رییس مرکز تحقیقات بیماری های ریوی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، انجام طرح های کاربردی در زمینه درمان بیماری های ریوی را از مهمترین رویکردهای تحقیقاتی و پژوهشی این مرکز عنوان کرد.

به گزارش وب دا؛ دکتر شهرزاد محمد زاده لاری ، در ارائه گزارش جامع سه ساله مرکز تحقیقات بیماری های ریوی گفت: این مرکز تحقیقات در سال ۱۳۸۷ در بخش توراکس بیمارستان قائم (عج)کار خود را آغاز کرد.

این دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: مرکز تحقیقات بیماری های ریوی، پیشگیری و تشخیص زود رس بیماری های ریوی را از اهداف اولیه خود قرار داد که با توجه به موقعیت خاص استان خراسان رضوی، مجاورت این استان با کشور های همجوار و ریسک انتقال عفونت ها به جامعه؛ ایجاد این مرکز تحقیقات امری لازم و ضروری می نمود.

پیشگیری سرطان از اهداف مرکز تحقیقات بیماری های ریوی

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه بیان داشت: پیشگیری از سرطان های ریه با بالا بردن سطح آگاهی کلی عموم از عوامل خطر اصلی ایجاد کننده ( سیگار و قلیان) و تشخیص عوارض دراز مدت گازهای شیمیایی با توجه به تعداد بالای جانبازان شیمیایی در استان از دیگر اهداف ایجاد این مرکز تحقیقات بود.

ريیس مرکز تحقیقات بیماری های ریوی گفت: با توجه به وجود  منابع غنی طب سنتی در کشور  وشرایط تولید علمی برخی ازاین فرآورده ها، طرحهای تحقیقاتی در راستای استفاده از عوامل گیاهی موثردر درمان برخی از بیماریهای ریوی  با همکاری دانشکده داروسازی در حال برنامه ریزی است که نتایج آن به زودی به اطلاع دانشگاهیان خواهد رسید.

وی مطرح کرد: بیماری های ریوی با وجود این که مزمن بوده و بدخیم نیستند؛ اما بیمار را آزار می دهند و مهمتر ازآن بر روی کیفیت زندگی بیماران تاثیر نامناسبی دارند (که این مقوله نیز به صورت چند طرح تحقیقاتی با کمک همکاران در این مرکز انجام گردید).

ایجاد بانک اطلاعاتی بیماران ریوی در استان

ريیس مرکز تحقیقات بیماری های ریوی به طرح تحقیقاتی ایجاد بانک داده در این مرکز اشاره کرد و ابراز داشت: مشکلات ما در زمینه بیماری ها خصوصا بیماری های تنفسی در استان؛ نداشتن رجیستری خاص( بانک اطلاعاتی در مورد بیماران) است که خوشبختانه در حال حاضر توانسته ایم رجیستری بیماری عروقی ریه، آمبولی ریه و بیماری COPD را به یاری همکاران علاقمند به  مراحل بسیار خوبی برسانیم.

وی گفت: انجام طرحهای تحقیقاتی کاربردی در زمینه بیماری انسدادی مزمن ریه و بیماریهای عفونی و واگیردار بخصوص سل و کیست هیداتیک از دیگر فعالیتهای این مرکز است که خوشبختانه نتایج حاصل در ژورنالهای معتبر علمی به چاپ رسیده است.

 ريیس مرکز تحقیقات بیماری های ریوی دلایل رشد برخی بیماری های تنفسی در استان خراسان رضوی را اجتناب ناپذیر عنوان کرد و گفت: مجاورت با کشورهای همجوار و زیارتی بودن شهر مشهد؛ می تواند تاثیر قابل توجهی در افزایش ریسک انتقال عفونت درمنطقه ما داشته باشد.

وی در ادامه خاطر نشان کرد: از دیگر محورهای مورد پژوهش در مرکز تحقیقات بیماریهای ریوی، مطالعه در مورد مشکلات تنفسی جانبازان شیمیایی است که با توجه به تعداد قابل توجه این بیماران در استان و مراجعات به درمانگاههای ریه صورت گرفته است.

دکتر محمد زاده لاری ادامه داد:  گازهای شیمیایی جنگی که عمدتا گاز خردل است ، می توانند عوارض حاد و درازمدتی ایجاد نمایند که آنچه امروزه متاسفانه باعث بروز مشکلات در جانبازان می گردد عوارض ریوی دراز مدتی می باشد که بسیار آزار دهنده است.

 بررسی آثار آلودگی هوا بر سلامت ریه

ريیس مرکز تحقیقات بیماری های ریوی گفت: توجه و برنامه ریزی در خصوص بررسی نقش آلوده کننده های محیطی وهوا نیز از مواردی است که در این مرکز تحقیقات مورد بررسی قرار می گیرد .

وی به تاثیر آلودگی هوا در سلامت ریه مردم اشاره داشت و تصریح کرد:  آلودگی هوا سبب تشدید حملات تنفسی در بیماران مبتلا به آسم و COPD می شود . همچنین باید متذکر شد که کلیه افراد جامعه بویژه سالمندان ، کودکان و مادران باردار در معرض خطر هستند.

دکتر محمد زاده لاری افزود: بهترین اقدام در این شرایط عدم تردد در معابر عمومی پرخطر و ساعات پیک آلودگی و حفاظت فیزیکی در مسیر تنفس است هرچند که در برخی از موارد بسته به نوع آلاینده ممکنست ماسک نیز اثر پیشگیری کننده نداشته باشد.

دکتر محمد زاده لاری در بخش دیگری از صحبت های خود به روند رو به رشد مرکز تحقیقات بیماری های ریوی اشاره و تصریح کرد: به همت حضورفعال اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد درانجام طرح های پژوهشی این مرکز و تلاشهای ریاست قبلی مرکز جناب آقای دکتر داود عطاران ،  توانستیم در سال ۱۳۹۱ موافقت اصولی تاسیس مرکز تحقیقات بیماری های ریوی را کسب کنیم.

وی به ایجاد مقالات علمی مطرح در این مرکز تحقیقات اشاره کرد و اظهار داشت: در طول این مدت با همکاری اعضای هیات علمی خود توانسته ایم مقالات بسیار خوبی را در ژورنال های معتبر جهانی چاپ و طرح های پژوهشی و تحقیقاتی موفقی را  ارائه و کارگاه ها و سمینارهای بسیار پرباری را نیز برگزار کنیم.

ريیس مرکز تحقیقات بیماری های ریوی ضمن اشاره به تصدی این سمت از سوی وی در سال ۱۳۹۳ یادآور شد: با توجه به برنامه ریزی معاونت پژوهشی به منظور پربار کردن بیشتر مراکز و پیشگیری از پدیده موازی کاری ، بنا شد تا مراکزی که سیر کاری مشترک دارند با یکدیگر تجمیع شوند که بر همین اساس با توجه به سابقه کاری مشترک این مرکز با مرکز تحقیقات جراحی پیوند قلب و ریه دانشگاه و حضور اکثر اعضای این مرکز به عنوان عضو فعال تیم پیوند قلب و ریه دانشگاه؛ زمزمه های تجمیع این مراکز به گوش رسید.

دکتر محمد زاده لاری اضافه کرد: بر این اساس مرکز تحقیقات بیماری های ریوی، مرکز تحقیقات جراحی پیوند ریه و قلب و مرکز تحقیقات بیهوشی قلب باز، طی یک تفاهم نامه طی یک ماه گذشته  تجمیع شدند و دکتر رضا باقری به عنوان ريیس مرکز تحقیقات جدید مسئولیت کار را بر عهده گرفت.

وی افزود: این احتمال وجود دارد که مرکز تحقیقات  بیماری های  قفسه سینه نام مرکز تحقیقات جدید باشد؛ که در جلسه اول و مشترک این مراکز در این خصوص صحبت  و نام قطعی اعلام خواهد شد.

دکتر محمد زاده لاری در بخش پایانی صحبت های خود به اهمیت سلامت ریه در بدن اشاره کرد و افزود: از سال ۱۳۹۱ تیم پیوند قلب و ریه دانشگاه علوم پزشکی مشهد راه اندازی و پس ازگذشت یک سال جلسات مستمر آموزشی در این خصوص ، در نهایت تیم پیوند ریه (پزشک، گروه کوردیناتور یا هماهنگ کننده، پرستار مخصوص اتاق عمل،پرستار ICU، روانکاو، مددکار و مشاوران قبل عمل) دانشگاه ایجاد شد.

ريیس مرکز تحقیقات بیماری های ریوی اضافه کرد:  در حال حاضر بیماران ریوی در دسته های مختلف ( COPD، بیماران فیبروزریه، بیماران برونشکتازی  و بیماران  با فشارخون ریوی که اغلب به درمان ها پاسخ نمی دهند) در دانشگاه در لیست انتظار پذیرش می شوند.

وی افزود: این افراد روز چهارشنبه هر هفته ساعت ۱۰:۳۰ در بیمارستان امام رضا(ع) به بخش پیوند قلب و ریه مراجعه و آزمایشات و مشاوره های لازم برای آن ها انجام می شود.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در پایان، تاکید کرد: اکنون در دانشگاه در بحث پیوند ریه نیاز به یک دستگاه ECMO داریم که بدون وجود آن انجام پیوند ریه بسیار مشکل و خطرساز خواهد بود به ویژه زمانی که بیماران قراراست پیوند دو طرفه ریه شوند یا دچار پرفشاری شریان ریوی هستند که معمولا در بیماران کاندید پیوند ریه مشاهده می شود.

افزایش مصرف سیگار در میان جوانان نگران کننده است

دکتر محمد زاده لاری از رشد مصرف سیگار خبر داد و ضمن ابراز نگرانی از این موضوع، گفت: ریه ای که به بیماری دچار شود دیگر قابل بازگشت نیست و مشکلات بسیاری را به بیمار تحمیل می کند.آگاه سازی جوانان و فرهنگ سازی در زمینه عدم مصرف دخانیات ازاهمیت ویژه ای برخوردارست.

ريیس مرکز تحقیقات بیماری های ریوی در پایان با تاکید بر پیشگیری نسبت به درمان، گفت: ما نیازمند همکاری تنگا تنگ با معاونت بهداشتی دانشگاه هستیم زیرا معتقدیم پیشگیری بسیار بهتر از درمان است و در این خصوص تلاش خود را مجدانه ادامه خواهیم داد.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image