رییس مرکز تحقیقات دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: این مرکز توانسته است با تولید بیش از 150 مقاله در سال در رشد تولید دانش در دانشگاه موثر باشد و تا کنون در طول عمر 11 ساله خود بیش از هزار و 500 مقاله تولیدی داشته است.

به گزارش وب دا؛ دکتر مریم بیدار در ارائه گزارشی از روند توسعه ای مرکز تحقیقاتی  دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به ابتدای کار این مرکز، گفت: مرکز تحقیقات دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد از سال 1384 مصوبه اصولی خود را از سوی معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه دریافت کرد و در همان سال های ابتدایی کار خود ،توانست رتبه  نخست را در میان مراکز تحقیقاتی مصوب اصولی دانشگاه کسب کند.

وی ادامه داد: در ادامه این مرکز در سال 1386 مصوبه قطعی خود را از سوی شورای گسترش دانشگاه های علوم پزشکی دریافت کرد و در همین سال موفق به کسب مقام دوم در بین مراکز تحقیقاتی فاقد ردیف بودجه مستقل در سطح کشور شد.

رییس مرکز تحقیقات دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، خاطر نشان کرد: در حال حاضر این مرکز توانسته است با 58 عضو هیات علمی به مدت 11 سال به کار تحقیقاتی در دانشگاه بپردازد و به افتخاراتی از جمله کسب رتبه دوم و سوم جشنواره رازی در سال 86، دو رتبه سومی در جشنواره رازی در سال 87، رتبه های پژوهشگر برتر سال در سال های 91 و 92 و همچنین پژوهشگر جوان سال در سال 92، نائل آید.

دکتر بیدار به اهداف اصلی ایجاد این مرکز تحقیقاتی اشاره کرد و ابراز داشت: معرفی، حفظ و تقویت مرکز تحقیقات دندانپزشکی در عرصه استانی، کشوری و بین المللی، هدایت، تسهیل، نظام دار نمودن و اجرای طرح های تحقیقاتی دندانپزشکی، اولویت بندی تحقیقات علوم پزشکی برمبنای نیاز سنجی و ... از اهداف اصلی ایجاد این مرکز بوده است.

میزان مقالات تولیدی در این مرکز تحقیقاتی سیر صعودی داشته است

رییس مرکز تحقیقات دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد روند توسعه ای این مرکز تحقیقاتی را صعودی عنوان کرد و افزود: این مرکز در سال اول کار خود از سوی وزارت بهداشت بر اساس میزان مقالات تولیدی و ارجاع آن توانست امتیاز  632.5 را کسب کند و اکنون پس از 11 سال این امتیاز به بیش از 3074.24 رسیده است.

دکتر بیدار اظهار داشت: بر اساس امتیاز بندی صورت گرفته از سوی وزارت بهداشت به این نکته تاکید شد که در ازای هر 500 امتیاز امکان جذب یک عو هیات علمی تمام وقت پژوهشی برای ما وجود دارد و ما بر این اساس چند عضو هیات علمی جذب کرده ایم که البته تعداد بالایی نیست و اکنون ما تنها دو عضو هیات علمی به این شکل دارا می باشیم.

وی به تعداد بالای مقالات تولیدی در این مرکز تحقیقاتی اشاره کرد و بیان داشت: سالانه بیش از 150 مقاله در این مرکز تولید می شود که می توان گفت تا کنون بیش از هزار و 500 مقاله در مرکز تحقیقاتی دندانپزشکی تولید شده است.

رییس مرکز تحقیقات دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد مطرح کرد: در سال 1393 تعداد مقالات حاصل از پایان نامه 16 مقاله بوده و این در حالی است که در همین سال 66 مقاله در همایش های خارجی و بین المللی،17 مقاله در همایش های داخلی، 71 مقاله منتشر شده در مجلات خارجی، 27 مقاله منتشر شده در مجلات داخلی و 226 ارجاع مقاله به نام مرکز و در مجموع 3074.24 امتیاز را در کارنامه خود داریم.

دکتر بیدار در بخش دوم این گزارش به اهمیت تولید دانش و بومی کردن علم و دانش در کشور اشاره و خاطر نشان کرد: در این مسیر اشکالی که وجود دارد این است؛ که صنعت و دانشگاه ارتباط و تعامل بالایی با یکدیگر ندارند و به همین جهت ما اکنون صنعت دندانپزشکی در ایران نداریم.

وی تصریح کرد: هنگامی که صنعت و علم بومی در کشور وجود نداشته باشد ما مجبور هستیم تحقیقات خود را بر روی صنعت خارجی و تولیدات دیگر کشورها انجام دهیم.

رییس مرکز تحقیقات دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، اضافه کرد: در صورتی که ارتباط نزدیکی میان علم تولید شده در فضای دانشگاهی، صنعت و تولید کنندگان شکل بگیرد؛ می توان بر روی تولیدات داخلی در خصوص صنعت دندانپزشکی کار کرد؛ اما در شرایط فعلی ما تولیدات مواد دندانپزشکی به شکل گسترده در داخل نداریم.

توان علمی تولید مواد دندان پزشکی در داخل کشور وجود دارد

دکتر بیدار با تاکید بر توان ساخت مواد دندانپزشکی در داخل کشور، ابراز داشت: در داخل کشور فورمولاسیون تولید مواد دندانپزشکی وجود دارد؛ اما به دلیل نبود حمایت کافی از سوی تولید کنندگان و سرمایه داران و نبود نگاه دراز مدت به این مهم، تا کنون پیشرفتی در این راستا صورت نگرفته است.

وی به برخی پتانسیل های علم موجود در کشور اشاره کرد و افزود: MTA یا سیمان دندانپزشکی ماده‌ای به شکل پودر است که اجزای عمده آن شامل‌ تری‌کلسیم آلومینات، تری‌کلسیم اکساید و سیلیکات اکساید است. ساختمان اصلی MTA شباهت بسیاری به  سیمان پرتلند یا همان سیمان ساختمانی دارد؛ اما استفاده هر گرم از این ماده که عمده تولید شده در خارج از کشور است برای بیمار بین 200 تا 400 هزار تومان هزینه دارد.

رییس مرکز تحقیقات دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ادامه داد: نگاه سازندگان خارجی به این بازار جهانی است؛ اما در داخل، صنعت به دنبال تولید ماده انبوه سازی شده است و تولید سیمان ساختمانی به دلیل کاربرد بسیاری که دارد به نسبت تولید سیمان دندانپزشکی کاری قابل قبول تر است.

دکتر بیدار تسهیل روال ثبت جهانی اختراعات را موجب رشد تولید دانش در داخل دانست و اظهار داشت: در کنار این موارد، فعالیت اعضای هیئت علمی به امور آموزشی موجب می شود که این اساتید نتوانند آن گونه که باید در بخش پژوهش و تولید دانش موفق باشند.

وی ادامه داد: مطمئنا با توجه به زمان بر بودن مراحل تولید دانش تا ثبت و کاربردی کردن علم مورد نظر؛ اگر ما بتوانیم صرفا اعضای هیئت علمی پژوهشی را تقویت کنیم و تمرکز این افراد را به تولید دانش بگذاریم می توانیم به موفقیت های بیشتری در این خصوص دست پیدا کنیم.

مقالات بسیاری از اعضای هیئت علمی دانشگاه در کتاب های معتبر جهانی چاپ می شوند

رییس مرکز تحقیقات دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به مشکلات موجود در مسیر توسعه مرکز تحقیقاتی دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اشاره کرد و ابراز داشت: ما امید داریم روزی برسد که این مرکز نیز از لحاظ تخصیص بودجه در سطح مراکز تحقیقاتی چون دانشگاه شهید بهشتی و دانشگاه تهران قرار بگیرد.

دکتر بیدار افزود: داشتن ردیف بودجه مستقل به ما این توان را می دهد که اعضای هیات علمی توانا در تولید علم و دانش را استخدام کرده و از نبود تعداد کافی عضو هیات علمی تمام وقت پژوهشی کمتر رنج ببریم.

وی تصریح کرد: با داشتن بودجه مستقل حتی در برقراری ارتباط  میان مراکز تحقیقاتی و صنعت نیز سهولت بیشتری ایجاد می شود؛ اما در شرایط فعلی بودجه در نظر گرفته شده بسیار کم است و نمی تواند به هیچ عنوان نیاز ما در بحث تولید دانش و انجام پژوهش را بر طرف کند.

رییس مرکز تحقیقات دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: باید به این نکته تاکید کرد که ما در تولید علم مشکلی نداریم زیرا تولید علم در واقع همین تولید مقالات است و در این خصوص تا جایی پیش رفته ایم که  برخی مقالات ما در کتاب های معتبر جهانی ایندکس شده است و گاه 50 مقاله همکاران «اندو» در کتاب تکست درمان ریشه ای دندان (جهت گرفتن تخصص) ایندکس می شود.

دکتر بیدار در پایان گفت: اعضای هیات علمی در هر مرکز تحقیقاتی اعضای فعال آن مرکز به شمار می روند و با وجود این که در این مرکز در حال حاضر 58 عضو هیات علمی آموزشی فعالیت می کنند؛ اما در صورتی که عضو هیات علمی پژوهشی تمام  وقت در استخدام خود داشته باشیم موفقیتی دو چندان را به دست خواهیم آورد.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image