فجر 46، گزارشی از اقدامات معاونت بین الملل دانشگاه علوم پزشکی مشهد متخصص  طب چيني و مكمل و عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشكي مشهد گفت: طب مكمل در كنار طب رايج به درمان بيماران مي پردازد و هيچ گاه جايگزين آن نخواهد شد.

دكتر شاپور بديعي اول در گفتگو با وبدا ، ضمن اشاره به پدید آمدن رویکردی جدید در عرصه پزشکی جهان، با عنوان طب مکمل گفت: اين رويكرد كه در كنار طب غربي به حفظ و پيشگيري از بيماري ها، درمان سلامت و بازتواني بيماران كمك می كند در تمام كشور هاي دنيا گسترش یافته و كشورهاي پيشرفته در حوزه پزشكي نگاه ويژه اي به آن دارند.

وی ادامه داد: يكي از طب هايي كه در حال حاضر در دنيا مورد توجه قرار گرفته، طب چيني است كه داراي شاخه هايي نظير؛ طب سوزني، طب گياهي، ماساژ ، ورزش درماني، تغذيه و بازتواني است و يك مجموعه اي كامل از خدمات پيشگيري، درمان و توانبخشي ر ا از گذشته تاكنون ارائه مي كند.

عضو هيأت علمي گروه طب مكمل و ايراني دانشگاه همچنین گفت: اقدام بسيار خوبي كه در برخي كشورها، از جمله كشور چين انجام شده و متعاقب آن ساير كشورهايي كه از طب چيني استفاده كردند، اين است كه مطالب و منابع گذشته را كه ساليان سال و بيش از 3000 سال قدمت دارد، سعي كرده اند مورد بازيابي قرار دهند و اثرات طب ها را مبتني بر شواهد علمي تنظيم كنند.اين اقدام، در مورد طب چيني به ويژه طب سوزني، در طول سده گذشته به بهترين شكل ممكن انجام شده و سبب شده تا طب چيني در دنيا، تبديل به يك طب مكمل شود.

وي عرصه طب سوزني را از قدمتی بسیار برخوردار دانست و گفت: اگر چه طب سوزني يك طب تقريبا نوين دركنار طب رايج محسوب مي شود، اما قدمتي دارد كه با تلاش دانشمندان به يك علم تبديل شده و در اقدامات بازتواني در تمام دنيا از آن استفاده مي شود، این دانش اکنون داراي مقالات متعددي است و مطالب آن وارد كتاب هاي مختلف شده است.

دکتر بدیعی خاطرنشان کرد: با توجه به اهمیت این طب، دانشگاه علوم پزشكي مشهد، با ابتكار دكتر عبدالله بهرامي كه از پيشكسوتان حوزه سلامت هستند و با پیگیری ها و تلاش های استاد بحرینی تعدادي دانشجو را كه پايه دكتري عمومي داشتند و پزشكي مدرن را در سطح پزشكي عمومي آموخته بودند، براي راه اندازي يك گرايش تخصصي به نام طب مكمل در كشور، به كشور چين اعزام كردند و در يكي از بهترين و بزرگترين دانشگاه هاي طب چيني دنيا تحت عنوانBUCM  به مدت 5 سال به تحصيل پرداختند. در اين مدت، من و سایر همکاران مانند سایر رشته های دکترای تخصصي علاوه بر آشنايي با مباني روز طب چيني، گرايش هاي لازم در حوزه طب غربي را به شكل تكميلي با حضور در بخش هاي باليني، شرکت در كلاس ها، كارگاه ها و انجام پژوهش نيز آموختیم.

وی اضافه کرد: تمام دانشجويان، به عنوان دكتري تخصصي طب چيني با گرايش طب سوزني از دانشگاه چين فارغ التحصيل شدند و هدف اصلي اين بود كه به كشور خود برگرديم و اين طب را دركشورمان راه اندازي كنيم و با افتخار می توانيم بگوييم اولين مركز آكادميك در منطقه بویژه در منطقه كشورهاي خليج فارس،در دانشگاه علوم پزشكي  مشهد سال 89 و در مركز آموزشي، پژوهشي و درماني امام رضا(ع)، راه اندازي شد.

تصويب كوريكولوم آموزشي طب چيني در شوراي گسترش معاونت آموزشي

دکتر بدیعی از تصويب كوريكولوم آموزشي طب چيني در شوراي گسترش معاونت آموزشي دانشگاه نیز خبر داد و گفت: با همكاري اساتيد گروه و  بویژه پیگیری های آقای دکتر حمیدرضا بهرامی ، مدیر گروه وقت، موفق شديم كوريكولوم آموزشي را در شوراي گسترش معاونت آموزشي تصويب كنيم و به لطف خدا، چند سالي است كه گروه طب چيني دانشگاه علوم پزشكي مشهد، اقدام به جذب دانشجوي تخصصي باليني طب چيني كرده است تا ما فارغ التحصيلاني از طب چینی داشته باشیم و كشوري در منطقه باشیم، كه به تربیت دانشجویان طب مکمل در جهان کمک کند.

وی تصریح کرد: تلاش ما بر اين بوده كه دانشجوياني متناسب با علم روز دنيا پرورش دهيم كه علم طب سوزني را در كشور اضافه كنند، تا ايران كه يك كشور كاملي در حوزه علم پزشكي است همه شاخه هاي پزشكي را دارا باشد و افتخار مي كنيم كه دانشگاه هايي از حوزه خليج فارس طبق تقاضاي ارسالي خود، خواهان راه اندازی این رشته در کشور خود با استفاده از تجارب دانشگاه علوم پزشکی مشهد هستند. مهم ترين نكته در آموزش طب سوزني و درمان بيماران اين است، كه گروه طب سوزنی، تنها به عنوان طب مكمل رايج شود، اين طب هرگز جايگزين طب مدرن نخواهد شد.

باورهاي غلط رايج در استفاده از داروهاي گياهي

وي با اشاره به باورهاي غلط رايج در استفاده از داروهاي گياهي گفت: باورهاي غلط رايج؛ همچون حذف داروهای طب رایج و جایگزین کردن برخي از گياهان براي كنترل فشارخون و يا ساير بيماري ها باید از اذهان عمومی پاک شود و كمك كنيم تا متخصصين طب ايراني و متخصصين طب سوزني به عنوان مكمل كنندگان طب رايج دركنار همكاران طب غربي قرار گيرند.

دکتر بديعي اقدامات مداخله گران و افراد غير متخصص در حوزه طب سوزني را نیز یادآور شد و گفت: اين افراد دوره هاي كوتاه مدتي را طي كرده اند و از سوزن ها استفاده و تصور مي كنند تنها فروكردن سوزن كافيست، در حالي كه ممكن است با فرو كردن غيرتخصصي هر سوزن به بدن فرد آسيب برساند در حالیکه طب سوزني اگر درست و توسط متخصص مربوطه استفاده شود، يكي از ايمن ترين روشهاي درماني در دنيا است.

وی در عین حال گفت: همان طور كه طب رايج در برخي موقعيت هايي ورود مي كند كه پاسخي براي آن ندارد، مسلما طب سوزني نيز به همين شكل خواهد بود، چرا كه، علم واقعي نزد پروردگار است. من هميشه دركلاس هايم به دانشجويان مي گويم طب مدرن پاي راست و طب سوزني و مكمل پاي چپ شما است و شما بايد اين تعادل را برقرار كنيد ممكن است محور بيشتر ما، برروي پاي راست باشد و پاي چپ براي كمك كردن آمده است . به عبارت بهتر طب مكمل هيچ گاه براي جايگزيني طب رايج، وارد كشور و دانشگاه علوم پزشكي نشده و بر استفاده از ترکیبی از این طب ها تاکید کرد.

طب سوزني، رشته و درماني تخصصي است

دکتر بدیعی با بیان اینکه طب سوزني چنانچه، توسط فرد متخصص استفاده شود، يك روش درماني به شمار مي رود افزود: اين رشته در حوزه بيماري هاي عصبي عضلاني، بيماري هاي روانپزشكي و اختلالات خفيف نيز، در شاخه هاي ديگر طب غربي از جمله بيماري هاي زنان در حوزه نازايي، ناباروري مردان و.. در مشكلات PMS، ديس منوره و مشكلات ديگر، توانبخشي بيماران دچار سكته مغزي و ساير شاخه هاي مختلفي، روش هاي درماني خاص خود را دارد، كه مستندات علمي كافي براي آنها وجود داشته و مي تواند درمان هاي مؤثري را به بيماران ارائه كند.

وی اضافه کرد: تحقیقات در طب سوزنی جزو رسالت های ما است تا روش های مکمل را ارتقا بخشیم. مثلا در زمينه خارش هاي مقاوم به درمان، بنده مقاله اي دارم كه بيشترين استناد را پيدا كرده و ما مي توانيم از طب سوزني در خارش هاي بيماراني كه نارسايي كليه دارند استفاده كنيم و زندگي آنها را بهبود ببخشيم.

عضو هيأت علمي گروه طب چيني دانشگاه درباره تفاوت طب رایج و طب سوزني هم بيان داشت: تفاوت طب سوزني با طب رايج در اين است، كه در طب غربي يك پروتكل هاي درماني مشخص براي تمام افراد وجود دارد، اما در طب سوزني ما متناسب با ويژگي هاي افراد، يعني ضمن استفاده از اندوخته هاي غربي از مشخصات فردي بيمار براي انتخاب روش درماني استفاده مي كنيم، بنابراين در طب سوزني معاينات رايج طب غربي و تصويربرداري ها نيز صورت مي گيرد اما دركنار آنها از دو پارامتر نبض و زبان نيز استفاده مي كنيم، چون اعتقاد داريم كه اين دو پارامتر براي وارد كردن عمق سوزن، نقاط و زاويه مورد نظر براي وارد كردن سوزن، حركت سوزن ها در پوست و در درمان اختصاصي بيماران ضرورت دارند. ضمن اینکه نوع درمان براساس نظر درمانگر انتخاب مي شود و تعداد جلسات درماني بين 6 تا 12 جلسه متغير خواهد بود.

وي در پايان ضمن تأكيد بر تخصصي و گسترده بودن طب سوزني، مراتب قدرداني خود را از همكاران دانشگاه علوم پزشكي مشهد ابراز كرد كه به خوبي جايگاه اين رشته را درك كرده اند و به ارتقا آن کمک کرده اند.

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image