برنامه راهبردی را به گفتمان قالب دانشگاه تبدیل می کنیم

مدیر نوسازی و تحول اداری در گفتگوی تفضیلی با وب دا، در خصوص تدوین سند راهبردی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در مرداد ماه 1393 از سوی هیئت ريیسه دانشگاه مصوبه ای جهت تدوین سند راهبردی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به معاونت توسعه ابلاغ شد.

به گزارش وب دا، محسن صادق پور با اشاره به اینکه تا پیش از این، سند راهبردی برای سالهای 1388 تا 1390 تدوین شده و آن زمان حدود سه سال از انقضای آن سند گذشته و طی این مدت عملا برنامه راهبردی برای دانشگاه وجود نداشت افزود: از جمله آسیب های عدم وجود برنامه راهبردی، نبود چشم انداز برای تدوین برنامه های عملیاتی بود.

وی گفت: دغدغه مدیران عالی دانشگاه در دوره جدید آن بود که جهت و سیاست دانشگاه مشخص شود. بر این اساس کار برای دست یابی به این مهم با جلساتی در دفترمعاونت توسعه مدیریت و منابع دانشگاه شروع شد که در آن برخی مشاورین حوزه ریاست نیز شرکت داشتند و در نتیجه بحث های مقدماتی در خصوص فرایند تدوین سند راهبردی کلید خورد. در آن جلسات تصمیم گرفته شد کمیسیونی برای تدوین برنامه راهبردی شکل گیرد و دبیرخانه نیز در مدیریت نوسازی و تحول اداری دانشگاه مستقر گردد.

صادق پور تصریح کرد: در مسیر تهیه این سند از تمامی ظرفیت های دانشگاه استفاده شد و بدین منظور از کلیه معاونت ها  در خواست شد تا نماینده ای تام الاختیار به کمیسیون برنامه ریزی راهبردی معرفی کرده و از طرف دیگر افراد حقیقی و صاحب نظر را جهت عضویت در کمیسیون دعوت کردیم .

وی به تصمیم مهمی که در نیمه دوم سال 93 اتخاذ شد اشاره کرد و افزود: بر اساس چشم اندازی که در نظر گرفته شده بود تصمیم گرفتیم کار را عملا در سال 94 انجام دهیم تا همزمان با تهیه سیاست های کلان برنامه ششم توسعه، این سیاست ها را در آخرین سال اجرای برنامه ششم مدنظر قرار دهیم هر چند که بعدا این برنامه نیز تمدید شد.

مدیر نوسازی و تحول اداری دانشگاه به برگزاری شش جلسه کمیسیون برنامه ریزی راهبردی در این مدت اشاره داشت و افزود: نقشی که این کمیسیون برای خود تعریف کرده بود راهبری برنامه راهبردی بود و وظیفه تدوین برنامه را به کارگروهی تخصصی در زیر مجموعه خود سپرد و کارگروه را مامور انجام آن نمود. بدین منظور کارگروه تخصصی ضمن بررسی کلیه اسناد بالادستی مرتبط و وضعیت موجود و توانایی‌های دانشگاه از نظر مدیران سطح راهبردی، با برگزاری 32 جلسه، ماموریت، چشم‌انداز، ارزش‌های بنیادین و راهبردهای دانشگاه را تدوین کرد. وی به فشردگی برگزاری این جلسات اشاره می کند، به نحوی که برخی اوقات در طول یک هفته حتی سه جلسه نیز برگزار می شد.

چه افرادی در کمیسیون و کارگروه حضور داشتند؟

مدیر نوسازی و تحول اداری دانشگاه گفت: بسیاری از اعضای کمیسیون و کارگروه تخصصی تدوین سومین سند راهبردی دانشگاه، در تدوین دو برنامه راهبردی گذشته نقش اساسی داشتند و اعضای جدیدی نیز که حضور یافتند به لحاظ تخصصی و از لحاظ علمی از تجربه کافی برخوردار بودند. در این میان از تجارب و علم دو مشاور از خارج دانشگاه از جمله مشاور منابع انسانی استاندار خراسان رضوی و مشاور بین المللی سازمان ها که در تدوین برنامه راهبردی سازمان های بزرگی نیز مشارکت داشته اند استفاده شد.

حضور مشاورین ریاست دانشگاه، نمایندگان تام الاختیار معاونت ها در سطح مدیران راهبردی، برخی اعضای هیات علمی از دیگر ویژگی های کمیسیون و کارگروه تخصصی بود.

چه مدت زمان برای تدوین سند راهبردی دانشگاه صرف شد؟

صادق پور گفت: فرای انجام مقدمات و تصمیمیات اتخاذ شده در ابتدای کار، تدوین سند راهبردی دانشگاه از نیمه دوم سال 94 آغاز و تا پایان اردیبهشت ماه سال 95 به طول انجامید؛ یعنی عملا 8 ماه زمان صرف تدوین آن گردید. ضمن اینکه در این مدت حدود 2500 نفر ساعت، کار کارشناسی در دبیرخانه صرف آن گردید.

چه ویژگی خاصی در تدوین این سند نسبت به دیگر اسناد دانشگاه وجود دارد؟

وی گفت: این سند در 83 صفحه تدوین گردیده و دارای 41 راهبرد در حوزه های مختلف آموزشی، فرهنگی، پژوهشی، بهداشتی، درمانی و توسعه منابع است. پایش و نظارت، آموزش و فرهنگسازی و انعطاف پذیری، سه ویژگی مهم سومین سند راهبردی دانشگاه علوم پزشکی مشهد است که تلاش دارد نقشه راه دانشگاه را در پنج سال آینده تبیین کند.

مدیر نوسازی و تحول اداری تصریح کرد: کارگروه تخصصی در تمام این مدت فعال خواهد بود و نتایج پایش و نظارت را به فراخور در اختیار ستاد برنامه دانشگاه قرار خواهد داد تا در صورت نیاز نسبت به اعمال تغییرات، همگام با تغییرات محیطی اقدام نماید.

صادق پور گفت: برای کلیه مدیران در سطوح مختلف بسته آموزشی در این خصوص تعریف خواهیم کرد تا این برنامه به گفتمان قالب مدیران تبدیل شود.

وی ابراز امیدواری کرد از این پس کلیه برنامه های عملیاتی در راستای برنامه راهبردی تدوین شود.

مدیر نوسازی و تحول اداری دانشگاه در پایان ضمن تشکر از حمایت های رییس دانشگاه و معاونت توسعه مدیریت و منابع، مشاورین ریاست، اعضای هیات علمی و کلیه مدیران سطح راهبردی و کارشناسان دبیرخانه، مشاورین خارجی و تمامی دست اندرکاران از ستاد برنامه و هیات ريیسه دانشگاه که هر کدام در دو جلسه جداگانه به بررسی کامل این برنامه و ارائه نقطه نظرات خویش پرداختند تشکر کرد و افزود: اکنون پس از تصویب هیات محترم ريیسه، برنامه راهبردی در دستور کار هیات امنای دانشگاه قرار دارد.