راديولوژي مداخله اي، روشي مناسب براي تشخيص زودهنگام سرطان روده بزرگ

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: رادیولوژی مداخله‌ای تکنیکی است که در تشخیص زودهنگام و کاهش هزینه‌های درمان سرطان نقش مهمی دارد.

به گزارش وب دا، دکتر مسعود پزشکی راد افزود: بسیاری از بیماری‌ها که در گذشته نیاز به جراحی بزرگ داشتند ؛ در حال حاضر با روش اینترونشن درمان می‌شوند و سرطان های کولورکتال نیز از این قاعده مستثنی نیستند.

اين عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي مشهد در ادامه به مزایای این روش برای درمان و تشخیص زودهنگام سرطان روده بزرگ یا کولورکتال اشاره کرد و گفت: در گذشته تشخیص و درمان سرطان‌های روده‌ای نیاز به جراحی‌های وسیع داشت که خوشبختانه در حال حاضر با کمک این تکنیک به راحتی و بدون جراحی می‌توان به درمان بیمار پرداخت.

وی بیان کرد: در این روش با کمک دستگاه‌های سی تی اسکن، سونوگرافی، ام ار آی، فلوروسکوپی و نیز با استفاده از تکنیک های خاص تشخیص و درمان بیماري انجام می شود.

تنها با یک شکاف کوچک!

وی اضافه کرد: با استفاده از اینترونشنال یا رادیولوژی مداخله‌ای طیف گسترده‌ای از بیماری‌ها از جمله شریان‌های تنگ شده و تومورهای بدخیم را در تمام نقاط بدن می‌توان با ایجاد یک شکاف کوچک بر روی پوست درمان کرد که با عوارض بسیار کمتر نسبت به سایر روش‌های درمانی می‌تواند مورد استفاده قرار بگیرد.

دکتر پزشکی راد ادامه داد: از دیگر مزایای این روش درمانی می‌توان به کاهش خونریزی در حین عمل، کاهش میزان عفونت، کاهش زمان بستری، کاهش ریسک عمل، کاهش درد، بهبودی بیمار در مدت زمان کوتاه، کاهش موارد استفاده از بیهوشی و در نهایت کاهش هزینه‌های درمانی بیمار اشاره کرد.

وی خاطرنشان کرد: به منظور درمان سرطان‌های کولورکتال یا روده بزرگ می‌توان از سه طریق به بهبود شرایط بیمار کمک کرد که نخستین آنها تشخیص زود هنگام است.

روشی برای نمونه‌برداری‌های آسان

وی تصریح کرد: در خصوص استفاده از روش رادیولوژی مداخله‌ای برای تشخیص بیماری و پیشرفت آن با استفاده از روش‌های مختلف تصویربرداری و نمونه‌برداری از لایه اصلی روده بزرگ و نیز نمونه‌برداری از درگیری‌های کبد و سایر ارگان‌هایی که ممکن است در این سرطان درگیر شده باشند، انجام می‌شود.

این متخصص رادیولوژی بیان کرد: بعد از تشخیص سرطان روده بزرگ می‌توان از طریق رادیولوژی مداخله‌ای درمان‌های حمایتی برای بیمار را آغاز کرد که یکی از این موارد کاشت پورت‌های شیمی‌درمانی است که با قرار دادن استنت مخصوص در زیر پوست  بالای سینه به جهت تزریق  آسان و راحت داروی شیمی درمانی به جهت جلوگیری از تخریب رگها انجام می‌شود.

وی به انجام درناژآسیت از طریق رادیولوژی مداخله‌ای اشاره کرد و توضیح داد: برخی از بیماران مبتلا به سرطان ممکن است دچار تجمع مایع آزاد در شکم یا لگن شوند که باید با تعبیه کاتتر مخصوص در ناحیه مورد نظر آسیت را به منظور جلوگیری از تنگی نفس و یبوست قرار داد.

دکتر پزشکی راد افزود: درناژ آسیت تحت هدایت دستگاه تصویربرداری همراه با بی‌حسی موضعی انجام می شود و انتهای کاتتر توسط نخ بخیه و فیکساتور روی سطح پوست فیکس می‌شود تا از خارج شدن کاتتر جلوگیری شود پس از تخلیه کامل آسیت کاتتر از بدن خارج می‌شود.

وی سومین خدمت رادیولوژی مداخله‌ای را برای درمان حمایتی سرطان روده بزرگ را انجام آمبولیزاسیون و کموآمبولیزاسیون اعلام کرد و تشریح کرد: در روش آمبولیزایسون برای مسدود کردن عروق خون‌رسان به ناحیه مورد نظر مانند همانژیوم و توده‌های عروقی استفاده می شود به این معنا که ابتدا تحت هدایت دستگاه تصویربرداری از طریق کشاله ران راست، کاتتر مخصوص وارد شریان مورد نظر شده و پس از آنژیوگرافی و تهیه تصاویر لازم میکروکاتتر وارد شریان مورد نظر شده و تزریق مواد مسدود کننده انجام می‌شود.

روشی تازه برای رساندن مستقیم دارو به تومور

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه در خصوص روش کموآمبولیزاسیون نیز به جای روش‌های معمول شیمی درمانی اشاره و اظهار داشت: در این روش به منظور رساندن مستقیم داروهای شیمی‌درمانی به داخل تومور که شایع ترین آن در تومور کبد است حجم زیادی از دارو ضد سرطان به داخل تومور تزریق شده  و توسط مواد مسدود کننده، عروق خون‌رسان بسته می شود که همزمانی این دو کار نتایج قابل توجهی به دنبال خواهد داشت.

وی در ارتباط با آگاهی عمومی از روش درمانی رادیولوژی مداخله‌ای مطرح کرد: از آنجا که رادیولوژی مداخله‌ای به سایر رشته‌های تخصصی رادیولوژی خدمت می‌کند بیماران و مردم از آن اطلاعات بالایی ندارند که البته با مرور زمان زمینه آگاهی‌های عمومی بیشتر خواهد شد.

دکتر پزشکی راد در پایان سابقه رادیولوژی مداخله‌ای را در کشور بیش از سه دهه اعلام کرد و افزود: این روش در خراسان رضوی نیز با شدت و ضعف در این سال ها انجام می شده است اما خوشبختانه در پنج سال اخیر با پیشرفت‌هایی که انجام شده گسترش بیشتری پیدا کرده است.