سالانه پنج الی 15 درصد از جمعیت کشور به آنفولانزا مبتلا می شوند

  • PDF

مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، گفت: ویروس آنفولانزا سالانه پنج تا 15 درصد جمعیت کشور را مبتلا می کند؛ در حالی که پاندمی های ( جایگاه جهانی بیماری آنفولانزا) آنفولانزا گاه 22 تا 33 درصد جمعیت را نیز می تواند مبتلا سازد.

دکتر محمد جعفر صادقی در گفت‌وگو با وب دا؛ در خصوص بیماری آنفولانزا گفت: بیماری آنفولانزا درواقع یکی از عفونت های حاد تنفسی است و سالانه در سطح جهان حدود سه میلیون و 900 هزار نفر به دلیل ابتلا به عفونت های تنفسی از بین می روند؛ که از این تعداد یک میلیون و 900 هزار نفر را کودکان زیر پنج سال شکل می دهند.

وی ادامه داد: عفونت های حاد تنفسی در انسان را بیش از 15 نوع ویروس و تعداد زیادی از باکتری ها ایجاد می کنند. در کشور ما در واقع موج های آنفولانزا عمدتا در فصل سرد سال ( آذر ماه به بعد) آغاز می شود و گاه دو الی سه موج در طول سال به انتشار بیماری آنفولانزا می پردازند.

آنفولانزا در سه تیپ C و B ،A خود را نشان می دهد

مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های معاونت بهداشت، آنفولانزا را بیماری ویروسی دانست و گفت: این بیماری در سه تیپ عمده A،  Bو C خود را نشان می دهد که آنفولانزای نوع A در حیوانات نیز ایجاد بیماری می کند.

دکتر صادقی خاطر نشان کرد: سرعت انتشار آنفولانزا معمولا در اجتماعات 10 تا 20 درصد افزایش خواهد داشت و این در حالی است که سرعت انتشار این بیماری در محیط های سربسته تا 50 درصد نیز افزایش پیدا می کند.

پاندمی های آنفولانزا 22 تا 33 درصد جمعیت را مبتلا می سازد

 وی به تفاوت ویروس آنفولانزا با دیگر ویروس ها اشاره کرد و ابراز داشت: ویروس آنفولانزا سالانه پنج تا 15 درصد جمعیت کشور را مبتلا می کند؛ در حالی که پاندمی ها ( جایگاه جهانی بیماری آنفولانزا) گاه 22 تا 33 درصد جمعیت را می تواند مبتلا سازد.

مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های معاونت بهداشت ، اظهار داشت: نکته قابل تامل این است؛ که تمامی ویروس های در سطح جامعه تنها دو درصد از جمعیت را می توانند درگیر کنند و این سطح از انتشار ویروس آنفولانزا ( پنج الی 15 درصد) نشان از سرعت انتشار این بیماری دارد.

دکتر صادقی بیان داشت: در این ویروس آنتی ژن هایی با عناوین N و H  وجود دارند؛ که بر حسب همین نامگذاری، ویروس های آنفولانزا در سطح جهان به ویروس های H1، N1 و یا H2 ، N2 معروف هستند.

شدت بیماری زایی آنفولانزا بر حسب تیپ بیماری افزایش می یابد

وی ویروس آنفولانزا را دارای جهش ژنتیکی بسیار دانست و گفت: بر این اساس این ویروس می تواند شدت بیماری زایی خود را که علتش در تیپ هایی عنوان شده  است افزایش دهد.

مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد به دلایل اهمیت داشتن ویروس آنفولانزا اشاره کرد و گفت: سرعت انتشار، تعداد زیاد مبتلایان و قابلیت همه گیری این ویروس موجب اهمیت دار شدن آن شده است و از طرف دیگر آنفولانزا از فاکتورهایی است که در همه گروه های خطر می تواند عارضه و مرگ و میر ایجاد کند.

آنفولانزا در سه نوع فصلی، پاندمیک و پرندگان ظاهر می شود

دکتر صادقی آنفولانزا را دارای سه نوع دانست و گفت: آنفولانزای فصلی، پاندمیک و پرندگان سه نوع متفاوت آنفولانزا را شکل می دهند؛ که آنفولانزا در نوع پاندمیک می تواند جهان را درگیر کند که طی سال های اخیر پاندمی هایی در جهان بر این اساس اتفاق افتاده است.

وی ابراز داشت: آنفولانزای فصلی از انسان به انسان قابل انتقال، دارای واکسن و در افراد جوان که دارای مشکلی در سلامتی نیستند در صورت ابتلا به سرعت قابل درمان است.

مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، تاکید کرد: آنفولانزای پاندمیک نشان دهنده وجود ویروس جدید و رخ دادن جهش است و به این دلیل که برای تیم ایمنی هنوز آشنا نیست تعداد بسیار زیادی از افراد به این نوع بیماری مبتلا و تا هنگام شناسایی و یافتن راهی برای درمان؛ همه گیری جهانی ایجاد می کند.

واکسن در پیشگیری از آنفولانزای پاندمیک تاثیر گذاری کمتری دارد

دکتر صادقی به مرگ و میر بالا در آنفولانزای پاندمیک اشاره و تصریح کرد: واکسن آنفولانزای پاندمیک بر اساس نوع آنفولانزای سال قبل ساخته شده و حداقل شش ماه زمان نیاز است تا برای جهش جدید واکسن جدید ساخته شود؛ بر این اساس در آنفولانزای پاندمیک بر خلاف آنفولانزای فصلی، واکسن نقش مهمی در پیشگیری ندارد.

وی ادامه داد: آنفولانزای پرندگان به شکل N1، H5 ظاهر و از پرندگان با انسان قابل انتقال می باشد؛ بر این اساس ابتلای انسان به این بیماری خطرناک است و واکسنی نیز جهت یشگیری و درمان وجود ندارد.

تب، گلودرد و سرفه سه نشانه اصلی ابتلا به آنفولانزا است

مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد،  به علائم بیماری آنفولانزا اشاره کرد و ابراز داشت: تب، گلو درد و سرفه سه نشانه عمده در بیماری آنفولانزا است؛ که در کنار این علائم فرد احساس کوفتگی، درد در بدن، ضعف و سر درد را نیز تجربه می کند.

دکتر صادقی به تفاوت های میان آنفولانزای فصلی و سرماخوردگی اشاره کرد و اظهار داشت: در آنفولانزا بیماری به یک باره آغاز؛ اما در سرماخوردگی به شکل تدریجی ایجاد می شود به شکلی که در آنفولانزا فرد در همان ابتدای صبح تمامی علائم بیماری را در خود مشاهده می کند؛ اما در سرماخوردگی از ابتدای صبح فرد با کسلی رو به رو و در بعدازظهر دیگر علائم به تدریج ظاهر می شوند.

آبریزیش و گرفتگی بینی در کنار عطسه از علائم سرماخوردگی است

وی خاطر نشان کرد: تب، گلو درد و سرفه در آنفولانزای انسانی شدید و شایع است؛ اما در سرماخوردگی ضعیف می باشد در حالی که در سرماخوردگی آبریزش و گرفتگی بینی و عطسه شایع بوده و در آنفولانزا کمتر دیده می شود.

مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: فردی که مختصری تب، آب ریزش بینی و گلو درد دارد به دنبال درمان سرماخوردگی باشد و درمان آنفولانزا را در این خصوص دنبال نکند.

چاقي و اضافه وزن از مهمترين عوامل خطر بيماري ديابت

  • PDF

کنترل وزن، فعالیت بدنی کافی و تغذیه سالم راههای پیشگیری از دیابت نوع 2 می باشند.

به گزارش وب دا،  مدیر پیشگیری ومبارزه با بیماری های معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به  راههای پیشگیری از دیابت نوع دو اظهار کرد: چاقي و اضافه وزن به عنوان يکي از مهمترين عوامل خطر بيماري ديابت است و درحال حاضر48 درصد جامعه( 26 ميليون نفر )در کشور دچار اضافه وزن و چاقي هستند.

دکتر محمد جعفر صادقی توصیه نمود : اگر اضافه وزن دارید، حتما وزن خود را کاهش دهيد. کاهش وزن به پیشگیری از دیابت کمک می‌کند.

وی افزود: از هر 10نفر مبتلا به ديابت نوع 2 معمولاً 8 نفر چاق هستند و نياز به كاهش وزن دارند، بنابراين فرد مبتلا به ديابت بايد هميشه وزن خود را در حد طبيعي نگه دارد.

مدیر پیشگیری ومبارزه با بیماری ها معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطر نشان کرد:  تحقيقات نشان داده خطر ابتلا به ديابت در افرادي که به طور منظم ورزش مي کنند ( 4 ساعت در هفته وتقريباً 25 دقيقه در روز ) تا 80 درصد کاهش مي يابد .

وی افزود:  ورزش باعث مي شود تا بدن از هورمون انسولين به نحو بهتر و کارآمدتري استفاده کند و به اين ترتيب تعداد گيرنده هاي انسولين روي سلول ها را افزايش مي دهد.

وی در ادامه با اشاره به نقش انسولين در انتقال قند خون به سلول ها جهت توليد انرژي يا تغذیه گفت: اگر قند خون وارد سلول نشود ، در خون باقي خواهد ماند و مشکلات جدي براي فرد بوجود خواهد آورد .

دکتر صادقی گفت: فراموش نکنيد فعاليت فيزيکي منظم کاهش وزن را نيز به همراه دارد .

وی افزود: بزرگترین عامل ابتلا به دیابت نوع ۲ کم تحرکی است که بعضی از گروه‌ها از جمله کارمندان پشت میزنشين و زنان خانه دار به علت كار كردن درمنزل با استفاده از وسايل برقي و كمتر شركت كردن در فعاليت‌هاي اجتماعي، بيشتر در معرض خطر مبتلا به ديابت قرار دارند.

 مدیر پیشگیری ومبارزه با بیماری ها معاونت بهداشت با اشاره به ضرورت تغذیه سالم ومناسب وپرهیز از مصرف غذاهای فست فود تاکید نمود:  فست فودها به طور معمول حاوي چربي هاي مضر و کربوهيدرات هاي تصفيه شده هستند ، اين موضوع باعث مي شود حتي اگر اين غذاها باعث اضافه وزن نشوند ، بازهم خطر ابتلا به ديابت را افزايش دهند .

وی در ادامه به مصرف سبزی ومیوه توصیه کرد وگفت : مواد آنتي اکسيدان موجود در سبزي ها در پيشگيري از ديابت نقش دارند . همچنين از آنجا که منبع غني از فيبر هستند در تنظيم دستگاه گوارش نقش اساسي دارند و جذب چربي و مواد قندي را کاهش مي دهند . فيبر قادر است خطر ابتلا به قند خون را با کمک به کنترل قند خون کاهش دهد .

دکتر صادقی  در پایان ضمن توصیه به مصرف غلات سبوس دار تاکید نمود: مصرف غلات وزن بدن را کاهش مي دهد و قند خون را ثابت نگه مي دارد.

وی افزود :مصرف غلات سبوس دار ميزان بروز سرطان سينه، ديابت نوع دو ، فشارخون بالا و سکته مغزي را کاهش مي‌دهد.

تشديد فعاليت 15۰ تيم بازرسي همزمان با دهه پايانی ماه صفر در مشهد

  • PDF

همزمان با دهه پاياني ماه صفر150 تيم بازرسي بهداشت محيط جهت حفظ سلامت زائرين و مجاورين در شهر مشهد در حال فعاليت شبانه روزي هستند.

به گزارش وب دا، مدیر بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار داشت: گروه های نظارتی و بازرسی به منظور پیشگیری از بروز بیماری های منتقله از آب و غذا و کنترل بهداشتی به طور مستمر از اماکن اسکان زائران از جمله حسینیه ها، تکایا، مدارس و مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی در بین زائرین بازدید می کنند.

مهندس علی اصغر حسنی افزود: در این مدت 15۰ تیم نظارتی در مشهد و در هر شهرستان نیز یک یا دو تیم، فعالیت های ویژه ای را برای کنترل سلامت مردم بر عهده دارند.

 وی افزود: زائرین به هیچ عنوان از منابع آب آشامیدنی نامطمئن و مشکوک استفاده نکنند ودر صورت مشاهده هرگونه آلودگی مراتب را به سامانه 190 اعلام نمایند.

 وی در ادامه به زائرین توصیه نمود:در طول مسیر تردد از آب بسته بندی یا آب شبکه های آبرسانی روستایی برداشت نمایند.

مدیر بهداشت محیط و حرفه­ ای معاونت بهداشت دانشگاه تاکید کرد: تمامی افرادی که در تهیه و توزیع مواد غذایی در هیات ها و تکایا، مساجد و خیمه های عزاداری فعالیت می کنند باید کارت بهداشتی دریافت کنند.

وی با تاکید بر لزوم رعایت بهداشت در محافل و مراسم های عزاداری به ویژه در زمان پخت و تهیه غذا خاطر نشان کرد: برای جلوگیری از بروز هرگونه بیماری، هیات های مذهبی از پذیرفتن مواد غذایی با حجم زیاد از افراد ناشناس خودداری کنند.

مدیر بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی مشهد همچنین گفت: ذبح و قربانی دام در جلوي دسته های عزاداری و یا در محل تکایا و مساجد بدون دریافت مجوزهای بهداشتی و هماهنگی های لازم با اداره دامپزشکی ممنوع است.

گفتني است  شهروندان در صورت مشاهده هرگونه تخلف بهداشتی می­توانند با سامانه ۱۹۰(سامانه پاسخگویی به شکایات بهداشت محیط) تماس حاصل نمایند.

توصیه های بهداشتی به زائرین پس از بازگشت از عتبات عالیات

  • PDF

همزمان با بازگشت زائران اربعین حسینی وتلاقی با دهه آخر صفر و زائران بارگاه حرم مطهر رضوی مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی مشهد توصیه کرد: پس از بازگشت به منزل تاحد امکان استراحت کرده و از دست دادن و روبوسی با دیگران خودداری کنند.

به گزارش وب دا،  دکتر محمد جعفر صادقی، بروز مشکلات تنفسی را ناشی از ویروس‌هایی مانند سرماخوردگی و آنفولانزای فصلی دانست که در طول سفر ممکن است برای زوار حسینی ایجاد گردد.

وی در مورد خردسالان وافراد سالخورده و یا کسانی که بیماریهای زمینه‌ای مانند دیابت دارند هشدار داد : این مساله می‌تواند برای این افراد مخاطره‌هایی داشته باشد. مراجعه به مراکز خدمات جامع سلامت و مداوای به موقع از نظر عفونت ثانویه در پیشگیری از عوارض، موثر است.

دکتر صادقی افزود : از دیگر بیماری‌های شایع میان زائران، بیماریهای گوارشی است که به علت عدم رعایت بهداشت مواد غذایی یا مصرف آب و نوشیدنی‌های غیربهداشتی رخ می‌دهد.

 وی با اشاره به ورود خیل عظیم زائران ثامن الحجج به مشهد مقدس از آنها خواست با رعایت بهداشت فردی از شیوع بیماریهای گوارشی جلوگیری نمایند.

 شستشوی مرتب دست‌ها با آب و صابون قبل از صرف غذا، بعد از توالت، بعد از بازگشت از زیارت اماکن متبرکه،  قبل و بعد از آماده کردن غذا و بعد از تماس با مواد غذایی خام نقش مهمی در کنترل بیماریهای گوارشی دارد.