دبیر شورای گسترش وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی گفت: دانشگاههای علوم پزشکی درتدوین سند توسعه متوازن باید اولویت منافع ملی را بر منافع منطقهای در نظربگیرند.
به گزارش وب دا، دکتر محمد حسین آیتی که به صورت وبیناری در نشست روساء و معاونین آموزشی دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی کلان منطقه 9 حضور داشت، اظهار کرد: براساس سند درمان کشور که به تصویب وزارت بهداشت و سازمان برنامه و بودجه رسیده، تربیت نیروی انسانی به عنوان جزیی از فعالیتهای معاونت آموزشی در دستور کار قرار گرفت و مقرر شد آموزش متوازن براساس نیاز و شرایط هر منطقه و مزیتهای نسبی آن انجام شود و در گام دوم توزیع نیاز نیروی انسانی کشور بین کلان مناطق صورت گرفت که بدین منظور سهم هر کلان منطقه مشخص شد و در ادامه این پازل کامل نمیشود مگر اینکه گام سوم آن، یعنی توزیع درون کلان منطقه به درستی انجام شود.
وی افزود: به عنوان دبیرخانه شورایگسترش دانشگاههای علوم پزشکی تلاش شد تا حد امکان رضایت کلان مناطق را بدست آوریم تا تفاهمنامه و سند توزیع متوازن را تایید و امضاء کنند و در این خصوص از ابزارهای در اختیار استفاده کردیم.
وی گفت:به عنوان مثال در شورای گسترش ایجاد و توسعه رشته/ مقاطع جدید، منوط به این امر شد که سند توزیع متوازن علوم پزشکی حتما امضا شود و در حال حاضر این سند پشتوانه دستور مقام عالی وزارت را دارد و امیدواریم همه کلان مناطق تا پایان سال جاری سند شان را به تایید برسانند.
دبیر شورای گسترش دانشگاههای علوم پزشکی با اشاره به اینکه توسعه متوازن رشته/ مقاطع در سطوح دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی در دستور کار شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار گرفته و بناست تا آخر سال تصویب شود، ادامه داد: مشابه سند آمایش سرزمینی که در حال حاضر یک سند بالادستی محسوب میشود و نمیتوانیم خارج از مصوبات آن اقدامی انجام دهیم سند توسعه متوازن هم پشتوانه مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی را در برخواهد داشت.
دکتر آیتی افزود: یکی از مفاهیمی که در سند آمایش سرزمینی مورد توجه قرار گرفت بحث عدالت در دسترسی به آموزش است که در سند توسعه متوازن نیز به آن پرداخته شده، و نشان دهنده این است که مناطق مختلف در سراسر کشور چگونه و در چه سطحی به آموزش دسترسی دارند.
وی با بیان اینکه باید در توسعه متوازن منافع ملی را بر منافع منطقهای اولویتداد،گفت: همه دانشگاهها میخواهند رشد زیادی در زمینه پذیرش دانشجو و رشته مقاطع داشته و کارنامه عملکرد بهتری ارائه دهند ولی باید به این موضوع نیز توجه داشت که کشور درمواجهه با جنگ اقتصادی است و توسعه رشته/ مقاطع خصوصا در زمینه رشتههای پزشکی که نیازمند لوازم و تجهیزات زیادی می باشد فوق العاده هزینه بر است، به عنوان مثال وقتی طرح برآورد نیروی انسانی نشان میدهد در حال حاضر در کشور نیازمان به داروساز برطرف شده، پس چرا باید صدها میلیارد تومان هزینه کنیم برای ساخت و تجهیز دانشکده داروسازی و نیرویی را تربیت کنیم که مورد نیاز کشور نیست.
دبیر شورای گسترش دانشگاههای علوم پزشکی تصریح کرد: کلان مناطق برای تقاضاهای توسعهای منطقه مورد نظرشان استدلالهایی دارند ولی باید به این موضوع نیز توجه کرد که همه مناطق دارای ویژگیهای مخصوص به خودشان هستند و اگر بخواهیم برای هر کدام از این مناطق استثنائاتی قائل شویم، توسعه متوازن علوم پزشکی و سند آمایش سرزمینی مفهومش را از دست خواهد داد.
عدم توسعه رشتههای سُنتی تحصیلات تکمیلی بدلیل پُر شدن ظرفیت آنها
نماینده شورای گسترش وزارت در تهیه سند توسعه متوازن آموزش عالی علوم پزشکی کلان مناطق نیز در این نشست گفت: تدوین جدول سقف جذب دانشجو در مناطق آمایشی برای مقاطع پزشکی،phd، کارشناسی ارشد و اینکه چه حد ظرفیتی را برای این مقاطع در نظر گرفته شود از جمله وظایف این شورا است.
دکتر مجاهدیان تصریح کرد: در حال حاضر دانشگاهها به ما درخواست ایجاد رشتهی جدید میدهند که بدلیل عدم امکان افزایش در بعضی از این رشتهها بخاطر اشباع آنها، به دانشگاهها اجازه داده شدکه به صورت یکسال در میان پذیرش دانشجو در رشته های مورد نظر را داشته باشند و طبق تفاهمنامه و برنامهریزیهای که تا سال 1408 صورت گرفته، این ظرفیت پذیرش یک سال در میان رشته ها در کلان منطقه 9، بعد از تهران، بیشتر دیده شده است.
خبرنگار: سید جواد نظری هاشمی