رییس مرکز تحقیقات فیزیک پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: ساخت وسیله  MLC (مالتی لیف کلیماتور) و وسیله ای جهت درمان تومورهای کوچک در مغز؛ دو اختراع این مرکز است که جشنواره اختراعات و ابداعات رازی نیز موفق به کسب رتبه شد.

به گزارش وب دا؛ دکتر محمد تقی بحرینی طوسی در ارائه گزارش عملکرد جامع سه ساله مرکز تحقیقاتی فیزیک پزشکی ، گفت: این مرکز در سال 84 به تصویب شورای پژوهشی دانشگاه رسید و پس از آن در شورای پژوهشی وزارت بهداشت موفق به کسب موافقت اصولی شد.

این محقق دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطر نشان کرد: در این مرکز تحقیقاتی زیرشاخه های اصلی فیزیک پزشکی شامل فیزیک تصویر برداری تشخیصی، فیزیک پزشکی هسته ای، فیزیک پرتودرمانی، رادیوبیولوژی، دزیمتری و حفاظت و پرتوهای غیر یون ساز مورد پژوهش و تحقیق قرار می گیرند.

انتشار نتایج طرح های تحقیقاتی مرکز در مجلات علمی معتبر جهان

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: نتایج طرح های تحقیقاتی که تا کنون انجام شده است در قالب مقالات متعددی در کنفرانس های بین المللی و عمدتا در کنفرانس های داخلی و مجلات علمی معتبر بین المللی ارائه و چاپ شده است.

دکتر بحرینی اظهار داشت: نتایج تلاش اعضای هیات علمی به شکل سخنرانی در کنفرانس های علمی ارائه شده است و تا کنون از بین طرح های ارائه شده در این مرکز تحقیقاتی چندین اختراع به ثبت رسیده است که یک مورد موفق به کسب رتبه دوم ابداعات و اختراعات جشنواره رازی شده است.

رییس مرکز تحقیقات فیزیک پزشکی ادامه داد: با توجه به این که شورای پژوهشی وزارت بهداشت هر سال،انتظار علمی خود از مراکز تحقیقاتی را بالا می برد و حداقل ها را برای تصویب نهایی این مراکز افزایش می دهد؛ به لحاظ کسب حداقل امتیاز  موفق به تصویب نهایی این مرکز تحقیقاتی نشده ایم.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد محل استقرار این مرکز تحقیقاتی را در پژوهشکده بوعلی عنوان کرد و بیان داشت: بخشی از آزمایشگاه های این مرکز نیز در دانشکده پزشکی و گروه فیزیک پزشکی مستقر است و در حال حاضر 9 عضو هیات علمی و چهار کارشناس ارشد عضو فعال این مرکز تحقیقاتی هستند.

دکتر بحرینی حضور اعضای هیات علمی جوان و دانشجویان علاقمند را موجب رشد این مرکز تحقیقاتی دانست و ابراز داشت: اعضای هیات علمی فعلی این مرکز تحقیقاتی با تلفیق تجربه و توان علمی اعضای هیات علمی پیشکسوت و انرژی و توان علمی اعضای هیات علمی جوان و البته با علاقمندی جمعی میتوانند موفقیت های این مرکز تحقیقاتی را افزایش دهند.

وی تاکید کرد: ما بایدبتوانیم همانگونه که تا به حال در سطح کشور در جایگاه مناسبی قرار داشته ایم؛ در آینده در کمک به حل مشکلات بخش های بالینی مرتبط مانند پرتو درمانی، پزشکی هسته ای، تصویربرداری و به خصوص بخش MRI قدم های موثری برداریم.

تهیه و پردازش تصاویر فانگشنال MRI در دستور کار قرار گرفته است

رییس مرکز تحقیقات فیزیک پزشکی از تهیه تصاویر فانگشنال MRI در بیمارستان قائم(عج) با همکاری مرکز تحیقیقاتی فیزیک پزشکی خبر داد و گفت: از شش ماه قبل مقدمات همکاری نزدیک بین مرکز تحقیقات فیزیک پزشکی و بخش MRI بیمارستان قائم(عج) جهت تحقق یکی ازخواسته های مکرر متخصصان جراحی مغز و اعصاب، روانپزشکی و چند رشته تخصصی دیگر ایجاد شده است.

دکتر بحرینی تصریح کرد: تهیه و پردازش تصاویر فانگشنال MRI باید به کمک متخصصان فیزیک پزشکی انجام شود و اکنون مدتی است تهیه اولین تصاویر از این دست آغاز شده است.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اضافه کرد: بر این اساس بخشی در کنار بخش MRI بیمارستان قائم(عج) تحت عنوان واحد فیزیک پردازش تصویر ایجاد شده است و همکارانی از این گروه تحقیقاتی با همکاری رادیولوژیست ها و سایر متخصصین در آینده می توانند تصاویر فایشنال MRI را در مرکز درمانی قائم(عج) پردازش کرده و از اعزام بیماران و ارسال تصاویر به تهران جلوگیری شود.

رییس مرکز تحقیقات فیزیک پزشکی خاطر نشان کرد: فانگشنال MRI در حقیقت یک روش بسیار جدید است که تا کنون در ایران تنها تهران دارای مرکزی جهت تهیه این تصاویر و پردازش آن است و امید داریم که ما نیز دومین مرکزی باشیم که این موفقیت را در سطح کشور و استان به دست می آوریم.

دکتر بحرینی اظهار داشت: اطلاعات عملکردی از مغز توسط تصاویر تهیه شده از فانگشنال MRI در اختیار متخصصان قرار خواهد گرفت؛ که این اطلاعات با در اختیار داشتن اطلاعات آناتومیک می تواند در تشخیص بسیاری از بیماری ها موفق و اعمال جراحی از این پس با اطلاع قبلی از شرایط مغز انجام و از خطرات احتمالی جلوگیری  شود.

وی زمان بندی نتیجه اصلی موفقیت حاصله را شش ماه تخمین زد و ابراز داشت: تا شش ماه آینده پردازش های صورت گرفته توسط متخصصین فیزیک پزشکی و آنالیز تصاویر تهیه شده توسط این متخصصین انجام خواهد شد و در نهایت تا شش ماه آینده با حصول اطمینان کامل از پردازش صورت گرفته، کار به شکل مستقل در مشهد انجام خواهد شد.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد مطرح کرد: ما در این مرکز دو طرح تولیدی را به مرحله اجرا رسانده ایم؛ که بسیار به لحاظ کاربردی و اقتصادی حائز اهمیت بوده است به شکلی که یکی از این دو طرح جایزه اختراعات و ابداعات جشنواره رازی در سال 85 را از آن خود کرد.

طراحی و ساخت وسیله ای جهت درمان تومورهای کوچک در نقاط مختلف بدن

رییس مرکز تحقیقات فیزیک پزشکی یادآور شد: طراحی و ساخت وسیله ای جهت درمان تومورهای کوچک در نقاط مختلف بدن به خصوص در مغز؛ که نمی شود مانند دیگر قسمت های بدن آن را رادیوتراپی و جراحی کرد یکی از این اختراعات است.

دکتر بحرینی ادامه داد:  با توجه به این که این احتمال وجود دارد تومور مغزی در نقطه حساسی باشد و لمس ناحیه از تومور عواقب وخیمی برای بیمار داشته باشد؛ نیاز به تجهیزات خاصی است که به وسیله آن بتوان دست اشعه را محدود و در یک جلسه؛ دوز بالایی به نقطه وجود تومور داده شود تا در یک جلسه تومور از بین برود.

وی گفت: این دستگاه ها بسیار گران قیمت است ، به خصوص در دوران تحریم امکان وارد کردن این دستگاه ها چه به لحاظ سخت افزاری و نرم افزاری وجود نداشت؛ که این مرکز تحقیقاتی توانست در قالب پایان نامه دوره دکترا این طرح را انجام دهد و دستگاه ساخته شود.

طراحی دستگاه MLC یا مالتی لیف کلیماتور در مرکز تحقیقات فیزیک پزشکی

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ابراز داشت: طرحی دیگر در قالب پایان نامه دوره دکترا در این مرکز تصویب و انجام شد که وسیله ای تحت عنوان MLC یا مالتی لیف کلیماتور جهت جلوگیری ار رسیدن اشعه به نواحی مجاور قسمت سرطانی ساخته شد.

رییس مرکز تحقیقات فیزیک پزشکی اضافه کرد: در این طرح باید میدان اشعه بر بدن بیمار محدود شود و با توجه به اینکه شکل ناحیه تومرال شکلی منظم و هندسی نیست؛ باید وسیله ای داشته باشیم که بتوانیم شکل میدان اشعه را مطابق با شکل ناحیه سرطانی به صورت نامنظم در آوریم.

دکتر بحرینی خاطر نشان کرد: این مهم به وسیله تجهیزاتی تحت عنوان مولتی لیف کالیماتور(MLC) انجام می شود. این اختراع در دنیا قبلا انجام شده است و چهار کمپانی توانایی تولید آن را دارند؛ که با قیمت یک میلیون یورو برای خریدار تمام می شود و اکنون دانشگاه علوم پزشکی مشهد این وسیله را به شکل نرم افزار و سخت افزار به صورت آزمایشی ساخته و حتی پیشنهاد تولید آن از سوی معاونت پژوهشی وزارت بهداشت به ما شده است.

وی تصریح کرد: امیدوارم بتوانیم در آینده نزدیک تولید انبوه این وسیله را در برنامه خود داشته باشیم و در صورتی که کار اجرایی و آموزشی ما کمتر شود این مهم رخ خواهد داد.

تنها مجله فیزیک پزشکی منطقه در دانشگاه علوم پزشکی مشهد منتشر می شود

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به چاپ و انتشار تنها مجله فیزیک پزشکی منطقه در دانشگاه علوم پزشکی مشهد اشاره و تاکید کرد: تنها مجله فیزیک پزشکی منطقه و یکی از پنج مجله فیزیک پزشکی جهان در این مرکز تهیه و منتشر می شود و این موجب افتخار است که اعلام کنیم سه نفر از جمع 11 نفره بورد فیزیک پزشکی ایران و البته دیبر این بورد از دانشگاه علوم پزشکی مشهد هستند.

وی به تعداد طرح های تحقیقاتی به پایان رسیده (مصوب شورای پژوهشی دانشگاه) مرکز تحقیقاتی در طول سه سال گذشته اشاره کرد و ابراز داشت: 76 طرح تحقیقاتی در این مرکز طی سه سال گذشته به پایان رسیده و نتیجه موفقیت آمیز آن در تولید دانش در دانشگاه قابل مشاهده بوده است.

ارائه 414 طرح تحقیقاتی توسط اعضای هیات علمی مرکز تحقیقات فیزیک پزشکی

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تصریح کرد: این در حالی است که 72 پروژه جاری نیز در این مرکز تحقیقاتی مصوب شورای پژوهشی دانشگاه بوده و اکنون به پایان رسیده است.

مدیر گروه فیزیک پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد از ارائه بیش از 414 طرح تحقیقاتی توسط اعضای هیات علمی عضو در مرکز تحقیقاتی فیزیک پزشکی خبر داد و ابراز داشت: تمامی این طرح های تحقیقاتی در مسیر گسترش علم فیزیک پزشکی و تولید دانش مورد نیاز برای کشور و دانشگاه علوم پزشکی مشهد بوده است.

رییس مرکز تحقیقاتی فیزیک پزشکی در ادامه تاکید کرد: از همان سال 84 فعالیت این مرکز به شکل رسمی آغاز شده است؛ اما در عمل مرکز تحقیقاتی فیزیک پزشکی دارای سابقه قدیمی تر بوده و از سال 1380 آغاز به کار کرده است.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: اعضای هیات علمی گروه فیزیک پزشکی دانشگاه در واقع اعضای تشکیل دهنده این گروه تحقیقاتی هستند و عضو هیات علمی اختصاصی با تعریف عضو هیات علمی پژوهشی در این مرکز تحقیقاتی حضور ندارد.

دبیر بورد فیزیک پزشکی ایران به چگونگی ایجاد طرح های تحقیقاتی در مرکز تحقیقات فیزیک پزشکی اشاره کرد و ابراز داشت: دانشجویان دوره تحصیلات تکمیلی مرکز در کنار اعضای هیات علمی عضو در گروه، در قالب طرح های تحقیقاتی و پایان نامه های دانشجویی؛ عمده پروژه های پژوهشی این مرکز را به سرانجام می رسانند.

دکتر بحرینی از ارائه برخی طرح های تحقیقاتی با همکاری سایر گروه های آموزشی اشاره کرد و اظهار داشت: گاه برخی طرح های تحقیقاتی به صورت مشترک بین گروه های آموزشی علوم پایه و سایر گروه های آموزشی بالینی و گاهی در همکاری مشترک با سایر دانشگاه های علوم پزشکی به سرانجام می رسند.

وی از ایجاد ارتباط با دیگر مراکز تحقیقاتی، بخش های بیمارستانی و دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی مشهد خبر داد و افزود: این مرکز تحقیقاتی با دانشگاه علوم پزشکی مشهد به جهت تامین منابع مالی و کسب حمایت های فنی و آموزشی و با بیمارستان ها و مراکز آموزشی و پژوهشی دانشگاه به جهت انجام امور کارورزی و کارآموزی طرح های تحقیقاتی ارتباط برقرار کرده است.

اجرای طرح های تحقیقاتی مشترک با مراکز تحقیقات و دیگر دانشگاه های کشور

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: مرکز تحقیقات فیزیک پزشکی دانشگاه با پژوهشکده بوعلی، مراکز تحقیقات پزشکی هسته ای، بیماری های پوست و سالک، سرطان و چشم پزشکی نیز دارای پروژه های تحقیقاتی مشترک است.

وی از طرح های پژوهشی مرکز تحقیقات فیزیک پزشکی با دانشگاه های تابع وزارت علوم خبر داد و در پایان گفت: این مرکز با مرکز تخصصی رادیوتراپی_ انکولوژی رضا(ع) و گروه مهندسی کامپیوتر دانشگاه فردوسی مشهد به منظور اجرای طرح های تحقیقاتی مشترک و چند مرکزی ارتباط دارد.

دکتر بحرینی آینده این مرکز تحقیقات را بسیار روشن دانست و در پایان یادآور شد: مشهد توانسته در علم فیزیک پزشکی حرف های زیادی برای گفتن داشته باشد و به این جهت آینده این مرکز تحقیقات در تولید دانش و رشد علم فیزیک پزشکی بسیار روشن است.

 

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image