در " نشست آموزشی استعدادهای مطلوب برای مراقبت معنوی و چالش ها "، که با حضور دکتر ناصر زیدی متخصص مراقبت معنوی در بیمارستان جنرال ونکوور کانادا و دانشگاه بریتیش کلمبیا برگزار شد، موضوع کارکردهای مراقبت معنوی و چالش های مرتبط با آن مورد بحث و بررسی قرار گرفت. 

به گزارش روابط عمومی نهاد نمایندگی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دکتر ناصر زیدی در این نشست با اشاره به فعالیت های درمانی خود به عنوان متخصص مراقبت معنوی در بیمارستان جنرال ونکوور کانادا و دانشگاه بریتیش کلمبیا، حضور " مراقب معنوی " در ساختار درمانی این کشورها را امری تعریف شده دانست و گفت: در کشور کانادا " مراقبت معنوی" بخشی از فرایند درمان است و مراقب معنوی جزئی از اعضای تیم پزشکی محسوب می شود؛ دپارتمان مراقبت معنوی به دلیل اهمیت کارکرد، برخوردار از بودجه ای مستقل و مشخص می باشد.

وی با تاکید بر اینکه " مراقبت معنوی " مفهومی متفاوت با بحث " سلامت معنوی " و " معنویت " است افزود: سلامت معنوی ناشی از یک احساس است که این احساس می تواند واقعی یا کاذب باشد و اساساً ابزار سنجش ندارد؛ اما مراقبت معنوی دارای اصول و ابزارهایی است و می تواند از طریق اکسپلور یا اکتشاف استعدادها و توانمندی های فردِ بیمار، ذهن و تفکر او را به سمتی مشخص جهت دهی و حتی جهانبینی او را متحول سازد.

دکتر زیدی همچنین گفت: نکته بسیار مهم در بحث مراقبت معنوی این است که درمانگر بتواند ارتباطی قلبی و عمیق با بیمار خود برقرار کند؛ بگونه ای که بیمار تمایل یابد با اعتماد و بدون ترس از قضاوت شدن، احساسات منفی و آزاردهنده‌ی خود را بیان کند، نکته مهمتر اینکه که در پاسخ به صحبت هایی که بیمار از قلب خود بیان می‌کند، درمانگر نباید با منطق پاسخ دهد؛ بلکه نیاز است نوعی همراهی و همدلی مبتنی بر احساس با او داشته باشد تا بیمار تصور نکند درمانگر شرایط او را درک و فهم نمی‌کند.

متخصص مراقبت معنوی در همین ارتباط افزود: درمانگر باید بتواند به شکل غیر مستقیم به قلب بیمار و درونیات او نفوذ کرده و آنچه که او را مورد رنج و ناراحتی قرارداده کشف کند.

وی در ادامه ، با اشاره به آیه 3 سوره مبارکه ضحی ( ما وَدَّعَكَ رَبُّكَ وَ ما قَلى ) و آیه 37  سوره هود ( وَ اصْنَعِ الْفُلْكَ بِأَعْيُنِنا وَ وَحْيِنا وَ لا تُخاطِبْني فِي الَّذينَ ظَلَمُوا إِنَّهُمْ مُغْرَقُونَ ) این آیات را مصداق مراقبت معنوی خداوند نسبت به بندگان ویژه‌ی خود برشمرد و گفت: در آیات مذکور وقتی پیامبر خدا، خویشتن را در حصار تنهایی و احساس طرد شدگی می بیند، خداوند او را مورد تفقد قرار داده و به او اطمینان می‌دهد که مراقب و حامی اوست.

دکتر زیدی همچنین یادآور شد؛ مراقبت معنوی باید در راستای نظام پزشکی باشد و بدانیم بیمار امانتی است در دست ما که باید او را با شرایط روحی بهتر به زندگی برگردانیم.

وی در بخش پایانی سخنان خود با بیان اینکه " مراقبت معنوی "  اکنون به عنوان یکی از رشته های تخصصی در دانشگاه های آمریکای شمالی تدریس می شود افزود: جای بسی خوشحالی است که در ایران به این موضوع پرداخته شده و جامعه پزشکان و پرستاران مایلند این بحث را فرا بگیرند.

در این نشست حجت الاسلام والمسلمین دکتر طباطبایی مسوول نهاد رهبری دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز با اشاره به طرح موضوع مراقبت معنوی در وزارت بهداشت و انعقاد تفاهم‌نامه هایی با مراکز مرتبط؛ از جمله حوزه علمیه قم و نیز راه اندازی شبکه مراقبین معنوی در فضای مجازی ابراز امیدواری کرد، تقویت و گسترش این اقدامات بتواند گام موثری در جهت پررنگ سازی بحث مراقبت معنوی در مراکز درمانی کشور باشد.

گفتنی است؛ پس از این نشست با محوریت آموزش، برنامه مراقبت معنوی در بخش هماتولوژی بیمارستان امام رضا(ع) صورت گرفت.

0140.jpg - 98.51 kB

0141.jpg - 83.71 kB

 

 

 

 

 

 

 

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image