بررسی کمبود زیر مغذی ها و استراتژی های غنی سازی مواد غذایی

  • PDF

دومین روز کنگره بین المللی تغذیه از مطالعات پایه تا مداخلات بالینی با برگزاری پنل های تخصصی و با حضور اساتید برجسته دنبال شد.

به گزارش ستاد خبری کنگره بین المللی تغذیه ، پرفسور المادفا از دانشگاه وین در پنل تخصصی"کمبود زیر مغذی ها و استراتژی های غنی سازی مواد غذایی" به نتایج بررسی های انجام شده در زمینه کمبود روی پرداخت و اظهار داشت: کمبود این ریز مغذی می تواند منجر به مشکلاتی از جمله اختلال در رشد،کاهش سطح ایمنی و غیره...شود.

وی به تفاوت رژیم هایی غذایی پرداخت و گفت: از آنجایی که میزان فیتیک اسید در غذاهای گیاهی بالاست جذب زینک(روی) و فراهمی زیستی آن کاهش یافته و در نتیجه سطح روی در گیاهخواران پایین تر است.

پروفسور المادفا به استراتژی های غنی سازی مواد غذایی اشاره کرد و اظهار داشت: اگر روی به تنهایی به عنوان ریز مغذی به غذا اضافه شود  نسبت به حالتی که همراه دیگر ریز مغذی ها نظیر آهن و کلسیم استفاده شود جذب و فراهمی زیستی بیشتری خواهد داشت.

وی به مطالعات انجام شده در مناطق مختلف دنیا اشاره کرد و اظهار داشت: نتایج حاصل از این مطالعات نشان دهنده موفقیت غنی سازی مواد غذایی در جبران کمبود روی می باشد.

لزوم برچسب گذاری مواد غذایی و هشدار میزان مواد مضر در هر محصول

پرفسور برانکا مسئول تغذیه سازمان بهداشت جهانی نیز در این پنل تخصصی در خصوص دستورالعمل های برچسب گذاری غذا صحبت نمود و گفت: هدف از برچسب گذاری، شفاف سازی ماهیت مواد بکار رفته در محصولات، مزایای آنها در سلامت بدن و ارائه اطلاعات در خصوص ارزش های غذایی است.

وی افزود: در حال حاضر مشکل برچسب مواد غذایی به دلیل قرار گرفتن در پشت بسته ها ، دور از چشم مصرف کننده است و استراتژی مهم این است که این برچسب ها بر روی محصولات قرار گیرد تا مصرف کنندگان در ابتدای امر آن را مشاهده کنند.

پروفسور برانکا افزود: در برچسب های مواد غذایی باید میزان و اهمیت هر ماده را مشخص کنند و به طور فرضی می تواند با اشکال شش گوش سیاه میزان کالری هر ماده نمایش داده شود و اگر میزان کالری، نمک و یا شکر آن محصول بیش از میزان مجاز باشد یکی از این اشکال سیاه به آن تعلق گیرد.

وی گفت: مدل دیگر این است که میزان سلامت مواد غذایی را با استفاده از رنگ ها ( از سبز تا قرمز) به مصرف کنندگان نشان داد.

وی افزود: با اجرای این برنامه ها ضمن اطلاع مصرف کنندگان، تولید کنندگان نیز تلاش می کنند به طور مداوم کیفیت مواد غذایی تولیدی خود را افزایش دهند.

این نماینده سازمان بهداشت جهانی تاکید کرد: نشان گرها باید به گونه ای باشد که تمامی افراد با سطح سواد متفاوت قادر به درک آن باشند به خصوص کودکان که نقش مهمی در تصمیم والدین در جهت انتخاب غذا دارند.

بررسی تاثیر نیتریک اکساید در سیستم قلبی و عروقی

پرفسور سالوادور مونکادا استاد دانشگاه منچستر نیز در این پنل تخصصی در خصوص نقش نیتریک اکساید در سیستم قلبی و عروقی و ارتباط آن با اعمال متابولیک بدن پرداخت .

وی گفت: نبود نیتریک اکساید در بدن می تواند منجر به بروز بیماری های مختلف نظیر فشار خون بالا، چربی خون بالا، نارسایی مزمن کلیوی، دیابت و .....شود. علاوه بر این در صورت افزایش نیتریک اکساید ریسک بروز استرس اکسیداتیو نیز بالا می رود.

مصرف زیاد نمک موجب بروز چاقی می شود

دکتر لیلا آزاد بخت استاد تغذیه دانشگاه تهران نیز در این پنل تخصصی در خصوص ارتباط نمک و چاقی سخنرانی کرد و گفت: در بررسی هشتاد مطالعه صورت گرفته در این زمینه مشخص شد ارتباط واضحی بین افزایش مصرف نمک و چاقی، افزایش BMI و چاقی دور کمر وجود دارد چرا که مصرف مقادیر بالای نمک سبب تشنگی شده که این امر احتمال مصرف نوشیدنی به خصوص نوشیدنی های شیرین را بیشتر می کند.

وی افزود: از سوی دیگر غذاهای شور معمولا چربی بیشتری داشته و این خود عامل مهمی در بروز چاقی است.

این استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران خاطر نشان کرد: کاهش مصرف نمک می تواند گامی موثر در بهبود وضعیت تغذیه ای ایران و بروز بیماری های زمینه مرتبط شود. 

باتشکر از حسن توجه شما به پایگاه خبری وبدا، خواهشمند است نظرات، انتقادات و پیشنهادهای خود را در مورد متن منتشر شده ارسال فرمایید.
پیام های ارسالی پس از بررسی منتشرخواهد شد.