گزارش؛ حضور متخصصان و صاحبنظران برجسته در سمپوزیوم تغذیه

  • PDF

 در روز دوم کنگره بین المللی تغذیه از مطالعات پایه تا مداخلات بالینی، سمپوزیومی با هدف رفع چالش های تغذیه ای و ایجاد شبکه تغذیه ای در ایران با حضور اعضای سازمان های بهداشت جهانی، یونسکو، یونیسف و متخصصان برجسته ایران و جهانی برگزار شد.

به گزارش ستاد خبری کنگره بین المللی تغذیه، دکتر مجید غیور مبرهن دبیر کل کنگره بین المللی تغذیه در این سمپوزیوم ضمن قدردانی از حضور نمایندگان و مسئولانی از سازمان معتبر جهانی و وزارت بهداشت،  برگزاری این همایش را فرصتی ارزشمند در راستای برنامه ریزی برای بهبود شرایط تغذیه ای در ایران عنوان کرد.

تغییر در سبک زندگی و کاهش فعالیت از عوامل مهم زمینه ساز در بروز بیماری ها

پرفسور صدیق نماینده سازمان بهداشت جهانی در این سمپوزیوم با تاکید بر اینکه سبک زندگی مردم جهان در حال تغییر است و در مقابل سطح فعالیت نیز کاهش یافته است اظهار داشت: تغییر در سیمای بیماری ها اکتسابی شده و تغذیه نامناسب مسئول این امر است.

وی افزود: امروزه در بسیاری از کشورهای در حال توسعه بیماری های واگیر دار، دیگر عامل مرگ و میر نیست بلکه بیماری های غیر واگیر نظیر سرطان، دیابت، فشار خون و بیماری های قلبی و عروقی مهمترین عامل مرگ ومیر به شمار می رود.

وی افزود: در حال حاضر 80 درصد عامل مرگ و میر در کشورهای در حال توسعه به علت چاقی بوده و این در حالی است که یک چهارم مردم ایران چاق هستند و چاقی در دوران کودکی مشکلی است که باید به آن به شکلی جدی پرداخت.

پرفسور صدیق با تاکید بر اینکه ما می خواهیم در آینده ایران و کشورهای جهان جمعیتی سالم داشته باشند تصریح کرد: به همین منظور ایجاد شبکه تغذیه ای با حضور متخصصان تغذیه می تواند نقش موثری در موفقیت این برنامه داشته باشد.

وی تاکید کرد: باید با همکاری صاحبنظران به برنامه ای واحد دست یافت که چگونه می توان مشکلات و مصرف غذاهای ناسالم را در کشور ایران کاهش داد و مشکلاتی نظیر پرخوری، چاقی و عدم فعالیت را بهبود بخشید.

پرفسور صدیق با بیان اینکه ایران در حال پیشرفت در این زمینه است و این امر جای بسی خرسندی است تصریح کرد: ایجاد شبکه ای از مراکز تغذیه ای در کشور به سرپرستی وزارت بهداشت و همکاری متخصصان تغذیه می تواند گام موثری در راستای بهبود شرایط تغذیه ای ایران باشد.

رژیم غذایی نامناسب مهمترین عامل در بروز بار بیماری ها

پرفسور برانکا مسئول بخش تغذیه سازمان بهداشت جهانی مهمترین و نخستین عامل خطر ساز در بروز بیماری ها در جهان را رژیم غذایی نادرست عنوان کرد و اظهار داشت: سوء تغذیه مادر و کودک و چاقی از دیگر عوامل مهم اثر گذار در بروز بیماری ها در مناطق مختلف جهان به شمار می رود.

به گزارش ستاد خبری کنگره بین المللی تغذیه،  با اشاره به اینکه سوء تغذیه، چاقی و رژیم غذایی نادرست عامل یک چهارم مرگ ها در جهان به شمار می رود خاطر نشان کرد: در 20 سال گذشته تغییر در سبک زندگی مردم و افزایش غذای بیشتر در کنار کاهش مصر ف میوه و سبزی موجب افزایش چاقی در دنیا شده است.

پرفسور برانکا سطح پیشنهادی مصرف میوه و سبزی را حداقل 400 گرم در روز عنوان کرد که بسیاری از مردم دنیا از این مقدار کمتر استفاده می کنند و در مقابل مصرف گوشت های فرآوری شده، شکر و نوشیدنی های گاز دار در دنیا افزایش یافته است.

مسئول بخش تغذیه سازمان بهداشت جهانی تصریح کرد: به منظور رفع این چالش سازمان بهداشت جهانی در سال 2014 دومین کنفرانس تغذیه را با هدف پایان دادن به گرسنگی و بهبود تغذیه مردم دنیا برگزار نمود.

پرفسور برانکا خاطر نشان کرد: در این راستا برنامه ای در سازمان بهداشت جهانی تهیه شده است که تا سال 2030 مشکلات تغذیه ای مردم دنیا از جمله سوء تغذیه و استفاده از غذاهای ناسالم به اتمام برسد.

وی تاکید کرد: تغذیه خوب و مناسب بخش مهمی از برنامه کاهش مرگ و میر ناشی از بیماری هاست.همچنین تغذیه در امور دیگری همچون موفقیت تحصیلی، کارایی شخصی و .........موثر است.

پرفسور برانکا، گسترش برنامه های آموزشی، بهبود سیستم های بهداشتی مداخله گر در امر تغذیه، سرمایه گذاری در زمینه غذای مناسب و بازبینی و تقویت دولت ها را از جمله راهکارها در راستای دستیابی به برنامه های 2030 عنوان کرد.

وی حذف چربی با ترانس بالا، کاهش مصرف شکر و نمک، افزایش مالیات شرکت های تولید کننده مواد غذایی مضر را از دیگر برنامه های این سازمان برشمرد.

پرفسور برانکا تصریح کرد: در کنار این برنامه ها باید از مادران در دوران شیردهی حمایت و برنامه ها در راستای افزایش مصرف میوه و سبزی نیز افزایش یابد.

بررسی سیاست های منطقه ای WHO  برای ترویج رژیم غذایی سالم 

پرفسور دکتر ایوب نماینده سازمان بهداشت جهانی دیگر سخنران کنگره این سمپوزیوم به سیاست های منطقه ای WHO  برای ترویج رژیم غذایی سالم  و چالش های تغذیه در منطقه EMRپرداخت.

وی با اشاره به وضعیت تغذیه در نواحی شرقی مدیترانه اظهار داشت: وضعیت شیردهی در این نواحی 29 درصد و کمتر از میانگین جهانی است و همچنین کمبود ریز مغذی ها از جمله کمبود روی، ویتامین A، B,D روی و کلسیم از چالش هایی است که دراین مناطق با آن روبرو هستند.

وی با بیان اینکه در حال حاضر 53 درصد علت مرگ و میر در مناطق شرقی مدیترانه به علت بیماری های غیر واگیر است اظهار داشت: بیش از 43 میلیون نفر از مردم این مناطق به بیماری دیابت مبتلا هستند و میزان ابتلا به چاقی در این مناطق بیش از میانگین جهانی است.

پرفسور ایوب تاکید کرد: همچنین در این مناطق مصرف نمک، چربی و شکر نیز بیش از میانگین جهانی است.

وی افزود: در این راستا سازمان بهداشت جهانی در تلاش برای تغییر سیستم های غذایی و بهبود وضعیت تغذیه در این مناطق است.

نماینده سازمان بهداشت جهانی به نقش رسانه های جمعی در تغییر سبک زندگی مردم اشاره کرد و اظهار داشت: بر اساس بررسی های انجام شده 62 درصد تبلیغات غذای ناسالم از طریق رسانه ها صورت می گیرد که در این مسیر باید برنامه های منسجمی طراحی شود.

وی اظهار داشت: در حال حاضر به طور تقریبی تمام مناطق جهان مصرف شکر زیادی را دارند و باید هدف اصلی کاهش مصرف این ماده غذایی باشد.

پرفسور ایوب افزود: بسیاری از کشورها کاهش مصرف شکر را در دستور کار خود قرار داده اند و بر اساس برنامه ریزی قرار است تا سال 2025 مصرف غذاهای سالم جایگزین غذاهای ناسالم در مناطق مختلف جهان شود.

تمرکز بر پیشگیری و کنترل سوء تغذیه در ایران تا سال 2025

مدیر کل دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی ، فراهم آوری منابع مناسب و غذای سالم یکی از استراتژی های مهم وزارت بهداشت به شمار می رود اظهار داشت: بر اساس برنامه این وزارت خانه، پیشگیری و کنترل سوء تغذیه تا سال 2025 در ایران دنبال می شود.

به گزارش ستاد خبری کنگره بین المللی تغذیه،  دکتر زهرا عبداللهی ، افزایش مصرف میوه و سبزی، کاهش مصرف نمک و چربی، دستیابی به غذای مناسب و سالم، کاهش فاکتورهای  خطر ساز زیست محیطی و کشاورزی، برچسب گذاری مواد غذایی و نظارت بر اماکن عمومی از جمله برنامه ها در راستای دستیابی به هدف تعیین شده تا سال 2025 برشمرد.

وی با بیان اینکه سیاست های مختلفی در راستای کنترل و بهبود وضعیت تغذیه ای در ایران تبیین شده است و در این راستا کمیته های مختلفی زیر نظر رییس جمهور و وزیر بهداشت تشکیل شده است اظهار داشت: در استراتژی تغذیه ای ایران پیشگیری و کنترل تولد نوزاد با وزن کم، کاهش مصرف نمک و چربی، بهبود وضعیت تغذیه ای و افزایش مصرف میوه و سبزی حداقل 5 واحد در روز دنبال می شود.

مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی به وضعیت سوء تغذیه در ایران اشاره کرد و گفت: بر اساس بررسی های انجام شده  وضعیت تولد نوزادان با وزن کمتر از دو کیلو و 500 گرم و سوء تغذیه در ایران کاهش یافته است.

دکتر عبداللهی افزود: در سال های 2011 و 2012 میزان آنمی در ایران بالا بود و با اقدامات انجام شده در حال حاضر شاهد بهبود این وضعیت هستیم.

وی گفت: اجرای برنامه پیشگیری و کنترل از کمبود ید  از دیگر برنامه هایی بود که در ایران به اجرا در آمده است  این کشور یکی از کشورهای پیشرو در این زمینه به شمار می رود.

مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی به اجرای برنامه ملی تغذیه در ایران اشاره کرد و اظهار داشت: در این راستا کشور ایران به موفقیت های خوبی در کمبود وزن کودکان زیر 5 سال، کاهش کمبود روی، تولد نوزادان با وزن کم و کاهش کمبود ید دست یافته است.

دکتر عبداللهی با تاکید بر اینکه اگر چه موفقیت های خوبی در حوزه بهبود وضعیت سوء تغذیه در کشور ایجاد شده است اما  هنوز با چالش هایی در حوزه تغذیه در ایران روبرو هستیم.

وی کمبود روی در کودکان زیر  دو سال، کمبود ویتامین A در خانم های باردار، کمبود ویتامین دی، افزایش چاقی در دوران کودکی را از جمله مشکلات تغذیه ای در کشور برشمرد.

دکتر عبداللهی تصریح کرد: در حال حاضر 60 درصد گروه سنی بالغین در کشور چاق و یا دچار اضافه وزن هستند و در برخی از استان ها این میزان به 70 درصد می رسد.

وی افزود: کلسترول بالا، دیابت و فشار خون بالا از دیگر مشکلات ناشی از تغذیه ناسالم در کشور به شمار می رود  که با توجه به تغییر در سبک زندگی گسترش این بیماری ها در کشور در حال افزایش است.

مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی افزود: با وجود تمام پیشرفت ها هنوز ایران با چالش های مهمی در حوزه تغذیه روبروست و باید در این زمینه تصمیم های جدی اتخاذ شود و برنامه های رفع کمبود زیر مغذی ها و همچنین کاهش مصرف نمک و شکر و بهبود سوء تغذیه بازبینی شود. 

 

باتشکر از حسن توجه شما به پایگاه خبری وبدا، خواهشمند است نظرات، انتقادات و پیشنهادهای خود را در مورد متن منتشر شده ارسال فرمایید.
پیام های ارسالی پس از بررسی منتشرخواهد شد.