معاون پژوهش و فناوری دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به ابلاغ سياستهاي کلان علم و فناوري در شهريور 1393 توسط مقام معظم رهبري مي گويد: کسب مرجعيت علمي و فناوري در جهان ،بهينه سازي عملکرد و ساختار نظام آموزشي و تحقيقاتي،تحقق دانشگاه هاي اسلامي مبتني بر مباني و ارزش هاي اسلامي،افزايش درک اجتماعي از توسعه علم و فناوري،افزايش اثربخشي اقتصادي دانشگاه ها و تحول در تعاملات دانشگاه از جمله محورهاي اصلي اين سياستها است که دانشگاه علوم پزشکي مشهد براي تحقق آن، برنامه هاي مدوني را در دستور کار قرار داده است.
دکتر محسن تفقدی افزود: جلب مشارکت حداکثري اعضا هيات علمي در فعاليتهاي پژوهشي و فناوري، ارتقاء کيفيت و کاربردي نمودن طرح هاي تحقيقاتي و پژوهشي در راستاي اولويتهاي پژوهشي،توجه ويژه به موضوع فناوري، مراکز رشد، کلين روم و کارگاه توليد نيمه صنعتي دارو،توجه به تجهيز و تامين امکانات و تجهيزات پيشرفته آزمايشگاهي آزمايشگاه جامع تحقيقاتي،گسترش روابط بين الملل و ارتقا روابط موجود و تامين و جذب عضو هيات علمي پژوهشي و ساير نيروهاي تخصصي و پشتيبان پژوهش از جمله اهداف راهبردي است که در اين راستا در حوزه معاونت پژوهش و فناوري دانشگاه علوم پزشکي مشهد پيگيري مي شود.
فعالسازي مراکز تحقيقاتي دانشگاه،ايجاد مراکز توسعه تحقيقات باليني و تامين زير ساخت هاي لازم جهت انجام طرح هاي تحقيقاتي کلان از قبيل کوهورت و رجيستري بيماريها،تقويت مراکز رشد و تسهيل فعاليت شرکت هاي رشد فناوري ،گسترش و ارتقا مراودات بين المللي و بين دانشگاهي، روابط بين الملل، هدفمند نمودن برگزاي همايش ها، فرصت هاي مطالعاتي و اعزام اعضاي هيات علمي به همايش هاي بين المللي و افزايش جذب دانشجويان خارجي از ديگر اهدافي است که در اين معاونت پيگيري شده است.
در سال 93 يک هزارو 717 مقاله در دانشگاه علوم پزشکي مشهد تهيه شد و در سال جاري نيز يک هزار و 273طرح تحقيقاتي تا کنون به همت اعضاي هيات علمي اين دانشگاه توليد شده است که از اين تعداد 398 مقاله در پايگاه علمي ISI و 315 مقاله در پايگاه PUBMED نمايه شده است.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه علوم پزشکی مشهد به رتبه پژوهشي دانشگاه در سالهاي اخير اشاره کرد و گفت: اجراي برنامه هاي هدفمند موجب شد که در سال گذشته رتبه پژوهشي اين دانشگاه با دو پله صعود به سوم برسد که اين امر نتيجه تلاش و برنامه ريزي هاي مدون معاونت پژوهشي و همت و پشتکار اعضاي هيات علمي بوده است.
ايجاد شرکتهاي دانش بنيان يکي از اقدامات موثر در توليد محصولات فناورانه به شمار مي رود و دانشگاه علوم پزشکي مشهد در دو سال اخير توجه ويژه اي به اين موضوع نموده است به طوري که در دو سال اخير به 9 شرکت دانش بنيان در حوزه هاي تجهيزاتي، توليد دارو و خدمات مجوز تاسيس اعطا شده است.
در حال حاضر 40 شرکت در مراکز رشد فناوري دارويي و سلامت دانشگاه علوم پزشکي مشهد مستقر هستند که تا کنون 5 شرکت موفق به کسب عنوان دانش بنيان از کارگروه ارزيابي شرکت هاي دانش بنيان رياست جمهوري شده اند.
حمايت از ثبت اختراعات پژوهشگران و محققان يکي از برنامه هاي اولويت دار معاونت پژوهشي دانشگاه علوم پزشکي مشهد به شمار مي رود و در اين راستا در دو سال گذشته 41 مورد حمايت از مخترعان دانشگاه صورت گرفت.
در سال گذشته اولويتهاي پژوهشي و تحقيقاتي دانشگاه علوم پزشکي مشهد به طور کامل بازنگري شد و با حذف حمايت ويژه از پژوهش هاي هدفمند در دانشگاه، 13 کميته در حوزه هاي فرهنگ، الگوي زندگي، توسعه و اخلاق، بيماريهاي قلب و عروق، ليشمانيا، فراورده هاي گياهي، بيماريهاي اعصاب و روان، مواد دنداني، سلولهاي بنيادي، مراقبت هاي بارداري و پيش از بارداري، ديابت، فناوري هاي نوين، مصرف منطقي دارو، رجيستري بيماريها و HTLV1 راه اندازي شد.
رييس دانشگاه علوم پزشکي مشهد به نقش مراکز تحقيقاتي در توسعه پژوهش و ارتقاء دانشگاه در رتبه هاي ملي و بين المللي اشاره و مي گويد: در حال حاضر در اين دانشگاه 48 مرکز تحقيقات در گروههاي مختلف علمي فعاليت مي کنند که از اين تعداد 8 مرکز داراي موافقت قطعي، 28 مرکز داراي موافقت اصولي از وزارت بهداشت و 28 مرکز داراي مصوبه شوراي پژوهشي دانشگاه هستند.
در حال حاضر، 24 مجله در دانشگاه علوم پزشکي مشهد منتشر مي شود که از اين تعداد 17 مجله به زبان انگليسي و 7 مجله به زبان فارسي است.
نمايه شدن مجلات دانشگاهي در پايگاههاي علمي يکي از امتيازات ويژه به شمار مي رود و در حال حاضر 4 مجله دانشگاه علوم پزشکي مشهد در پايگاههاي Pub Med /ISI و پنج مجله زنان، مامايي و نازايي ايران ، فيزيک پزشکي، گوش و حلق و بيني، علوم پايه پزشکي و Archives of bone and joint surjery در Scopus نمايه مي شود. همچنين نمايه هاي متعددي در پايگاههاي Embase، DOAJ، Index Copernicus وEbsco وISC براي مجلات علمي دانشگاه علوم پزشکي مشهد اخذ شده است.
گسترش روابط بين الملل، گسترش روابط بين دانشگاهي، ارتقا روابط بين الملل، هدفمند نمودن برگزاري همايش ها، فرصت هاي مطالعاتي و اعزام اعضاي هيات علمي به همايش هاي بين المللي و افزايش جذب دانشجويان خارجي از ديگر اهدافي است که در معاونت پژوهشي دانشگاه علوم پزشکي مشهد دنبال مي شود و با توجه به اين رويکرد در حال حاضر اين دانشگاه رتبه نخست کشور را در پذيرش دانشجويان خارجي به خود اختصاص داده است.
انتشارات معاونت پژوهشي دانشگاه علوم پزشکي مشهد نيز در دو سال اخير اقدامات جدي را در راستاي دستيابي به اهداف برنامه ريزي شده داشته است و اين تلاش ها موجب شد که در سال جاري موفق به کسب عنوان ناشر برگزيده از سوي اداره فرهنگ و ارشاد خراسان رضوي در بيست و سومين هفته کتاب جمهوري اسلامي ايران شود.
در سال گذشته 26 عنوان کتاب در دانشگاه علوم پزشکي مشهد تاليف، 11 عنوان کتاب ترجمه و 26 عنوان تجديد چاپ شدکه اين اقدامات نشان دهنده تلاش و همت اعضاي هيات علمي اين دانشگاه در راستاي توسعه علم و پژوهش در جامعه بوده است.