اجرای برنامه ملی خودمراقبتی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد

در راستای برنامه های تحول نظام سلامت در حوزه بهداشت، برنامه ملی خود مراقبتی به عنوان پنجمین برنامه ملی در حوزه بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد و همزمان با سایر دانشگاههای کشور به اجرا در آمد.

به گزارش وب دا، مدیر آموزش و ارتقاء سلامت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار داشت:  برنامه ملی خود مراقبتی با چهار رویکرد خود مراقبتی فردی، سازمانی، اجتماعی و گروههای خودیار و با هدف تربیت سفیر سلامت در همه خانواده ها اجرا می شود

دکتر حمید رضا فتحی خاطر نشان کرد: سفير سلامت عضوي از اعضاي يك خانوار است كه حداقل 8 كلاس سواد خواندن و نوشتن دارد و به صورت داوطلبانه مسووليت انتقال مطالب آموخته شده در حوزه سلامت و مراقبت فعال از سلامت خود و اعضاي خانواده و جامعه را بر عهده دارد.

وی با اشاره به اینکه انتظار می رود با اجرای این برنامه سطح آگاهی فرد افزایش یافته و مطالب آموخته شده به خانواده انتقال داده شود افزود: همچنین اجرای این برنامه نقش مهمی در کاهش  مراجعه به پزشک و تشخیص  به موقع و قبل از پیشرفت بیماری  دارد.

دکتر فتحی با بیان اینکه سفيران سلامت به صورت داوطلبانه نیز مي‌توانند براساس نياز خود يا اعضاي خانواده، عضو گروه خوديار شوند گفت:  در گروههای خودیاری افراد مبتلا به بیماریهای مزمن شامل دیابت ، فشار خون ، بیماریهای قلبی عروقی و ... با تشکیل گروههایی سعی در توسعه روابط بين فردي مثبت، همدلي و حمایت عاطفی دارند و تجربیات، اطلاعات و راه‌های مقابله با مشکل مشترک را  با ساير افراد عضو گروه خوديار به اشتراک می گذارند.

وی در ارتباط با خودمراقبتي سازماني نیز گفت : این برنامه در سازمانهای دولتی و غیر دولتی و مدرسه و دانشگاه و کارگاه و کارخانه ها اجرایی خواهد شد،

دکتر فتحی اظهار امیدواری کرد: با تشکیل شورای ارتقاء سلامت در محل کار و تدوین برنامه عملیاتی در جهت ايجاد محيط فیزیکی سالم و فرهنگ حمايتي و تشويق شیوه­ زندگی سالم با تعامل کارکنان و كارفرمايان گامهای مفید و ارزشمندی در راستای ارتقاء جامعه  برداشته شود .

مدیر آموزش و ارتقاء سلامت معاونت بهداشت اظهار داشت: در برنامه خودمراقبتي اجتماعي از نقش مهم شوراهای شهری و روستایی و شورایاریها در جهت جلب مشارکت اجتماع براي كنترل بر عوامل تعيين كننده سلامت استفاده می شود. در حقیقت خودمراقبتی اجتماعی پشتیبان و حمایت کننده سلامت آحاد جامعه است.

وی افزود: تغییر بيماري‌ها از واگير به غير واگير و حركت از درمان قطعي بيماري‌ها به مراقبتهای مادام العمر، نقش مردم در مراقبت از سلامت خود و اعضاي خانواده در جهت سالم زيستن را افزایش داده، به گونه‌اي كه امروزه  براساس برآوردها، ضروری است که 65 تا 85 درصد مراقبت‌ها از نوع خودمراقبتي باشد.

دکتر حمید رضا فتحی گفت: بررسی ها نشان داده است که با ترویج خودمراقبتی اصولی و علمی به عنوان یک برنامه مردم محور، می توان شاهدصرفه جویی در هزینه ها ی نظام سلامت به میزان 7 درصد بود.

دکتر فتحی خاطر نشان کرد :در حال حاضر تمامی مراقبین سلامت آموزشهای لازم را دیده و ثبت نام سفیران سلامت و آموزش آنها در حال انجام است. گفتنی است :در فاز اول کتاب خودمراقبتی در ناخوشیهای جزیی به تعداد 20 هزار جلد، جهت آموزش سفیران سلامت توزیع شده است.