رییس مرکز تحقیقات مواد دندانی دانشگاه علوم پزشکی اظهار کرد: با توجه به مسائلی که در حوزه بازار ارز به وجود آمده است و اثرات آن بر روی مواد دندان پزشکی دیده می شود، مرکز تحقیقات در حوزه بومی سازی مواد دندانی ورود پیدا کرده است.
دکتر حسین باقری در گفتگو با وب دا، با بیان اینکه مرکز تحقیقات مواد دندانی در سال 89 با انشعاب از مرکز تحقیقات دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاسیس شد، اظهار کرد: با هدف ساماندهی و تمرکز بر روی تحقیقات بیومتریال و اهمیتی که این حوزه در تشخیص ودرمان در دندان پزشکی دارد، این مرکز ایجاد شد.
وی با اشاره به اینکه در سال 91 موافقت اصولی برای این مرکز تحقیقات گرفته شد، ابراز کرد: از سال 93 مرکز تحقیقات با رویکرد تخصصی تر نسبت به حوزه بیو متریال( زیست ماد) ، توسعه زیر ساخت ها را آغاز کرد و برای تحقیقات حوزه مواد دندانی ، آزمایشگاه مواد دندانی از چند سال قبل در دانشکده در نظر گرفته شده بود که با نگاه تخصصی تر به این موضوع پرداخته شد واز نظر سخت افزاری و تجهیزات در قالب طرح های تحقیقاتی بودجه جذب مرکز تحقیقات شد.
رییس مرکز تحقیقات مواد دندانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه با بودجه جذب شده از طرح های تحقیقاتی ، ازمایشگاه مواد دندانی تجهیز شد، ادامه داد: تلاش همکاران مرکز تحقیقات بر این بود که تمرکز تحقیقات بر روی طرح هایی باشد که در حوزه مشخصه یابی مواد دندان پزشکی ، ساخت مواد و بهینه سازی مواد است .
وی با اشاره به اینکه از نظر موضوعی تحقیقات در راستای اهداف مرکز متمرکز شده است، عنوان کرد: با توجه به مسائلی که در حوزه بازار ارز پیش آمد، اعضای هیات علمی مرکز بیشترین تمرکز خود را بر روی بحث بومی سازی مواد دندان پزشکی گذاشتند.
دکتر باقری با تاکید براینکه با توجه به رویکرد مرکز همکاری نزدیکی با حوزه معاونت پزوهشی برقرار شد وتا کنون مرکز موفق شد در چند مورد بحث بومی سازی را پیگیری کند، ادامه داد: با به ثمر رسیدن پروژه ها تا حدی وابستگی به بازار ارز و بازارهای خارجی کمتر می شود، هر چند که در این مسیر راه طولانی در پیش داریم.
وی با بیان اینکه در حوزه انتشارات طی سه سال اخیر 80 مقاله منتشر شده که تلاش همکاران مرکز تحقیقات بر این بوده تا حد ممکن در جهت کیفی سازی به پیش برویم، عنوان کرد: تلاش شده تا تحقیقات و اعتباراتی که اختصاص می یابد در حوزه مواد دندانی هزینه شود و از لحاظ کیفی نیز پیشرفت خوبی را شاهد بودیم ولی از لحاظ کمی چون ظرفیت مقالات مشخص شده است بیشتر از تعداد معینی مرکز نمی تواند در عرصه تولید مقاله فعالیت کند.
رییس مرکز تحقیقات مواد دندانی با اشاره به اینکه در این مرکز تمرکز منابع برروی پروژه هایی است که بتواند کیفی سازی کند و در این عرصه هر چند محدود ورود پیدا کرد، گفت: سعی شده تا منابع حوزه پژوهشی به سمت بومی سازی پیش برود و در حوزه فناوری نیز تلاش های خوبی آغاز شده به خصوص در سالهای اخیر با توسعه هایی که در مرکز تحقیقات و آزمایشگاه مواد دندانی انجام شده بحث مشخصه یابی استاندارد سازی محصول سیلر اندونتریک بر پایه ذرات نانو شتاب گرفت و در حوزه طراحی محصول نیز با توجه به اینکه محصولات مشابه در بازار دارای نواقصی بود نوع کاربردی محصول تغییر یافت و به صورت سیلری که تک خمیری باشد با همکاری محققین خارج از دانشگاه که در زمینه نانو فعالیت می کردند پیگیری شد.
وی با اشاره به اینکه خوشبختانه مرکز به نتایج خوبی هم در این زمینه دست یافته است، ابراز کرد: این محصول در مراحل پایانی اخذ مجوز از دفتر تجهیزات وزارت بهداشت است ودر مرحله بعدی در قالب شرکت دانش بنیان فعالیت ادامه خواهد یافت؛ با توجه به نیاز جدی که دانشگاه در حوزه تولید محصول دارد این محصول می تواند هزینه های دندان پزشکی را تا حد زیادی کاهش دهد و این پروژه با گروه درمان ریشه دندان پزشکی انجام شد.
دکتر باقری با تاکید براینکه درزمینه پیشگیری از بیماریها، با توجه به اینکه یکی از رسالت های حوزه دندان پزشکی پیشگیری است، برای کاهش هزینه های درمانی بیماران، به صورت کاربردی کار بر روی ساخت و استخراج پروتئین کازینک فسفوپیتد از شیر گاو آغاز شد، اظهار کرد: نزدیک یک سال کار مطالعاتی بر روی این موضوع انجام شده است، با توجه به اینکه این کار در انحصار کشورهای غربی است و قیمت تمام شده محصول گران قیمت است مرکز تحقیقات مواد دندانی ،تمرکز خود را به روی این موضوع گذاشته است.
وی ادامه داد: مرکز تحقیقات بر روی بومی سازی این تکنولوژی فعالیت کرد و توانست با یک روش ارزانتر این پروتئین را از شیر گاو استخراج کند که این محصول نیز در مرحله ثبت اختراع است و این فعالیت با همکاری محققین حوزه دامپروری انجام شد و از جمله فواید این محصول این است که می توان با استخراج این پروتئین محصولات متنوع دندان پزشکی تولید کرد که چه در حوزه درمان و چه در حوزه پیشگیری کاربرد فراوانی دارد.
رییس مرکز تحقیقات مواد دندانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه با این پروتئین می توان در تولید خمیر های پیشگیری کننده که هم کمیاب و هم گران قیمت هستند استفاده کرد، خاطر نشان کرد: اعضای هیات علمی مرکز تحقیقات معتقدند که هر چه ما بتوانیم این مواد را در اختیار جامعه قرار دهیم نتایج بهتری برای پیشگیری از پوسیدگی های دندانی را شاهد خواهیم بود چراکه از این محصول می توان در اکثر مواد دندانی استفاده کرد و محصولات متنوعی راتولید کرد.
وی افزود: در زمینه اتزیف های دندانی، کاری حدود دو سال ونیم پیش در قالب پایان نامه های دانشجویی مرکز تحقیقات مواد دندانی آغاز شد زیرا با توجه به اینکه ما در کشور نفت خیزی زندگی می کنیم اما متاسفانه محصولات پتروشیمی با هزینه بالایی در اختیار مردم قرار می گیرد که اتزیف های دندانی نیز در این قالب قرار می گیرند و با توجه به مصرف بالای این مواد در دندان پزشکی اگر بتوانیم در این حوزه ورود پیدا کنیم هزینه های درمانی کاهش می یابد.
دکتر باقری باظهار کرد: در حوزه بومی سازی فناوریهای مواد دندان پزشکی با توجه به افزایش قیمت بعضی از مواد که تکنولوژی پیچیده ای برای ساخت نمی خواهند در قالب 4 پایان نامه مرکز تحقیقات در حال بررسی است .
وی خاطر نشان کرد: در حوزه سفید کننده های دندان مرکز تحقیقات به نتایج خوبی رسیده است ، همچنین در عرصه انتشارات نیز براساس آخرین آمار وزارتخانه در سال 96، 24 مقاله با توجه به مشکلاتی که در نام مرکز وجود داشت به ثبت رسیده است و در دوره پنج ساله نیز 48 مقاله تولید شده است.
رییس مرکز تحقیقات مواد دندانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در حوزه روابط بین الملل نیز پروژه مشترکی در زمینه کامپوزیت های بایو اکتیو که یک مکانیزم دفاعی در مراحل پوسیدگی دندان ها ایجاد می کند در قالب یک پروژه با همکاری اساتید ایرانی خارج از کشور فاز اول تولید آن مشخص شداما نگاه ما به این پروژه نگاه میان مدت است .
وی گفت: به تدریج تحقیقات مرکز به سمت حوزه فناوری پیش می رود و ما انتظار داریم در میان مدت به نتایج خوبی دست یابیم البته حوزه مواد دندانی نیازمند حمایت های لازم است تا بومی سازی مواد دندانی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شود.