نظارت ها بر اماکن حساس در ایام تابستان تشدید شده است

  • PDF

بهداشت محیط چیست و چه اهدافی را دنبال می کند؟ آیا بهداشت محیط به دنبال سلامت محیط در ارتباط با انسان است و یا صرفا اهتمام خود را به بهداشت محیط برای محیط گذاشته است؟

بر اساس تعاریف متعددی که ارائه شده می توان بهداشت محیط را به نوعی کنترل تمامی عواملی دانست که می توانند اثرات سویی بر سلامت انسان بگذارند.

با این تعریف می توان گفت بهداشت محیط تلاش دارد تا از سلامت انسان در برابر محیط مراقبت کرده و هم محیط را سالم نگاه دارد و هم انسان را از خطرات روبه روشدن با محیط ناسالم در شرایط متغیر محافظت کند.

بهداشت محیط در عمق تلاش خود به ارزیابی و کنترل فاکتورهای محیطی که بالقوه بر سلامت افراد تاثیر دارد می پردازد و پیشگیری از بیماری ها و حمایت از محیط های سالم را در برنامه خود قرار داده است.

شاید اگر به زبان ساده بخواهیم بهداشت محیط را تعریف کنیم باید بگوییم کنترل تمامی عوامل محیطی مانند هوا، آب و خاک به شکلی که برای انسان و متعلقات او زیان آور نباشد بهداشت محیط است.

در تاریخ بیست و چهارم تیر سال 71 مصوبه ای در دولت ابلاغ شد که بر اساس آن «بهداشت محیط» عبارت است از کنترل عواملی از محیط زندگی که به گونه‌ای روی سلامت جسمی، روانی و اجتماعی انسان تاثیر می‌گذارند.

این تعریف در آئین نامه اجرایی قانون اصلاح ماده 13 قانون مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی مصوب هجدهم خرداد ماه سال 92 نیز به کار رفته و بهداشت محیط را کنترل عوامل یاد شده بر سلامت انسان دانسته است.

 در این میان نکته اساسی اهمیت حفظ بهداشت محیط  در ایران و خصوصا در شهر زیارتی و پرجمعیت مشهد؛ نظارت بر اماکنی است که به صورت مستقیم در حال عرضه محصولات خود به زائران و مجاروان می باشند.

حجم بالای زائران مضجع شریف علی بن موسی الرضا(ع) موجب می شود، اهمیت سلامت اماکن غذایی، محیط های گردشگری و محل های تولید مواد غذایی بیش از پیش خودنمایی کند تا مبادا با به خطر افتادن سلامت مردم، ضریب اطمینان مورد نیاز به خطر افتد.

جهت روشن شدن اهمیت نظارت کارشناسان امر بر بهداشت محیط در استان خراسان رضوی گفت‌وگویی با مهندس علی اصغر حسنی؛ مدیر بهداشت محیط و حرفه ای دانشگاه علوم پزشکی مشهد

 انجام داده و کم و کیف کار در ایام تابستان را جویا شدیم.

برنامه های نظارتی بهداشت محیط در فصل تابستان با توجه به افزایش حضور زائران در مشهد و گرم شدن تدریجی هوا به چه شکل است؟

 

ما همه ساله با توجه به این که در فصل تابستان ،حضور مسافرین و زائران امام رضا (ع) بیشتر می شود، برنامه هایی داریم که در آن تلاش می شود از لحاظ بهداشتی شرایطی را فراهم شود که کمترین مشکلات را برای زائرین داشته و درصد رضایت مندی این عزیران را بالا ببریم.

معمولا در این ایام بیشترین تاکید و مراجعه همکاران ما به اماکن حساس از جمله در بحث مواد غذایی مانند( رستوران ها، آشپزخانه ها و فست فودها)، اماکن بین راهی و پر تردد (ترمینال فرودگاه و راه آهن) اماکن تفریحی از جمله استخرهای شنا است.

البته تاکید ما بر استخرهای شنا به دلیل تعطیلی مدارس و حضور دانش آموزان در استخرهای شنای سطح استان است و به دلیل بیماریها و مشکلاتی که از طریق آب امکان انتقال آن به افراد وجود دارد در این حوزه نظارت بالایی خواهیم داشت.

در ایام تابستان و گرمای هوا مردم و زائران جهت تهیه نوشیدنی ها و تهیه یخ اقدام می کنند که در این خصوص نیز نظارت کافی جهت عدم انتقال آلودگی های ثانويه یخ به انسان داریم.

یخ های خوراکی و بسته بندی شده بدون آلودگی و بهداشتی است و توصیه ما به زائران استفاده از این نوع یخ ها است که به طور مستقیم می تواند مورد مصرف قرار بگیرد.

البته یخ های غیر خوراکی و ساندویچی نیز وجود دارد که از این یخ ها تنها جهت خنک کردن به صورت غیر مستقیم استفاده می شود و نظارت ما بر کیوسک های عرضه این نوع یخ ها صورت می گیرد.

تیم های نظارتی و بهداشتی در سطح استان در ساعات اداری و غیر اداری خصوصا در مناطق اطراف حرم مطهر و مناطق ییلاقی استان فعال هستند.

علی رغم دستور العملی که ساعت فعالیت ما را هشت صبح تا هشت شب نشان می دهد اما به دلیل حساسیت موضوع تا ساعت 11 شب فعالیت و حضور مستمری داریم.

بر این اساس، بازدیدها به صورت مستمر بر اساس چک لیست ها انجام می شود و علاوه بر آن کارکنان این مراکز نیز از نظر سلامت و دارا بودن کارت بهداشت مورد ارزیابی قرار می گیرند.

بنابراین اگر مکانی دارای شرایط بهداشتی عنوان شده باشد از نظر ما مکانی بهداشتی و سالم به حساب می آید و می تواند فعالیت خود را داشته باشد.

جهت مشخص شدن این مهم نمونه برداری هایی از محصول در حال ارائه ي این مکان ها صورت می گیرد تا کیفیت محصول، مورد تائید قرار بگیرد.

نمونه برداری از آب شرب شهر، کلر سنجی آب، نمونه برداری از آب استخرهای شنا، امنیت مواد غذایی، آب میوه ها، بستنی و هر چیزی که ضرورت استفاده آن در ایام تابستان برای زائران و مجاوران شهر مقدس مشهد وجود دارد.

سامانه 190 به صورت 24 ساعته به انتقال شکایات مردم از امکان عمومی عنوان شده می پردازد و در اماکن حساس ، اطلاع رسانی این سامانه در مقابل دید مردم قرار داده شده است تا در صورت دیدن کوچکترین مشکلی در مسیر رفع آن بین 24 تا 72 ساعت اقدام شود.

در هر صورت در پایان این گزارش آن چه مهم است سلامت مردم و زائران می باشد که باید با نظارت درست و به موقع تحت عنوان بهداشت محیط حاصل آید.