دکتر نوشین پیمان در ارائه گزارشی از عملکرد گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سه حوزه آموزش، پژوهش و درمان، گفت: گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت در سال 1394 به شکل یک گروه مستقل مجوزهای اصلی خود را در دانشگاه کسب کرد.
به گزارش وب دا؛ عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، افزود: پیشبرد اهداف مربوط به سلامت، هدف اصلی این گروه آموزشی است و از زمانی که تفکیک گروه اتفاق افتاده موفقیت های بیشتری نیز کسب شده است.
وی ادامه داد: در حال حاضر دانشجویان در مقاطع کارشناسی بهداشت عمومی، کارشناسی ارشد و دکترای آموزش بهداشت و ارتقای سلامت در این گروه مشغول به تحصیل بوده و طرح های پژوهشی خوبی را نیز ارائه می دهند.
ایجاد رشته کارشناسی ارشد سلامت سالمندی با جدیت دنبال می شود
مدیر گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: پیگیری ایجاد رشته سلامت سالمندی در مقطع کارشناسی ارشد در دانشکده از برنامه های جدی گروه است که در صورت تصویب نهایی برد وزارت بهداشت، از سال آینده دانشجو در این رشته در مقطع ارشد پذیرش می شود.
راه اندازی مجله سواد سلامت در گروه با همکاری انجمن آموزش بهداشت و ارتقای سلامت
دکتر پیمان بیان داشت: مجله سواد سلامت در گروه با همکاری انجمن آموزش بهداشت و ارتقای سلامت راه اندازی و تلاش در تبیین سواد سلامت در قسمت های مختلف دارد.
برگزاری همایش های سواد سلامت،خود مراقبتی و سبک زندگی سالم
همایش ملی سواد سلامت در دانشگاه به ریاست دکتر مهرابی بهار و با همکاری گروه جهت توسعه فرهنگ پژوهش در جهت ارتقاء سواد سلامت برای اولین بار در کشور برگزار گردید که مقالات بسیار زیادی توسط دبیرخانه دریافت شد.
مدیر گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، همچنین به برگزاری همایش خود مراقبتی و سبک زندگی سالم توسط گروه اشاره و اضافه کرد: طی مدت کوتاهی که از شکل گیری گروه می گذرد، گروه اقدام به برگزاری چندین همایش و سمینار نموده است و با سایر مراکز نیز در برگزاری همایش همکاری داشته است.
پذیرش دانشجو در مقاطع تحصیلات تکمیلی
دکتر پیمان با اشاره به جذب دانشجوی دکترا در سال 95 توسط گروه بیان داشت: در مهر ماه سال جاری نیز سه دانشجوی دکترا به جمع دو دانشجویی که در حال حاضر در مقطع دکترا آموزش می بینند، می پیوندند.در مقطع ارشد نیز حدود 40 دانشجو در حال حاضر مشغول به تحصیل و تعداد بسیاری از دانشجویان در حال گذراندن پایان نامه خود می باشند.
سالانه حدود 60 دانشجوی کارشناسی پیوسته و ناپیوسته بهداشت عمومی پذیرش می شوند
این محقق و اندیشمند دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: علاوه بر دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا، سالانه در دو ترم مهر و بهمن ماه حدود 30 دانشجوی کارشناسی پیوسته و 30 دانشجو کارشناسی ناپیوسته نیز پذیرش می شوند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد یادآور شد: اعضای گروه شامل پنج عضو هیات علمی و دو کارشناس می باشد؛ که هدف اصلی خود را در جهت آموزش دانشجویان به منظور پیشگیری از بیماری ها خصوصا بیماری های غیر واگیر با رویکرد سبک زندگی سالم و در نهایت ارتقاء سلامت جامعه متمرکز کرده اند.
دکتر پیمان ابراز داشت: پیشگیری ممکن است در سطح اول، دوم و یا سوم اتفاق بیفتد؛ اما بیشترین فعالیت ها بایستی در پیشگیری سطح یک برنامه ریزی شود؛ زیرا در این سطح از پیشگیری است که می توان بسیاری از مشکلات و هزینه های درمانی را کاهش داد.
مدیر گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: در حال حاضر در کشورهای پیشرفته بر اصل پیشگیری در سطح اول تاکید و به رشته بهداشت و ارتقای سلامت که در این راستا فعالیت می کند،اهمیت بسیاری می دهند و به تربیت متخصصین توانمند در این رشته بها می دهند.
ورود متخصصین علاقه مند و توانمند به رشته آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، می تواند آینده این رشته را تضمین کند
وی بیان داشت: در گذشته افرادی که تخصصی در خصوص آموزش بهداشت نداشتند، در این حوزه فعالیت می کردند، در حالی که نمی دانستند چه مسیری باید طی شود؛ اما با ورود متخصصین این رشته می توان به آینده آن اطمینان داشت و تلاش کرد تا آموزش ها در حد تخصصی ارائه شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تاکید کرد: بر این اساس مدلها و الگوهای بسیار زیادی در آموزش بهداشت وجود دارد؛که به کار گیری صحیح آنها می تواند نقش مهمی در پویایی و تاثیر گذار بودن آموزش سلامت داشته باشد.
مدیر گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: سواد سلامت به فرد کمک می کند تا بتواند تصمیم درست را بر مبنای نیازهای خود بگیرد و بهترین تاثیر را در بهبود فرایند بیماری داشته باشد و تمام این موارد در حیطه کار آموزش بهداشت که علم و هنر را در کنار یکدیگر قرار داده است، وجود دارد.
نیاز به ایجاد مراکز مشاوره و آموزش بهداشت، در مراکز درمانی
وی خاطر نشان کرد: با توجه به شیوع روز افزون بیماری های غیر واگیر و حجم بالای بیماران در مراکز درمانی و عدم آموزش صحیح در خصوص مدیریت و پیشگیری از عوارض این بیماری ها، متاسفانه تعداد زیادی از این افراد پس از ترخیص با عوارض جدی تر مجددا مراجعه می کنند. از این رو راه اندازی مراکز آموزش سلامت در مراکز درمانی با رویکرد آموزش به بیماران و خانواده های آنان توسط متخصصین آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ضروری به نظر می رسد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به اهمیت ارتباط نزدیک میان گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد و آموزش و پرورش اشاره کرد و گفت: باید در آموزش و پرورش متخصصین آموزش بهداشت حضور داشته باشند؛ تا برنامه های خود را در سنینی که کودک بیشترین تاثیر پذیری را دارد، ارائه و آینده جامعه را تضمین کنند.
دکتر پیمان در تائید سخن خود اضافه کرد: فرزندان ما در مدارس مانند لوح های سفیدی هستند؛ که می توانند با دریافت این آموزش ها مسیر زندگی خود و جامعه را تغییر داده و بر همین مبنا در تدارک ایجاد ارتباط بیشتر با مدارس در آموزش و پرورش هستیم.
مدیر گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد به ارتباط گروه با برخی فرهنگسراها در شهرداری مشهد نیز اشاره کرد.
وی یادآور شد: بیشترین ارتباط ما با گروه های مرتبط با مراکز بهداشتی و درمانی است و با برخی مراکز درمانی و بیمارستان ها در قالب پایان نامه های دانشجویان در خصوص بیماری های غیر واگیر در حال ارائه طرح و برنامه هستیم. همچنین ارتباط خوبی نیز با صنایع جهت آموزش بهداشت و ارتقای سلامت کارکنان در قالب پایان نامه های دانشجویی داشته ایم.
برگزاری کارگاه های آموزشی در گروه با موضوعات مختلف
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان داشت: در هر ترم کارگاه های آموزشی مورد نیاز دانشجویان و کارکنان مراکز بهداشتی درمانی، در گروه برگزارمی شود که با استقبال بالای دانشجویان و کارکنان روبه رو شده است.
دکتر پیمان با اشاره به تدریس بسیاری از کارگاه های آموزشی مرکز بهداشت استان توسط اساتید گروه، افزود: در این کارگاه ها بر موضوعاتی چون توانمند سازی، جلب حمایت همه جانبه در برنامه های سلامت، مهارت های ارتباطی، ارزشیابی برنامه های سلامت، کارگروهی و مهارت های ایجاد انگیزش در گروه، طراحی برنامه های آموزشی در حوزه سلامت، تدوین برنامه های عملیاتی درحوزه سلامت، آموزش سلامت در مدارس و اصول آموزش مبتنی بر تئوری ها تاکید می شود.
طرح های پزوهشی گروه بر خودمراقبتی و سواد سلامت تاکید دارد
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: در کاربردی کردن تحقیقات در حوزه اجرا، تا کنون موفقیت بسیاری حاصل نشده است؛ با این وجود گروه جهت اجرایی کردن دستاوردها و برنامه های خود در مراکز درمانی و بهداشتی، آمادگی لازم را دارد .
دکتر پیمان به توسعه طرح های تحقیقاتی در گروه اشاره کرد و افزود: این طرح ها بیشتر در حوزه خود مراقبتی، آموزش، سواد سلامت، سبک زندگی سالم، سلامت مادران باردار، سلامت مادر و کودک، تغذیه انحصاری با شیر مادر، کیفیت زندگی در دوران یائسگی، کیفیت زندگی و... می باشد؛ که در تمامی این طرح ها تلاش شده تا نظریه ها و الگوهای مطرح در آموزش بهداشت نیز به کار برده شوند.
دبیرخانه دائمی سواد سلامت در گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت دانشکده بهداشت راه اندازی خواهد شد .
مدیر گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد از ایجاد دبیرخانه دائمی سواد سلامت در گروه خبر داد و گفت: این دبیر خانه اقدام به برگزاری همایش ها و ایجاد ارتباطات بین المللی خواهد نمود.
تلاش در جهت راه اندازی دکترای سواد سلامت برای اولین بار در ایران
دکتر پیمان در پایان بیان داشت: امید داریم در صورت حمایت دانشگاه بتوانیم مقطع دکتری سواد سلامت را نیز با همکاری مشترک یکی از دانشگاه های خارج از کشور برای اولین بار در ایران راه اندازی کنیم.