روزه داری در دوران بارداری باید با در نظر گرفتن شرایط مادر و جنین انجام شود

  • PDF

هدف و حکمت روزه داری برای همه افراد، دستیابی به سلامتی و رسیدن به قرب الهی است بر طبق متن صریح قرآن و احادیث، اگر روزه گرفتن، سلامتی فرد را به خطر بیندازد نباید این فریضه را انجام داد بر طبق همین اصل، روزه داری در دوران بارداری و شیردهی در صورتی مجاز است که سلامتی مادر و کودک را به خطر نیندازد.

در این راستا در گفتگو با  دکتر حورا موسوی واحد متخصص زنان، زایمان و نازایی و استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد ؛شرایط روزه داری در دوران بارداری و شیردهی با رعایت اصل سلامتی مادر و کودک و با در نظر گرفتن شرایط مادر و جنین و بر اساس جدیدترین منابع علمی و با توجه به مصادف شدن ماه مبارک رمضان با ماه خرداد که طولانی ترین روزهای سال را داراست، بیان شده است.

دکتر حورا موسوی در این زمینه اظهارداشت: در مرحله نخست باید تاکید کرد که روزه داری در این فصل سال، فقط برای مادران باردار سالم و کم خطر، با رعایت نکاتی که پزشک به آن توصیه می کند امکان پذیر است ، بنابراین مادران بارداری که مبتلا به بیماری زمینه ای مانند دیابت، فشارخون، آنمی شدید، بیماری قلبی و کلیوی و ... می باشند یا اینکه جنین دچار کاهش رشد بوده یا حاملگی چندقلویی دارند و مادرانی که شاخص توده بدنی پایین دارند، (BML کمتر از 20) نباید روزه بگیرند.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطر نشان کرد: در سه ماهه نخست بارداری با توجه به تشکیل ارگانهای حیاتی جنین، تغذیه مادر بسیار اساسی می باشد و بهره گیری از کالری کافی و مواد معدنی و ویتامینها ضروری است، در این برهه زمانی با توجه به تاثیر هورمونها و ویار حاملگی، اشتهای مادر کم شده که این امر سبب کاهش فشار خون و کاهش قندخون مادر می شود که در صورت روزه داری، تشدید این حالات می تواند سلامت مادر و جنین را به خطر بیندازد.

دکتر موسوی خاطر نشان کرد: مادران باردار در سه ماهه نخست بارداری باید در هر وعده غذایی از حجم مواد غذایی بکاهند و در عوض به تعداد وعده های غذایی خود بیفزایند که در صورت روزه داری طولانی، این موارد محقق نمی گردد و مادر دچار کاهش فشار خون و کاهش قند خون شده که برای مادر و جنین خطرناک است، ضمنا گرسنگی طولانی سبب می شود که بدن مادر از چربی های ذخیره برای تامین انرژی استفاده کند که این امر سبب آزاد شدن کتواسیدها در خون مادر شده، از جفت عبور کرده و باعث صدمه به سیستم عصبی جنین می شود لذا با توجه به موارد ذکر شده و با توجه به این روزهای طولانی گرم، روزه داری در سه ماهه اول توصیه نمی شود.

وی با تاکید بر اینکه مادر باردار سالم در سه ماهه دوم بارداری با رعایت نکات پزشکی می تواند روزه بگیرد به مادران توصیه کرد:  در طی روزه، مادر هر زمان دچار ضعف و بی حالی شدید گردد نباید روزه را ادامه دهد.

عضو هیات علمی گروه زنان و مامایی با بیان اینکه یکی از آزمایشاتی که می تواند مضر نبودن روزه را پیشگویی کند آزمایش ادرار عصرهنگام می باشد اظهار داشت: به این صورت که در نخستین روزهایی که مادر روزه می گیرد به مادر توصیه می گردد که 1 تا 2 ساعت قبل از افطار آزمایش ادرار را انجام دهد که در صورت عدم وجود کتون در ادرار می تواند روزهای بعدی را روزه بگیرد و در صورت وجود کتون در ادرار روزه گرفتن توصیه نمی شود.

وی افزود: وعده سحری در مادران باردار اهمیت زیادی دارد بطوری که مادر باردار باید از غذاهای مقوی و حاوی حبوبات استفاده و از غذاهای چرب و خوش نمک اجتناب نماید، حتما از میوه های آب دار مانند هندوانه و خربزه استفاده کند و قابل ذکر است که مصرف چای در هنگام سحر توصیه نمی شود.

دکتر موسوی با تاکید بر اینکه خوابیدن بلافاصله بعد از وعده سحری می تواند سبب ریفلاکس معده به مری شود لذا بین سحری تا خواب حداقل نیم ساعت فاصله وجود داشته باشد اظهار داشت: مادران بعد از وعده سحر استراحت مناسب حداقل 4 تا 6 ساعت داشته باشد.

وی به مادران باردار روزه دار توصیه نمود در طول روز فعالیتها را کاهش دهند و اگر پیاده روی و ورزش جزو برنامه های روزانه مادر می باشد در طی روزه داری آنرا انجام ندهند و به بعد از افطار موکول نمایند.

استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه مادران در زمان عصر حتما استراحت داشته باشند اظهار داشت: در وعده افطار ابتدا ازمایعات گرم استفاده و از خوردن حجم زیاد مواد غذایی بلافاصله بعد از افطار اجتناب و مواد غذایی سنگین را با فاصله یک ساعت بعد از افطار میل شود.

دکتر موسوی تصریح کرد: در سه ماهه سوم بارداری به دلیل اینکه نیاز تغذیه ای جنین بیش از هر زمان دیگری است روزه داری بخصوص در روزهای گرم و طولانی توصیه نمی شود چراکه می تواند سبب کاهش رشد جنین گردد.

وی خاطر نشان کرد: در زنان شیرده در ماه های نخست تولد نوزاد یعنی4 تا 6 ماه اول تولد که فقط شیرمادر به نوزاد داده می شود و شیرخشک و غذای کمکی استفاده نمی گردد روزه داری در این روزهای گرم و طولانی به دلیل تغییر حجم و ترکیب شیر و تحت تاثیر قرار گرفتن و کاهش رشد نوزاد؛ توصیه نمی شود.

 

 

دانشیار تغذیه بالینی ؛در تغذیه روزه اولی ها تمام گروه های غذایی گنجانده شود

  • PDF

دانشیار تغذیه بالینی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اهمیت قرار دادن تغذیه روزه اولیها گفت: شیر و تخم مرغ از مواد غذایی بسیار مناسب در وعده سحر برای روزه اولیها  به شمار می رود.

دکتر عبدالرضا نوروزی در خصوص تغذیه روزه اولیها در گفتگو با خبرنگار وب دا گفت: تغذیه روزه اولیها دارای اهمیت است و باید نکاتی را مورد اهمیت قرار داد روزه اولیها باید مواد غذایی را برای سحر و افطار و بعد از افطار مصرف نمایند که ترکیب مناسبی از مواد غذایی مورد نیاز مانند پروتئین، چربی و مواد نشاسته ای باشد.

وی با بیان اینکه در وعده سحر حتما یکی از مواد بسیار مهم باید در رژیم غذایی باشد، افزود: استفاده از پروتئین با کیفیت بالا مانند تخم مرغ بسیار مفید است دو عدد تخم مرغ با کمی نان و و کمی کره بسیار مناسب می باشد با توجه به اینکه این روزها مصادف شده با ایام امتحانات دانش آموزان وجود ماده ای بنام کولین در تخم مرغ برای افزایش تمرکز نیز موثر خواهد بود.

دکتر نوروزی با اشاره به اینکه غذای دیگری که برای روزه اولیها در سحری توصیه می شود، شیر است، اظهار داشت: این ماده غذایی حاوی درصد مناسبی از چربی مفید و مواد نشاسته ای می باشد نمایه قندی شیر پایین است بنابراین باعث می شود که فرد روزه دار دیرتر به ویژه پیش از ظهر احساس گرسنگی کند.

وی شیر و عسل همچنین خوردن شیر به همراه نان قندی، نان قاق را مواد غذایی مناسبی مطرح کرد و گفت: خوردن آب فراوان در سحری در پیشگیری از تشنگی، فکری اشتباه است خوردن یک وعده میوه آبدار مانند هندوانه، زردآلو برای پیشگیری از احساس تشنگی به روزه داران به ویژه روزه اولیها توصیه می شود.

دانشیار تغذیه بالینی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به وعده افطار روزه اولیها اشاره و بیان کرد: در وعده افطار روزه اولیها باید با یک لیوان آب ولرم روزه خود را افطار کنند تا ترشحاتی که در دستگاه گوارش، مری و معده غلیظ شده و بالا آمده پایین بروند و زمینه برای ترشح آنزیم ها و اسید معده مناسب و بعد از آب ولرم دو عدد خرما مصرف شود.

دکتر نوروزی با اذعان اینکه خرما حاوی دو ماده اصلی است اظهار داشت: قند خرما به سرعت افت قندخون ایجاد شده در ساعات ناشتایی را جبران می کند همچنین پتاسیم موجود در خرما پتاسیم بدن را که بیشتر از طریق تعریق از بدن خارج می شود و بدن به آن زیاد احتیاج دارد، تامین می کند.

وی مصرف سوپ، آش و حلیم را بهترین گزینه برای افطار دانست و بیان کرد: بعد از افطار تا وعده اصلی شام برای روزه اولیها باید یک ربع تا نیم ساعت فاصله باشد.

دکتر نوروزی توصیه کرد: بعد از افطار تا سحر حدود 200 گرم میوه و سبزیجات مانند خربزه، طالبی، هندوانه برای تامین آب بدن مصرف و از مایعات فراوان مانند آب و چای و شربت بعد از افطار تا سحر استفاده همچنین تا نیم ساعت بعد از افطار از مایعات خیلی سرد و داغ اجتناب شود و بعد از افطاری یک فعالیت بدنی مختصر مانند پیاده روی و بیدار شدن در زمان سحر و خوردن سحری برای همه بویژه روزه اولیها توصیه می شود.

متخصص طب ایرانی:شربت خاکشیر و تخم شربتی نوشیدنی مناسب برای ماه رمضان و فصل تابستان

  • PDF

 عضو هیات علمی طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد، برای جبران کم آبی بدن در ماه رمضان و فصل تابستان گفت: شربت خاکشیر، شربت تخم شربتی، شربت لیموترش با عسل، شربت بیدمشک و ... از شربت های مناسب در ماه رمضان و فصل تابستان هستند.

دکتر محمد نظری در گفتگو با وب دا اظهار داشت: با توجه به گرمای فصل و روزه داری در این ایام ،بدن دچار کم آبی شده و عطش بر روزه دار غالب می شود بدین منظور تدابیری باید اندیشید تا جبران کم آبی شود و از طرفی به بدن نیز آسیب نرسد.

این متخصص طب ایرانی در این راستا توصیه کرد: بین وعده افطار تا سحر از نوشیدنیهای مناسب از قبیل شربت خاکشیر باید استفاده شود که این شربت شامل یک قاشق غذاخوری خاکشیر است که باید در یک لیوان آب جوش مدت ده دقیقه دم بکشد، بعد با یک قاشق مرباخوری شکر مخلوط و میل شود.

متخصص طب سنتی ایرانی به شربت لیمو ترش با عسل اشاره و بیان کرد: آب یک عدد لیمو با یک قاشق عسل و مقدار لازم آب جوشیده خنک مخلوط و میل شود همچنین شربت بیدمشک و شربت تخم شربتی مفید است و توصیه می شود که جرعه جرعه میل شود و نوشیدن ناگهانی آن موجب رفلاکس می شود.

وی در ادامه اظهار داشت: دمنوش بهار نارنج با عسل، دمنوش بابونه با عسل، دمنوش گل گاوزبان "یک قاشق غذاخوریگل گاو زبان به همراه سه عدد مغز فندق کوبیده شده و یک عدد لیمو عمانی سوراخ شده با دو لیوان آب جوش که به مدت نیم ساعت دم کشیده است" از دیگر نوشیدنی های مناسب در فاصله افطار تا سحر به شمار می رود.

دکتر نظری همچنین به دمنوش ریحان با عسل، دمنوش اسطوخدوس با عسل، دمنوش رزماری با عسل نیز اشاره و تصریح کرد: همین تدابیر را می توان در فصل تابستان نیز انجام داد، مضافاً بر اینکه مصرف میوه های فصل و سبزی ها نیز توصیه می شود.

وی با توصیه بر مصرف سبزی و میوه مناسب فصل تابستان از قبیل آلو، توت، توت فرنگی، هندوانه، خیار، آلبالو، زردآلو و ... گفت: مصرف این میوه ها علاوه بر اینکه آب تحلیل رفته بدن را تأمین می کنند، برای برطرف کردن و پیشگیری از ابتلا به یبوست نیز مفید هستند.

متخصص طب سنتی ایرانی با بیان اینکه غذاهای مناسب فصل تابستان بیشتر غذاهای خنک و مایعات توصیه می شود، اظهار داشت: انواع آش ها شامل آش آلو، آبغوره، سماق، تمر هندی، آش رشته، دوغ، ماست و خیار یا آبدوغ با خیار توصیه می شود و از مصرف زیاد گوشت و مغزها پرهیز شود.

نشست شورای مدیران سازمان های بیمه گر و دانشگاه های علوم پزشکی خراسان رضوی

  • PDF

نشست شورای مدیران سازمان های بیمه گر با معاونین درمان دانشگاهها و دانشکده های علوم پزشکی استان خراسان رضوی برگزار شد.

به گزارش وب دا، این نشست با حضور رییس دانشگاه علوم پزشکی مشهد، معاون درمان دانشگاه، معاونین درمان دانشگاه های قطب، نمایندگان بیمه های تامین اجتماعی ، سلامت و نیروی های مسلح  و مدیران سازمان های بیمه گر استان به دبیری سازمان تامین اجتماعی برگزار شد.

در این نشست  به بررسی و تصویب آیین نامه عوارض و عفونت بعد از عمل، پیگیری و اجرای آیین نامه نظارتی پزشکان تمام وقت، ارائه اصلاحیه آیین ماه تشکیل کمیته تشخیص و تایید عوارض اعمال جراحی ،ارائه لیست اعمال جراحی مختلف که به حضور کمک جراح نیاز دارند و پیگیری و ارسال لیست اقلام و ملزومات پرستاری پرداخته شد.

آخرین اخبار