رئیس مرکز تحقیقات بیهوشی در جراحی قلب دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: امروزه  تکنیک های بی حسی در اتاق عمل های ارتوپدی و جراحی عمومی کاملا کاربرد دارد به نحوی که تنها در قسمت اورولوژی؛ استاندارد بیهوشی به سمت تکنیک های بی حسی حرکت کرده است و ما اکنون در حال آموزش این تکنیک ها در «بی حسی تحت سونوگرافی هستیم».

به گزارش وب دا؛ دکتر سلطانی با اشاره به اقدامات در دست انجام این مرکز تحقیقاتی جهت ارائه گزارش جامع سه ساله مراکز تحقیقات دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: در حال حاضر تجمیع مراکز تحقیقاتی یکی از سیاست های معاونت پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد است؛ که بر این اساس این مرکز تحقیقات با مراکز تحقیقات توراکس و ریه ادغام شده است.

وی تاکید کرد: آن چه که ما در این مدت در مرکز تحقیقات بیهوشی جراحی قلب انجام داده ایم؛ برگزاری جلسات مداوم و مستمربوده است به نحوی که از زمان تاسیس تا کنون کمیته پژوهشی مرکز ،جلسات مداوم و منظمی را برگزار کرده و طرح های تحقیقاتی ارجاع شده ازگروه به مرکز پس از بررسی و داوری پزشکی اجتماعی؛ کار را دنبال می کردیم.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: البته در حال حاضر طرح های تحقیقاتی به  تصویب مرکز نمی رسد و در دانشکده پزشکی و سپس در کمیته پژوهشی گروه تصویب می شود.

دکتر سلطانی بیان داشت: در حال حاضر این مرکز تحقیقاتی در حال برگزاری یک کورس بین المللی است؛ که در این کورس اقدام به ارائه آموزش های  بین المللی کرده است، برگزار کننده اصلی این کورس کشور هنگ کنگ است که در ادامه روند برگزاری به دبی سپس ایران، شهر شیراز و در نهایت در شهر مشهد آموزش های خود را ارائه دادند.

رئیس مرکز تحقیقات بیهوشی در جراحی قلب دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در این کورس اعضای مرکز تحقیقات بیهوشی پس از ارائه آزمون، تائید شده و توانستیم این دوره مهم را در شش دوره و در هر دوره برای 16 نفر برگزار کنیم.

وی خاطر نشان کرد: این کورس به آموزش ICU مقدماتی می پردازد و برای پزشکان عمومی که می خواهند به اطلاعات اولیه جهت کار در یک ICU دست پیدا کنند؛ آموزش های عملی اولیه را ارائه می دهد.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان داشت: در این کورس که به مدت دو روز در هر دوره برگزار شد؛کمک بسیار شایانی به شرکت کنندگان صورت گرفت به نحوی که تعدادی از رزیدنت های گروه بیهوشی، همکاران متخصص گروه طب اورزانس و متخصصین داخلی در این کورس ثبت نام و آموزش مورد نظر را گذراندند.

دکتر سلطانی تاکید کرد: با توجه به این که متخصص لازم برای ICU ها خصوصا آی سی یوهای کم درآمد با تعداد تخت کمتر در شهرستان ها وجود ندارد، برگزاری این کورس توانست در ارائه آموزش های لازم مقدماتی ICU موفق، شرکت کنندگان را جهت انجام کارهای اولیه ICU توانمند کند.

رئیس مرکز تحقیقات بیهوشی در جراحی قلب دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: تجمیع شدن مراکز تحقیقاتی در کنار یکدیگر با توجه به ارتباطی که میان این مراکز وجود دارد برکات بسیار خوبی را برای ما به دنبال خواهد داشت. ارائه برنامه ریزی و حضور دو پزشک اجتماعی در مرکز تجمیع شده به صورت تمام وقت، به ما در رشد پژوهش ها و تحقیقات کمک خواهد کرد.

وی اضافه کرد: با توجه به مشغولیت درمانی بسیاری که برای اعضای هیأت علمی وجود دارد امید داریم دانشگاه نیاز خود را تحت عنوان طرح پژوهشی و کار تحقیقاتی به ما ارائه دهد تا مقالات تولیدی بر اساس نیاز دانشگاه  ایجاد شوند و این مهم بتواند به کاربردی شدن هر چه بیشتر مقالات به ما کمک کند.

دکتر سلطانی تصریح کرد: در تجمیع صورت گرفته یکی از مراکز اضافه شده به این مرکز تحقیقاتی؛ مرکز مصوب شده توراکس است؛ توراکس و مرکز تحقیقاتی بیماری های ریوی با علم بیهوشی نقاط مشترک بسیار زیادی دارند و با توجه به این که من نیز عضو تیم پیوند قلب دانشگاه هستم و هر دو هفته یک بار پیوند قلب در بیمارستان در حال انجام است، این اتفاق بسیار کمک کننده خواهد بود.

رئیس مرکز تحقیقات بیهوشی در جراحی قلب دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: بیهوشی در جهان علمی رو به رشد است؛ این علم در زمانی که ما به عنوان رزیدنت در حال تحصیل بودیم بسیار محدود بود؛ اما اکنون این علم از کلینیک های پین(جهت درمان دردهای مزمن مخصوصا دردهای بیماران کانسر) گرفته تا تمامی جراحی های مراکز درمانی گسترده شده است.

وی دریافت تخصص فلوشیپ پین را مستلزم گذراندن یک سال و نیم دوره فلوشیپ برای متخصص بیهوشی دانست و ابراز داشت: یک فیلد کاری متخصص بیهوشی حوزه درد است؛ به این معنا که سرویس های کاهش درد برای بیماران از دردهای مزمن (کانسر) تا زایمان طبیعی بدون درد، دامنه فعالیت دارد و این حوزه وسیع می تواند خدمت رسانی بسیار بالایی به بیماران و مردم داشته باشد.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: یکی از دلایلی که زنان به سمت سزارین حرکت می کنند؛ فرار از درد زایمان طبیعی است و تنها تعداد بسیار اندکی از مادران به خاطر دلایل آناتومیک مجبور به استفاده از عمل سزارین هستند؛ که در حال حاضر انجام زایمان طبیعی با انجام بیهوشی موضعی می تواند در افزایش انجام زایمان طبیعی بسیار کمک کننده باشد.

دکتر سلطانی خاطر نشان کرد: ICU ها زمینه کاری دیگر ما است به شکلی که اکنون توانایی آموزش فلوشیپ بیهوشی نیز در اختیار ما می باشد و این افراد می توانند تمامی ICU های مراکز درمانی را اداره کنند، باید به جرات گفت بهترین فردی که می تواند ICU ها را اداره کند؛ یک متخصص بیهوشی است.

وی تاکید کرد: فلوشیپ دیگری تحت عنوان فلوشیپ بیهوشی در جراحی قلب وجود دارد؛ که سه دوره است آموزش آن را بر عهده داریم؛ به شکلی که در هر دوره یک فلوشیپ بیهوشی قلب و دو فوق ICU را آموزش می دهیم.

دکتر سلطانی تاکید کرد: در این مرکز تحقیقات به مدت پنج سال؛ آموزش فلوشیپ بیهوشی قلب و فوق ICU و هفت سال آموزش فلوشیپ بیهوشی در اطفال در حال انجام است.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: با توجه به این که بیهوشی یک نوزاد شیرخوار با یک فرد بالغ تفاوت بسیار زیادی دارد؛ زمینه کاری در نوزاد و اطفال نیز دارای حساسیت های خاص خود می باشد.

دکتر سلطانی به دامنه وسیع کار متخصصان بیهوشی اشاره و اضافه کرد: در جراحی قلب، کلینیک های درد و تمام ICU ها؛گروه بیهوشی نقشی اساسی را بازی می کند و علاوه بر این که بیهوش کردن این تعداد بالای بیماران در بیمارستان های مختلف مانند بیمارستان امام رضا (ع) با سالانه بیش از 10 هزار عمل جراحی؛ با گروه بیهوشی است.

این محقق دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: یک پایه اساسی بیهوشی مدرن بی حسی می باشد؛ قرار گرفتن تکنیک های بی حسی موجب شده  امروزه بیماران سزارینی با بی حسی موضعی فرزند خود را متولد نمایند و با استفاده از بی حسی ها به عنوان تکنیک ها ی بسیار امن و بی خطر، از مرگ و میر بیماران در بخش مامایی کاسته شود.

 وی بیان داشت: تکنیک های بی حسی در اتاق عمل های ارتوپدی، جراحی عمومی و اورولوژی کاملا کاربرد دارد و امروزه در قسمت اورولوژی؛ استاندارد بیهوشی به سمت تکنیک های بی حسی حرکت کرده است.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ادامه داد: اکنون در حال آموزش این تکنیک ها در «بی حسی تحت سونوگرافی هستیم» به این شکل که باید متخصص بیهوشی مسیر عصب را بدون خطا دقیق بشناسد و با کمک سونوگرافی عصب را پیدا و نزدیک عصب داروی بی حسی را وارد کند تا عضو مورد نظر کاملا بی حس و جراحی بدون بیهوشی بیمار انجام شود.

دکتر سلطانی ابراز داشت: نمونه دیگر از تلاش های گروه بیهوشی؛ بیهوشی عمومی است که بیمار نسبت به اتفاقات اطراف خود درک نداشته و فراموشی می گیرد، بیهوشی عمومی تکنیک های بی خطری هستند که در آن بیمار از طریق تزریق داخل وریدی بیهوش می شود.

این محقق و پژوهشگر دانشگاه علوم پزشکی مشهد به استفاده از مونیتورینگ های مدرن اشاره کرد و گفت: اکنون دیگر مرگ و میری که به دنبال کوتاهی در انجام وظایف رخ دهد معنی ندارد، بر همین اساس مونیتورینگ ها به عنوان دستگاه های پایش بیمار به ما کمک می کند مشکل را زودتر متوجه و از بروز خسارت در این راستا جلوگیری کنیم.

وی خاطر نشان کرد: با ورود دستگاه های جدید در کنار علم نوین؛ امروز در اتاق عمل جراحی قلب بیمارستان امام رضا(ع) میزان اشباع خون از اکسیژن مغز را اندازه می گیریم؛ که این به ما در تعیین نتیجه بیهوشی بهتر کمک می کند.

رئیس مرکز تحقیقات بیهوشی در جراحی قلب دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تصریح کرد: تا سال های قبل چنین امکانی به هیچ عنوان وجود نداشت و ما تنها می توانستیم اکسیژن بافت های محیطی را اندازه گیری کنیم.

دکتر سلطانی بیان داشت: استفاده از این دستگاه ها علم می خواهد و در حال گسترش است شاید اغراق نباشد اگر بگوییم در پیوند اعضاء مانند کبد که با موفقیت سال ها در مشهد انجام می شود؛ بیهوشی یک پایه موفق این گونه عمل ها به شمار می رود.

وی دامنه فعالیت گروه بیهوشی را بسیار گسترده دانست و افزود: از بی دردی و تکنیک های بی حسی و روش های داخل وریدی گرفته تا ارائه خدمات به بیماران اورژانس (اعمال جراحی قلب، مغز، سوانح، چشم، گوش، حلق و ...) نیازمند به علم و توانایی گروه بیهوشی دارد تا بیماری که با حال اورژانسی وارد بیمارستان می شود  به سلامت به منزل برود.

رئیس مرکز تحقیقات بیهوشی در جراحی قلب دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: هر چه از محدوده کار بیهوشی گفته شود نمی توان حوزه گسترده این علم وسیع را بیان کرد به این شکل که تنها در حوزه درد پا، زانو، کمر و... موضوعات بسیار زیادی جهت انجام تحقیقات و پژوهش در علم بیهوشی وجود دارد.

دکتر سلطانی تاکید کرد: هنگامی که بیماری که درد مزمن دارد به درمان خوراکی های معمول پاسخ نمی دهد باید به کلینیک درد(پین) مراجعه کند. در این کلینیک ها جمعی از متخصصان ارتوپدی، روموتولوژیست، روانشناس، متخصص تغذیه، و... در خصوص چگونگی مسیر درمان نظرات خود را بیان می کنند.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: در این کلینیک ها نیز با وجود نظرات سایر متخصصان در چگونگی درمان بیمار؛ اما فلوشیپ پین و متخصص بیهوشی متولی اصلی است.

وی درمان بیمار در نتیجه اعمال جراحی را در صورت داشتن توانایی و مهارت لازم در متخصص بیهوشی موفق تر دانست و تاکید کرد: بر اساس تحقیقات صورت گرفته استرس جدا شدن از مادر در مسیر درمان کودک بسیار تاثیر گذار است به این معنا که متخصص بیهوشی موفق تر خواهد بود؛ که وضعیت روحی و روانی بیمار خود را از شب قبل از عمل مورد توجه قرار دهد.

رئیس مرکز تحقیقات بیهوشی در جراحی قلب دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: آرامش قبل از عمل با دیدار متخصص بیهوشی با بیمار خود و مشخص کردن این که بنا است فردا در اتاق عمل چه اتفاقی رخ دهد در بیمار حاصل می شود؛ اما با کمال تاسف نبود تعداد نیروی مناسب جهت آماده سازی قبل از عمل بیماران؛ یک مشکل بزرگ است که اجازه نمی دهد استرس بیماران قبل عمل رفع شود.

دکتر سلطانی تاکید کرد: متخصص بیهوشی باید قبل از عمل بیمار را از نظر نداشتن مشکل تنفسی ارزیابی کند و در صورت وجود مشکلاتی مانند آسم و...تصمیم گیری لازم در انجام عمل بر روی بیمار اتخاذ شود که این موارد نیز به دلیل کمبود نیرو با دقت کمتر و کیفیت پایین تر انجام می شود.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: مشهد با این حجم زائر و به عنوان دومین شهر پرجمعیت کشور، وضعیت بیهوشی بهتری را می طلبد و نیازمند افزایش نیرو و تجهیزات در قسمت بیهوشی است؛ تا بتواند از علم و توان محققین خوب خود در این حوزه استفاده لازم را ببرد.

 وی خریداری برخی دستگاه های مورد نیاز در حوزه بیهوشی را نیاز استان دانست و تاکید کرد: خرید دستگاهی به نام «اکمو»، امروز نیاز اساسی استان است تا با توجه به مهارتی که در متخصصان در خصوص کار با این دستگاه وجود دارد در صورت بروز مسمومیت هابتوان از این دستگاه استفاده کرد.

دکتر سلطانی نبود امکانات را مشکل گروه بیهوشی دانست و تصریح کرد: دانشگاه مشهد با وجود گسترشی که دارد؛ اما از تعداد کافی متخصص بیهوشی برخوردار نیست و این در حالی صورت می گیرد که تنها در بخش اندوسکوپی هر روزه بین 30 تا 40 بیمار مراجعه می کنند.

وی ادامه داد: این بیماران دائما در حال تهوع می باشند؛ که این شرایط خوبی برای بیمار نیست. رتلوسکوپی نیز برای بیمار استرس زا است و در صورتی که این عمل در یک بخش خصوصی با بیهوشی انجام شود بیمار فوق العاده راضی خواهد بود، به همین دلیل باید یک متخصص بیهوشی تنها برای بخش آندوسکوپی گرفته شود.

رئیس مرکز تحقیقات بیهوشی در جراحی قلب دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ابراز داشت: در اتاق عمل بخش کتلب مشکل آنژیوگرافی بیماری که نقص دیواره قلب دارد با یک وسیله در حوزه علم بیهوشی قابل حل است؛ اما به دلیل نداشتن این تجهیزات کار به شکل درمانی دنبال می شود.

وی تصریح کرد: ما نیازمند چند نیروی فلوشیپ پین هستیم زیرا متخصص پین می تواند کمک بسیار زیادی در کاهش درد بیمارانی که به دلیل سرطان رحم؛ این عضو از بدن را از دست می دهند داشته باشد و این تنها یک نمونه از خدمتی است که یک فلوشیپ پین می تواند انجام دهد.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، خاطر نشان کرد: دوره حاد بعد از عمل در ریکاوری نیز بسیار پر التهاب است؛ زیرا بیمار از نظر محافظت از راه هوایی مانند فرد عادی نیست و نیاز به توجه ویژه دارد؛ اما به دلیل شلوغ بودن قسمت ریکاوری  نمی توان به همه بیماران توجه داشت که راه حل این مشکل استفاده از بیهوشی موضعی به جای بیهوشی عمومی است.

دکتر سلطانی گفت: یک خطر بسیار جدی که متخصص بیهوشی را نگران می کند؛ عدم دستیابی به راه هوایی بیمار است. کار اصلی متخصص بیهوشی داشتن راه هوایی مطمئن می باشد و گاه باید برای رسیدن به این مهم تراشه ای در نای بیمار گذاشته شود تا به این راه حیاتی دست پیدا کنیم.

وی اظهار داشت: گاه مواردی پیش می آید که ما نمی توانیم به دلیل آناتومی غیر طبیعی بیمار این لوله گذاری را انجام دهیم، جهت رفع این مشکل باید از وسایل کمکی مانند دستگاه های  لارندوسکوپ و برونوسکوب ویدیویی استفاده کنیم که تا به مسیر مورد نظر دسترسی و جان بیمار را نجات دهیم.

رئیس مرکز تحقیقات بیهوشی در جراحی قلب دانشگاه علوم پزشکی مشهد، خاطر نشان کرد: هر کجا(جراحی و غیر جراحی) بیمار به هم بریزد متولی و خط اول بحران متخصص یبهوشی است. کسی که می تواند به جراح اطمینان خاطر بدهد که مراقب قلب، ریه و خونریزی بیمار است و آرامش اتاق عمل را حفظ کند متخصص بیهوشی است.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ابراز داشت: کمبود نیرو موجب می شود که اکنون در هر اتاق عمل در بیمارستان های دانشگاه تنها یک متخصص بیهوشی عضو هیأت عمل فعالیت کنند و این در حالی است که گاهی همان یک متخصص نیز مسئولیت چهار اتاق عمل در بیمارستان را بر عهده دارد.

وی در پایان تاکید کرد: این مرکز تحقیقات با تمام توان تلاش های خود راجهت کم کردن مشکلات بیماران در حوزه بیهوشی انجام خواهد داد و امیدوار است حمایت مسئولان از متخصصان بیهوشی با توجه به نقش مهمی که در درمان و حفظ سلامت بیمار دارند بیش از گذشته باشد.

 

 

 

 

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image