نوسازی 70 درصد تجهیزات واحدهای دندانپزشکی زیر پوشش معاونت بهداشتی

  • PDF

رییس گروه سلامت دهان و دندان معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: 123 مرکز خدمات جامع سلامت تحت پوشش دانشگاه دارای واحد دندانپزشکی بوده و حدود 103 نیروی دندانپزشک در این مراکز به ارائه خدمت می پردازند.

به گزارش وب دا، دکتر سید بهمن کلالی اظهار داشت: در حال حاضر70 درصد تجهیزات واحدهای دندانپزشکی نوسازی شده که این اقدام منجر به ارتقاء خدمات در این بخش شده است.

وی اجرای کامل برنامه دندانپزشک خانواده با پوشش 100 درصدی در مناطق روستایی، اجرای برنامه ترمیم دندان شش  دانش آموزان پایه ششم و ثبت خدمات در سامانه پرونده الکترونیک سلامت را از اهم برنامه های گروه سلامت دهان و دندان معاونت بهداشت برشمرد.

دکتر کلالی توسعه برنامه های آموزشی با کمک انجمن های دندانپزشکی و سازمان های مردم نهاد و توسعه و تداوم همکاری با انجمن‌های دندانپزشکی استان و دانشکده دندانپزشکی دانشگاه را از دیگر برنامه های این گروه برشمرد.

رییس گروه سلامت دهان و دندان دانشگاه علوم پزشکی مشهد به برخی برنامه های پیشگیرانه اشاره و بیان داشت: مراجعه منظم به دندانپزشک 1 تا 2 بار در سال و استفاده دو بار مسواک و یک بار نخ دندان در طول روز باید به صورت مداوم در برنامه روزانه مردم قرار گیرد.

دکتر کلالی بیان داشت: استفاده از فرآورده های فلوراید و انجام وارنیش فلوراید برای گروه سنی 3 تا 14 سال در کاهش شاخص  DMFT بسیار تاثیر گذار است.

رییس گروه سلامت دهان و دندان دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: شیوع بالای پوسیدگی دندان در جامعه و عدم توان درمان این موارد در مراکز دولتی از مشکلات در این حوزه است، که کمک بخش خصوصی را می طلبد تا از طریق آموزش و فرهنگ سازی خدمات بتوانیم در این راستا موفق عمل کنیم.

 وی متذکر شد: آگاهی ناکافی مردم از اصول رعایت بهداشت دهان و دندان، شاخص شش برابری مصرف شکر و مصرف یک سومی لبنیات در کشور در مقایسه با شاخص جهانی در ایجاد مشکلات دندانی در کشور تاثیر گذار است.

 

مدارس مروج سلامت، نمادی از نقش همکاری­های بین بخشی

  • PDF

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، اجرای برنامه مدارس مروج سلامت را نمادی از همکاری صمیمانه بین دانشگاه و آموزش و پرورش برشمرد.

به گزارش وب دا، دکتر حمیدرضا بهرامی، در همایش تجلیل از فعالان عرصه سلامت دانش ­آموزی و مدارس مروج سلامت که همزمان با هفته سلامت برگزار شد، با اشاره به اینکه 18 درصد جمعیت تحت پوشش دانشگاه را گروه نوجوانان تشکیل می­دهند بر نقش آموزش و پرورش در ارتقاء سلامت این گروه سنی تاکید نمود.

دکتر بهرامی اظهار داشت: توانمندسازی و ارتقاء سلامت جامعه با مشارکت فعالانه اولیاء و مربیان و دانش ­آموزان افزایش می­یابد.

وی با تاکید بر لزوم ایجاد تغییر رفتار و ارتقاء فرهنگ سلامت جامعه، دانش آموزان را مهمترین گروه جهت فراگیری آموزش­های اصولی و اصلاح شیوه زندگی برشمرد و گفت: در حال حاضر عمده ­ترین مشکل ما در این گروه نوجوانان، شیوه زندگی شامل تغذیه و تحرک بدنی می­باشد.

معاون بهداشت دانشگاه با بیان اینکه حدود 38 درصد نوجوانان 5 تا 17 سال تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد دچار کم تحرکی بوده و حدود 13 درصد این گروه سنی از اضافه وزن و چاقی رنج می­برند، خواستار مشارکت و همکاری سایر بخش­های توسعه استان، بمنظور ارتقاء سلامت این گروه به عنوان جمعیت فعال آینده کشور شد.

گفتنی است در این مراسم از جمعی از مدیران شبکه، معاونین بهداشت و کارشناسان مسئول سلامت نوجوانان، جوانان و مدارس شهرستان های تابعه استان همچنین دانشگاه‏/ دانشکده های علوم پزشکی سبزوار، گناباد، نیشابور، تربت حیدریه و تربت جام تقدیر گردید.

بررسی تن سنجی کارکنان مرکز بهداشت استان همزمان با هفته سلامت

  • PDF

همزمان با هفته سلامت به همت واحد بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، پایگاه های تن سنجی در واحدهای زیر پوشش دانشگاه برپا شد.

به گزارش وب دا، رییس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه هدف از برپایی این پایگاه ها را حساس سازی کارکنان به تغذیه صحیح و داشتن وزن مناسب و تناسب اندام بیان نموده و ابراز داشت: در طی تن سنجی میزان وزن نرمال و انرژی مناسب روزانه برای همکاران محاسبه شده و درخصوص راههای کنترل وزن و تغذیه صحیح  آموزش داده می شود.

دکتر زهرا اباصلتی با بیان اینکه داشتن تغذیه سالم جزء مهمی از زندگی سالم است افزود: برای داشتن تغذیه سالم آشنایی با مواد غذایی و تعادل غذایی و نحوه تنظیم برنامه غذایی صحیح بسیار مهم است.

دکتر اباصلتی خاطر نشان کرد: توجه به مصرف متعادل مواد غذایی به خصوص دریافت مقادیر کافی سبزیجات، میوه جات، غلات سبوس دار و لبنیات و حبوبات به این امر کمک می کند.

شایان ذکر است همزمان با هفته سلامت پایگاه های تن سنجی در ساختمان مرکزی دانشگاه، شهرستان های تابعه و پارک های پر تردد شهر مشهد برپا شده است به کارکنان و مراجعین ضمن تن سنجی آموزش تغذیه صحیح داده می شود.

تغذیه سالم نقش مهمی در کاهش خطر ابتلا به بیماری های غیر واگیر دارد

  • PDF

ورزش و تحرک بدنی همراه با اصول صحیح تغذیه نقش مهمی در بهبود شیوه زندگی و کاهش خطر ابتلا به بیماری های غیر واگیر از جمله دیابت، بیماری های قلبی و عروقی و انواع سرطان ها دارد.

به گزارش وب دا؛ از نکات کلیدی تغذیه هنگام انجام فعالیت بدنی، استفاده روزانه از مقادیر مناسبی از تمام گروه های غذایی مانند نان و غلات، شیر، مواد لبنی (ماست و پنیر)، گوشت، حبوبات، تخم مرغ، میوه و سبزی می باشد.

توجه به کالری دریافتی متناسب با فعالیت روزانه، پرهیز از مصرف و محدودیت بیش از اندازه مواد غذایی نیز در این راستا دارای اهمیت است.

انجام فعالیت ورزشی اشتهای اکثر افراد به خوردن غذا را افزایش داده؛ لذا به منظور پیشگیری از چاقی و اضافه وزن از تمامی گروه های غذایی باید به مقدار مناسب استفاده کرد.

کربوهیدرات ها همچون نان، برنج، انواع غلات، میوه و سبزی ها جهت تامین سوخت کافی برای انجام فعالیت ورزشی، به عنوان مهمترین مواد غذایی به شمار می رود.

غذاهای اصلی و میان وعده ها باید حاوی منابع غنی از کربوهیدرات مانند برنج، ماکارونی، رشته ها و سایر فرآورده های مشابه، نان سبوس دار، میوه های تازه، آب میوه ها، انواع برگه ها و میوه های خشک شده باشد.

استفاده از سبزی های نشاسته ای (سیب زمینی، ذرت)، حبوبات (لپه، نخود، عدس و فرآورده های تهیه شده از سویا)، فرآورده های لبنی (ماست، شیر، پنیر، کشک) نیز در حفظ سلامت فرد بسیار دارای اهمیت است.

جهت تامین انرژی ورزش روزانه؛ باید علاوه بر وعده های اصلی از میان وعده های سالم مانند شیر، مغزها انواع میوه ها و سبزی استفاده کرد.

فرد باید برای تامین نیاز پروتئینی خود مقادیر مناسبی مواد پروتئینی متناسب با نیاز مانند انواع گوشت های سفید و قرمز، تخم مرغ، شیر، فرآورده های لبنی، حبوبات و مغز ها را استفاده و از مصرف بیش از حد پروتئین پرهیز کند.

کلسیم مورد نیاز بدن به راحتی با مصرف روزانه حداقل سه لیوان شیر یا ماست و فرآورده های لبنی تامین می شود و در شرایط طبیعی نیازی به دریافت مکمل ها نیست.

ورزشکاران جوان نسبت به دیگر افراد احتیاج به کلسیم بیشتری جهت تامین نیاز بدن در دوران رشد دارند؛ که به راحتی با مصرف مواد لبنی تامین می شود.

بسیاری از افراد که فعالیت ورزشی دارند به بهانه تامین انرژی مقادیر زیادی چربی مصرف می نمایند؛ لذا چربی در بدن این افراد به سرعت افزایش می یابد و باعث خستگی در هنگام تمرین و افزایش خطر آسیب دیدگی می شود.

توصیه می شود برای تامین چربی مورد نیاز بدن از ماهی و روغن های مختلف گیاهی، انواع مغزها و دانه ها در حد متعادل استفاده شود و در تهیه غذاها از مصرف زیاد روغن، چربی، غذاهای سرخ شده و انواع سس ها و شیرینی های خامه دار در مقادیر زیاد اجتناب شود.

در صورت انجام فعالیت بدنی جهت کاهش وزن؛ باید حداکثر در هفته بین نیم تا یک کیلوگرم وزن را کاهش داد؛ زیرا کاهش وزن بیش از این مقدار به شما آسیب خواهد زد.

رعایت نکاتی مانند آشامیدن یک یا دو لیوان آب، دو ساعت قبل از ورزش و آشامیدن یک لیوان آب، 15 دقیقه قبل از آغاز ورزش در حفظ میزان آب مورد نیاز بدن لازم است.

نوشیدن نصف تا یک لیوان آب هر 15 تا 20 دقیقه در طول زمان انجام ورزش به منظور جایگزینی مایعات از دست رفته و دفع گرما، سموم بدن و رفع خستگی موثر می باشد.

نوشیدن روزانه مقادیری از نوشیدنی های سالم مانند آب دوغ، آبمیوه بدون قند افزوده، غذاهای دارای آب فراوان و میوه های آبدار (هندوانه، خربزه، طالبی، گرمک، هلو مرکبات و غیره)، سبزی ها (کاهو، خیار، گوجه فرنگی وغیره) سوپ و آش در حفظ سلامت فرد تاثیر گذار است.

به منظور جبران مایعات اتلاف شده بدن می توان از مصرف زیاد چای و قهوه پرهیز کرد؛ چرا که این مواد دفع بیشتر آب بدن را به دنبال دارند.

 

آخرین اخبار