مدیر گروه طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: گروه طب سنتی در حوزه آموزش 69 دستیار پی اچ دی طب سنتی دارد؛ که تمام این افراد به عنوان پزشک عمومی وارد آزمون طب سنتی شده و اکنون در حال طی کردن دوره آموزشی خود می باشند.
دکتر توکل افشار در ارائه گزارشی جامع از برنامه ها و فعالیت های این گروه در سه حوزه آموزشی، پژوهشی و درمانی، گفت: دانشکده طب سنتی در حال حاضر یک گروه مصوب آموزشی به نام گروه طب سنتی ایرانی دارد.
وی ادامه داد: همان گونه که می دانید باید ساختار تشکیلاتی یک دانشکده مشتمل بر سه گروه آموزشی باشد و ما از زمان تاسیس این دانشکده تمام تلاش خود را به کار گرفته ایم؛ که این سه گروه آموزشی را در دانشکده ایجاد کرده؛ که کماکان این اتفاق رخ نداده است.
این محقق و پژوهشگر دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تصریح کرد: جهت ایجاد گروه طب چینی و طب مکمل اقدامات بسیاری را انجام داده به نحوی که دانشگاه علوم پزشکی مشهد در کل کشور بیشترین و مناسب ترین اعضای هیئت علمی را در طب چینی دارد.
دکتر توکل افشار ابراز داشت: با برنامه ریزی های صورت گرفته در دهه 80 تعدادی از بهترین همکاران دانشگاهی و پزشکان عمومی دانشگاه در قالب بورسیه به چین رفته و پس از سپری کردن دوره های طب چینی و مکمل به ایران بازگشتند.
گروه طب سنتی چینی و مکمل در دانشکده طب سنتی ایجاد شود
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: بر این اساس دانشگاه مشهد اکنون بیشترین تعداد دانش آموختگان در علم طب سنتی را دارا می باشد؛ که به حق باید تلاش کرد گروه آموزشی طب چینی و مکمل را با توجه به نیاز جامعه و مداخلات طب سنتی ایجاد کنیم.
مدیر گروه طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ابراز داشت: در حال حاضر کوریکولوم آموزشی گروه طب سنتی چینی نوشته شده، رایزنی های فراوانی توسط ریاست و معاون آموزشی دانشگاه با شورای گسترش در وزارت بهداشت صورت گرفته و در انتظار اعلام رسمی جذب دانشجو و ایجاد گروه آموزشی طب چینی در مشهد هستیم.
وی گفت: تلاش های بسیاری نیز جهت ایجاد گروه داروسازی سنتی بالینی انجام و جلساتی از سوی معاون آموزشی دانشگاه با مسئولان دانشکده داروسازی صورت گرفته تا این گروه به صورت مشترک با اساتید گروه داروسازی سنتی دانشکده داروسازی و اساتید دانشکده طب سنتی که زمینه داروسازی بالینی دارند ایجاد شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، خاطر نشان کزد: گروه طب سنتی ایرانی در سال 1381 شکل گرفته و در حال حاضر هفت عضو هیئت علمی رسمی و چند عضو هیئت علمی از دیگر گروه ها به صورت وابسته در آن مشغول به فعالیت هستند.
شش عضو هیئت علمی در گروه فعالیت می کنند
دکتر توکل افشار تاکید کرد: در گروه طب چینی نیز شش عضو هیئت علمی به شکل غیر رسمی حضور دارند که در صورت تصویب این گروه از سوی وزارت بهداشت تمام زیر ساخت های ایجاد گروه وجود دارد.
مدیر گروه طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گروه طب سنتی ایرانی را دارای سه هدف عمده دانست و ابراز داشت: در حال حاضر در حوزه آموزش 69 دستیار پی اچ دی طب سنتی در گروه فعالیت می کنند؛ که تمام این افراد به عنوان پزشک عمومی وارد آزمون طب سنتی شده اند و اکنون در حال طی کردن دوره آموزشی خود می باشند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: وظیفه دوم که جزء رسالت و ماهیت تمام گروه ها است بحث پژوهش می باشد که در این راستا اساتید گروه با کمک دستیاران گروه که دانشجویان تحصیلات تکمیلی هستند طرح های تحقیقاتی را در قالب پایان نامه های دانشجویان اجرا می کنند.
دکتر توکل افشار بیان داشت: ارائه خدمات درمانی؛ وظیفه سوم این گروه آموزشی است. انتظاری که در خروجی کار از این متخصصین می رود؛ ارائه خدمات در قالب طب سنتی است و بر این اساس در قالب برنامه های درمانگاهی، کلینیک ویژه و سلامت کده ها که مراکز تحصصی ارائه خدمات طب سنتی هستند این هدف دنبال می شود.
انتقال دانشکده به فضای جدید ارتباط بین گروهی را افزایش داده است
مدیر گروه طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد از انتقال دانشکده طب سنتی در پایان سال 95 به مکان جدید ابراز خرسندی کرد و بیان داشت: فضای دانشکده مدتی است تغییر پیدا کرده است و در این جا ضمن تشکر از تمامی عوامل اجرایی دانشگاه این اقدام را عامل ایجاد ارتباط میان گروه طب سنتی با دیگر گروه ها می دانم.
وی ارتباط بین رشته ای و بین گروهی را ضامن ارتقا و رشد گروه های آموزشی و بالینی دانست و افزود: گروه طب سنتی در ارائه خدمات بالینی،، پژوهشی و آموزشی نیاز به کار مشترک و ارتباط با طب نوین دارد. بر این اساس اساتید گروه طب سنتی اگر بخواهند به صورت جزیره ای و خارج از ارتباطات با طب نوین فعالیت کنند موفق نخواهند بود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در تکمیل سخنان خود، اظهار داشت: طب سنتی و ارائه خدمات آموزشی و پژوهشی این طب باید جزئی از بدنه سلامت جامعه باشد؛ لذا همکاری بین گروه طب سنتی و گروه های آموزشی در دیگر دانشکده های دانشگاه زمینه رشد و تعالی گروه را به دنبال دارد.
دکتر توکل افشار یادآور شد: در خصوص فضای پژوهشی اعتقاد ما بر این است؛ که نباید تنها این تلاش های مختص دانشکده و گروه طب سنتی باشد بر این اساس اکثر فعالیت های پژوهشی گروه مبتنی بر همکاری دیگر گروه های آموزشی است و از این نظر با گروه های دانشکده پزشکی مانند تغذیه، زنان، مامایی، گوارش، سرطان و آنکولوژی پایان نامه ها و طرح های مشترک داریم.
مدیر گروه طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، اضافه کرد: این اتفاق این امکان را به دستیاران و اساتید گروه می دهد که علاوه بر استفاده از امکانات پژوهشی خود از امکانات دیگر گروه های آموزشی از جمله پژوهشکده بوعلی استفاده کنند.
دو درس کارورزی در فضای درمانگاهی آموزش داده می شوند
وی بیان داشت: اساتید گروه در زمینه فعالیت های درمانی در برنامه کوریکولوم آموزشی خود دو درس کارورزی دارند که باید در درمانگاه ها دنبال شود.
این محقق دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: با کمک رئیس بیمارستان امام رضا(ع) درمانگاه طب سنتی دانشکده در فضای این بیمارستان روبه روی کتابخانه مرکزی در بخش قدیمی پوست مستقر شده است.
استقرار درمانگاه دانشکده طب سنتی در بیمارستان امام رضا(ع) ارتباطات گروه را افزایش می دهد
دکتر توکل افشار بیان داشت: امید داریم این حضور بتواند ارتباط گره طب سنتی دانشکده طب سنتی دانشگاه را با دیگر گروه های مستقر در این بیمارستان برقرار کند.
دکتر توکل افشار گفت: هنگامی که درمانگاه طب سنتی در درون یک مرکز درمانی و بیمارستانی باشد ارتباطش با گروه های دیگر ایجاد می شود که این اتفاق مبارکی است.
وی ابراز داشت: وجود فضای دانشکده در کنار درمانگاه تخصصی طب سنتی در بیمارستان امام رضا (ع) به عنوان بزرگترین بیمارستان آموزشی دانشگاه حجت را بر ما در خصوص ارائه خدمات مناسب و حرکت در مسیر اهداف عالیه ای که دانشگاه برای ما تعریف کرده تمام کرده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: در حاشیه فعالیت های درمانی گروه جهت محدود کردن دامنه فعالیت برخی از عوامل غیر تخصصی در طب سنتی اقدام به توسعه سلامت کده ها با بخش خصوصی کرده ایم.
گروه طب سنتی در دو سلامت کده دانشکده فعالیت می کنند
مدیر گروه طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: در حال حاضر دو سلامت کده طنین تندرستی در میدان تختی مشهد در قالب تفاهم نامه بین دانشکده با بخش خصوصی ایجاد و خدمات ارائه شونده در قالب خدمات دانشگاهی با استقبال بسیار خوب مردم روبه رو شده است.
دکتر توکل افشار خاطر نشان کرد: دومین سلامت کده که در ابتدای سال 96 کار خود را آغاز کرده است تحت عنوان سلامت کده خوش قلب طوس با همکاری مشترک با خیرین ایجاد و در چهار راه لشکر مشهد مستقر است.
وی ابراز داشت: تلاش داریم فعالیت های آموزشی و ارائه خدمات درمانی را تنها در قالب گروه و مراکز دولتی و دانشگاهی دنبال نکرده و از این جهت به دنبال ایجاد مراکزی همچون سلامت کده ها در دیگر نقاط شهر جهت ارائه خدمات درمانی مناسب به مردم می باشیم.
گروه نیازمند سه عضو هیئت علمی جدید است
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به وجود برخی مشکلات در گروه طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اشاره کرد و بیان داشت: تعداد اعضای هیئت علمی گروه با توجه به تعداد بسیار دستیاران تخصصی و ابعاد وسیع خدماتی که باید اعضای هیئت علمی ارائه کنند مناسب نیست و این در حالی اتفاق می افتد که اکثر این اعضاء نیز ضریب K و در حال گذران تعهد خود هستند.
مدیر گروه طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: ما تقاضا داریم که بتوانیم تعداد بیشتر اعضای هیئت علمی را در گروه در کنار خود داشته باشیم و بر اساس برآورد انجام شده برای پنج سال آینده سه عضو هیئت علمی دیگر نیاز است.
دکتر توکل افشار معضل دیگر این گروه را جذب دانشجو دانست و بیان داشت: با توجه به نیاز جامعه به متخصص طب سنتی باید اقداماتی انجام شود تا تعداد پذیرش دستیاران در دانشکده طب سنتی افزایش پیدا کند.
نیازمند افزایش تعداد دستیاران خود هستیم
وی ادامه داد: در مهرماه سال 95 تنها سه دستیار به دانشکده معرفی شد و در سال جاری نیز که آزمون برگزار و در حال انجام مصاحبه هستند احتمال پذیرش سه دستیار برای دانشکده وجود دارد در حالی که ما تا ظرفیت پذیرش 10 دستیار را بیان کرده ایم.
این محقق دانشگاه علوم پزشکی مشهد، خاطر نشان کرد: یکی دیگر از معضلات در سطح کشور بحث خدمات درمانی و تعرفه های بیمه است و ما از معاونت درمان دانشگاه ارائه خدمات طب سنتی را در قالب خدمات بیمه ای خواستار هستیم.
مدیر گروه طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: این اتفاق انگیزه اساتید طب سنتی را افزایش می دهد زیرا این افراد جزء گروه بالینی هستند و باید ویزیت و دریافتی معقول داشته باشند زیرا ارائه خدمات طب سنتی به مراتب دشوارتر از دیگر گروه ها است.
کوریکولوم آموزشی گروه نیازمند بازبینی است
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: یکی از موانع توسعه گروه طب سنتی بحث کوریکولوم آموزشی است که باید به مدد وزارت بهداشت بازبینی شود.
وی اضافه کرد: بنا بود دستیاران به دو شاخه پی اچ دی مبتنی بر علوم پایه و یگ گروه مبتنی بر بالین تقسیم شوند. اقدامات و کارشناسی این مهم انجام، کوریکولوم بالینی ایجاد و بازیبنی دوره پی اچ دی نیز صورت گرفت؛ اما روند کار متوقف شد.
مدیر گروه طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: این اتفاق اگر رخ ندهد، آینده طب سنتی در کل کشور با مشکل مواجهه می شود و انگیزه ورود دستیاران را نیز کاهش خواهد داد.
وی در ادامه بیان داشت: خدمات گروه طب سنتی با توجه به بسیاری از اسناد بالادستی می تواند خدمات بسیار ارزنده ای باشد خصوصا در خصوص اقتصاد مقاومتی و تدابیری که در جهت کاهش هزینه های سلامت برای مردم پیش بینی شده است.
دکتر توکل افشار بیان داشت: همه عوامل و دست اندرکاران در سطح وزارت خانه و دانشگاه باید این گروه را تقویت کنند تا در مسیر رفع نیاز مردم حرکت کند.
100 درصد طرح های پژوهشی گروه طب سنتی کاربردی است
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان داشت: تنها گروهی که 100 درصد طرح هایش کاربردی است گروه طب سنتی می باشد و عمده تلاش ها بر روی داروهایی است که در سوابق فرهنگی، تاریخی و متون کشور مورد استفاده قرار گرفته؛ اما مبتنی بر شواهد نبوده و از وظایف گروه در آموزش تولید شواهد علمی است.
مدیر گروه طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: بعد دیگر اعضای گروه ایجاد شرکت های دانش بنیان و ثبت اختراعات است. در حال حاضر بسیاری از عطاران در حال ارائه داروهای گیاهی بدون شواهد علمی هستند که ما تلاش در تولید دارو و ثبت اختراع مبتنی بر دانش و علم داریم.
وی در پایان گفت: از دیگر وظایف گروه ایجاد شرکت های دانش بنیان و ثبت اختراع است؛ که تا کنون موفق به ثبت دو اختراع در گروه به همت اعضای خود شده ایم.