مجوزی مبنی بر تائید دمنوش یا چای لاغری صادر نشده است

  • PDF

مدیر نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: تا کنون مدیریت نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی این دانشگاه مجوزی مبنی بر دمنوش یا چای لاغری صادر نکرده و در عین حال نظارت کامل بر واحدهای تولیدی و وارداتی چای و دمنوش های گیاهی دارد.

به گزارش وب دا؛ علاوه بر محبوبیت چای به عنوان یک نوشیدنی فرح بخش؛ امروزه چای توجهات مجامع علمی را نیز به خود جلب نموده است؛ زیرا چای شامل فلاوانول ها و آنتی اکسیدان هایی است که بر اساس پژوهش ها می تواند بر سلامت انسان موثر باشد.

از سالیان دور دمنوش های مختلف نیز در بین خانواده های ایرانی جای داشته و امروزه این دمنوش ها در انواع مختلف و در بسته های کیسه ای در بازار موجود و طرفداران بسیاری نیز دارد.

 در این میان شرکت هایی با ادعای لاغری دمنوش ها تلاش در بازار گرمی این محصول داشته و بالاترین میزان فروش را به خود اختصاص داده اند و مدعی هستند با استفاده از این دمنوش ها می توان وزن خود را کاهش داد و لاغر شد.

از این جهت در گفت و گویی با دکتر اسماعیل زاده؛ مدیر نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بر آن شدیم تا  حقیقت این امر را مورد بررسی قرار داده و مخاطبین خود را در این خصوص آگاهی دهیم.

چای سفید با کمترین فرآوری تولید می شود

دکتر اسماعیل زاده در ابتدا گفت: چای فرآورده ای است از غنچه و برگ های لطیف گیاهی از جنس  CAMELLIA SINENSIS که پس از طی مراحل عملیاتی مختلف تهیه می شود.

وی ادامه داد:  چای سیاه با بهره گیری از شیوه های پذیرفته چای سازی؛ که پایه های آن بر انجام فرآیند پلاس، مالش، اکسیداسیون (تخمیر)  و خشک کردن است به دست می آید.

مدیر نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ابراز داشت: چای سفید با کمترین فرآوری تولید می شود به نحوی که تنها از غنچه و شاخسارهای لطیف، رقم هایی خاص از گیاه چای تهیه و طی یک مرحله پلاسیده، خشک و  گیاه چای فرآوری می گردد.

دکتر اسماعیل زاده ابراز داشت: تفاوت تولید چای سبز و سیاه در روش  فرآوری آن هاست. ترکیبات شیمیایی چای سبز شبیه شاخسارهای تازه چای می باشد. چای سبز در دنیا در انواع مختلف و با نام های گوناگون بسته به نوع فرآوری تولید می شود؛ که هر نوع آن دارای ویژگی حسی و فیزیک و شیمیایی مخصوص می باشد.

وی اظهار داشت: با توجه به نوع فرآوری و سطح تخمیر، چای را می توان به سه نوع چای سفید و سبز تخمیر نشده، چای اولانگ تا حدی تخمیر شده و چای سیاه به طور کامل تخمیر شده تقسیم بندی کرد.

مدیر نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه در خصوص محصولاتی با عنوان چای های معطر، گفت: در چای های معطر انواعی ازمواد افزودنی جهت ایجاد تنوع و طعم در چای مورد استفاده قرار می گیرد؛ این چای ها با استفاده از میوه ها و شکوفه های خشک شده، ادویه و اسانس های طبیعی و برخی مواد خوراکی متفرقه طعم دار و معطر شده اند.

طعم دهنده های مورد استفاده در واحدهای تولید چای معطر باید از درجه خوراکی برخوردار باشند

دکتر اسماعیل زاده تاکید کرد: این گروه شامل چای های میوه ای، ادویه ای و چای با طعم خوراکی مواد متفرقه نظیر چای ارگری می باشد؛ اما لازم به ذکر است که طعم دهنده های مورد استفاده در واحدهای تولید چای معطر باید از درجه خوراکی برخوردار باشند.

مدیر نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در توضیح دمنوش های موجود در بازار با عناوین سلامتی، خاطر نشان کرد: اخیرا دم نوش های گیاهی و میوه ای مورد استقبال بسیاری از مصرف کنندگان قرار گرفته که از دلایل آن می توان به خواص آن ها و نیز تنوع بخشیدن به نوشیدنی های روزانه اشاره نمود.

دکتر اسماعیل زاده تصریح کرد: اما نکته اساسی این است؛ که دم نوش ها ترکیباتی غیر از چای می باشند و نباید با فرآورده چای اشتباه گرفته شوند. دم نوش ها نوعی فرآورده های دم کردنی به دو صورت گیاهی و میوه ای می باشند که از برگ گل، ساقه، ریشه، پوست میوه یا درخت و دانه های گیاهی تهیه می شوند.

درج هرگونه ادعا مبنی بر پیشگیری، تسکین، معالجه و یا درمان بیماری دمنوش های گیاهی و میوه ای ممنوع است

وی خاطر نشان کرد: دم نوش های گیاهی و میوه ای مانند سایر فرآورده های خوراکی و آشامیدنی مشمول اخذ مجوز های لازم از اداره کل نظارت و ارزیابی فرآورده های خوراکی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو می باشند و درج هرگونه ادعا مبنی بر پیشگیری، تسکین، معالجه و یا درمان یک بیماری، اختلال و یا حالت فیزیولوژیکی برای این فرآورده ها ممنوع است.

مدیر نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، درخصوص تاثیر واقعی دمنوش های گیاهی بر لاغری، گفت: این روزها بسیاری از افراد با هدف لاغری اقدام به مصرف دمنوش های گیاهی می کنند که در بسیاری موارد در نتیجه مصرف این دارو و دم نوش های گیاهی موفق به کاهش وزن خود می شوند؛ اما این که تا چه اندازه ای این کاهش وزن به دلیل مصرف این دم نوش های گیاهی می باشد؟ برای بسیاری جای سئوال دارد.

دکتر اسماعیل زاده بیان داشت: دمنوش های گیاهی، مخلوط گیاهانی است که در طب سنتی موثر بر کاهش وزن ذکر گردیده و با کاهش ترشح آنزیم آمیلاز، بزاق و روده که وظیفه آن کمک به هضم و جذب مواد قندی در بدن است موجب کاهش وزن می شوند.

وی ابراز داشت: اما جهت نتیجه گیری از این دمنوش های گیاهی لاغری باید مقادیر بسیار زیادی در طول روز از آن استفاده کرد که این برای عموم مردم امکان پذیر نیست.

مدیر نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان داشت: منطقی است اگر بگوییم که مدعیان کاهش وزن به وسیله دمنوش همزمان با مصرف این دمنوش های لاغری؛ کالری های دریافتی خود را نیز کم کرده و علاوه بر آن به ورزش و پیاده روی نیز پرداخته اند.

دکتر اسماعیل زاده ادامه داد:  ضمن این که شاید یکی دیگر از دلایل نتیجه گرفتن افراد از دمنوش های گیاهی لاغری، تاثیر دارونماها است که امروزه یکی از مباحث مهم پزشکی به شمار می رود.

مجوزی مبنی بر دمنوش یا چای لاغری صادر نشده است

وی تاکید کرد: تا کنون مجوزی مبنی بر دمنوش یا چای لاغری از مدیریت نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد صادر نگردیده است و در صورت دارا بودن دمنوش هابه خواص درمانی باید مجوز اداره کل داروهای طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو اخذ گردد.

 مدیر نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان داشت: لازم به ذکر است نظارت بر واحدهای تولیدی و وارداتی چای و دمنوش های گیاهی توسط کارشناسان این مدیریت و با حضور مسئولین فنی به طور مستمر صورت می پذیرد.

دکتر اسماعیل زاده افزود: در این راستا رعایت تمامی ضوابط  سازمان غذا و دارو از جمله ویژگی های محصول نهایی به ویژه از لحاظ فلزات سنگین، باقیمانده سموم و مایکوتوکسین ها الزامی می باشد تا محصولی سالم به دست مصرف کننده برسد.

چای و انواع دمنوش های به صورت کلی خریداری نشود

وی تاکید کرد: پیشنهاد می شود، مصرف کنندگان از مکان هایی که این محصولات را به صورت فله(کلی) و بدون بسته بندی عرضه می کنند خریداری نکرده و به همه موارد مندرج بر روی برچسب محصول از جمله لوگوی سازمان غذا و دارو، شماره پروانه ساخت محصولات داخلی یا کد رهگیری جهت محصولات وارداتی دقت نمایند.

مدیر نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در پایان گفت: مردم می توانند آمار تعداد دمنوش های وارداتی و یا تولید داخل را که دارای مجوز سازمان غذا و دارو می باشند را از سایت WWW.fdo.gov.ir دریافت و یا با مدیریت نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد جهت پیگیری اصالت کالا تماس حاصل نمایند.

در پایان این گزارش و بر اساس تاکیدات دکتر اسماعیل زاده به نظر می رسد استفاده از دم نوش های لاغری در کنار راهکارهای دیگر می تواند به لاغری بی انجامد؛ اما پاسخ به این سئوال که  دم نوش های لاغری چه تاثیری بر روند تولید آنزیم های هضم کننده بدن دارند و آیا در سلامتی انسان در کوتاه و یا بلند مدت نقش خواهند داشت یا خیر؟ را باید در تحقیقات محققین دنبال کرد.

باتشکر از حسن توجه شما به پایگاه خبری وبدا، خواهشمند است نظرات، انتقادات و پیشنهادهای خود را در مورد متن منتشر شده ارسال فرمایید.
پیام های ارسالی پس از بررسی منتشرخواهد شد.