مدیر گروه جراحی مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: گروه به دنبال ایجاد بخش اختصاصی جراحی مغز و اعصاب اطفال در بیمارستان اکبر و ایجاد فلوشیپ های اپیلپسی( جراحی صرع) و تکامل جراحی استروتاکسی که تحت عنوان فانکشنال نروسرجری شناخته می شود جهت درمان بیماری هایی مانند پارکینسون به صورت جراحی است.
به گزارش وب دا؛ مغز توده ای بسیار نرم و در عین حال آسیب پذیر است؛ که تمامی فعل و انفعالات زندگی آدمی را کنترل و دستورات لازم را به سایر اعضای بدن صادر می کند.
مغز آدمی علاوه بر داشتن قدرت تفکر، نقش انسان را در برابر اتفاقات مختلف زندگی بازی و در واقع دستوراتی را که از محیط دریافت می شود؛ پاسخ داده و از طریق رشته های عصبی به اعضای بدن منتقل می کند.
مرگ انسان زمانی رخ می دهد که قلب او از حرکت بایستد؛ اما نوع دیگری از مرگ وجود دارد که با وجود تپیدن قلب انسان؛ امکان حرکت و فعالیت هیچ کدام از اعضای بدن آدمی دیگر وجود ندارد و حیات وی نباتی خواهد بود.
مرگ مغزی اهمیت عضوی به نام مغز را نشان می دهد؛ که اگر از کار بماند دیگر انسان قادر به زندگی حتی در اندازه پلک زدن نیز نیست!!.
مجال این گزارش به اندازه توصیف مغز و جایگاه وی نیست. در این گزارش تلاش داریم تا مخاطبین خود را با گروهی آشنا سازیم که تلاش دارند آسیب های وارده به مغز را تا آن جا که می شود کاهش دهند تا انسان زندگی عادی خود را از سر گیرد.
گروه جراحی مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد؛ در تلاشی ماهرانه با ظریفترین، حساسترین و نرم ترین عضو بدن سرو کار دارند و البته با مهارت بی نظیر خود موفق به درمان بسیاری از بیماران و رفع مشکلات جسمانی این بیماران شده اند.
البته پیدا کردن وقتی برای گرفتن این گزارش از مدیر گروه جراحی مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیازمند صبری در خور است؛ زیرا این عزیزان تمام وقت خود را در حال جراحی در اتاق عمل، بر بالین بیمار در بخش جراحی مغز و اعصاب و یا در حال آموزش با دانشجویان و رزیدنت های خود می گذرانند.
این گزارش در نهایت پس از انتظار در دفتر گروه جراحی مغز و اعصاب در بیمارستان قائم(عج) در میان خانواده های بیمارانی که برای کم شدن دغدغه خود حتی به دفتر گروه مراجعه و مشاوره دریافت می کنند انجام می شود.
گروه جراحی مغز و اعصاب 11 عضو هیئت علمی دارد
دکتر حمید اعتماد رضایی در ابتدا، گفت: در این گروه در حال حاضر 11 عضو هیات علمی حضور دارند؛ که در سه بیمارستان قائم(عج)، شهید کامیاب(امدادی) و بیمارستان جدیدالتاسیس اکبر متمرکز و اقدام به ارائه خدمت می کنند.
وی ادامه داد: این گروه 11 نفره مسئول آموزش، پژوهش و درمان بیمارانی هستند که در حیطه جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات دچار مشکل می باشند.
این فلوشیپ فوق تخصصی استروتاکسی تصریح کرد: در حوزه آموزش نیز تدریس دانشجویان پزشکی قسمت جراحی مغز و اعصاب همراه با تربیت رزیدنت های جراحی مغز و اعصاب بر عهده گروه می باشد.
مدیر گروه جراحی مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تاکید کرد: در حال حاضر گروه جراحی مغز و اعصاب سالانه در دو ترم، آموزش پزشکان عمومی را در برنامه خود دارد و دروس تئوری نیز توسط این 11 عضو گروه به عنوان اساتید دانشگاه در رشته جراحی اعصاب ارائه می شود.
بخش بالینی جراحی مغز و اعصاب در کوریکولوم این رشته گنجانده شود
دکتر اعتماد رضایی تاکید کرد: در کوریکولوم رشته پزشکی متاسفانه قسمت بالینی جراحی مغز و اعصاب برای دانشجویان پزشکی در نظر گرفته نشده است؛ که در قسمت آموزش این اتفاق به عنوان یک مشکل شناخته می شود.
وی تصریح کرد: گروه جراحی مغز و اعصاب در قسمت ترومای جراحی مغز و اعصاب خواستار گنجانده شدن این قسمت در کوریکولوم رشته پزشکی می باشد؛ که بر اساس وعده مسئولان دانشکده پزشکی بنا شده تا این اتفاق رخ دهد.
سالانه پنج جراح مغز و اعصاب از دانشکده پزشکی فارغ التحصیل می شوند
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد از دانش آموختگی سالانه پنج جراح مغز و اعصاب در دانشکده پزشکی خبر داد و خاطر نشان کرد: در مقطع رزیدنتی در حال حاضر 28 رزیدنت بین سال های اول تا پنجم مشغول به فعالیت می باشند؛ که تدریس تئوری و عملی این رزیدنت ها بر عهده گروه جراحی مغز و اعصاب است.
این فلوشیپ فوق تخصصی استروتاکسی در ادامه گفت: گروه جراحی مغز و اعصاب دارای مسئول پژوهشی مستقل می باشد و سالانه حدود پنج مورد تز تخصصی و به طور متوسط حدود 10 مقاله علمی توسط رزیدنت ها و دانشجویان پزشکی را به نتیجه می رساند.
مدیر گروه جراحی مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: ویزیت های درمانگاهی، مشاوره در سطح بخش های مختلف بیمارستان، اعمال جراحی در اتاق های عمل جراحی و ویزیت بیمارانی که در بخش جراحی مغز و اعصاب بستری می شوند از فعالیت های اعضای گروه جراحی مغز و اعصاب می باشد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ابراز داشت: علاوه بر این، کلاس های توجیهی برای گروه های مختلف پزشکان عمومی، پرستاران، تکنسین های اتاق عمل و رزیدنت های سایر رشته ها نیز هر ساله توسط گروه برگزار می شود که مطالب جدید و به روز این رشته را به اطلاع جامعه پزشکی می رساند.
تمرکز اصلی مقالات گروه در زمینه تومورها، ضایعات عروقی مغز، تکنیک های جدید اندو نوروواسکولار و بیماری های ستون فقرات است
دکتر اعتماد رضایی به عمده محورهای مقالات ارائه شده از سوی اعضای هیات علمی اشاره کرد و گفت: تمرکز اصلی در مقالات ارائه شده در زمینه تومورها و ضایعات عروقی مغز و تکنیک های جدید اندونوروواسکولار(روش های درمان ضایعات عروقی از طریق داخل رگی) می باشد.
وی اضافه کرد: همچنین در زمینه بیماری های ستون فقرات نیز روش های جدید و بسیار پیشرفته درمان جراحی ستون فقرات توسط استادیاران جوان و فلوشیپ های این رشته در دانشگاه مشهد در حال اجرا می باشد و در زمینه درمان تومورها و ضایعات عروقی مغز نیز هر ساله مقالات بسیار خوبی منتشر شده است.
نقش جراح متخصص مغز و اعصاب با دیگر متخصصان در این حوزه متفاوت است
دکتر اعتماد رضایی در خصوص معرفی جراح مغز و اعصاب و تمایز این افراد از دیگر متخصصان در حوزه مغز و اعصاب گفت: سه گروه از پزشکان به نام پزشکان اعصاب در جامعه معرفی شده اند که این تلقی اشتباه است. معمولا در این رشته یک متخصص اعصاب داخلی وجود دارد که تحت عنوان نورولوژیست شناخته می شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: نورولوژیست ها به درمان بیماری هایی می پردازند؛ که جراحی در آن دخالتی ندارد و بیشتر شامل بیماری های طبی اعصاب می شود.
این فلوشیپ فوق تخصصی استروتاکسی اظهار داشت: عده ای از جراحان نیز هستند که اعمال جراحی بر روی ستون فقرات و مغز را انجام می دهند؛ که نام این افراد جراح مغز و اعصاب یا نروسرجن می باشد و عده ای دیگر از همکاران روی بیماری های روانپزشکی کار می کنند که بیماران این دسته از پزشکان دارای بیماری روحی اعصاب می باشند نه بیماری عضوی.
مدیر گروه جراحی مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: مغز عضو فرماندهی بدن است و بدون مغز دیگر اعضای بدن ممکن است کار خود را انجام دهند؛ اما تمامیت انسانی دیگر وجود ندارد به همین دلیل است که مرگ مغزی به عنوان مرگ کل بدن محسوب می شود.
وی ادامه داد: به دیگر معنا اگر بیمار، کبد، کلیه و قلبش فعالیت کند؛ اما مغزش مرده باشد، مرده محسوب می شود و قسمت های در حال کار را با توجه به عدم بازگشت به حیات مغز، می توان به دیگر بیماران نیازمند که عضوی ناقص؛ اما مغزی فعال دارند هدیه کرد.
اختلالات در مغز عوارض بسیاری در بدن ایجاد می کند
دکتر اعتماد رضایی تصریح کرد: طبیعی است که اختلالات بیماری در این عضو بدن؛ اثرات بسیار زیادی در سلامت بدن انسان ایجاد کند و کوچکترین ضایعه مغزی مانند سکته کوچک مغزی و یا خونریزی کوچک می تواند فلج نیمی از بدن، کوری، کری و از بین رفتن حس لامسه یا چشایی را به دنبال داشته باشد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ابراز داشت: احساسات پنج گانه ای که با آن می توانیم زندگی خود را اداره کنیم با کوچکترین عارضه ای در مغز مختل می شود و در این میان نقش جراح مغز و اعصاب بسیار مهم است که پس از شناخت بیماری در صورت اصلاح آن با عمل جراحی بتواند به خوبی وارد عمل شود.
این فلوشیپ فوق تخصصی استروتاکسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: نسج مغز بسیار شکننده، ظریف و زود آسیب پذیری است؛ که خداوند به همین دلیل آن را در محفظه استخوانی قرار داده؛ تا از صدمات جزئی محافظت شود؛ اما با این وجود بیماری ها به داخل استخوان نفوذ کرده و باید به سرعت این ضایعات نفوذ کننده و ضایعات مغزی مانند تومورها، رگ های پاره شونده و قابل خونریزی با جراحی اصلاح شوند .
دو هزار و 500 عمل جراحی مغز و اعصاب در سه سال اخیر در دانشگاه انجام شده است
وی به اهمیت کار جراحان مغز و اعصاب و فوریت داشتن بیماری هایی که نیاز به جراحی دارد اشاره کرد و گفت: در سه سال اخیر به طور متوسط در سه مرکز درمانی امام رضا(ع) قائم(عج) و شهید کامیاب (امدادی)در مجموع سالیانه دو هزار و 500 عمل جراحی مغز و اعصاب انجام می شود؛ که در رشته مغز، ستون فقرات و نخاع این اعمال جراحی همراه با اعصاب محیطی خواهد بود.
دکتر اعتماد رضایی تاکید کرد: این گروه نسبت به سایر گروه ها در دانشگاه علوم پزشکی مشهد جوان است و عمری بیش از 30 سال ندارد در حالی که برخی گروه ها( داخلی، جراحی عمومی و...) عمری برابر با عمر دانشگاه در حدود 70 سال دارند.
مدیر گروه جراحی مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: با این وجود در این فاصله، گروه از دو نفر عضو هیات علمی به 11 عضو افزایش پیدا کرده و در حالی که در ابتدا سالانه یک رزیدنت را پذیرش می کرد؛ اکنون موفق به پذیرش سالانه هشت رزیدنت می باشد.
دانشگاه علوم پزشکی مشهد مهمترین مرکز درمانی منطقه در حوزه جراحی های مغز و اعصاب است
این فلوشیپ فوق تخصصی استروتاکسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ابراز داشت: در سه قسمت اعمال جراحی تومورهای مغزی، اعمال جراحی داخل رگی و ستون فقرات دانشگاه علوم پزشکی مشهد مهمترین مرکز درمانی منطقه به شمار می رود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار داشت: به دیگر معنا مشهد در این سه حیطه شرق ایران و کشورهایی که در منطقه شرق ایران واقع شده اند را پوشش می دهد و این نشان از موفقیت گروه دارد.
در کشور تنها چهار مرکز مجهز به دستگاه استروتاکسی جود دارد
وی از وجود فلوشیپ استروتاکسی در گروه جراحی مغز و اعصاب خبر داد و ابراز داشت: در گروه جراحی مغز و اعصاب فلوشیپ استروتاکسی فعال می باشد؛ که به معنای رسیدن به هر نقطه ای در داخل مغز به واسطه کنترل دستگاهی به نام استروتاکسی است؛ که در کل ایران تنها سه یا چهار مرکز مجهز به این دستگاه می باشند.
مدیر گروه جراحی مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد از دسترسی به ضایعات عمقی غیر قابل دسترسی مغز به وسیله این دستگاه خبر داد و خاطر نشان کرد: به دلیل نبود این دستگاه در تمامی منطقه شرق کشور برخی بیماران از کشورهای ترکمنستان، تاجیکستان و افغانستان به بیمارستان امام رضا(ع) جهت درمان مراجعه می کنند.
بخش اختصاصی جراحی مغز و اعصاب اطفال در بیمارستان اکبر راه اندازی می شود
این فلوشیپ فوق تخصصی استروتاکسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد از توسعه گروه در سه زمینه دیگر خبر داد و تصریح کرد: در حال حاضر در بیمارستان اکبر یکی از اعضای هیات علمی گروه در حال فعالیت است و تلاش داریم تا به زودی در این بیمارستان بخش اختصاصی جراح مغز و اعصاب اطفال را راه اندازی کنیم.
فلوشیپ های اپیلپسی( جراحی صرع) و تکامل جراحی استروتاکسی در گروه ایجاد می شود
دکتر اعتماد رضایی افزود: ایجاد فلوشیپ های اپیلپسی( جراحی صرع) و تکامل جراحی استروتاکسی که تحت عنوان فانکشنال نوروسرجری شناخته می شود جهت درمان بیماری هایی مانند پارکینسون و کره به صورت جراحی نیز در گروه در حال برنامه ریزی است.
وی تصریح کرد: امیدواریم با مساعدت مسئولان دانشگاه در بیمارستان 610 تختخوابی امام رضا(ع) بخش بسیار پیشرفته و مستقلی جهت ایجاد این فلوشیپ ها در اختیار گروه قرار گیرد و به زودی این امکان جهت تاسیس فلوشیپ های فوق در دانشگاه در اختیار ما قرار گیرد.