نیز باید از فعالیت های ورزشی در روزهای آلوده خودداری کنند زیرا با افزایش حرکت، بدن به اکسیژن بیشتری نیاز دارد و تنفس در هوای آلوده علاوه بر انباشت ذرات معلق در ریه روند اکسیژن رسانی کافی به خون و بافت ها را نیز مختل می کند.

وی ادامه داد: افرادی که بیشترین حضور را در سطح شهر دارند مانند کارکنان نیروی انتظامی، پلیس راهور، کارکنان پایگاههای اورژانس، هلال احمر، کارکنان شهرداری ها و خدمات شهری نیز باید از وسایل حفاظت تنفسی مانند ماسک استفاده کنند.

 

 

بازدید معاون بهداشت دانشگاه از مرکز بهداشت شهرستان رشتخوار

  • PDF

در راستای نظارت بر اجرای بهینه برنامه­ های تحول نظام سلامت در حوزه بهداشت، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با حضور در شهرستان رشتخوار از روند اجرای برنامه­ های بهداشتی این شهرستان بازدید نمود.

به گزارش وب دا، دکتر حمیدرضا بهرامی در این بازدید در نشستی با حضور معاون بهداشت و کارشناسان ستادی شهرستان رشتخوار شاخص های بهداشتی این شهرستان را بررسی نمود و به ارائه راهکارهای کاربردی در راستای  ارتقا و بهبود کمي و کيفي ارائه خدمات به گروه‌های هدف پرداخت.

دکتر حمیدرضا بهرامی؛ ضمن اشاره به اینکه تامین زیرساخت های لازم به شکل مطلوبی در حوزه بهداشت دانشگاه انجام گرفته است، اظهار داشت: در این حوزه اقدامات بسیار خوبی صورت گرفته و به لحاظ کیفی زمينه ارتقای دانش و بالابردن انگیزه کاری فراهم شده است.

معاون بهداشت دانشگاه بر توجه همه جانبه و تلاش مستمر کادر بهداشت بر ارائه خدمات مطلوب و اقدامات پیشگیرانه بیماری های  واگیر و غیر واگیر تاکید نمود.

معاون بهداشت دانشگاه در ادامه از مراکز خدمات جامع سلامت رشتخوار، عباس آباد فرامیشان، پایگاه سلامت ضمیمه شهری رشتخوار و خانه بهداشت عباس آباد 2 بازدید و ضمن بررسی شاخص های بهداشتی توصیه های کاربردی را ارائه نمود.

رانندگان از سلامت خود غافل نشوند

  • PDF

رئيس گروه سلامت كار معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه رانندگی از جمله مشاغلی است که می­تواند به علل مختلف، بیماری هایی را برای فرد ایجاد کند گفت: بيماري­هاي مرتبط با رانندگي از نوع بيماري­هاي مرتبط با كار است كه عامل آن محيطي نيست، اما نحوه كار، آن را تشديد مي­كند.

به گزارش وب دا، مهندس فرشید وفا اظهار داشت: با توجه به ماهیت کار رانندگی و نداشتن تحرك بدني کافی و نشستن­های طولانی مدت و نادرست در رانندگان، اين موضوع موجب ايجاد عوارض جسمي مختلفي در ایشان مي­شود. وی دردهاي مفصلي در نواحي ستون مهره­ ها، گردن، شانه، مچ دست و پا، آرنج و زانو را از جمله مهم ترين این عوارض نام برد.

مهندس وفا خاطر نشان کرد: بد نشستن موجب از بين رفتن مايع ديسك بين مهره­ا در ستون فقرات رانندگان شده و به محض وارد شدن يك ضربه يا فشار، بيرون زدگي ديسك اتفاق مي­افتد.

رئيس گروه سلامت كار معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشكي مشهد در خصوص رانندگان وسايل نقليه سنگين افزود: انجام كارهايي مانند تعويض تاير، بلندكردن و حمل اسباب و وسايل سنگين خودرو ممكن است موجب ايجاد آسيب، به خصوص در ستون فقرات راننده، شود.

مهندس وفا در ادامه با اشاره به نتايج معاينات شنوايي رانندگان گفت: در اين بررسي­ها مشخص شد گوش سمت چپ رانندگان كه بيشتر در معرض جريان باد و صداهاي بوق ماشين­هاي ديگر است افت شنوايي بيشتري در مقايسه با گوش سمت راست دارد که این نکته باید مورد توجه قرار گیرد.

مهندس وفا تماس با عوامل شيميايي مانند روغن و حلال­ها را یکی دیگر از آسیب­هایی برشمرد که سلامت رانندگان را تهدید میکند. وی در این خصوص بیان داشت: رانندگان خصوصا رانندگان كاميون، خودشان خودرويشان را تعمير مي­كنند، از طرفی چون اکثرا بدون دستكش با روغن­ها و
حلال ها كار مي­كنند پوست دستشان به طور مستقيم با اين مواد شيميايي تماس پيدا کرده و در طول زمان آن­ها را در معرض ابتلا به بيماري­هاي پوستي قرار می دهد.

رئيس گروه سلامت كار معاونت بهداشت ضمن اشاره به نقش عوامل بيولوژيكي در سلامت رانندگان، خوردن غذا در رستوران­هاي بين راهي كه اکثرا داراي مشكلات بهداشتي هستند، نوشيدن آب و استفاده از يخ هاي غيربهداشتي، سهل انگاري در شستن دست­ها و به طوركلي رعايت نكردن بهداشت عمومي را از دیگر مواردی برشمرد که سلامت رانندگان را به مخاطره انداخته و باید مورد توجه این دسته از شاغلین قرار گیرد.

آخرین اخبار